Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

akumulacni vytapeni vodou

Vše o alternativních zdrojích energie.

Moderátor: rival

Jaguar

akumulacni vytapeni vodou

Příspěvek od Jaguar »

zdravim, napadla me takova myslkenka, ale asi nebude materialove-technicky proveditelna.

Proste jde o toto.... obrovska nadrz na vodu, dokonale tepelne izolovana (v tom asi bude orisek), pres leto (anebo jinym ohrevem) se solarnimi kolektory ohreje na provozni teplotu a pres zimu se bude takto akumulovana tep.energie spotrebovavat na topenim, pripadne tepla voda.

Co vy na to?

prosim i na jaguar004@seznam.cz (nevim proc se mi sem nepodarilo prihlasit)

Padre
Nový člen
Kontaktovat uživatele:

Re: akumulacni vytapeni vodou

Příspěvek od Padre »

Proveditelné to určitě je. Viděl jsem to v nějakem pořadu v televizi. Borec z Čech měl na střeše domu sluneční kolektory a vedle domu obrovskou nádrž velkou skoro jak půl domu, jestli si dobře vzpomínám něco kolem 50m3. Prý s tím vydržel topit někde do ledna. Na celou zimu to bohužel nevydrží. Nevím už jestli používal tu horkou vodu přímo nebo přes tepelné čerpadlo. Tak že možné to je ale počáteční náklady budou veliké.

ojozo
Stálý člen

Příspěvek od ojozo »

na http://www.tzb-info.cz bol o tom clanok - investicne velmi nakladne. Lacnejsie je postavit energeticky pasivny dom

Marek

Příspěvek od Marek »

Náklady na nádrž o objemu 50m3 musí být opravdu velké, k tomu dostatečná plocha koletorů na střeše, izolace, a taky pevné základy takové konstrukce. Opravdu pak musím souhlasit s tím že je daleko snažší postavit dům pasivní, kterému postačí pár metrů čtnerečních vakuových kolektorů pro teplou vodu plus nějaké nenáročné topení.
Voda dovede pojmout hodně tepla díky svojí poměrně velké tepelné kapacitě a navíc neni problém ji sehnat :D . Ale zajímavé je její chování co se týče přenosu tepla. Voda se rozvrství podle teploty a mezi jednotlivýma teplotníma vrstvama dochází jen k malému přenosu tepla. Nahoře je teplá voda a dole studená.
Co je ale problémem při akumulaci tepla? To je teplota akumulované vody. Čím vyšší teplota vody tím vyšší tepelné ztráty je tam přímá úměra. Co se týče ztrát tepla zářením tam je to se čtvrtou mocninou.
Dobrý nápad je najít látku kde dochází ke změně skupemství při dodávání tepla (resp. při jeho odebrání) Při změně skupenství např, z kapalného na pevné se uvolní velké množství tepla bez toho aniž by došlo ke změně teploty dané látky. Tak odpadá problém s rostoucí teplotou a tím rostoucími tepelnými ztrátami, nehledě na velké množství uvolněného tepla. Ale to je jen pro zamyšlení

Marek

jaguar004
Nový člen

Příspěvek od jaguar004 »

jj, bohuzel tyhle fysikalni zakonitosti jsou mi znamy. No mate pravdu s tou nakladnosti, byla to jen uvaha.

Diky za zhodnoceni

kutil
Zasloužilý člen
Dal: 48 poděkování
Dostal: 269 poděkování

akunádrže

Příspěvek od kutil »

chlapi, celý život se bavím akumulací tepla do vody a závěr je ten, že velké nádrže NEDĚLAT !!!
Ideální jsou vyrovnávací nádrže vypočítané tak, aby pokryly špičky odběru.
Např. u kotlů na dřevoplyn nebo na vodík kdy je nutno aby jely co nejdéle v optimálním režimu je vyrovnávací nádrž ideálním řešením.
Tak ať se daří

jaguar004
Nový člen

Příspěvek od jaguar004 »

jj.
me se ted zalibily solarni kolektory... kdyz to topi i pri minusovych teplotach neni co resit:-)

martinq
Zasloužilý člen
Dal: 31 poděkování
Dostal: 203 poděkování

topení

Příspěvek od martinq »

chvíly jsem se tomu věnoval, počítal jsem potřebné teplo pro ohřev 15 m3 syntetického oleje s bodem varu a zápalnou teplotou nad 870 K, stačilo by vrtnout do nádoby pár otvorů pro komín a topit pod tím obyčejným kotlem, nebo upraveným, šamotovým ohništěm po 40 h se to ohřeje na požadovanou teplotu kolem 600 C a výměník s termostaty a ventily udělají zbytek, nádoba měla tři pláště, mezi pláštěmy byl odsátý vzduch, poslení obal je ještě možno obalit aluminiovou folií nebo polystyrenem,

pak jsem využíval sluníčko, čočky kolem 30 cm průměru, ohřívané medium v deskových zásobnících (hodně široká, placatá trubka) časovač a krokový motorek, aby čočka byla stále mířená k sluníčku a ohnisko neuhybalo jiným směrem, nebo v africe ohřívají písek (sůl) na teploty kolem 1500 C, velkou spoustou vypouklých zrcadewl míří do jednoho bodu na vrcholu věže kde se sypký (tekutý) písek ohřívá a pak je uskladněn v podzemních, izolovaných nádržích, v noci když už slunce nesvítí se písek, který stále ještěmá kolem 300 C - 800 C teplotu sype skrz trubky s vodou, a ta po odpaření roztáčí turbíny i v noci, ale stavět takové ohřívače je výhodné jen v oblastech s 2500 h slunce za rok,

nekonečný zdroj plynu jsou výkaly čuníka obsahují spoustu methanu, kdyby vedle každého vepřína v čechách byla teplárna, teplo je mnohem levnější a vepřové maso také ...

Vím, že vím vše, aneb meditace o ničem.
Zatial XXX

Příspěvek od Zatial XXX »

Stačí nádrž o objeme cca 2 - 5 m3 a skutočne malý zdroj tepla, napr. Kanarevovu bunku - viď. príloha - ktorá by išla nepretržite. Z nádrže by sa odoberalo aj teplo na ohrev TUV.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 1220 »

Zatial XXX píše:Stačí nádrž o objeme cca 2 - 5 m3 a skutočne malý zdroj tepla, napr. Kanarevovu bunku - viď. príloha - ktorá by išla nepretržite. Z nádrže by sa odoberalo aj teplo na ohrev TUV.
Pokud se experimentálně prokáže uváděná účinnost,ale ty rozměry, by snad mohly být menší. :?: Experiment je základ. :shock:
K.

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Touto problematikou se velmi podrobně zabývá Heinz Schulz v knize "Energie ze slunce a země".

Pokud jde o akumulaci se změnou skupenství - výhodný je parafin. Skupenská změna kolem 30 st. podle druhu. Ale nevím, kdo to zaplatí

"Dum spiro spero"
Ciceron
Zatial XXX

Karel m píše:
Zatial XXX píše:Stačí nádrž o objeme cca 2 - 5 m3 a skutočne malý zdroj tepla, napr. Kanarevovu bunku - viď. príloha - ktorá by išla nepretržite. Z nádrže by sa odoberalo aj teplo na ohrev TUV.
Pokud se experimentálně prokáže uváděná účinnost,ale ty rozměry, by snad mohly být menší. :?: Experiment je základ. :shock:
K.
Predpokladám, že myslíš rozmery nádrže

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

drobná korekce

Příspěvek od Akord »

jaguar004 píše:jj.
me se ted zalibily solarni kolektory... kdyz to topi i pri minusovych teplotach neni co resit:-)
Ano, topí, pokud svítí slunce, jinak topí mizerne, nebo vubec, a po zjištení, kolik v zime
slunce fakt svítí, pak kolektory na topení v zime nemají smysl. To je už dost lepší tepelné čerpadlo, jehož výmenník je prumerne učinnejší, než použití kolektoru jako výmenníku TČ.
Zaujal me svou poznámkou kutil, o akumulaci špiček, budu to tom premýšlet.
Existuje fakt dost látek, schopných akumulace v teplotním pásmu 50 až 200C, je to otázka
ceny a technologie. Nebo i s neco menší teplotou pri použití TČ. Reálne si neumím predstavit akumulovat teplo s teplotou víc, jako 500C, treba koncentrací slunce.

1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Rozměry

Příspěvek od 1220 »

Zatial XXX píše:

Předpokladám, že myslíš rozmery nádrže
Mám za to že Kanarev jako fenomén musí být námi objeven, to co vypadá jako jednoduché musí se vyzkoušet, pak se třeba zjistí , že už žádnou akumulaci vůbec nepotřebujeme. Jenom nevím ,proč to vlastně píšu, když už jsem to napsal jednou. Asi si taky můžeš koupit misky nebo trychtýře, a udělat si vlastní názor. Naprosto chápu, že je mnohem snažší, zůstat zatial XXX a zcela anomymně čekat, kdo dá něco k dobru. Potom se budeš určitě divit, když se podstatná věc neuvede, a budeš křičet, že....
Howgh.
pokud jsi vyjímka, tak to dokaž :!: ;)
K.

Zatial XXX

Re: Rozměry

Karel m píše: Mám za to že Kanarev jako fenomén musí být námi objeven, to co vypadá jako jednoduché musí se vyzkoušet, pak se třeba zjistí , že už žádnou akumulaci vůbec nepotřebujeme. Jenom nevím ,proč to vlastně píšu, když už jsem to napsal jednou. Asi si taky můžeš koupit misky nebo trychtýře, a udělat si vlastní názor. Naprosto chápu, že je mnohem snažší, zůstat zatial XXX a zcela anomymně čekat, kdo dá něco k dobru. Potom se budeš určitě divit, když se podstatná věc neuvede, a budeš křičet, že....
Howgh.
pokud jsi vyjímka, tak to dokaž :!: ;)
K.
Snažím sa... Misky sa už vyrábajú (čo sa týka kúrenia), vyvíjač (pre motor) mám vyrobený, len, KURŇA, PREČO MÁM TAKÝ PECH NA ELEKTRONIKU ?????

Odpovědět

Zpět na „Jak na to...“