Omlouvám se za svou, jak jsem posléze zjistil, velice nejapnou otázku na průměr trubek. Kdybych četl jen o trochu pozorněji, pak bych si údaje, uvedeného v "tištěném" seznamu pod bodem 5., určitě všimnul.
Celá věc vypadá velice zajímavě, i když pro mne v mých podmínkách nerealizovatelně. Což píšu raději hned na začátek.
Přesto se přiznám, že mě velice zajímá princip, na kterém to funguje. Zatím je jen málo toho, co je jasné. Jedná se o jakési částice, přicházející, či spíše přilétající, ze západu. Z toho by se dalo usoudit, že jsou nějak závislé na rotaci země. Proč ne, ale je podivné, že "přilétají" po směru rotace, nikoli "zepředu", ale jakoby "zezadu". Formulace "případně zemi minou" jaksi naznačuje, že přilétají z prostoru, abych tak řekl, na zemi nezávislého, tedy okolního. Pak ovšem přilétají i z východu, takže může hrát roli součet a nebo rozdíl rychlosti otáčení země a jejich letu. Případně, pokud mají co do činění s elektřinou (jako že asi mají), může hrát svoji roli i zemský magnetizmus.
Další zajímavá otázka - voda je, řekněme, zpomalí a tím jim odebírá jejich energii. Logicky by se tedy měla voda především ohřívat. To by bylo jednoduché a snadno pochopitelné. Ovšem místo toho dochází nějak tajemně k převodu na elektrickou energii. Pomocí relativně tenkých paralelních sloupců kyseliny se částice přinutí, snad kromě zpomalení a předání tepla, také k vytvoření elektrického toku, který se nějakým způsobem odebírá.
Zatím jsme si zvykli, že je někde nějaká cívka, která má dva konce, ke kterým se připojí dráty, na kterých je nějaké napětí a nějaký proud, jejichž vynásobením se zjistí výkon, třeba "do zkratu". To mi tady přece jen trochu schází. Dejme tomu, že jedním "vodičem" je okolní země, tedy vlastně uzemnění. Takže zbývá ještě ten druhý, kterému se obvykle říká "živý". Ten je připojený kam - jen tak strčený do vody, která do něj "pod tlakem" žene proud? Nebo jsou nějak pospropojované ty kyselinové "vodiče"? Co vlastně rozhoduje o tom, jaké bude napětí - záleží na počtu trubek a nebo na něm závisí celkový výkon?
Fungovalo by totéž zařízení stejně, i kdyby byla nádrž rozdělena západovýchodními přepážkami na samostatné "kanály" a nebo musí být možná i "příčná komunikace" mezi trubkami?
Omlouvám se za delší a vlastně i další nejapnou "otázkárnu" - není na ni samozřejmě nutné, a třeba ani možné, odpovídat. Jen tak si trochu uvažuji "nahlas" - to už tak s věkem přichází
Zdravím - poota