Hm,na stravování podle této knihy jsem najela s manželem asi před 2-3 týdny.Ještě jsem přikoupila i novou knihu
https://www.kosmas.cz/knihy/198871/moucny-mozek/ . Hlavně proto,aby mne dostatečně motivovaly ke změně,která není ze začátku lehká.
První kniha je podle mne rozumnější,druhá spíše propaguje paleo dietu.Obě dvě jsou napsány velmi dobře což je důležité,mohou se z nich poučit i naši dr,což by bylo velmi potřebné jak všichni víme.
Vzala jsem si z nich zásady:sacharidy i polysacharidy nahradit podstatně zvýšeným množstvím zeleniny,k tomu vždy kousek něčeho bílkovinného.Taky jsme zvedli obsah tuků.Ještě si to dávám dohromady s
http://knihy.abz.cz/prodej/netradicni-kucharka , která čerpá zásady stravování podle ročních období z ajurvédy (i když autor ji výslovně nezmiňuje).
V knize se uvádí (už nevím ve které),že normální pšenice měla ve své DNA jen 12 nebo 14 (?)genů,dnešní ,z druhé poloviny 20.st.jich má 42,tedy dost podstatný rozdíl.
Oba dva lékaři zdůrazňují,že v jejich dietě nejde jen o lepek (tvrdí,že na současný lepek je citlivých okolo 90% lidí,často o tom neví),ale taky o hladinu krevní glukózy (i u nediabetiků),proto doporučují za hlavní zdroj zeleninu,nikoli ovoce(pouze malé dávky) .
V podstatě píší o tom,že k poškození mozku dochází díky zánětům v těle.Vysvětlují,že prozánětlivě nepůsobí jen lepek,ale i zvýšená hladina glukózy,byť krátkodobě.
Taky často píšou o tom,jak byli překvapeni rozsahem zlepšení či uzdravení pacientů.
K této velké změně nás donutil zdravotní těžký stav manžela.Po naší krátké zkušenosti však musím napsat,že se oba cítíme hodně lépe ,poznávám rozdíl hlavně v myšlení a vitalitě,i když jsem si vědoma toho,že každá změna může tělo odlehčit,což nemusí trvat dlouho,vím...Legrační je,že manžel měl celý život své "zásady",podle nich dopadl.Odmítal,mimo jiné, téměř jíst zeleninu.Teď se chvíli přemáhal a už ji jí velice ochotně,vnímá zlepšení stavu,což nás oba těší.
Navíc si začínám ,hlavně díky druhé knize uvědomovat,jak by tato dieta mohla pomoci mé autistické dcerce.jenže-je v chráněném bydlení-a tam je něco takového utopie.Tak uvidím ...
M.
Mezi vloženým odkazem a ostatním textem musí být mezery, jinak odkazy nebudou fungovat; opravij jsem to - poo.