Epiploicum píše:Znáte někdo nebo používáte Ostropestřec mariánský? Je to hit poslední doby, ale dle zdrojů je to byliny hojně používáná již staletí
... znám a užíval jsem ...... kdysi, hodně dávno ...... na přelomu 12 a 13 roku mě totiž potkala mononukleóza a těžce mi poškodila játra (i díky přístupu dětské doktorky, která nejdříve ze mě udělala simulanta, později to léčila coby těžkou angínu
... teprve až na základě kolapsu jsem se v bezvědomí ocitnul v nemocnici, kde zjistili, co za tím opravdu stojí = několik měsíců na izolaci infekčního oddělení, atd.) ... a ačkoliv se mi následně dostalo té nejlepší péče, tak "játro" bylo v "háji" ... = žádné tuky, nic smaženého, žádné čokolády, později ani žádný alkohol, hlavně absolutně žádný česnek (i jedna topinka jím potřená u mě vyvolávala těžké stavy, ze kterých jsem se pak dostával aj několik dní) ...... kdy díky svým příbuzným (babička od mé máti bylinkářka/léčitelka ... + ze strany táty pak řada lékárníků, někteří z nich dokonce pamatující první republiku, např. má prababička a prastrýc, tedy doby, kdy lékárnictví bylo postaveno především na přírodě) jsem se krom mnohého jiného dostal i k Ostropestřci ...... určitě mi tenkrát tak nějak pomohl (byť hodně pozvolně, ale koncem středoškolského studia jsem si již mohl dát se svými spolužáky pivo, aniž bych poté řadu dní trpěl, stejně tak jsem potom již mohl jíst i jídla smažená na něčem jiném než na másle), ... ale pořád stále to bylo o dodržování diety (česnek jsem nemohl pořád, stejně tak uzeniny, čokošku, atd. ) ...... a jak jsem již psal dříve (
http://upramene.cz/forum/viewtopic.php? ... %2A#p53670 +
http://upramene.cz/forum/viewtopic.php? ... 2A#p105295 ), tak toto vše zmizelo jak "mávnutím proutku", během cca tří měsíců, hned poté, co jsem před lety objevil Kotvičník ...
...... takže dnes (bez obav ze silné bolesti v pravém podžebří), střídmě/v rámci možností, užívám všech "zakázaných neřestí", jenž jsem si (během těch předchozích cca skoro 30-ti let) musel odpustit ...
...
... aby to snad někdo nepochopil špatně, tak Ostropestřec zcela určitě nezavrhuji, jenom vím, že v oblasti jater a trávicí soustavy rozhodně nemá až takové "bájné" regenerační účinky, jaké jsou mu přisuzovány ...... což koneckonců může potvrdit i několik mých pacošů, kteří si pomocí něj dlouhé roky marně snažili "opravit játra" (poškozená vlivem užívání léků, alkoholem, onemocněním, atd.), ale po nasazení kotvičníku se jim tato během velmi krátké doby spravila a začala zase fungovat, tak jak mají ...
...
pozn: ... navíc, semínka Ostropestřce (a výrobky z něj) poměrně velmi rychle degradují, zvláště pak v rozemletém či jinak upraveném stavu (vlivem oxidace) ... nejvhodnější je proto uchovávání za nízkých teplot (v lednici) a důkladné rozmělnění (rozmačkáním/lisováním) provést až těsně před užitím ...
... jinak, novodobý boom ohledně Ostropestřce byl cca před 15 lety, kdy se několik českých vědců snažilo na trhu prosadit z něj vyvinuté léky ... "hitem" bych dnešní stav již rozhodně nenazýval ...
...
Rival píše:..... jsem o něm zaslechl, že velmi účinně chrání a regeneruje játra. Bylo zde řečeno, že zdravá játra mají velký vliv i na kvalitu zraku. Níže uvedené doporučení, prý může zlepšit zrak až o několik dioptrií.
... i o zraku jsem se již zmiňoval, viz odkazy výše ... neboť Kotvičník dokáže to samé a mnohem rychleji (+ má spoustu dalších úžasných pozitivních účinků i na všechny další orgány ... na tělesnou schránku i na psychiku) ...
... mmch, Rive, dříve se na zmíněné (a mnohé další) záležitosti hojně užívaly docela obyčejné kvasnice ...... Q: takže, kdy jsi měl naposledy drožďovou polévku či pomazánku ?? ...
... (neb těch pár "kvasničáků" vypitých 2x do roka u Jeffa to nevytrhne
) ...... kdy jistě nejlepší volbou jsou kvasnice pivovarské, jenž jsou sice dražší (zvláště pak, jsou-li pořízeny prostřednictvím kvelbů zaměřených na zdravou výživu) .... naštěstí se však velmi snadno a rychle množí, mají-li vhodné podmínky, stále pořád dokola ....
... základní návod je např. zde
http://domacipivovar.webnode.cz/vse-o-v ... h-kvasnic/ nebo zde
http://www.tourdebier.cz/francek/1-gram-kvasnic-staci/ ...... a jelikož klíčení obilek + jejich následné sušení v domácích podmínkách jest dosti slušná pakárna, je lepší si rovnou na netu zakoupit hotový slad (stačí ten nejlacinější, navíc na pěstování kvasnic ho není potřeba až tolik) .... popř. si v cukrovaru zakupte kanystřík melasy (cca 15 korun/litr) nebo použijte jiné alternativní kultivační prostředí (v nejhorším možno použít obyčejný základ pro klasický kvas, popř. po přidání trochy chleba a cukru lze pomocí kvasinek znovu rozkvasit i zakoupené kvalitní nízkostupňové pivo, atd.) ...... celoročně tak budete mít za pár korun neustále po ruce zásobu čerstvé kvalitní potraviny/léku, jenž najde uplatnění i při přípravě těsta, ale třeba aj při výrobě vlastního domácího pivka ...
...
...
... Anri ...
-------------
upoz.: ... pokud si dobře pamatuji, tak užívání kvasnic není vhodné pro lidi s bezlepkovou dietou, ale žádnou osobní zkušenost s tím nemám ...
doplněno: ...
Kterak uchovávati pivovarské kvasnice ...