Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Relax u kávičky

Společenské dění u nás i ve světě.
Zamčeno
JiMi
Zasloužilý člen

Re: Biomasa

Příspěvek od JiMi »

pepo.bn píše:Ak by som sa danou problematikou zaoberal Ja , orientoval by som sa skôr na riasi - bezkonkurenčňe vedú v produkciji bijohmoti a biopalýv všeobecne.
Ano, máš pravdu, řasy a vůbec jednoduché organismy, kde si nemusíme hrát na svědomí, to je podle mě, opravdu společně s termodynamikou jediná cesta jak vyzrát jako zvířecí druh na budoucnost.
Když jsme to doma zkusil říct, že bych si pokoupil nějaký akvárka a místo rybiček bych zkoušel pěstovat zelené blivajzy, bylo mi vysvětleno, že dačo také nepřejde přes práh naší domácnosti. Když jsme hledali plodinu (já a ona), která by vyhovovala jak mě (nárůst hmoty, jednoduchá obsluha, dostupnost amatérovi), tak jí (může přes práh domácnosti), došli jsme jen ke kukuřici.
Takže z principu jsem si na pokusy obstaral pytlík obyčejné krmné kukuřice a vrátím se do školních let, kdy jsme dělali různé pokusy v biologii. Jak mě to tehdy nebavilo. A včil .....
JiMi

Přestavba motoru Š120 na stirling
JiMi
Zasloužilý člen

Re: Biomasa

Příspěvek od JiMi »

pepo.bn píše:Pokjal je mi známe , tak produkcija velkého množstva biomasi si vyžaduje medzi iním aj velké množstvá ultrafialového žiarenia (katalizátor niektorích bioprocesov).
No vidíš, pro samé zelené blivajzy jsem přehlídl to UV. Přesně po takovéto nějaké informaci se pídím. Co a zhruba v jakém poměru potřebuje zelené rostlinstvo ku tomu, aby rostlo.

Takže zkusím pár pokusů, pár kombinací a uvidíme. Protože jak to tak odhaduju, na takovou blbost jsem zas mohl natrefit akorát já.
JiMi

pepo.bn
Zasloužilý člen

Radi a nápady.

Příspěvek od pepo.bn »

...
Naposledy upravil(a) pepo.bn dne ned 20 dub 2008 11:28, celkem upraveno 1 x.

Nič nie je nemožné , stačí len chcieť a vedieť ako na to !
JiMi
Zasloužilý člen

Červená/modrá

Příspěvek od JiMi »

Tak jsem se dočetl na moudrých stránkách pro děti, že opravdu rostliny prakticky potřebují nejvíce jen modré a červené. To co je mezi, celkem ignorují.

Modrá je na produkci zeleného chlorofilu, červená na tvorbu ostatních uhlovodanů, které jsou podstatou růstu.
Modrá sama o sobě nestačí, rostlina tvoří jen listy, červená zas podporuje dužinu, stonky, květy a plody. Samotná červená vede k nezeleným křehkým hadovitým výsledkům.
Takže nějaký mix. No a taky prý potřebují rostliny "spát", aby uplatnily ty vyrobené látky na stavbu těla.

No a to mi někdo bude tvrdit, že jsem to už všechno kdysi věděl.

Tak, červená / modrá.... jak daleko je k IR a UV ve vztahu k potřebám rostlin ? Má to vůbec nějaký význam nebo fakt stačí jen červené a modré frekvence z bílého spektra ?
To se to relaxuje...
JiMi

JiMi
Zasloužilý člen

UV + IR

Příspěvek od JiMi »

Na WEBu firmy, která prodává okenní fólie jsem našel i nějakou stránečku s fyzikálními principy a tam psali, že UV a IR rostliny vůbec nevyužívají, takže pokud je to pravda, tak fakt stačí těm skříňovým pěstitelům jen sady červených a modrých LED diod a celá alchymie pěstění je v poměru intenzit těchto dvou zdrojů v různých fázích růstu té které rostliny.
Tak. Snad jsem vás moc neotrávil, dneska už se nemůžu dočkat až dojedu domů z práce.
A vleče se to a vleče...
JiMi

pepo.bn
Zasloužilý člen

Příspěvek od pepo.bn »

...
Naposledy upravil(a) pepo.bn dne ned 20 dub 2008 11:27, celkem upraveno 1 x.

Nič nie je nemožné , stačí len chcieť a vedieť ako na to !
la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

super

Příspěvek od la »

y

JiMi a bioplyn

Příspěvek od y »

Prečo sa trápiš pestovaním biomasy keď trávy je všade dosť? Naštuduj si biorafinerie. Separácia vláknin , proteínov atď, do fermentora ide iba "čistý džús". Objem reaktora je potom iba 1/5 oproti štandardu, + proteíny + iné. Žiadny zápach . Neviem ako vyjdeš s teplom.

JiMi
Zasloužilý člen

Příspěvek od JiMi »

pepo.bn píše:JiMi ujasni si , či ťi ide o množstvo biomasi alebo o rastlinky s vysokým obsahom THC. Mimochodom neviem si dosť dobre predstaviť rast vedčini rastlín na téjto planete bez chlorofilu ! A ten bez ultrafialového ziarenia ti je na dve veci . PePo
Pepo, už to neřešme. Já vím co chci a ptal jsem se na konkrétní věc. Čím se dá svítit nějakým rostlinkám, aby produkce masy byla zisková třeba i v zimě. Ten dotaz jsem položil do Relaxu právě proto, že mi o nic víc nejde, marjánku pěstovat nechci a co jsem se dočetl, tak tvorbu chlorofilu právě drží modré frekvence bílého světla.

A možná to tak i bude, když skříňoví pěstitelé dokáží z jinak odstíněných beden tahat zelené rostlinstvo.

Rozhodně jsem nechtěl navodit tady v Relaxu žádné téma, kde bych si musel ujasňovat, co vlastně chci. To bylo fakt jen při ranním kafi.
JiMi

JiMi
Zasloužilý člen

Re: JiMi a bioplyn

Příspěvek od JiMi »

y píše:Prečo sa trápiš pestovaním biomasy keď trávy je všade dosť? Naštuduj si biorafinerie. Separácia vláknin , proteínov atď, do fermentora ide iba "čistý džús". Objem reaktora je potom iba 1/5 oproti štandardu, + proteíny + iné. Žiadny zápach . Neviem ako vyjdeš s teplom.
Ano, v létě je trávy všude dost, stejně tak jako slunečního svitu a průměrné teploty vzduchu. O tom není sporu. Jde mi spíš o to zjistit, jak velký prostor zastavěné plochy nějakého skleníku je nutný pro kontinuální plnění domácího fermentoru průběžně, tady tak říkajích nafurt.

Ano jedna metoda je v létě posekat louky v širém okolí a stahovat biomasu v podstatě ke spálení (a nenechat ji na místě vzniku),
anebo moje metoda může být třeba: Podsklepený dům, sklep jinak nevyužitý, tedy cca 150 m2 kryté plochy.
Chci vyzkoušet, když každý den zasadím jedno semínko kukuřice, a
když počítám maximální nárůst zelené hmoty cca 2 měsíce, budu potřebovat místo na 60 rostlinek kukuřice a po dvou měsících se cyklus může uzavřít. Zjistím že na kontinuální spotřebu 1 rostlinky denně bude třeba potřeba 3 m2, takže takový podsklepený barák s nevyužítým sklepem 150 m2 může dávat kontinuálně 50 rostlinek denně jaro/léto/podzim/zima. Nejde mi o plody, nebudu to žrát. Když dvouměsíční rostlina kukuřice bude vážit 2 kg, může to být denně až 100 kg biomasy k fermentaci. Bez potřeby hektarů luk. 100 kg biomasy denně může dát až 50 m3 bioplynu, ať nežeru 20 m3. U nás doma topíme plynem a za posledních 10 let máme průměrnou denní spotřebu plynu 5 m3 denně. Tzn. přes zimu 10, přes léto nic.
A ještě jedno ano, máš pravdu v tom, že současná praxe, naházet všechny sračky do jednoho baňochu a děj se vůle aláhova, přičemž je těžké ukočírovat potřeby vsádky pro různé fáze, řečeno slušně, není zrovna efektivní.
Ale myslím, že jsem se zmínil, že chci vícestupňový fermentor. Dnešní stav poznání v reálném světě už počet oddělených částí vyhnívače zvýšil na dvě, přičemž ta první je jen na homogenizaci a hydrolýzu vsádky. Po třech dnech to nahrnou zas do toho baňochu. Už toto samo o sobě zvýší stabilitu produkce a vývin metanu. Hi-tech dnešních dnů je lisování toho homogenizovaného sajrajtu, do baňochu jde jen tekutina, digestát (sušina) se lisuje do pelet, které se pak zase spálí. Bonus ve stabilitě produkce, zvýšení výnosnosti metanu až na 70 %.
No a já to mám namyšleno na 5-ti komorový fermentor s recyklací procesní tekutiny, pro zajištění pufrovitosti, abych nemusel shánět exkrementy čehokoliv. O zázračném snížení celkového objemu vyvíječe při zachování objemu bioplynu se zatím taky píše jen v diplomkách.

Takže ano, čteme stejné články a stejné informace. Zbytek už je na každém z nás.

Ale o něco se s vámi musím podělit. Ještě tak navíc k tomuto. K tomu pěstování čehokoliv pod rodinným domem (který mimochodem ještě nemám) mě přivedl ještě za totáče jeden takový šikovný človíček. Původně jsme k němu šli jen dělat zabíjačku. Z ulice normální rodinný domeček v běžné zástavbě. Pod polovinou baráku měl kompletní bourací šlachtu, profi, kolejnice, pařák, kotle, stoly, myčka, pračka, rychlomražák. Večer jsme odcházeli s pašíkem kompletně zpracovaným v přepravkách, hotový úplně všechno. Polívky, tlačenky, jitrnice, to byl koncert.
Ale jak jsme tak při jedné štamprli vyšli na dvůr, tak se pochlubil co má pod druhou půlkou baráku.
Tak jsme se na sebe s tchánem jen tak nechápavě podívali, co by tak mohlo být pod půlkou baráku ? Drůbežárna s průměrným osazením 400 slepic. Jo, neřekl jsem že u té šlachty měl ještě nějaký strojek, mě to připadlo jak mlýnek. Ten človíček byl soběstačný (alespoň finančně určitě) už za totáče. Vyráběl takzvaná nekonečná vejce pro dva brněnské interhotely.

To mi bylo 28 let a moje nazírání na svět a společnost dostalo první velkou ťafku.
Ještě že jsme v relaxu. Chci tím říct, že cesty k soběstačnosti jsou opravdu velmi, ale velmi různorodé. Nemusí to být jen energie, i když ta má výhodu ve své univerzálnosti.
Dost už.
JiMi

habana

Příspěvek od habana »

JiMi píše:
pepo.bn píše:JiMi ujasni si , či ťi ide o množstvo biomasi alebo o rastlinky s vysokým obsahom THC. Mimochodom neviem si dosť dobre predstaviť rast vedčini rastlín na téjto planete bez chlorofilu ! A ten bez ultrafialového ziarenia ti je na dve veci . PePo
Pepo, už to neřešme. Já vím co chci a ptal jsem se na konkrétní věc. Čím se dá svítit nějakým rostlinkám, aby produkce masy byla zisková třeba i v zimě. Ten dotaz jsem položil do Relaxu právě proto, že mi o nic víc nejde, marjánku pěstovat nechci a co jsem se dočetl, tak tvorbu chlorofilu právě drží modré frekvence bílého světla.

A možná to tak i bude, když skříňoví pěstitelé dokáží z jinak odstíněných beden tahat zelené rostlinstvo.

Rozhodně jsem nechtěl navodit tady v Relaxu žádné téma, kde bych si musel ujasňovat, co vlastně chci. To bylo fakt jen při ranním kafi.
JiMi
Hele chlopi LEDky vytvářejí přísně monochromatické světlo a za živýho boha je nepřinutíte, aby vydávaly spektrálně odlišný odstín např. modré navíc. Když svítí modře, je to jedna vybraná vlnová délka (= rozuměj jeden odstín modré) a konec. Proto se svícením jen modrejma a jinobarevnejma LEDkama pro rostlinky je a bude vždycky štrapáce.Je ale fak, že typ od typu a výrobce od výrobce se mohou vlnové délky lišit, vpodstatě se ale daná barva bude na světě vyrábět jen v několika vlnových délkách (odstínech), je to dáno výchozími surovinami pro výrobu čipů LED a použitými technologiemi výroby a zpracování.
Koukněte do ňákýho katalogu, třeba od GM, vlnová délka je tam jednak poznamenána jako "barva" a pak upřesněna vlnovou délkou emitovaného záření v nm (nanometrech).
Kukněte třeba tady: http://www.gme.cz/_dokumentace/dokument ... -237.1.pdf
HOWGH
habana :roll: :roll:

Y

JiMi

Příspěvek od Y »

"O zázračném snížení celkového objemu vyvíječe při zachování objemu bioplynu se zatím taky píše jen v diplomkách."

Diplomanti u nás obyčajne riešia vyriešené. Neobdivujem slepo žiadne západné technologie ale zaujal ma projekt Biorafinerie Schaffhausen. Je to diplomka v praxi. Už na prvý pohľad sú vyhnívacie nádrže výrazne až neuveriteľne malé, ak uvádzajú pravdu a z 5000 T/rok trávy produkujú 500 kWe sú dvojnásobne lepší ako ktokoľvek v EU. Tých svedectiev na sympóziách je niekoľko, dá sa im veriť.

Ak sa dočítaš, že sú v konkurze vytvor si vlastný názor. 126 mil. SK investícia, 80 akcionárov, špičková technológia s patentami , samy nerez, 8 dolarov za 100 kg trávy. Keby som to vedel skôr, vozím im tu trávu od nás za 6 dol. Vydržali sa nato pozerať tri roky. Asi si povedali stačilo a nastúpil prevadepodobne klasický scenár. Možno boli na skusy v ČSFR. Alebo kto nám robil poradcu privatizácie?

Fermentory sú obrovské investície to vieš. Zmenou technologie prípravy substrátu sa výrazne znížia nároky na investície. Stál som pri drevenej vyhnívacej nádrži starej 25 rokov. Žiadna údržba, výborný stav. toto je cesta. prečo kovové? na postavenie stačí miestna píla, dedko stolár so sušičkou, jedno kladivo klince a stužovadla. Drevo napučí má stále rovnaké podmienky neveril by si. Cestoval som za ňou 400 km. Oprava je podľa manuálu veľmi jednoduchá. Vymeniš iba poškodenú latu.

Kukurica je problematická rastlina z hľadiska času zberu aJ v prírodných podmienkach. Pri umelom "chove" by som sa radšej zameral na
liberecké riasy. Pod tvojim domom vidím jasne jazierka s riasami a kaskády. Majú lepší prírastok masy ako kukurica. Na tie riasy by som sa dal. Mám ešte odloženú riadiacu jednotku laboratórneho fermentora .

JiMi
Zasloužilý člen

Re: JiMi

Příspěvek od JiMi »

Y píše:projekt Biorafinerie Schaffhausen. Je to diplomka v praxi. Už na prvý pohľad sú vyhnívacie nádrže výrazne až neuveriteľne malé
Človíčku, líbíš se mi. Klidně si zůstaň v anonymitě, ale hlavně se neztrať. Přijde čas a budu chtít naslouchat tvému hlasu.
JiMi

1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Jeden blog

Příspěvek od 1220 »

Možná to patří do relaxu, ale je to dlouhé proto to radši nečtěte celé.
Dávám to sem proto, že to má velkou vypovídací hodnotu pro tříbení názorů.
http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/v ... temid=1853
Možná , že si to dejte do Prostoru/ vlákna/. Dá se do toho i psát. :hip:
K.

sano
Zasloužilý člen
Dostal: 18 poděkování

Bioplyn

Příspěvek od sano »

Nejaký čas som sa zaoberal čistením odpadových vôd. Dokonca som aj postavil štyri čističky odpadových vôd. Popritom som pracoval v tíme, ktorý hľadal čo najefektívnejšie cesty čistenia odpadových vôd.
Skrátim to: zaujala nás lemna minor, malá vodná rastlinka, ktorá rastie na povrchu močiarov. Každých 48 hodín, za priaznivých podmienok. zdvojnásobí svoj objem.

Zamčeno

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“