Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Poradna

Praktické poznatky a projekty uživatelů tohoto fóra.
Odpovědět
Majkl1
Stálý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 7 poděkování

RE

Příspěvek od Majkl1 »

Zatím nechci nic bližšího zvěřejňovat. Jednak stále na vlastní kůži nevím, zda to bude makat (věřím že ano)va jednak to není ani můj nápad, tudíž autorská práva atd. Nicméně, pokud to poběží, věřím, že autor to zvěřejní v plné palbě i s muzikou.
Zkrátka mám hezkou hranatou krabičku a krom jiného na jejím povrchu jsou dva konektory, kde je na výstupu DC (100-1000V dle zátěže). Dále potřebuji, abych tento DC od dalšího spotřebiče, který budu napájet z této krabičky galvanicky oddělil. Kolik z toho poleze proudu nevím, neb to bude záležet na připojeném spotřebiči.
Pokud není jiná možnost než přes trafo, chtěl bych vědět jak to skoulet, aniž bych musel kupovat nějaký měnič-střídač (či jak se to jmenuje). Zkrátka, zda z šuplíkových zásob lze něco postavit a pokud ano, tak nějaký nástřel schématu.
amatér Michal

aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Re: RE

Příspěvek od aNONym »

Majkl1 píše:Zkrátka mám hezkou hranatou krabičku a krom jiného na jejím povrchu jsou dva konektory, kde je na výstupu DC (100-1000V dle zátěže). Dále potřebuji, abych tento DC od dalšího spotřebiče, který budu napájet z této krabičky galvanicky oddělil. Kolik z toho poleze proudu nevím, neb to bude záležet na připojeném spotřebiči.
A ten spotřebič je na jaké napětí? ;) Non

Ten bude také napájen napětím v rozmezí 100 až 1000 voltů? :shock: Nebo je napájen nějakým fixním napětím? To je běžnější. :D

The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
Majkl1
Stálý člen

re

Příspěvek od Majkl1 »

Spotřebič bude dejme tomu na 230V.

huhu
Zasloužilý člen
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: re

Příspěvek od huhu »

Majkl1 píše:Spotřebič bude dejme tomu na 230V.
jestli to bude střídavý motor , poohlídni se po generátoru sinusu. google tti vydá i schemata s 555kou , on to stejně není sinus , ale bude to lepší než obdélník . Ovšem 100 - 1000V ti neskousne , takže tím obvodem můžeš leda řídit jiné výkonové prvky a ty se budou muset spočítat na tvoji aplikaci.

buďto popros někoho ( třeba lajoše ) přes poštu o pomoc s přesnou specifikací, nebo někoho navštiv osobně , protože ty ůdaje co dáváš jsou stále nedostatečné

Majkl1
Stálý člen

RE

Příspěvek od Majkl1 »

Tak asi takto:
snažím se pochopit a zprovoznit Ivanův IVNB odtud: IVNB
Nechci tu rozvádět debatu, zda ano či ne. Jde mi pouze o onen výstup. Nevím jak to oddělit.
Laboruji s různými cívkami a s většinou mi to bez žárovky po naladění rezonance obvodu leze hrubě nad hodnotu koncového kondenzátoru. Měřák do 600V to nebere. Taky se i dost hřeje tranzistor a cívka, což by nemělo. Nevím proč.
Před minutou mi asi řachnul ten kondenzátor. Nevím proč. Bylo to vypnuté a já pájel něco vedle, co nebylo spojené s ničím. Najednou rána jak z pistole. Kondík ale na první pohled nevykazuje žádné vizuální změny. Jak zjistím, že je v pytli?
M.

bigben
Starší člen
Dostal: 12 poděkování

střídač

Příspěvek od bigben »

A co zkusit střídač? Na vstupu mu dáš 12 nebo 24V a on ti z toho udělá 230V střídavých vhodné pro další spotřebiče.Cenově podle výkonu od http://www.hutermann.com/eshop/001/prod ... mann-hi100 .Pak bych ještě věděl o jednom relativně levném se vstupem do 55V a možností přifázovat na síť.Ale tam je cena už několik tisícovek-vhodný pro solar panely.

bigben
Starší člen

účinnost

Příspěvek od bigben »

Díval jsem se na schema tohoto zařízení-v podstatě využívá vlastnost cívky-vlastní indukce a primitivně mění nižší napětí na vyšší.Určitě to funguje , ale nikdy z toho nevyleze víc energie než kterou to spotřebuje.Howg...

Majkl1
Stálý člen

RE

Příspěvek od Majkl1 »

Asi abych psal arabsky, ne? Psal jsem, že nic co musím koupit (rád vše dělám sám, pokud to jde) a žádnou debatu zda to může fachat nebo ne. Střídač je tři litry a více a to radši projím.
M.

huhu
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

Majkl1 píše:Tak asi takto:
snažím se pochopit a zprovoznit Ivanův IVNB odtud: IVNB
Nechci tu rozvádět debatu, zda ano či ne. Jde mi pouze o onen výstup. Nevím jak to oddělit.
Laboruji s různými cívkami a s většinou mi to bez žárovky po naladění rezonance obvodu leze hrubě nad hodnotu koncového kondenzátoru. Měřák do 600V to nebere. Taky se i dost hřeje tranzistor a cívka, což by nemělo. Nevím proč.
Před minutou mi asi řachnul ten kondenzátor. Nevím proč. Bylo to vypnuté a já pájel něco vedle, co nebylo spojené s ničím. Najednou rána jak z pistole. Kondík ale na první pohled nevykazuje žádné vizuální změny. Jak zjistím, že je v pytli?
M.
kondík změř ohmmetrem - jestli je proražený , bude odpor nula.

no , ten násobič by měl fungovat s jakoukoli odporovou zátěží. sinus z toho stejně nevyloudíš.
v podstatě to je co jsem ti popisoval výše.
zkusil jsi už na výstup zapojit něco jiného než žárovku ?

anebo zkus oměřit , co přesně máš na tom RC členu ( na žárovce ) ;)

bigben
Starší člen

Příspěvek od bigben »

Majkl1 píše:Asi abych psal arabsky, ne? Psal jsem, že nic co musím koupit (rád vše dělám sám, pokud to jde) a žádnou debatu zda to může fachat nebo ne. Střídač je tři litry a více a to radši projím.
M.
Omluva!!! :roll:

Majkl1
Stálý člen

RE

Příspěvek od Majkl1 »

Tak už vím, co to bouchlo, ale i tak si neumím představit co způsobilo ten akustický třesk. Praskl plochý spoj u kondíku. Kus ho tam prostě chybí. Začínám tušit, že to přehřívání má asi na svědomí příliš tenký spoj. Předělám a uvidím.
Tu žárovku tam mám kvůli naladění rezonance, jak píše Ivan. Nemám totiž osciloskop. Ono to lze i voltmetrem jak jsem zjistil. Ladit, až je na výstupu nejvyšší napětí a je to shodné s tou žárovkou.
Zkusím zpatlat něco s tím časovačem.
M.

huhu
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

Majkl1 píše: Tu žárovku tam mám kvůli naladění rezonance,
M.
však právě. žárovka je odporová zátěž kterou potřebuješ k té rezonanci. takže když ji odpojíš, celé zapojení ztrácí smysl.

kup si stavebnici voltík 1 a voltík2 - tam se hodně naučíš

Majkl1
Stálý člen

RE

Příspěvek od Majkl1 »

Tak jo.

huhu
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

Majkl1 píše:Tak jo.
SZ

A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Laciný měnič DC - DC ... téměř zadarmo ...

Příspěvek od A(&F) »

... pokud je získané napětí měkké a na výstupu Ti bude stačit nižší ss napětí, tak jednoduše použij nějaký spínaný zdroj ... třebas od noťasu, mobilu, tiskáren, klasický zdroj ze stolního PC (kterých se všude válejí tuny), atd. ... "papírově" většinou fungují od 110 do 230, ale jejich skutečný rozsah je na obě strany větší ... zvláště pak, pokud je napájíš stejnosměrně ... při ss nahoru až do 450 V ... dá se to poznat dle hodnot kondenzátorů na primární straně zdroje (ale i tam ještě bývá nějaká rezerva) ... ;) ...

PeS: ... všechny externí spínané zdroje jsou už z principu koncipovány jako galvanicky oddělené ...... u některých však "zemnící vodič" (ten co končí na ochranném kolíku zásuvky) bývá spojený s "mínusem" na výstupu, ale opravdu jen vyjímečně (což snadno zjistíš ohmetrem) ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Odpovědět

Zpět na „Lidé sobě“