Jim 68, ale vždyť jo, já přece neprotestuju, ale jen potvrzuji platnost zákona F=m.aJim68 píše:Teda Buky, že jsem tak smělý: na to přece nepotřebuješ tenzometer, vem cihlu, zvaž ji, řekni, jak rychle letí, spočítej kinetickou energii a ta Ti dá v okamžiku nárazu na led práci (výkon x čas) nebo teplo do špagátku x čas. Co v tom hledáš za tajemství?buky píše:Kua, Akord ty si ale prípadAkord píše:Pripomínám, že buky již jednou odmítl akceptovat všechny argumenty, které by mohly verejne vysvetlit, co vlastne registrují tenzometry. Používá tenzometry pouze na matení čtenáru, doporučuju zvýšenou opatrnost pri čtení textu kolem.Citovaná část :
Je logicky absolutne nesprávná, protože tenzometr pri dynamickém rázu dopadu bude ukazovat hodnotu síly hlavne úmerné tuhosti tenzometra a tuhosti telesa. Proto stejná hmotnost (m) a stejné zrychlení (a) mohou dát pri použití rozdílných tenzometru naprosto odlišné výsledky.
Kde tam čítaš že budem meniť tenzometer.
Používam stále ten istý tenzák a stále tu istú tehlu (materiál). Samozrejme že výsledky pri opakovanom dopade nebudú na vlas rovnaké, ale v zásade bude platiť vyššie uvedené.
Pri náraze tenzo ukáže impulz sily a bude tým väčší čím bude tehla mať väčšie zrýchlenie a preto môže preraziť tenký ľad.
E= 1/2 mv2, teda energie = polovina váha krát rychlost nadruhou, tudíž: Můžeš protestovat, můžeš s tím nesouhlasit, ale to je všechno.... A změř si to tenzákem, jenže měř taky časy, a zrychlení, a HLAVNĚ energii, kterou tomu dodáš při zrychlení - ať už gravitačním, nebo při vyhození do vzduchu.
Pak jen příjdeš a řekneš: Chlapi, měl jsem pravdu a tady to mám i spočítaný.
Jojo, takhle se to dělá....
Nemůžeš všechny kolem prudit a říkat, že tomu nevěříš. Něco nám nabídni, protože nám to proboha funguje (zatím) podle Newtona.... Ale prosím počítat reálné příklady, ne teoretické blafíky. To umí každý.
Nic ve zlým, jen nechci, aby t tu dopadlo jako v gravitaci...
Ten tonzometr jen dokazuje pravdivost, že cihla v okamžiku nárazu bude konat práci v závislosti na její hmotnosti a zrychlení.
Ovšem pokud jde o 3 Newtonův zákon tam protestovat budu