Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Diskuze k seriálu o magnetech

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
huhu
Zasloužilý člen
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Jetel a vodní molekuly

Příspěvek od huhu »

adam.benda píše: Sám nevím, proč si dopředu tipuju, že to neukáže nic.
Zkumavka je moc velká - průměr
imho to chce co nejtenčí vrstvičku
no , chystám experiment , ale ......
ale potřebuju nevodivé dielektrikum a na něj zvenku polepy ?
nebo nevadí , že voda vodí ?
jak silné mag. pole je třeba aby se všechny síly ve vlákně již uvedené i ty neuvedené překonaly ?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A ---- kdyby se to fakt povedlo ---- co se stane ?
vybiju atomu jeho energii kterou má propůjčenou až do opětného průchodu nulou a ten se mi zhroutí ?
nebo bude tu energii k sebeudržení z čertvíkama čerpat a odebírač bude stále dodávat ?
nebo naměřím pouze nevyužitelné napětí ? ( coulomb je definovaný proudem , ne napětím - ampersekunda )

i mě to zaujalo spíše v teoretické rovině a debata jakož i podněty zvenčí mi přinesly nové nápady a témata na dumání

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

adam.benda píše:.. Sám nevím, proč si dopředu tipuju, že to neukáže nic.
Ukázat to klidně může.
huhu-ovy obavy, že tím "zboří" atomy, jsou zbytečné. Ono by tady mělo vzniknout něco podobného, jako je dynamo nebo generátor. V nějakém magnetickém poli se budou pohybovat něco jako "vodiče", ve kterých právě následkem toho pohybu bude (případně!) vznikat nějaký proud. Ten ovšem nebude vznikat nějakým "odebíráním" magnetického potenciálu, ale tím, že se "rozpohybuje" pole v těch "vodičích". K tomu ovšem dojde právě jenom tím vzájemným mechanickým pohybem obou polí, a na to se bude spotřebovávat mechanická energie, která bude s určitým stupněm účinnosti z nějaké části přeměňována.
Podle mého názoru by to mělo smysl jenom v tom případě, kdyby to mělo účinnost vyšší než generátory a nebo se dalo využít nějakého pohybu, kterého nemusíme pracně docilovat.

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Vodivost vody

Příspěvek od adam.benda »

huhu píše:... nebo nevadí , že voda vodí ? ...
Naopak bych řekl, že je nutné, aby to vodilo.
Pokud bychom z toho chtěli dostat nějaký mikroproud, tak to musí vodit, aby obvod nebyl otevřený.
Je to těžké.. podobnou věc jsem kdysi řešil u elektretu.. Dielektrikum by tam mělo být také vodivé..

huhu
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

poota píše:............. se dalo využít nějakého pohybu, kterého nemusíme pracně docilovat.
Zdravím - poota
No a o to jde.
V každičkém atomu hmoty je tolik pohybu...... :hip:

------------------
I síla permanentního magnetu pochází z pohybu částeček hmoty. Jen to všechno zapřáhnout do káry. :)

huhu
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

adam.benda píše: Sám nevím, proč si dopředu tipuju, že to neukáže nic.
MUHEHE !
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

huhu
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

ttd

Příspěvek od huhu »

Voda v prvním pokusu typu "hnojačka" - potoční , povrchová se splachy a čurbesem
Bez magnetů jsem naměřil max 24mv, s magnety max 185mV (teda , prvně jsem to zkusil s magnety a pak je odebral )
Vrchní desku jsem položil na film vody - jak jsem s tím kvrdlal , tak se potopila , desky se zkratly a na display skočila nula.
Stačilo ji zdvihnout a napětí opět vylezlo.
A včul - si tak říkám .... kdovíco je to za vodu , sice obě desky stejný matroš , ale , ale ....
Tož jsem vzal destilku průmyslovou , vyráběnou tady ve fabrice . čistou nejčistší
A co byste řekli - výsledek byl stejný !
Dokonce i polarita je správně podle teorie.

přikládám fotku magnetů

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: ttd

Příspěvek od poota »

Není nad pokus +1 :good:

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
adam.benda
Zasloužilý člen

Super!

Huhu, gratuluji! :good: +1
Říkal jsem si, že to až tak "jednoduše" nepůjde a tajuplná kapalina jménem Voda Ti do cesty připraví řadu obtížně zdolatelných nástrah, ale jak je vidno, můj instinkt je na odpis...

Perfektní, ještě jednou blahopřeju!!

adam.benda
Zasloužilý člen

Kondenzátor

Na kolik by to asi vylezlo Voltíků, kdybysme k tomu připojili nějaký menší kondenzátorek...

Edit: ... kondenzátor už tam je ... ;) ... A. ...

A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: MUHEHE !

Příspěvek od A(&F) »

... ;) ... :good: ...

... pokud najdeš chvíli času, zkus ty magnety přicvaknout ke kovové základně shodným pólem (ale tak jak to půjde nejblíže = s co nejmenšími mezerami mezi nimi) ... a následně přitom zaexperimentuj se vzdáleností mezi magnety a vodou ... 8) ...

PeS: ... jo, a taky to zkus na "sucho" bez vody (dva vlasy mezi desky jako izolaci) ... :D ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
huhu
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

Vzduch vykazoval velmi nízké hodnoty , ale ten plech není uplně rovný , takže se mi nepodařilo nastavit mikroskopickou mezeru.

Ale

Zkusil jsem připojit ručkové měřidlo. Abych vyloučil napájení z měřáku. Bohužel jediné co mám v celé chalupě je starý VU metr se stupnicí -20 +3 . No , s tloušťkou vody cca 3mm se ručka vyhoupla na -3.

Co je důležité - výstup je schopen napájet cívku měřáku.
Ostatní testy provedu až zítra. Chci nechat celou věc několik hodin abych viděl , jestli kouzlo nepomine. Pak by to znamenalo , že jde o jiný jev , než který zkoumám :D
To samé platí i pro test s sestavením magnetů stejnou polaritou . Pokud se skutečně jedná o magnetické vlastnosti prvků ( dia / para ), pak by to mělo být jedno. Ale zkusim to . I teď jsou magnety na železné desce , jenže SNSNSNS , jasně :)

Mám v rukávu ještě pár triků a zítra má pršet ......

A než jsem to dopsal , ručka polezla k -1 a než jsem stihl dojít vyfotit měřák tak je na 0, hm , to abych to chodil zapisovat .....

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Příspěvek od Slavek Krepelka »

huhu píše:Vzduch vykazoval velmi nízké hodnoty........Mám v rukávu ještě pár triků a zítra má pršet .....
Nazdar Huhu,
+1 :good:

Ahoj, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Schneider
Starší člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Schneider »

Nemůže spíše než magnetizmus to vše mít na svědomí chemická reakce. Bylo by třeba provést ověření s destilovanou vodou a vodou o různých teplotách.

JSCH
huhu
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

Schneider píše:Nemůže spíše než magnetizmus to vše mít na svědomí chemická reakce. Bylo by třeba provést ověření s destilovanou vodou a vodou o různých teplotách.
huhu píše:Tož jsem vzal destilku průmyslovou , vyráběnou tady ve fabrice . čistou nejčistší
A co byste řekli - výsledek byl stejný !
jednoznačně i naručkovém měřidle po odebrání magnetů hodnota výrazně poklesne.
A - i bez vody jsem s magnety a vzduchovou mezerou docílil 8 - 12 mV
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
k včerejšku :
kolísání hodnoty bylo způsobené špatným usazením desek. Po zafixování držely stejnou hodnotu až do rána. 10 hodin v kuse.

Pokus s teplou vodou je jeden z triků v mém rukávu. Myslel jsem si , že voda nad 8O°C bude líp fungovat. NE. Výsledek je stejný.
( a co slaná voda ? )
---------------------------------
A teď negativa :
Nenaměřím ani mikroAmper nakrátko. Zkusil jsem plusovou desku odizolovat igelitem od vody a v tu chvíli kouzlo přestalo fungovat. Měřák se ani nehnul. To mi dost kazí radost z experimentu.
Kdyby k tomu měl někdo nápad , byl bych povděčný.

la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

Příspěvek od la »

huhu píše: A teď negativa :
Nenaměřím ani mikroAmper nakrátko. Zkusil jsem plusovou desku odizolovat igelitem od vody a v tu chvíli kouzlo přestalo fungovat. Měřák se ani nehnul. To mi dost kazí radost z experimentu.
Kdyby k tomu měl někdo nápad , byl bych povděčný.

Trošku upřesním, PVC je polymer polarizovatelný, který je známý pro své vlastnosti jako elektret a chování piezoelektrické
http://atmilab.upol.cz/vys/piezo.html
http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektret
Polarizace izolantu (dielektrika) spočívá v tom, že působením vnějšího elektrického pole dojde k "posunu" elektronového obalu. Tím v dielektriku vzniknou tzv. elektrické dipóly. Tyto dipóly pak vytvářejí vlastní elektrické pole, které působí proti budícímu el. poli.
Elektrety které mají permanentní dipólový moment, což znamená, že jsou "generátory" el. pole. V podstatě je to analogie k permanentnímu magnetu.
PVC je dipólový elektret.
:D :good:
PS:petfflaška bude mít asi jiné vlastnosti.
Důležitá je též teplota při které je materiál polarizován pokud ji pak překročíme energii uvolní a ztrácí,nebo nabere ,toť otázka úhlu pohledu.
Naposledy upravil(a) la dne sob 18 čer 2011 10:31, celkem upraveno 1 x.

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“