Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Magnetické Pístové Motory

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: Navarovi

Příspěvek od Akord »

děda Slavík píše:Hoši, vaše zkušenosti jsou jistě praktické a pravdivé. Ale já chci mít SVOJE ZKUŠENOSTI. Z toho co píšete, si vyberu jen tolik, abych zbytečně a dlouhodobě se nemořil s něčím, co skutečně nejde. (nejdřív si to ale v krátkosti ověřím)
Vzniká otázka NEJDE TO PROTO, ŽE JE TO NESMYSL A NEBO PROTO, ŽE SE ZVOLIL NEVHODNÝ POSTUP?.
S tímto mohu jenom souhlasit.
Jde hlavne o to pochopit, zda to, co letí je kámen, který nekdo predtím hodil, nebo husa, co se predtím nažrala.

Co se týče pritažlivé/odpudivé síly, tak jedna není červená a druhá modrá, aby se lišily, povaha síly je stejná, námitka vznikla asi proto, že nekterí mají dojem, že treba severný pól nedává treba tutéž energii, jako jižní. Úvah a argumentu na toto téma jsem napsal tady již dost. Zkoušet to jde roky, zejména pri nevhodném prístupu.

Akord
Zasloužilý člen
Dostal: 28 poděkování

Re: letadlo

Příspěvek od Akord »

děda Slavík píše:Co je ale magnetická síla, která vyzařuje, působí, přitahuje (silou) nebo odpuzuje? Není to také energie,? Jen trochu má jinou podobu, ale je. Kdyby to nebylo, nic by to nedělalo.
Není to energie. Síla není energie. Když neco trvale visí, tak nemuže zároveň treba klesat a delat nejakou práci. Stejne jako magnet na železe visí kabát na vešáku, pouze magnet má ty háčky jinak udelané. Nebo kyvadlo na hodinách, které taky samo nepojede. Všechny čiste mechanické stroje s magnetem jde udelat i s pružinou.

spaceball
Zasloužilý člen

Re: letadlo

Příspěvek od spaceball »

děda Slavík píše:Čtu tady pořád úvahy o ENERGII. Souhlasím, že samo od sebe nic nejede. Potřebuje nějakou energii. Dřív se tvrdilo, že Z PRDU KULIČKU NEUDĚLÁŠ" Dnes se ten prd (plyn) dá pod určitým tlakem a za určité teploty zkapalnit a třeba zmrazit a kulička z prdu je na světě.

Co je ale magnetická síla, která vyzařuje, působí, přitahuje (silou) nebo odpuzuje? Není to také energie,? Jen trochu má jinou podobu, ale je. Kdyby to nebylo, nic by to nedělalo. Proč se říká SILOČÁRY a ne jen tak čárečy bez jakéhokoliv výkonu?? Asi proto, že ty siločáry jsou úžasným zdrojem energie. Že je NEUMÍME VYUŽÍT, je jiná otázka.
ALE NAUČÍME SE TO::::
edit: Tento příspěvek nesouvisí s předchozím - nestihl jsem odeslat dříve - technické problémy...

Siločáry jsou smýšlené namalované křivky ohraničujíc pole. Hustotou siločár se
vyjadřuje horší propustnost pole. Tak podobně jsou do mapy zakreslovány křivky
znázorňující vrstevnice kopce. Siločáry nekonají žádnou práci - neexistuje
žádný tok ze severu na jih nebo naopak. Udělej si pokus s pilinami - jednotlivé
piliny se maximalně seřadí a tím to hasne - nikde netečou, setrvávají na
místě - nekonají žádnou práci, nejsou zdrojem energie a výkonu. Není pravda
že NEUMÍME VYUŽÍT těchto "úžasných" vlastností - stačí rozpohybovat (práce)
toto pole v blízkosti cívky. Pokud tě fascinuje magnetické odupzování
a přitahování, vem si pružinu a simuluj odpudivou sílu stláčením a přitažlivou sílu
roztahováním pružiny. Aby jsi tyto síly mohl vnímat, musíš do toho vložit
práci - jak v případě magnetu, tak i v případě pružiny. Pokud se ti podaří vyrobit
z pružiny "úžasný zdroj energie", pak toto se podaří i z magnetu. A ono se to určitě
podaří - za přispění energie zvenčí.
p.s. Že magnet drží na ledničce neznamená, že koná práci. Toto umí i přilepená žvejkačka... ;)

Spaceball Obrázek
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

spaceball

Příspěvek od lajos »

Mi také nevykonáváme práci když přenášíme těžký kufr po rovině, akorát ten magnet na lednici se nespotí.

spaceball
Zasloužilý člen

Re: spaceball

Příspěvek od spaceball »

Mimo téma (offtopic)
lajos píše:Mi také nevykonáváme práci když přenášíme těžký kufr po rovině, akorát ten magnet na lednici se nespotí.
Pokud přenášíš těžký kufr - po rovině nebo po kopcích - konáš práci - s tím kufrem pohybuješ sem tam... po té rovině...
Pokud ten kufr jen držíš na místě, pak práci nekonáš, i když se ti napínají svaly abys ten kufr udržel - respektive svůj skelet
v jisté poloze..., ale ten kufr si lze podepřít třeba tyčí například...

Spaceball Obrázek
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

spaceball

Příspěvek od lajos »

Mimo téma (offtopic)
Mně taháš za fusekli-jak můžu přenášet kufr bez práce, když ho podepřu tyčí-to je nesmysl.

Tuco
Zasloužilý člen
Dostal: 10 poděkování

Příspěvek od Tuco »

lajos píše:Mi také nevykonáváme práci když přenášíme těžký kufr po rovině, akorát ten magnet na lednici se nespotí.
Člověk zrovna není nejlepší příklad pro demonstrování fyzikálních jevů - sám o sobě je příjiš složitým "strojem". Fakt že na prosté držení kufru potřebuješ spoustu energie je dán tvou konstrukcí. Je to asi jako kdyby kufr visel na lanu navinutém na rumpálu, kterému v pohybu brání motorem poháněná třecí spojka. Tudíž aby kufr samotný práci nekonal, stojí nás to spoustu energie zmařené na teplo.
Kdyby ses nechal vhodně zadrátovat a poztužit železem, taky bys na držení kufru žádnou práci - stejně jako věšák/držák - nepotřeboval. Na druhou stranu bys žádné jiné využití než jako věšák/držák neměl.

To s rozdílem mezi přitažlivou a odpudivou silou musím schválně změřit, jen co budu v dosahu svých milovaných magnetů. Nebo ty jsi to Martine měřil? Pokud ano, k čemu jsi dospěl?
Domnělý rozdíl považuji zatím za čistě subjektivní pocit experimentátorů porovnávajících všechno čistě pocitem v paži, kde právě vzniká problém, daný zase konstrukcí člověka. Pokud něco držím v pravačce, je pro mě snazší s tím pohnout k sobě a doleva než od sebe doprava. Prostě pocit že přitažlivá síla je jiná než odpudivá vzniká z toho. že zapojujeme pokaždé jinou skupinu svalů, která je ze své podstaty jinak uchycená a mohutná než předchozí.

Analogie magnetu a pružiny funguje celkem dobře, ale rozdíl je v tom, že magnet lze jednoduše "natáhnout" jeho otočením, případně různým vychýlením mimo osu. Jde to určitě udělat i s pružinou, jen s pomocí převodů, které jsou hodně náročné na představivost a proto vykazují malou míru "vědátorské přívětivosti" (nemám zrovna v lásce anglicismy, ale jak byste vy nahradili slovní spojení inventor friendly?).

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

Tuco píše:
Člověk zrovna není nejlepší příklad pro demonstrování fyzikálních jevů - sám o sobě je příjiš složitým "strojem". Fakt že na prosté držení kufru potřebuješ spoustu energie je dán tvou konstrukcí. Je to asi jako kdyby kufr visel na lanu navinutém na rumpálu, kterému v pohybu brání motorem poháněná třecí spojka. Tudíž aby kufr samotný práci nekonal, stojí nás to spoustu energie zmařené na teplo.
Kdyby ses nechal vhodně zadrátovat a poztužit železem, taky bys na držení kufru žádnou práci - stejně jako věšák/držák - nepotřeboval. Na druhou stranu bys žádné jiné využití než jako věšák/držák neměl.

To s rozdílem mezi přitažlivou a odpudivou silou musím schválně změřit, jen co budu v dosahu svých milovaných magnetů. Nebo ty jsi to Martine měřil? Pokud ano, k čemu jsi dospěl?
Domnělý rozdíl považuji zatím za čistě subjektivní pocit experimentátorů porovnávajících všechno čistě pocitem v paži, kde právě vzniká problém, daný zase konstrukcí člověka. Pokud něco držím v pravačce, je pro mě snazší s tím pohnout k sobě a doleva než od sebe doprava. Prostě pocit že přitažlivá síla je jiná než odpudivá vzniká z toho. že zapojujeme pokaždé jinou skupinu svalů, která je ze své podstaty jinak uchycená a mohutná než předchozí.

Analogie magnetu a pružiny funguje celkem dobře, ale rozdíl je v tom, že magnet lze jednoduše "natáhnout" jeho otočením, případně různým vychýlením mimo osu. Jde to určitě udělat i s pružinou, jen s pomocí převodů, které jsou hodně náročné na představivost a proto vykazují malou míru "vědátorské přívětivosti" (nemám zrovna v lásce anglicismy, ale jak byste vy nahradili slovní spojení inventor friendly?).
odpověděl jsem několik řádků výše toto....

...k motoru...což by už někoho mohlo i zajímat....
....v mag . točítcích j problem posledního magnetu /prvního/...v tom mém motoru je ten problem samozřejmě také...ale .....zvolil jsem jako prví fázi cyklu přitahování...a to z jednoho jediného důvodu....píst přichází do HÚ...a působí na něj síla posledního magnetu...a tady to je síla přitažlivá....je mi jasné, že napíšete že na konci cyklu bude síla odpdivá...ale...hele hele...ono ne...on ten cyklus zase začíná tady...kde začal
...kdybych zvolil sílu odpudivou.v HU pístu...tak se nic neděje...ale....motor by se "jen" točil opačným směrem.../no měl by se točit /
...tak tolik jen k problemu velikosti odpudivé a přitažlivé síly...tak mě napadá....ve finále...tj ve vzdálenosti magnetů od sebe ...třeba 0,001 mm jsou síly stejné...ale se vzrůstající vzdáleností mohou být síly v jiném poměru.....to ale doma nezjistím....tak.....stačí vám to...???....a jinak to neřešte.......je to ...zejména u točítek a jinejch nesmyslů jedno....martin11 p.s. moooc by mě zajímalo, jestli Perendev přitahuje nebo odpuzuje ...co si myslí děda Slavík...???...otázka za domácí úkol....

....jo a prosím moc mě do této vědecké diskuse netahejte,,,,protože já jsem ten první...který všechno dělá hlavně pomocí citu...a jak píše Gromit...!..."když to nejde silou...tak...."
...co se týče pružiny versus magnet a jejich srovnávání...mám osobní výhradu.....magnet lze pomocí Fe odclonit pružina ne.../nebo mechanicky ano...ale nevím jak/...když se 2 magnety odpuzují...je to jako když se 2 pružiny tlačí k sobě...když se mezi tytež magnety vloží vybalancovaná Fe plocha magnety se přestanou odpuzovat , ale ani se k Fe nepřitáhnou....samozřejmě víme proč....ale tento fígl s pružinou neudělám...a to je ten rozdíl....ale asi i toto bude jinak. :shock: .....moc se mě neptejte...raději vám poradím jak vyvolat starý černobílý film......ale děkuji za plodnou diskusi.....jinak magnet versusu pružina se tady řešil již vloni...dost podrobně...stačí pročist vlákna....martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
děda Slavík
Zasloužilý člen
Dostal: 132 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od děda Slavík »

...co si myslí děda Slavík...???...otázka za domácí úkol....
Děda Slavík již je dost letitý na nějaké myšlení a proto nechává za sebe myslet jiná. Ten mizera dědek jen kopíruje a snad vylepšuje (je to snadnější cesta) to, co se mu zdá nejlepší z nejlepšího. Tím je pro mne zatím systém PERENDĚV.

Proto pečlivě zkoumám všechna videa, která na tomto principu pracují. I když většina ukázek je z komerčních důvodů a obavy o okopírování jen velice povrchní, tak z celkového kontextu všeho jsem usoudil, že NEJDE O PODVOD.
Jednoznačně je tam řečeno, že "se to točí" za pomoci ODPUZOVÁNÍ. Protože na rotoru i statoru jsou magnety osazeny shodně, není problém posledního magnetu. Rozběh je usnadněn tím, že je víc kotoučů na rotoru i statoru.
Můj problém bude asi v tom, že dělám hokusypokusy jen s jedním kotoučem na rotoru. I když magnet v misce je částečně (přítažná síla) zeslaben, přesto tam ale je. Takže pro překonání toho HUPU potřebuji víc kotoučů (vedle sebe) na rotoru.
Pro moje zkoušení mám jakousi kruhovou výseč, zavěšenou jako kyvadlo. Na ní upevněné magnety a pod tím na pevné základně statorové magnety. A tak zkouším, jak se magnety v různých situcích chovají a co dovedou, nebo nedovedou. Teprve potom je dám na celou kruhovou desku rotoru atd atd.

Ale jak jsem psal (podle mé osobní zkušenosti) TO, CO FUNGUJE S FERYTEM, JE PRO KOČKU S NEODYMEM.

.

Kluci, do toho.
spaceball
Zasloužilý člen

Příspěvek od spaceball »

Mimo téma (offtopic)
spaceball píše:
Pokud přenášíš těžký kufr - po rovině nebo po kopcích - konáš práci - s tím kufrem pohybuješ sem tam... po té rovině...
Pokud ten kufr jen držíš na místě, pak práci nekonáš, i když se ti napínají svaly abys ten kufr udržel - respektive svůj skelet
v jisté poloze..., ale ten kufr si lze podepřít třeba tyčí například...
lajos píše: Mně taháš za fusekli-jak můžu přenášet kufr bez práce, když ho podepřu tyčí-to je nesmysl.
Za fusekli ne, ale za uši..za to, že neumíš číst :D

děda Slavík píše:PERENDĚV...NEJDE O PODVOD
Komu není rady, tomu není pomoci :D :D :D http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... start=1035

Spaceball Obrázek
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

Mimo téma (offtopic)
...o Perendevovi je toho tolik popsáno...a dost lidí i složilo hromadu peněz za hotový stroj...viz Spaceball výše.
dědo....řekl jsem 100x přečíst....no ale když chceč, tak si to zkus.....ano píše se , že je to na odpudivosti....ale jak se tu již vícekrát opakovalo...není rozdíl mezi přitažlivostí a odpudivostí.....jako u pružiny....natahovat ...stlačovat...stejná síla....
...mám návrh...nebudeme už o perendevovi mluvit....věřit se dá v leccos...jsou různé druhy náboženství....
...tak, kdyby jsi vyfotil nějaký tvuj pokus a poslal jsi fotku, tak mi uděláš radost... :lol: ..zdraví tě...a bábinku martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: Navarovi

Příspěvek od NAVAR »

Akord píše:Síla a její účinek nakonec vyjdou jako jediná vec, není rozdíl pritažlivý/odpudivý, rozdíl je jenom ve smeru, a divný dojem se po studiu B-H charakteristiky rozplyne.
Dále pólový nástavec je fakt jenom ta ruka. Co funguje s ním, to musí fungovat i bez nej, takový je princip. Je lepší delat pokusy pokud možno bez nástavcu, protože ty to často jenom zneprehledňují a komplikují.
No nevím.......
Magnety se mi skro vždy podaří od sebe odtrhnout ale skoro nikdy přitlačit velmi těsně na sebe. Zajímavé by bylo nutit se "kamarádit" magnety každý z jiného "vrhu" Neodym versus Ferit

A kdybych se pokusil teoreticky blufovat tak síla magnetu se zátěží by se měla taky zvyšovat, on každý materiál (magnetický) si srovná domény a když jsou srovnány tak se chová jako část (prodloužená ruka) celého magnetu. Zjednodušeně řečeno kilové závaží pověšené na magnet spadne a 2x půlkilové zavěšené postupně již ne.

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Magnetické pole v látce

Příspěvek od NAVAR »

Možná se trapně opakuji ale třeba se to pro pochopení základních principů proč vlastně magnet drží bude hodit...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
děda Slavík
Zasloužilý člen
Dostal: 132 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Magnetické pole v látce

Příspěvek od děda Slavík »

NAVAR píše:Možná se trapně opakuji ale třeba se to pro pochopení základních principů proč vlastně magnet drží bude hodit...
Navare (náčelník indiánského kmene NAVARŮ ????) To je poučný článek, ale nepoužitelný. Kdo by se ještě navíc trápil s vytvořením vakua?

Kluci, do toho.
spaceball
Zasloužilý člen

Re: Magnetické pole v látce

Příspěvek od spaceball »

děda Slavík píše:
NAVAR píše:Možná se trapně opakuji ale třeba se to pro pochopení základních principů proč vlastně magnet drží bude hodit...
Navare (náčelník indiánského kmene NAVARŮ ????) To je poučný článek, ale nepoužitelný. Kdo by se ještě navíc trápil s vytvořením vakua?
:good: :D Kdo by se trápil se studiem nebo výzkumem těch nejdůležitějších prvků magnetického motoru... :D

Spaceball Obrázek

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“