Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Větrná elektrárna (levně)

Vše o alternativních zdrojích energie.

Moderátor: rival

Odpovědět
Merlin
Zasloužilý člen
Dostal: 54 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Turbulence

Příspěvek od Merlin »

Akord píše:Jednolist jsem zkoušel, dlouhý 80cm pri 10otáčkách za sekundu. Nárazy vetru nereší samo vyklopení listu. Odstredivá síla značne prevažuje a list se pri otáčení a turbulenci stejne významne nevyklopí. V tomhle smyslu muže být výkopná i vícelistá vrtule jako vrtulník. Problém jsou pri turbulenci spíše vibrace, rezonance listu a snížený výkon vrtule. Hluk nesouvisí s počtem listu. Infrazvuk delá blízkost stožáru, nebo proud vzduchu mimo osu vrtule, jednolist muže vytváret infrazvuk podobne jako jiná vrtule.
Jsi fakt génius.. tys "to zkoušel", mně to tam běhalo v plném provozu celých 7 let!!!! A ve větru, o kterém se ti ani nesnilo. Víš, co je to Föhn? (Šup do Google - copy/paste...)

Nejradši bych... ale co. Vždyť vlastně nejsi.

Skřivan musí vrznout, i kdyby měl zmrznout :D :D

The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Krom tučné vety mám zbytek za aroganci.

Merlin
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Merlin »

Akord píše:Krom tučné vety mám zbytek za aroganci.
Ano. Tak ty říkáš pravdě. Konec diskuse.

The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Re: Uškrcené chlazení

Příspěvek od aNONym »

poota píše:To NON: jak jsem pravil, tak jsem si to i ověřoval, ovšem místo CD jsem použil DVD (má totiž mnohem větší kapacitu :D ). Tebou prezentované výsledky mohu v plném rozsahu potvrdit. Což pro Tebe může být značným zadostiučiněním, ale jinak to praktického významu nemá, protože mnou vydané certifikáty nemají žádnou právní váhu.
:good: +1 8) Dík. ;) Non
poota píše:Na závěr jsem ještě vyřízl v DVDčku otvor o vnějším průměru lopatek větráčku ( :D dobře se to řeže podle vypálené stopy záznamu, ovšem vznikne nepatrný schůdek :D ). Po přiložení se ukázalo, že nejblíže pravdě bude asi Tvůj přítel aerodynamik s jeho vysvětlením, že se jedná o zvýšení účinnosti odstraněním možnosti opětného nasávání vyfukovaného vzduchu. Zdravím - poota
_______ :eclap: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ufff :D Hezký den Ti přeji. Ten můj je teď díky Tobě mnohem veselejší. :)

VERT1
Stálý člen

odkud fouká z prava nebo z leva?

Příspěvek od VERT1 »

Pardon samo sebou vertikální osou .Tahle varianta mě láká právě kvůli měnění směru větru.Tohle jsem pozoroval sedm let a pro můj pozemek by byla určitě lepší .Bude to chtít udělat nějaký prototyp a zkoušet. Ono by to chtělo dvě menší nad sebou .To by stálo za úvahu.
gewo napsal o tom jedno listu .Za tu dobu co píše 7-let, určitě měl vše vyřešeno ,ale poznamenal též vítr ten právě já nemám .A když u nás fouká (hodně) tak to je jednou za rok
a to ještě co chvíle se změní směr větru takže s rotorem pere jak s větrným kohoutem a to by
pro jedno list určitě nebylo to pravé.Nemám s jedno listem zkušenosti ,ale můj pětilist někdy toho měl dost i tak.
Právě s toho důvodu uvažuji o té druhé ose.Mohl by vítr foukat z které koliv strany .Samozřejmě to zas nevyřeší pobíhání větru nahoru a dolů ,ale aspoň další krok.A ještě jedna pozitivní věc ,odpadnou stěrače a otočný čep .Může se generátor svést níž a i s případným převodem to bude jednodušší.
Co vy na to?

Palo
Zasloužilý člen
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palo »

Akord píše:Krom tučné vety mám zbytek za aroganci.
Někoho to nakopne, někdo to holt považuje za aroganci...

Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

Chyba, viz následující příspěvek - omlouvám se - poota
Naposledy upravil(a) poota dne čtv 14 kvě 2009 12:53, celkem upraveno 1 x.

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

To gewo: Tvůj antiturbulentní jednolist se mi zdá být velice zajímavým řešením, které by mohli využít i další zájemci. Bylo by možné Tvůj příliš stručný popis trochu rozšířit a případně doplnit aspoň zběžným náčrtkem? Mám radost z každého řešení, které "může chodit" - tady to nějak poslední dobou připomíná spíš úřad, kam se s nápady chodí jenom pro razítko [Zamítá se]. Málem jsi ho dostal i Ty, a to za věc praxí prověřenou - jo, jsou to poměry.
Děkuji - poota

kybos
Stálý člen

zátěž generátoru

Příspěvek od kybos »

Zkoušel už někdo, co to udělá s ideálně sinusovým výstupem "pravého" třífázového generátoru, když se na jeho výstup připojí můstkový usměrňovač se sběracím kondenzátorem a diody tak budou mít malý úhel otevření? Dojde k poklesu účinnosti generátoru?

Merlin
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Merlin »

poota píše:To gewo: Tvůj antiturbulentní jednolist se mi zdá být velice zajímavým řešením, které by mohli využít i další zájemci. Bylo by možné Tvůj příliš stručný popis trochu rozšířit a případně doplnit aspoň zběžným náčrtkem? Mám radost z každého řešení, které "může chodit" - tady to nějak poslední dobou připomíná spíš úřad, kam se s nápady chodí jenom pro razítko [Zamítá se]. Málem jsi ho dostal i Ty, a to za věc praxí prověřenou - jo, jsou to poměry.
Děkuji - poota
Je to hrozně dávno, ale kouknu do pořadače, možná ještě najdu původní náčrtky objasňující princip. Samotná def. konstrukce pak vznikala "za pochodu" a nějaké detailní plány neexistují.. ;)

Akord
Zasloužilý člen

Re: zátěž generátoru

Příspěvek od Akord »

kybos píše:Zkoušel už někdo, co to udělá s ideálně sinusovým výstupem "pravého" třífázového generátoru, když se na jeho výstup připojí můstkový usměrňovač se sběracím kondenzátorem a diody tak budou mít malý úhel otevření? Dojde k poklesu účinnosti generátoru?
Dojde. Pokles závisí hlavne na frekvenční závislosti ztrát generátoru a pohybuje se obvykle mezi 2 až 5 procent.

feris22
Nový člen

Generator

Příspěvek od feris22 »

Zdravim Potrboval bych poradi jde si sestavit vlastni elektrarnu tak aby me napajela treba spotrebice jak velkej generator by to mel byt a treba z ceho
Dik

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Vetrná elektrárna dává prumerne desetinu ze svého jmenovitého výkonu. Závisí to na vetrných podmínkách. Nejlepší je začít ne elektrárnou, ale radikální redukcí spotreby a sestavy spotrebiču. Vyloučit pokud možno všechny tepelné, hranicí rozhodování bývá treba lednička, i ta je značný žrout. Naopak svetlo, TV,PC, ruční a kuchyňské náradí jde docela dobre.

kybos
Stálý člen

regulace VE

Příspěvek od kybos »

Provozuji malou VE (750W) už pár let ale zatím jen s paralelní regulací. Zatím používám regulaci s algoritmem nabíjej naplno do 14,4V až je poprvé dosaženo 14,4V stáhni výstup na 13,4 a drž ho na této hladině dokud fouká. Jakmile klesne výstup pod 13V začni znovu nabíjet plným výkonem, než dosáhneš 14,4V. Baterie je přitom natvrdo připojená k můstku. Mám pocit, že to není zrovna nejefektivnější postup a chtěl bych udělat něco lepšího. Nechci přitom zdokonalovat vrtuli (pevně nastavený úhel listů). Neřešil tu někdo regulaci typu MPP (Maximal Power Point) obdobně jak se to dělá u fotovoltaiky? Mám takovou představu, že bych nechal výstupní napětí za můstkem alternátoru plavat o něco výš než je hladina baterie a propustným měničem bych toto napětí řízením proudu do baterie řídil tak, aby bylo na úrovni maximálního výkonového zisku pro danou aktuální rychlost větru. Za těch pár let pozorování a měření mám pocit, že bych se se stejným větrným motorem a alternátorem dostal na podstatně vyšší výtěžnost. Nerad bych ovšem objevoval něco, co už někdo odzkoušel a zavrhl.

kybos
Stálý člen

Re: zátěž generátoru

Příspěvek od kybos »

Akord píše:
kybos píše:Zkoušel už někdo, co to udělá s ideálně sinusovým výstupem "pravého" třífázového generátoru, když se na jeho výstup připojí můstkový usměrňovač se sběracím kondenzátorem a diody tak budou mít malý úhel otevření? Dojde k poklesu účinnosti generátoru?
Dojde. Pokles závisí hlavne na frekvenční závislosti ztrát generátoru a pohybuje se obvykle mezi 2 až 5 procent.
A co ztráty v mědi? Při snižujícím se úhlu otevření rostou efektivní činné ztráty rychleji než střední hodnota proudu.... Jaký bývá úhel otevření diod v můstku následuje-li za ním dostatečně velký sběrný kondenzátor?

Odpovědět

Zpět na „Jak na to...“