Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Na Ovčárně
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 107 poděkování
- Dostal: 23 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: mno....
Nevím ,kolik je v republice ovčáků, jestli o sobě máte povědomí, ale Pfeiferovy salámy a klobásy nikdy neuzrály. Jakékoli množství zmizelo nato šup. A to je vyráběl vlastně proto, aby se zužitkovaly staré kusy ... )
Nevim, co máš za plemeno, Jarda dlouho křížil francouzské masné s nějakým českým, aby nebyly lojovaté a přežily zimu. Jehňátka na kolotoči jen zpívala nad ohýnkem ....
Nevim, co máš za plemeno, Jarda dlouho křížil francouzské masné s nějakým českým, aby nebyly lojovaté a přežily zimu. Jehňátka na kolotoči jen zpívala nad ohýnkem ....
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 37 poděkování
- Dostal: 262 poděkování
Re: Na Ovčárně
Normálně v 30l kastrolu. Míchám a hlídám tak aby teplota byla 37-38C max. Pak hrnec odstavím z kamen na stoličku. Ještě jednou zamíchám a zkontroluji teplotu. Pak vmíchám syřidlo zamíchám, přiklopím poklicí a jdu od toho. Cca tak za 1-1,5h je sýřenina hotová, Teplota přitom klesne cca jenom o 2C.peroxid píše:Mají to velice pěkně zpracované a na to syřidlo tam vidím samou chválu, asi změím značku. Těch třicet litrů zpracováváš v hrnci, kotli nebo nějakém speciálním dvouplášťovém zařízení?
Sýřeninu rozkrájím nožem (sýrařská harfa zatím není ale možná bude) přihřeji na 40-42 C občas zamíchám a pak vyberu sýřeninu cedníkem a dám do pleny kterou mám vyloženou formu. Přes talířky zatížím a cca po 12-ti hodinách dám do solanky (150-220g soli na 1l vody)
Doporučuji jakž takž přibližně dodržovat časy protože jednou už jsem asi ve 3h ráno neměl fondy sýřeninu scedit tak jsem to nechal stát nerozkrájené do dopoledne v hrnci a díky tomu jsem na místo sýra vyrobil tvaroh (ale luxusní)
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
-
- Zasloužilý člen
No, zkoušel jsem syřidlo z Ukrajiny, 1g pytlíček sušeného asi na 100l mléka na naše asi za 30kč. Pak jsem zkusil syřidlo originální z telecího pajšlu, to mi ale nefungovalo protože již bylo moc staré. Vzal jsem syřidlo od ekokozy a je řekl bych super. pak jsem vzal ještě nějaké mlékárneské kultury. Mým snem je vyrobit pěkný bocníček hermelínu. Ale jak píšeš, sýra můžeš mít kolik chceš a stejně zmizí a nestihne uzrát.peroxid píše:Jardo, tvoje úvahy o jídle mi připomínají milostné básně Člověk má hned chuť nabrat kurs na severozápad a zúčastnit se gastronomického "přijímání". Mošty jsem v sezóně lisoval u zahrádkářů a stálo to za to. Byl velký rozdíl v chuti podle odrůd a mě asi nejvíc chutnal mošt s podílem hrušek. Vždycky jsem si při pití druhého litru vzpomněl na toho tvého pstruha a jak jsem byl občas rád, že jsem včas nalezl místo úlevy.
Takže teď už budeš napůl ovčák a napůl lamač.
Kvašenou červenou řepu bych měl také zkusit, předpokládám, že by mohla chutnat skvěle. Teď nechám ještě vykysat kameňák zelí, když už jsem první várku zkazil.
Navare, sýrů už jsem také udělal desítky kil, ale mám pocit, jako bych je pořádně neochutnal. Kolega dodával kozí mléko, já to zpracoval a o sýry jsme se podělili. Koupil jsem si syřidlo od českého výrobce a nejsem moc spokojený se strukturou sýřeniny. Před lety jsem měl nějaké francouzské z mlékárny a to se mi zdálo mnohem použitelnější. Občas si z knihovny půjčuji luxusní knížku - Praktikum sýrařské výroby (doufám, že jsem nepopletl název). Když není moc času, tak jenom vysrážím z horkého mléka bílkovinu octem a slisuji. Zmizí to také rychle a když se to naloží do olivového oleje s bylinkama nebo česnekem, tak bychom se o to snad i pobili.
Žádný sýr ještě neměl šanci vyzrát. Už ale léta sním o tom, že bych rád zkusil sýr ementálského typu, pořádný bochník.
-
- Zasloužilý člen
Re: mno....
Co mám zkušenosti tak chuť se mění tak že třeba u klobás jsou tak po měsíci až dvou nejlepší, tedy alespoň pro mne. Salámy mají asi tak 10x větší průřez tudíž by mohly být v optimu tak za 0,5roku až rok.jarda ovčák píše:Já vůbec netuším, slávku, voco šlo.A protože jsem sklerotik, tak budu marně pátrat. A protože jsem lenoch, tak nepátrám. A protože jsem snílek, tak se houpám na obláčkách fantazie s přiblblým chronickým úsměvem....
Hele, já vím, že vy furt ty sejry..... Ale to jste ten salám nechutnali. A víte co je průser?? Čím je starší, tím je lepčí.Jenže, cestovat v čase neumím, já idiot pár štanglí rozdal....Snad jsem tím nerozpoutal nějaké kataklyzmatické události v časoprostorovém kontinuu. Problém je v tom, že nevím, jestli se bude chuť zlepšovat po lineární křivce, nebo exponenciálně, nebo, nedej bože v okamžiku O, se bude kvalita snižovat, a opět netuším, po jaké křivce.
Uznáte přátelé, že i já mám relevantní důvod k nervositě, sycenou pocitem nejistoty a neznáma.
Navíc netuším, jestli uždibovat či nikoli. Abych sám sebe nepřipravil o ještě jakostnější manu nebeskou.Poraďte zoufalci......
Hlavně klid, mám názor že výrobky by bylo vhodné dělat kontinuálně co každé dva měsíce aby se vytvořil rejstřík ze kterého by se pak daly odebírat vzorky.
Takže když bude materiál, dá se vyrobit cokoliv a opět mne lákají experimenty jako čistě fermentované salámy z předsušeného masa atd.
- laik
- Zasloužilý člen
- Dal: 36 poděkování
- Dostal: 43 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím
nedá mě to a musím se přidat
u nás navarův salám taky v komoře moc dlouho nevisel
ani sýr nestačil dozrát, takže jak se mění chutě nejsem sto už zjistit
jen ještě malej kósek uzenýho visí (a ještě se kupodivu nijak nekazí) to uzený používám po kouskách na ovonění třeba zelňačky a dalších takřka vegetariánských jídel, kde nemusím mít žádný maso, ale jen dobrá vůně mě stačí......
stejně používám jeho klobásek po malích kouskách na ovonění....
nedá mě to a musím se přidat
u nás navarův salám taky v komoře moc dlouho nevisel
ani sýr nestačil dozrát, takže jak se mění chutě nejsem sto už zjistit
jen ještě malej kósek uzenýho visí (a ještě se kupodivu nijak nekazí) to uzený používám po kouskách na ovonění třeba zelňačky a dalších takřka vegetariánských jídel, kde nemusím mít žádný maso, ale jen dobrá vůně mě stačí......
stejně používám jeho klobásek po malích kouskách na ovonění....
Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 9 poděkování
- Dostal: 99 poděkování
Hele, kdyby papež nebyl blbej, tak přijme kolečka navarovejch salámů jako hostyje a čuměli bychom, jak by se naplnily kostely...... i muslimové by mlsně obšlapovali kolem....
„Kdybych byl postaven před rozhodnutí mezi zbabělostí a násilím, zvolil bych násilí.“ Gándí
-
- Zasloužilý člen
Za mne tolik nechval brácha, nebo se začnu červenat a nebo se mi pak náhodou něco nepovede a já budu mít z ostudy hubertus.
-
- Zasloužilý člen
No tak jo, už přestanu.Musím počkat, až se mi dosypou mněhňata a budem pokračovat....
http://www.novinky.cz/ekonomika/260025- ... ikove.html
Tyhle jobovky se nás vůbec netýkají.Teda mých osvalenců. Průser je v tom, že si lidi řeknou: pcha, tak to nebudu žrat, budu žrat jen zeleninu. Ta sice neosahuje atb, ale tuze mnoho jiné chémie. Dokonce ji ozařují, aby ji zbavili biologické aktivity.
Jenže, bez chemické velkovýroby bychom poscípali hlady, páč by se toho tolik nevypěstovalo a když, tak krvavě drahý.Navíc, není hnůj, aby se to organicky pohnojilo, páč krávy už jsou v mexiku.
Jak nad tím přemýšlím, je to jaksi všecko šreklich....
Taky mě napadlo, že když se padesát let hnojí jen NPK, jak se tam dostanou ty další prvky, co tělo lidské vyžaduje...
http://www.novinky.cz/ekonomika/260025- ... ikove.html
Tyhle jobovky se nás vůbec netýkají.Teda mých osvalenců. Průser je v tom, že si lidi řeknou: pcha, tak to nebudu žrat, budu žrat jen zeleninu. Ta sice neosahuje atb, ale tuze mnoho jiné chémie. Dokonce ji ozařují, aby ji zbavili biologické aktivity.
Jenže, bez chemické velkovýroby bychom poscípali hlady, páč by se toho tolik nevypěstovalo a když, tak krvavě drahý.Navíc, není hnůj, aby se to organicky pohnojilo, páč krávy už jsou v mexiku.
Jak nad tím přemýšlím, je to jaksi všecko šreklich....
Taky mě napadlo, že když se padesát let hnojí jen NPK, jak se tam dostanou ty další prvky, co tělo lidské vyžaduje...
„Kdybych byl postaven před rozhodnutí mezi zbabělostí a násilím, zvolil bych násilí.“ Gándí
-
- Zasloužilý člen
To NPK je prý vina Husáka. Tuhle mi to říkal jeden pamětník že Gusta měl dvě volby hlad a nebo rakovina, tak vzal tu drouhou a od té doby pole stojí za prd a spodní voda je kontaminována.
Hnůj bude, otázka jestli ho bude dost, minulý rok jsem navozil několik tun uleželého a letos bude znova, vyměnil jsem ha za služby.
Letos se snad do toho kloudně opřu a zahrádka se zvířátky mi určitě neco přinese, radost určitě.
Hnůj bude, otázka jestli ho bude dost, minulý rok jsem navozil několik tun uleželého a letos bude znova, vyměnil jsem ha za služby.
Letos se snad do toho kloudně opřu a zahrádka se zvířátky mi určitě neco přinese, radost určitě.
-
- Zasloužilý člen
Já musím na navara něco prásknout. Já mu tam poslal ten úplně největší traktorovej návěs plnej kompostu. dlouhej byl 8 metrů, širokej 2,5 a vysoká korba 2,5.
On ten zvíře to za týden překatroval přes síto.
Bez organické hmoty to nepude.....
http://blisty.cz/art/62438.html
- peroxid
- Stálý člen
- Dal: 6 poděkování
- Dostal: 6 poděkování
Nějak jsem tam četl, že jsi mu poslal návěs plný masa a on, ten zvíře, to za týden namlel do klobásek a salámů
A možná trochu k tématu. Děláte si někdo vlastní podnože pod jabloně?
A možná trochu k tématu. Děláte si někdo vlastní podnože pod jabloně?
-
- Zasloužilý člen
Moji předci byli burlaci na Volze, sám jsi to říkaljarda ovčák píše:Já musím na navara něco prásknout. Já mu tam poslal ten úplně největší traktorovej návěs plnej kompostu. dlouhej byl 8 metrů, širokej 2,5 a vysoká korba 2,5.
To síto bylo jemný
-
- Zasloužilý člen
Ale jinak vše super a díky brácha.
-
- Zasloužilý člen
Bratře, já mám problém. Potřebuju nějakou jednoduchou konstrukci mlýnu na dřevěný prach a tak různě.... prostě potřebuju mlít různé ingredience do třaskavých i jiných složí, zejména raketových motorů. Já se zahleděl do raketových modelů. To je úžasné..... Poraď mi něco krom mixéru.....
Navíc bych chtěl v bouřce odpálit raketu, co do oblak vynese drátek......
Navíc bych chtěl v bouřce odpálit raketu, co do oblak vynese drátek......
-
- Zasloužilý člen
První mne napadlo něco na principu dispergátoru či jak se tomu říká. Ale kulový mlýn by mohl být opravdu to pravé. http://cs.wikipedia.org/wiki/Kulov%C3%BD_ml%C3%BDn
Jinak doporučuji přímo koupit práškové kovy, odkaz ti pošlu na mail.
Ještě mám několik knih o směsích třeba pro ty rakety. Nicméně na něco se jenom škaredě podíváš a už to bouchá.
Na místo rakety zkus použít natlakovanou velkou Pet lahev s vodou a tryskou.
Safryš samý auta a rachejtle, víš co riskuješ.... Viz níže pro pobavení..
Darwinova cena za nejkurioznejsi smrt
Udeluje se v USA za nejkurioznejsi smrt. Pred nekolika mesici byla arizonska dalnicni policie upozornena, ze nad jednim usekem dalnice proletelo nizko tryskove letadlo a narazilo do skaly nad dalnici, vybouchlo a shorelo. Highway Patrol jsou muzi cinu.Ihned nasedli do sluzebnich vozu a ritili se na urcene misto. Jeste pred tim upozornili na havarii ridiciho letoveho provozu. Tem vsak zadne letadlo nechybelo... Udane misto nasla Highway Patrol snadno. Ze skaly nad dalnici se stale jeste kourilo, misto bylo dobre patrne jiz z dalky. Kdyz se muzi zakona dostali ke krateru, ktery na miste zbyl, zustali stiffed, stajf cili zkoprneli. Z doutnajiciho krateru nevycnivala zad superrychleho bojoveho letounu, nybrz ohorele zbytky kufru automobilu Chevrolet Impala! (To je takove to velke hranate auto, ktere jako americky taxik vystupuje ve vsech serialech kterymi nas krmi televize) Auto s petilitrovym motorem; vazi kolem dvou tun. Diky citelnemu cislu zjistila policie majitele, kterym byl Wile E. Coyote. A ten svym bliznim, na rozdil od pilotu,skutecne chybel. Ne vsichni ovsem byli jeho smrti prekvapeni, nekteri jeho posledni jizdu zazili na vlastni oci. Podle nich se vsechno udalo takto: Diky tomu, ze armady na celem svete nejsou zrovna nejporadnejsi, daji se po nich obcas najit ruzne veci, ktere navic nikdo nepostrada. Jsou to veci mnohdy velmi bizardni. Tak se stalo, ze tito panove nasli startovaci raketu na pevne palivo JATO, ktera slouzi pretizenym nakladnim letadlum C-130 Hercules, aby mohly vzletnout z velmi kratke plochy. Co s takovou nadhernou veci? To se preci musi vyzkouset Takova vec nelezi na silnici kazdy den! Panove se rozhodli a namontovali raketu na strechu Chevy Impala. To je preci solidni a pevny vuz (neco jako Volha). Raketa sama vazi kolem metraku. Pro porovnani - sest techto raket zvedne sedmdesatitunoveho Hercula z fotbaloveho hriste. Ted zbyvalo najit patricne dlouhy rovny usek dalnice v Arizonske pousti. Po chvili hledani tu byl: idealne rovny, tri mile dlouhy usek, bez jedine zatacky. Ta byla az na konci... Co se delo pak.? Pokusnik nasedl do sveho vozu a zapalil raketu. Misto zazehu nasli policiste snadno: asfalt na silnici chybel, kolem byl rozpusteny. Maximalni tah vyvine raketa po peti sekundach... V te chvili Chevy prekrocil rychlost 350 mil(560 km/h). Stale zrychloval. Plny tah rakety hnal auto silenou rychlosti po dvacet az petadvacet sekund... Vlastne, hnal by ho i dale, ale byl tam ta nestastna zatacka. Ve chvili sileneho zrychleni zazival ridic pocity pilota stihacky F-14, ktery provadi soubojove obraty na rezimu plne forsaze. Po dvou a pul milich bylo jasne, ze je rovny usek dalnice asi trochu kratky. Ridic se rozhodl brzdit. Svedkem jeho usili byly zbytky pneumatik a zbytky brzd Pak se z ridice stal pilot... Dvoutunova Impala se vznesla a raketa ji hnala proti skale. Ve vysce 38 metru do ni narazila a vyhloubila krater metr hluboky. Z chrabreho pokusnika nasli jen par kosti a zubu. V nalezene casti volantu byly jeste zaryte nehty..
Jinak doporučuji přímo koupit práškové kovy, odkaz ti pošlu na mail.
Ještě mám několik knih o směsích třeba pro ty rakety. Nicméně na něco se jenom škaredě podíváš a už to bouchá.
Na místo rakety zkus použít natlakovanou velkou Pet lahev s vodou a tryskou.
Safryš samý auta a rachejtle, víš co riskuješ.... Viz níže pro pobavení..
Darwinova cena za nejkurioznejsi smrt
Udeluje se v USA za nejkurioznejsi smrt. Pred nekolika mesici byla arizonska dalnicni policie upozornena, ze nad jednim usekem dalnice proletelo nizko tryskove letadlo a narazilo do skaly nad dalnici, vybouchlo a shorelo. Highway Patrol jsou muzi cinu.Ihned nasedli do sluzebnich vozu a ritili se na urcene misto. Jeste pred tim upozornili na havarii ridiciho letoveho provozu. Tem vsak zadne letadlo nechybelo... Udane misto nasla Highway Patrol snadno. Ze skaly nad dalnici se stale jeste kourilo, misto bylo dobre patrne jiz z dalky. Kdyz se muzi zakona dostali ke krateru, ktery na miste zbyl, zustali stiffed, stajf cili zkoprneli. Z doutnajiciho krateru nevycnivala zad superrychleho bojoveho letounu, nybrz ohorele zbytky kufru automobilu Chevrolet Impala! (To je takove to velke hranate auto, ktere jako americky taxik vystupuje ve vsech serialech kterymi nas krmi televize) Auto s petilitrovym motorem; vazi kolem dvou tun. Diky citelnemu cislu zjistila policie majitele, kterym byl Wile E. Coyote. A ten svym bliznim, na rozdil od pilotu,skutecne chybel. Ne vsichni ovsem byli jeho smrti prekvapeni, nekteri jeho posledni jizdu zazili na vlastni oci. Podle nich se vsechno udalo takto: Diky tomu, ze armady na celem svete nejsou zrovna nejporadnejsi, daji se po nich obcas najit ruzne veci, ktere navic nikdo nepostrada. Jsou to veci mnohdy velmi bizardni. Tak se stalo, ze tito panove nasli startovaci raketu na pevne palivo JATO, ktera slouzi pretizenym nakladnim letadlum C-130 Hercules, aby mohly vzletnout z velmi kratke plochy. Co s takovou nadhernou veci? To se preci musi vyzkouset Takova vec nelezi na silnici kazdy den! Panove se rozhodli a namontovali raketu na strechu Chevy Impala. To je preci solidni a pevny vuz (neco jako Volha). Raketa sama vazi kolem metraku. Pro porovnani - sest techto raket zvedne sedmdesatitunoveho Hercula z fotbaloveho hriste. Ted zbyvalo najit patricne dlouhy rovny usek dalnice v Arizonske pousti. Po chvili hledani tu byl: idealne rovny, tri mile dlouhy usek, bez jedine zatacky. Ta byla az na konci... Co se delo pak.? Pokusnik nasedl do sveho vozu a zapalil raketu. Misto zazehu nasli policiste snadno: asfalt na silnici chybel, kolem byl rozpusteny. Maximalni tah vyvine raketa po peti sekundach... V te chvili Chevy prekrocil rychlost 350 mil(560 km/h). Stale zrychloval. Plny tah rakety hnal auto silenou rychlosti po dvacet az petadvacet sekund... Vlastne, hnal by ho i dale, ale byl tam ta nestastna zatacka. Ve chvili sileneho zrychleni zazival ridic pocity pilota stihacky F-14, ktery provadi soubojove obraty na rezimu plne forsaze. Po dvou a pul milich bylo jasne, ze je rovny usek dalnice asi trochu kratky. Ridic se rozhodl brzdit. Svedkem jeho usili byly zbytky pneumatik a zbytky brzd Pak se z ridice stal pilot... Dvoutunova Impala se vznesla a raketa ji hnala proti skale. Ve vysce 38 metru do ni narazila a vyhloubila krater metr hluboky. Z chrabreho pokusnika nasli jen par kosti a zubu. V nalezene casti volantu byly jeste zaryte nehty..