http://www.radost.sk/tiptyzdna.php?show ... &IDorder=1
Neprijímanie potravy po dobu do 24 hodín sa nazýva lačnenie, dlhší pôst sa nazýva hladovaním. Hladovky sú rôzne dlhé 3, 7, 10, 14, 21 a viac dní. Doba, počas ktorej organizmus vydrží hladovať závisí predovšetkým na zásobách tuku. Autorka opisuje ako prvú hladovku, počas ktorej sa prijíma iba voda. Hladovejúci nesmie piť ani sladké nápoje alebo čaje. Vnútorná (endogénna) výživa pri ktorej hladovejúci organizmus zaisťuje svoju výživu zo svojich zásob tukov, bielkovín, škrobov, vitamínov, minerálov (kovov a ďalších prvkov), obnovuje imunitný a genetický aparát. Hladovaním sa teda telo zbavuje tukov, solí (soli vápnika, kuchynská soľ) ale aj starých a chorých buniek, ohnísk infekcie, sklerotických plátov, hlienov (močovina, kyselina močová, kreatín, kreatinín, soli amoniaku a pod.). Pri hladovaní odchádzajú z organizmu vo zvýšenej miere hlieny, toxíny a telo sa prečisťuje. Energia, ktorá sa inak využíva pri látkovej výmene, je využitá k očiste od usadenín a k regenerácií organizmu. Pri hladovaní sa najskôr spália zásoby glykogénu v pečeni, kde ich je asi 400 g. K tomuto procesu dochádza počas prvých dvoch dní hladovky.. Od štvrtého dňa hladovky dochádza v organizme k značným zmenám – príprava na endogénnu výživu. Ako ďalšia zložka sa teda odbúrava tuk, bielkoviny v svalovej hmote a bielkoviny orgánov.
Na začiatku hladovania sa mení sekrécia zažívacieho traktu. Je utlmená sekrécia žalúdočných štiav, kyseliny soľnej, tráviacich štiav a črevná peristaltika. Žalúdočné šťavy vylučujú nenasýtené mastné kyseliny (aktivujú tkanivový hormón cholecystokinin, ktorý u cicavcov potlačuje pocit hladu) a bielkoviny, mení sa pH žalúdka.
Počas hladovky sa zvyšuje účinok liekov 10-20 krát, preto je potrebné lieky vysadiť, resp. prevádzať hladovku len so súhlasom a pod dohľadom všeobecného lekára.
Nepriaznivé účinky hladovky, ktoré sa môžu objaviť medzi 6.-10. dňom hladovania sú bolesti hlavy, nevoľnosť, pocit slabosti. Tento stav (acidotická kríza) je dôsledkom nahromadenia jedovatých látok v krvi. Počas hladovky je potrebné organizmu napomáhať pri vylučovaní produktov očisty pomocou takých procedúr akými sú klystír, kúpele, masáže, dychové cvičenia a dlhé prechádzky.
Návrat k pôvodnej strave by mal byť pomalý, minimálne 2-3 dni sa odporúča len pitie zeleninových alebo ovocných štiav, neskôr zaradenie ovocia a až potom prechod na normálnu stravu. Počas prvých dňoch po hladovke sa nesmú v potrave prijímať žiadne tuky, ich požitie vo formy smotany, či tvarohu je pre organizmus jedovaté.
Liečebné hladovanie blahodárne pôsobí na psychicky chorých, hlavne na pacientov trpiacich depresiami, strachom. Množstvo autorov uvedených v knihe sa domnieva, že liečebné hladovanie má u mnohých prípadov veľmi dobrý efekt.
Nemoci, ktoré je možné liečiť hladovkou sú aj: vysoký krvný tlak, obezita, anémia, hemoroidy, varixy, zápcha, žalúdočné vredy, alergie, cukrovka, rakovina a mnohé iné. Udávaná účinnosť metódy je 93 % z pozorovaných pacientov zaradených vo výskume.
Tento článok nie je návodom na hladovku! Je nutné prečítať si dostatok literatúry a poradiť sa s praktickým lekárom (v prípade ochorenia aj so špecialistom), obzvlášť u detí.