Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Elektřina
Moderátor: rival
- hapalainen
- Starší člen
- Dostal: 1 poděkování
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 107 poděkování
- Dostal: 23 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Něco pro dráteníky
No, po nějaké době dal vk2zay odpověď, která souhlasí s tí, co s myslím. Akurát konkrétní součástky stále chybí.
A narvat to do diody je kumšt..... kruci to je hádanka
A narvat to do diody je kumšt..... kruci to je hádanka
-
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Něco pro dráteníky
Předchozí hádanka mě inspirovala k tomuto žertíku :
Proud teče dohodnutým směrem od mínus k plus. Prý se vodičem potloukají volné elektrony ( určeným směrem ).
Jenže my víme, že po jednom drátu může jít spousta informací různými směry.
Tak jak to, že se uprostřed drátu elektrony nesrazí a vědí, které mají kam jít ?
Proud teče dohodnutým směrem od mínus k plus. Prý se vodičem potloukají volné elektrony ( určeným směrem ).
Jenže my víme, že po jednom drátu může jít spousta informací různými směry.
Tak jak to, že se uprostřed drátu elektrony nesrazí a vědí, které mají kam jít ?
-
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Elektřina
Nenašel jsem na fóru vlákno o klasické elektřině, kdyžtak mě prosím poučte kam s mým dotazem.
Mám transformátor , na primár přiložím krátkodobě SS napětí a na sekundáru se mi indukuje proud.
Pokud budu škrtat drátem od baterky o primár, bude se mi na sekundáru indukovat proud o frekvenci škrtání.
Funguje to i obráceně ?
Tedy, po přiložení napětí rozkmitám sekundár ( výbojem, mechanickým přerušovačem, relé s rozpínacím kontaktem a pod. )
bude to ovlivňovat obvod tak, že by se na sekundáru indukovalo dokud ho budu přerušovat ?
A pokud ano, potřebuji na to měkký zdroj, nebo musí být splněna jiná podmínka ?
Ideálně, kdyby to měl někdo vyzkoušené...
Mám transformátor , na primár přiložím krátkodobě SS napětí a na sekundáru se mi indukuje proud.
Pokud budu škrtat drátem od baterky o primár, bude se mi na sekundáru indukovat proud o frekvenci škrtání.
Funguje to i obráceně ?
Tedy, po přiložení napětí rozkmitám sekundár ( výbojem, mechanickým přerušovačem, relé s rozpínacím kontaktem a pod. )
bude to ovlivňovat obvod tak, že by se na sekundáru indukovalo dokud ho budu přerušovat ?
A pokud ano, potřebuji na to měkký zdroj, nebo musí být splněna jiná podmínka ?
Ideálně, kdyby to měl někdo vyzkoušené...
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
Re: Elektřina
Energii akumuluje jádro. DC proud do nej pri pokusech tohoto druhu obvykle dodá energii úmernou proudu*počet závitu. Po odpojení zdroje se na všech vinutích obepínajících jádro indukují napetí v souladu s transformačním pomerem (počty závitu). Jádro, ani trafo nikdy neví, co je primár a co sekundár, vinutí jsou rovnocenná, označení primár/sekundár je jenom konvence pri pohledu na schému, aby se vedelo, který smer prenosu energie v dotyčném zapojení prevažuje.
Drobný rozdíl primár/sekundár, z hlediska pochopení nepodstatný je jenom v rozptylových indukčnostech, ale není pravidlo, zda primár ji má mít menší, než sekundár, ani pri normování s ohledem na transformační pomer.
Energii do/z jádra dokáže dodat/odebrat každé vinutí kolem jádra (i když je jádrem vzduch). Vinutí jsou rovnocenná a nezáleží na jejich počtu od 1 po x.
Drobný rozdíl primár/sekundár, z hlediska pochopení nepodstatný je jenom v rozptylových indukčnostech, ale není pravidlo, zda primár ji má mít menší, než sekundár, ani pri normování s ohledem na transformační pomer.
Energii do/z jádra dokáže dodat/odebrat každé vinutí kolem jádra (i když je jádrem vzduch). Vinutí jsou rovnocenná a nezáleží na jejich počtu od 1 po x.
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 7 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Klasický případ takového zapojení je zapalovací cívka v autě.huhu píše:...výbojem, mechanickým přerušovačem, relé s rozpínacím kontaktem a pod. ..
-
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
zapalovcí cívka je jednak autotransformátor ( což by nevadilo) , druhak má přerušovač na primárním okruhu pozn. - autotransformátor neznamená, že patří do auta, je to druh trafa
viz. obr.
Jenže to já právě nemám v úmysluAkord píše: Po odpojení zdroje se na všech vinutích obepínajících jádro indukují napetí v souladu s transformačním pomerem (počty závitu).
viz. obr.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 7 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Té větě rozumím, ale ty zřejmě nerozumíš tomu, že pokud na transformátor přivedeš stejnosměrné, neproměnné napětí, tak transformátor nebude fungovat.
Doplně si znalosti: http://cs.wikipedia.org/wiki/Transform%C3%A1tor
Doplně si znalosti: http://cs.wikipedia.org/wiki/Transform%C3%A1tor
-
- Zasloužilý člen
huhu tvoje otázka je hodne nejednoznačná, pak mají pravdu všichni i nikdo.
Pokud chceš baterkou škrtat na 12V vinutí, tak to tak nemáš nakreslené. Prerušovačem na sekundáru lze zarídit ja dodávku, tak odber, pokud se vhodne škrtá, a vhodne prerušuje. Pokud máš baterku pripojenou na primár trvale, tak na sekundáru mužeš prerušovat kolik chceš, bez efektu. Nezbývá, než upresnit.
Pokud chceš baterkou škrtat na 12V vinutí, tak to tak nemáš nakreslené. Prerušovačem na sekundáru lze zarídit ja dodávku, tak odber, pokud se vhodne škrtá, a vhodne prerušuje. Pokud máš baterku pripojenou na primár trvale, tak na sekundáru mužeš prerušovat kolik chceš, bez efektu. Nezbývá, než upresnit.
-
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
-
- Zasloužilý člen
Ale dodávka samozrejme neprevýší príjem, pokud tam je jediný zdroj. Myslel jsem to jen tak, že vinutí jsou plne obousmerná, reciproční, rovnocenná, označení je jenom nejaká preference.
-
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
já teda když škrtám drátama, tak se mi tam něco přenáší. psal jsem ti tu, abys udělal pokus, kde místo žárovky budeš ty. Já ten pokus udělal před třiadvaceti lety s plochou baterkou a stále si tu šlupku pamatuju. Holt zkušenost je nepřenosná ( zde je použit desetičlánek SANYO 1700mAh SCR )JOVA píše: ..... Takže když na primár trafa připojíš stejnosměrný zdroj, tak na sekundár se ti nic nepřenese. A když se tam nic nepřenese, tak tam nebudeš mít žádné napětí a tudíš tam můžeš škrtat drátama o sebe jak chceš a nic to dělat nebude ani tam ani na primáru.
A jestli chceš vědět, proč jsem rovnou nevyzkoušel opačný postup - to na co jsem se ptal, tak je to proto, že pokud nedojde k dostatečné indukci, tak se takové vinutí svým odporem ve vztahu k tomu akumulátoru chová jako zkrat. Na to ho mám moc rád, už jsme spolu hodně zažili
to Akord : v tomto případě mi nešlo o perpetuum mobile, šlo o použití pro napájení jedné pičoviny, holt to budu muset udělat s 555 a Fetem , už jsem si koupil IRF540 .... :-)
Editována citace 13.3.2012 SDK
-
- Zasloužilý člen
huhu: pokud neco jako ohradník, tak používám IRF740 a CD4060
740 je proti 540 vetší sicher, až nejde prímo o vetší proudy, ale o neco jako indučka
740 je proti 540 vetší sicher, až nejde prímo o vetší proudy, ale o neco jako indučka
-
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
- Dal: 2432 poděkování
- Dostal: 3249 poděkování
Vlákno vyčištěno d Jovových zvěstí. Dotyčný očividně nebyl schopen interpretovat velice jednoduchý obvod a uchýlil se k obhroublostem. 13.3.2012 SDK
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.