maroš píše:eman skús sa spojiť s niekym kto robil tlakové hydrogenácie v hubovom nikli. ......... pokiaľ by to bola len teplota tak to by bolo ako motor naprázdno, záleží ako by pri chladení nejakým médiom poklesla. je to ako príklad keď budeš chladiť liatinový a plechový radiátor. liatinový sa pomalšie zohrieva ale drží si teplotu a plechový rýchlejšie sa zohrieva ale rýchlejšie chladne pri rovnakých podmienkach. myslel som to či keď sa bude chladiť tak povrchová teplota sa rýchlo schladí alebo bude pomerne dobre udržiavať teplotu pri rovnakom príkone.
Neznám nikoho s možnosti práce na houbovitém niklu. Spoléhám jen sám na sebe a na dobré přátele. Pokoušim se jít cestou práškového niklu, ale jsem teprve ve stádiu výroby malé svařečky, abych v 5.posch panelákového domu mohl svařit termočlánky a zavařit kapiláry do trubek a pod. Mechanika je moje nejslabší stránka a strašně dlouho mi všechno trvá.
Já se domnívám, že to nemůže být jen vliv teploty, ale elektromagnetický vliv té topné spirály. Rosi stále mluví o triákové regulací, což je spousta elektromagnetiky v hranách signálů. Kdyby to byla pouze teplota, chytilo by to reakci a špatně by se to zastavovalo, snad jen snižováním tlaku vodíku, což tam nebylo.
Gram práškového niklu o průměru 5nm ma plochu několika stovek čtverečních metrů, takže i řídký výskyt reakce může být účinný. Jen už se dostat alespoň k reálným pokusům. Také do toho překvapivě vlezlo jaro se svými agrotechnickými lhůtami!!
Defkalion používá k aktivaci plasmu, což by mohly být drobné vysokofrekvenční výboje v tom prášku. I s tím mé uspořádání trochu počítá.
Materiál už mám celkem v kupě, ale tá technická dovednost chybí. Hodil by se takový "kutil".
poota píše:
Jenomže ono to záleží hlavně na tom, jestli to bude ekonomicky provozovatelné doma.
Elektřina se dneska vyrábí podstatně levněji, než za kolik se prodává, takže teoreticky by mělo být výhodné, vyrábět si ji sám. Ale přesto, že by každý ušetřil za "dráty", tak se "takové to domácí" vyrábění elektřiny moc neujalo - a že už je to hezkých pár let, co elektrárny jedou.
Omlouvám se, ale v tomhle jsem značný skeptik - jakmile se na něčem dají vydělat peníze a stačí k tomu jenom zablokovat "malovýrobu", tak na tom soukromníci ušetřit nemůžou.
Řekl bych, že je odzvoněno klasickým elektrárnam, nikoli centrálnímu rozvodu elektřiny v hustě zabydlených oblastech. Měly by zmizet vysokonapěťové rozvody, jejichž provoz a údržba se stane absolutně nerentabilní díky tomu, že teplárna v každém městě bude moci vyrobit dost elektřiny. Ale vydělat budou chtít i drobní dodavatele s domácími kogeneračkami. Pokud by chtěli místní velkopodnikatele předražit elektřinu, mělo by být okamžitě výhodné dodávat i pro ty drobnější, kteří srazí cenu. U fotovoltaiky to nejde kvůli pár hodinám denní dodávky a sezónnosti, ale u Ni-H budou schopni dodávat nepřetržitě a pružně přidávat-ubírat v závislosti na okamžité spotřebě v síti. U fotovoltaiky jsi stále závislý na síti, která nefunguje jako akumulátor, aby ti to v noci nebo zimě vrátila.
Co se cen týče, podle Emeriky je současná výrobní cena KWh okolo na naše peníze 50haléřů. Defkalion počítá se snížením výrobní ceny okolo 2-3hal/kWh.