Já bych delal 40 stupňu, a pro maximum z hektaru Schott od GBC montáže, prímo Schott Val.Meziríčí mi stejne neudelali lepší cenu. Uličku se dá okopčit treba Vojkovice za Židlochovicem, mezi Skalicí a strážnicí, a mnoho dalších, zkrátka, neco v blízkosti. Zastínení bych se snažil vyhnout, nebo konzultovat s dodavatelem pro konkrétní typ, protože to bude závislé na zapojení, i když je toho v zime ani ne 10 procent. Poly a amorf mají samozrejme menší výtežnost z hektaru, než mono, i když treba u amorfu propagují lepší denní rozložení, je to podmíneno plochou. Domnívám se, nezkoušel jsem to merit. Ty všechny grafy denní výtežnosti i v závislosti na úhlu jsou jednoduché pouze na první pohled.berky píše:okolo FVE je pěkná propaganda a masírka, ale kloudné informace jsem nikde nedostal. Mám nějaký prográmek pro výpočet optimálního sklonu a orientace pro amorf nebo krystal a danou lokalitu, ale je tu spousta neznámých. Poprosil bych kohokoli znalého (třeba Akorda) o radu.
Jde například o to, že optimum náklonu pro ČR je cca 34°, ale v průběhu roku se mění přibližně od 15° v létě do 60° v zimě. Pak se tedy musí měnit i ulička mezi panely nebo zimní zastínění panelů nevadí (díky malé výrobě)? Existuje optimální ulička a máte někdo pro toto výpočty? Jak maximalizovat výrobu z hektaru? - zvolit poly nebo monokrystal, případně jaku značku? Co panely Made in China? Dá se jim věřit co se týče technologické kázně a tím pádem i životnosti?
Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Fotovoltaika (levně)
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
-
- Zasloužilý člen
Re: Akorde
To bych zatím nerekl, pokud me nepresvedčíš o opaku. Výkon je funkcí kosinu dopadu a ten kosinus není tolik ostrý, i když je v kvadrátu. Už jsi to napsal, jde práve o to oteplení, neverím zatím tomu, že Ti to vyjde pri 25 stupních náklonu. Já videl jeden graf, kvuli kterému jsem si ríkal, že radši ten úhel delat vetší. Zkusím to najít, nebo si vzpomenout, kde to je. K tomu teplu - je treba mít na pameti, že fotovoltický článek podléhá taktéž Carnotovému deji, i když mnozí tvrdí opak, jen to není patrné. Jde práve o to nutné oteplení a režii pri prípadném chlazení článku.berky píše:Proč bys dával 40°? V létě vyrobíš mnohem míň.
-
- Zasloužilý člen
Berky: Podle skript Smola, Solárna energie z roku 1994 STU Bratislava, na strane 27 je graf a text, ze kterého plyne, že nejvíce energie ročne dopadá pri sklonu 30 stupňu. Posun na 40 stupňu mi neprijde markantní, a už i Pišta psal, že se mu pri techto menších sklonech kolektory prehrívají a klesá mu z nich výkon, takže spíše doporučuju jeden koupit a zmerit. Pri 60 stupňovém sklonu je od zárí do brezna celková energie dopadu zárení už stejná, nebo vyšší, než pro menší úhly, a tech 60 stupňu je fakt dost. Graf není orientovaný vyložene na fotovoltaiku, jde o výkon dodaný sluncem. Mám dojem, že používáš pouze matematické modely, stačí mikrovrstva prachu na skle a disperze to pošle do reálu, stejne jako mat.modely ne vždy zohledňují difuzní zárení. Pri merení výkonu soláru jsem nezjistil tak ostrou závislost na úhlu.
Naposledy upravil(a) Akord dne sob 18 dub 2009 2:07, celkem upraveno 2 x.
-
- Stálý člen
- Dostal: 10 poděkování
FV-sklony
skusenost,....zatial mam panely(mono a poly) na staflich,natacam sklanam,drzim kolmicu v case slnecnom.odklon do 10 stupnov nehra ulohu, v case zamracenom lezia priblizne vodorovne.
zatial najvacsi prud cca 15A do skratu v zime za slnecneho pocasia(nasnezene) z dvojice 2x130w/18V .v case zamracenom klesne vykon na cca 1/3-1/4,za dazda na 1/10(aj menej).pri zamracenej oblohe je potrebne umyt panel,zaprasenie znizuje vykon o cca 1/5.
na svietenie, PC a obcas rucne naradie,mlynek, staci 250Wp k tomu 12V/120A.tuto spotrebu nemam uz vobec pripojenu k sieti(trvala instalacia).
pri 500Wp sa da uvarit obed,(ak svieti),trvale chladnicka, treba dalsich 12V/120 Ah.tuto cast mam zatial na provizoriu.
celkove mam 1kw, cca 220V v serii.odskusane varenie,problem s horenim kontaktu pri vypinani.
porovnanie mono a poly, polykristal nabieha na napatie strmo(uz pred vychodom),monokristal nabieha asi 15-20 min.obdobne je to pri zapade.
v tychto letnych casoch je pokles maximalneho napatia v case obeda cca 2-3V(vplyv teploty panela)....pista
zatial najvacsi prud cca 15A do skratu v zime za slnecneho pocasia(nasnezene) z dvojice 2x130w/18V .v case zamracenom klesne vykon na cca 1/3-1/4,za dazda na 1/10(aj menej).pri zamracenej oblohe je potrebne umyt panel,zaprasenie znizuje vykon o cca 1/5.
na svietenie, PC a obcas rucne naradie,mlynek, staci 250Wp k tomu 12V/120A.tuto spotrebu nemam uz vobec pripojenu k sieti(trvala instalacia).
pri 500Wp sa da uvarit obed,(ak svieti),trvale chladnicka, treba dalsich 12V/120 Ah.tuto cast mam zatial na provizoriu.
celkove mam 1kw, cca 220V v serii.odskusane varenie,problem s horenim kontaktu pri vypinani.
porovnanie mono a poly, polykristal nabieha na napatie strmo(uz pred vychodom),monokristal nabieha asi 15-20 min.obdobne je to pri zapade.
v tychto letnych casoch je pokles maximalneho napatia v case obeda cca 2-3V(vplyv teploty panela)....pista
- poota
- Zasloužilý člen
- Dal: 1692 poděkování
- Dostal: 2418 poděkování
Zdravím, přihodím trochu do mlýna.
Já vlastním jeden panel a mohu za sebe doporučit .I když je to drahá záležitost .Mám udělané natáčení za sluncem teda prozatím jenom takové dálkové ovládání .Elektroniku mám už sehnanou a momentálně dělám skříň aby to mělo trochu fazónu.
S tím natáčením a náklonem to není až tak žhavé.Prozatím co mám vysledované tak + - 10° není zas nějaký rozdíl který by byl až tak viditelný(myslím na ampérmetru).Natáčím panel v úhlu 150° a náklon ovládám mechanicky (tady se panel pohybuje odhadem, to jsem neměřil 45°zhruba). Spíš jsem byl překvapen prachem co špiní skleněnou plochu.I výrobce nato upozorňuje(nevěnoval jsem tomu pozornost).Tady jsem zaznamenal rozdíl ve výkonu před deštěm a po dešti .Samo sebou jedno měření nerozhoduje ,ale rozdíl byl 0,2A .
Což se mě zdá dost.Naštěstí mám panel na dobrém místě.Když vypnu natáčení, můžu klikou panel otočit a pokud dlouho nebude pršet, ho umýt ručně.
Prozatím co mám panel nainstalovaný (2 měsíce) jsem spokojený každý den mě tluče do baterky 10h. Mám sice jenom 40W panel (na víc jsem neměl prachy a nebyly žádné zkušenosti), teď pokud našetřím prašule určitě si pořídím ještě jeden .Už jsem to rozhlásil po rodině aby se mi místo blbin na svátek a narozeniny radši složili na panel.
A pokud se FVE zkombinuje s VE (to je další má meta) tak to nebude mít chybu.
Já vlastním jeden panel a mohu za sebe doporučit .I když je to drahá záležitost .Mám udělané natáčení za sluncem teda prozatím jenom takové dálkové ovládání .Elektroniku mám už sehnanou a momentálně dělám skříň aby to mělo trochu fazónu.
S tím natáčením a náklonem to není až tak žhavé.Prozatím co mám vysledované tak + - 10° není zas nějaký rozdíl který by byl až tak viditelný(myslím na ampérmetru).Natáčím panel v úhlu 150° a náklon ovládám mechanicky (tady se panel pohybuje odhadem, to jsem neměřil 45°zhruba). Spíš jsem byl překvapen prachem co špiní skleněnou plochu.I výrobce nato upozorňuje(nevěnoval jsem tomu pozornost).Tady jsem zaznamenal rozdíl ve výkonu před deštěm a po dešti .Samo sebou jedno měření nerozhoduje ,ale rozdíl byl 0,2A .
Což se mě zdá dost.Naštěstí mám panel na dobrém místě.Když vypnu natáčení, můžu klikou panel otočit a pokud dlouho nebude pršet, ho umýt ručně.
Prozatím co mám panel nainstalovaný (2 měsíce) jsem spokojený každý den mě tluče do baterky 10h. Mám sice jenom 40W panel (na víc jsem neměl prachy a nebyly žádné zkušenosti), teď pokud našetřím prašule určitě si pořídím ještě jeden .Už jsem to rozhlásil po rodině aby se mi místo blbin na svátek a narozeniny radši složili na panel.
A pokud se FVE zkombinuje s VE (to je další má meta) tak to nebude mít chybu.
-
- Zasloužilý člen
Dobrý nápad, to asi až se bude prodávat v Tescu . Na fóru má zkratka VE nejméne 2 významy. Vzájemne se dosti vylučují.VERT1 píše:Už jsem to rozhlásil po rodině aby se mi místo blbin na svátek a narozeniny radši složili na panel. A pokud se FVE zkombinuje s VE (to je další má meta) tak to nebude mít chybu.
FVE
Tady jsem vyfotil můj ovládací panel( otáčení panelu za sluncem).Už je pojízdný, takže se panel otáčí sám a večer se vrátí zpět na počáteční polohu (vrátí na ráno 9h). A bude čekat na sepnutí týdenních spínacích hodin a pojede (bude se natáčet ,od 9h do 17h) znovu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- Zasloužilý člen
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 1 poděkování
Re: Další e-books
nieco mam aj som to chcel hodit do kniznice len mi to nechce prejst .disciple píše:Dobrý večer.
Chtěl bychse zeptat, jestli nemá někdo tyto elektronické knihy:
Build Your Own Solar Panel - napsal Phillip J. Hurley
Practical Hydrogen Systems: an Experimenter's Guide - napsal Phillip J. Hurley
Build Your Own Solar Panel revised and expanded 2006 - napsal Phillip J. Hurley
Solar II - napsal Phillip Hurley
Moc by mi to pomohlo. Díky.