Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Kvalitní a nekvalitní jídlo

Přístroje, nápady a rady pro udržení zdraví.
Odpovědět

Vznikne pálení žáhy požitím nekvalitní potraviny?

Ano
34
38%
Nemusí
36
40%
Spíše ne
3
3%
Ne, je to nesmysl
5
6%
To opravdu netuším
5
6%
Mám jiný názor
6
7%
 
Celkem hlasů: 89

Uživatelský avatar
poota
Zasloužilý člen
Příspěvky: 5830
Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
Bydliště: Praha
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Pšenica a pšenične výrobky ako jed (múky, pečivo, cestov

Příspěvek od poota »

rado3105 píše:Edit: Tu je link na to info o tom pive: http://primar.sme.sk/c/3600966/pivo-spo ... enciu.html
Děkuji za link.
V článku mi vadí poněkud vágní tvrzení, že pivo škodí pokud je konzumováno v "nadměrném množství", přičemž není definováno, jaké množství je ještě "bezpečné" a jaké je už nadměrné. Z té statistiky by vyplývalo, že většina lidí konzumuje pivo nadměrně, přičemž nelze tvrdit, že za to může skutečně jenom a jedině lupulin.
Dále tvrdošíjně trvá na tom, že se jedná o alkoholickou demenci, ovšem způsobovanou lupulinem, což mi zní trochu protismyslně.
O osobnosti Alojze Rakúse jsou dost podrobné informace ohledně jeho politické kariéry, ale třeba hodnocení pacientů nemá ani jedno, což se mi také zdá poněkud podivné.
Osobně jsem nakloněn věřit spíš tomu, že demenci u pijáků piva způsobuje spíš dlouhodobý pobyt v hospodském prostředí a v jemu přináležející intelektuální úrovni tam vedených diskuzí.

Zdravím - poota


Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
rado3105
Stálý člen
Příspěvky: 34
Registrován: pát 22 led 2010 0:33

Re: Pšenica a pšenične výrobky ako jed (múky, pečivo, cestov

Příspěvek od rado3105 »

pacientov riesi len tazke pripady, kedze primarne je vedec a zodpovedny za specializacie vsetkych psychiatrov v SR....cize ma na starosti doskolovanie psychiatrov, vyskum a vedu, prednasky, seminare....ci uz na domacej alebo zahranicnej pode....
Hovorim mozte sa na neho obratit, myslim ze nebude mat problem vas o danej studii informovat.

:!: Naposled jsem Ti odstraňoval zbytečnou citaci, příště Ti příspěvek vrátím k přepracování - poo.


Kov
Zasloužilý člen
Příspěvky: 436
Registrován: pát 24 led 2014 17:45
Bydliště: Zlín
Dal: 90 poděkování
Dostal: 194 poděkování

Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo

Příspěvek od Kov »

rado3105 - Někdy zírám jakým výzkumem se vědci můžou zabývat a nechápu, kdo jim na to dává peníze.(To myslím všeobecně) Oni pak tito vědátoři prostě MUSÍ občas něco vymyslet a veřejně publikovat,aby obhájili svoji existenci. Když se pak rozdělují dotace, tak dávají těm, co něco vymyslí a mluví se o nich, samozřejmě víc než těm, kteří žádné výsledky nevyplodí. Chci tím říct, že je nutno brát tyto články s rezervou. Může za tím být jen snaha o vlastní zviditelnění.
K pivu. Pokud člověk nechlastá denně jak jalůvka, tak by to nemělo být problémem. Ať uděláš detailní rozbor čehokoliv!, vždy najdeš látky prospěšné a škodlivé. Jde o jejich poměr a množství. No a taky o způsob prezentace. Ono je rozdíl napsat například ,,pivo je toxické" anebo ,,v pivě je malé množství toxinu,které může při velké spotřebě citlivým osobám škodit. Nelže ani jeden. Pokud chceš ale zaujmout masy pasoucí se po senzaci,napíšeš první způsob, protože s tím druhým se můžeš jít pro nezájem publika leda tak vycpat :-)
Ještě dodatek:Můj děda nasával statečně a kdyby sebou nefláknul v 70-ti v opici na zem a nešvihl hlavou o obrubník, tak by běhal po světě snad dodnes.


Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Masitá kuřátka ....

Příspěvek od A(&F) »

... klasika ... také jeden z možných způsobů "jak vykrmit" hezky masitá kuřátka ... ... :D ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
odalv
Nový člen
Příspěvky: 6
Registrován: stř 18 led 2012 15:54
Dostal: 5 poděkování

Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo

Příspěvek od odalv »

Čo poviete na toto ???

William Davis Život bez pšenice

Ďakujem za odpovede. :oops:


Uživatelský avatar
poota
Zasloužilý člen
Příspěvky: 5830
Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
Bydliště: Praha
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo

Příspěvek od poota »

Já na to především to, že je to knížka a na můj vkus příliš drahá na to, abych si ji kupoval jenom proto, abych Ti mohl odpovědět.
Takže místo toho dám raději odkaz na něco, co si o tom lze přečíst rovnou a bez kupování
http://www.annajermarova.cz/tag/psenice/
Jestli je opravdu nutné se vyvarovat jakékoli mouky nevím, ale mám pocit, že článek je psaný docela rozumně a bez nějakého fanatizmu - stále se držím toho, že "planoucí zrak je neomylným příznakem zpitomění".

Zdravím - poota


Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
pavelv
Starší člen
Příspěvky: 191
Registrován: stř 22 črc 2009 23:06
Bydliště: praha
Dal: 400 poděkování
Dostal: 424 poděkování

Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo

Příspěvek od pavelv »

odalv píše:Čo poviete na toto ??? William Davis Život bez pšenice ...
Svuj prispevek jsem vymazal, nechavam jen PS, viz PS3 :D
PS: tady http://kickass.so/wheat-belly-lose-the- ... 35938.html je jina kniha Davise, uz podle nazvu asi na stejne tema. Nazev neco jako Zbav se psenice, zbav se vahy a najdi cestu zpet ke zdravi.
PS2: je to ve formatu epub, ja na epub a radu dalsich formatu pouzivam ctecku CoolReadar, stahnout lze napriklad zde http://www.stahuj.centrum.cz/podnikani_ ... ol-reader/
PS3: Po precteni Pootova odkazu pro jistotu trochu redukuju svuj puvodni prispevek :D , protoze knihu Zbav se psenice... jsem necetl celou. Jestli se mi tam navazi i do ovoce, tak Davisova verohodnost u mne trochu klesa :D . Nicmene to ze je blba bila mouka rikaji i lidi, co maji slusnou radku pacientu vylecenych z rakoviny, coz beru jako hlavni doklad jejich verohodnosti.
Naposledy upravil(a) pavelv dne ned 23 lis 2014 13:43, celkem upraveno 1 x.


Uživatelský avatar
poota
Zasloužilý člen
Příspěvky: 5830
Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
Bydliště: Praha
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo

Příspěvek od poota »

Když už jsme nakousli tu pšenici, tak zajímavý je i další článek
http://www.margit.cz/psenice-z-mody/
který taktéž stojí za přečtení.

Zdravím - poota


Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
pavelv
Starší člen
Příspěvky: 191
Registrován: stř 22 črc 2009 23:06
Bydliště: praha
Dal: 400 poděkování
Dostal: 424 poděkování

Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo

Příspěvek od pavelv »

Jo, je presne o knize, kterou jsem uvadel. Fakt je, ze jsem prolit jen kus knihy, i kdyz podstatne lip jsem prosel jinou Davisovu knihu o celulitide. Po prolitnuti i tveho odkazu mi predevsim zustava, z te druhe knihy, ze jsou lidi, kterym psenice nebo predevsim mouka skodi. Fakt je, ze jednorazove s moukou zadne problemy nemam.


Uživatelský avatar
poota
Zasloužilý člen
Příspěvky: 5830
Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
Bydliště: Praha
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo

Příspěvek od poota »

Můj ryze osobní názor je ten, že nám může škodit jakákoli potravina, ovšem ne primárně tím, co je jí vlastní, ale hlavně tím, co se "do ní" dostane během zpracování a skladování.
Čím je totiž potravina hodnotnější, chutnější a stravitelnější, tím ochotněji se do ní pouštějí naši "mrňaví přátelé a soustolovníci", tedy bakterie, kvasinky, plísně a různé další potvornosti. Řekl bych, právě oni nebo plody jejich "práce" způsobují daleko více problémů, než by nám způsobila tatáž potravina naprosto čistá a čerstvá. Stačí si představit, čím vším a kudy prochází takové zrno než je z něj mouka, která zase někde čeká, než se z ní něco upeče a jak dlouho to ještě trvá, než to pečivo svěříme své "zažívací rouře".
Ty středověké obiloviny sice měly poněkud jiné složení, ale hlavně se po sklizni dávalo zrno rovnou do obilnice, což byla asi dva až tři metry hluboká jáma v zemi. V té byla hlavně nízká a stálá teplota a navíc i "nedýchatelný" vzduch s vysokým obsahem kysličníku uhelnatého či uhličitého, takže obilí neplesnivělo, nežraly ho myši a neklíčilo. Z jámy přišlo rovnou do "kuchyně" a co se upeklo nebo uvařilo, tak se rovnou i snědlo.
Dnešní skladování potravin je založeno hlavně na tom, jak je učinit pro mikroorganizmy nejedlé a nechutné nějakými konzervanty, ovšem potom je to nejedlé a nechutné i pro nás. Chuť se dá případně ošálit nějakým kořením a nebo ochucovadlem, ale stravitelnosti se tím nedosáhne. Takže se potom nemůžeme divit, že naše trávení nefunguje právě tak, jak bychom si přáli a jak fungovat má.
Nepomíjím, že jsou i jiné způsoby uchovávání potravin, ale to už by bylo na delší povídání a přece jenom trochu "stranou".

Zdravím - poota


Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
milnem
Zasloužilý člen
Příspěvky: 291
Registrován: sob 29 led 2011 19:43
Bydliště: Zlínský kraj
Dal: 849 poděkování
Dostal: 211 poděkování

Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo

Příspěvek od milnem »

Hm,na stravování podle této knihy jsem najela s manželem asi před 2-3 týdny.Ještě jsem přikoupila i novou knihu
https://www.kosmas.cz/knihy/198871/moucny-mozek/ . Hlavně proto,aby mne dostatečně motivovaly ke změně,která není ze začátku lehká.
První kniha je podle mne rozumnější,druhá spíše propaguje paleo dietu.Obě dvě jsou napsány velmi dobře což je důležité,mohou se z nich poučit i naši dr,což by bylo velmi potřebné jak všichni víme.

Vzala jsem si z nich zásady:sacharidy i polysacharidy nahradit podstatně zvýšeným množstvím zeleniny,k tomu vždy kousek něčeho bílkovinného.Taky jsme zvedli obsah tuků.Ještě si to dávám dohromady s http://knihy.abz.cz/prodej/netradicni-kucharka , která čerpá zásady stravování podle ročních období z ajurvédy (i když autor ji výslovně nezmiňuje).

V knize se uvádí (už nevím ve které),že normální pšenice měla ve své DNA jen 12 nebo 14 (?)genů,dnešní ,z druhé poloviny 20.st.jich má 42,tedy dost podstatný rozdíl.

Oba dva lékaři zdůrazňují,že v jejich dietě nejde jen o lepek (tvrdí,že na současný lepek je citlivých okolo 90% lidí,často o tom neví),ale taky o hladinu krevní glukózy (i u nediabetiků),proto doporučují za hlavní zdroj zeleninu,nikoli ovoce(pouze malé dávky) .
V podstatě píší o tom,že k poškození mozku dochází díky zánětům v těle.Vysvětlují,že prozánětlivě nepůsobí jen lepek,ale i zvýšená hladina glukózy,byť krátkodobě.
Taky často píšou o tom,jak byli překvapeni rozsahem zlepšení či uzdravení pacientů.

K této velké změně nás donutil zdravotní těžký stav manžela.Po naší krátké zkušenosti však musím napsat,že se oba cítíme hodně lépe ,poznávám rozdíl hlavně v myšlení a vitalitě,i když jsem si vědoma toho,že každá změna může tělo odlehčit,což nemusí trvat dlouho,vím...Legrační je,že manžel měl celý život své "zásady",podle nich dopadl.Odmítal,mimo jiné, téměř jíst zeleninu.Teď se chvíli přemáhal a už ji jí velice ochotně,vnímá zlepšení stavu,což nás oba těší.

Navíc si začínám ,hlavně díky druhé knize uvědomovat,jak by tato dieta mohla pomoci mé autistické dcerce.jenže-je v chráněném bydlení-a tam je něco takového utopie.Tak uvidím ...

M.

:idea: Mezi vloženým odkazem a ostatním textem musí být mezery, jinak odkazy nebudou fungovat; opravij jsem to - poo.


vokoun
Zasloužilý člen
Příspěvky: 462
Registrován: stř 28 lis 2012 19:59
Dal: 601 poděkování
Dostal: 192 poděkování

Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo

Příspěvek od vokoun »

:D no já jsem celý život baštil knedlíky, rohlíky, chleba atd. 30 knedlíčků jsem taky občas dal a to jsem měl 70 kg ale od 25 r. jsem začal mít problém se žaludkem a našly mě vředy na dvanácterníku :evil: to bylo ještě za komančů tak se o nějakém lepku nevědělo a nebo aspon mě nikdo neinformoval :enaughty: tak jsem na to kašlal :smoke: a pil 3 l mléka denně i jiné hovadiny od dr :bhead: to mléko mě hodně pomáhalo a zvlášt horké :baby: ale bohužel jenom tak na 1 h. a pak s věkem nárůst kg a přibývaly různé problémy až do skoro zhroucení :bhead: to co popisuji trvalo asi 25 let a až v blízké minulosti a i díky tomuto foru jsem se začal dávat dohromady :hip: mouka je u mě doslova katastrofa teda aspon s lepkem :bhead: někdy ulítnu na sekačce a karboších kde se zahuštuje moukou a do tří dnů jsem jak kdybych skládal vagon uhlí :bhead: jestli někdo sledujete hokej a tenis a jiné sporty tak názorně může sloužit Djokovič a Voráček :eclap: ty skončily s lepkem a skoro okamžitě se z nich staly hvězdy :eclap: Jinak já se na to asi dívám tak :ethink: když je někomu 20 r tak může baštit cokoliv, kořit, chlastat a jiné poživatiny :laugh: ale věkem se vše začíná ozývat někomu dřive a někomu později a někdo má smůlu že se toho ani nedožije :? to je samozřejmě jenom můj laický pohled :bye:


Milenium
Stálý člen
Příspěvky: 82
Registrován: úte 18 pro 2012 15:01
Dal: 53 poděkování
Dostal: 157 poděkování

Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo

Příspěvek od Milenium »

No já to vidím tak, že pšeničné výrobky moderní doby jsou nebezpečné zejména proto, že jsou vyráběné z přešlechtěné pšenice s velkým obsahem pro střevo agresivní obilné bílkoviny lepek, aby to správně lepilo a pečivo mělo požadovanou konzistenci a nemuselo se péct ve formách. Dále je problém, že jde o pečivo z mouky mleté pouze ze středu zrna, tedy vláknina a minerály z obalu stejně jako oleje a další látky z klíčku nejsou přítomny. Mouka je takto trvanlivější, chutnější-fajnovější, ale jsou v ní jen sacharidy a ten lepek. Aby to bylo hodně nadýchané a rychle připravené k pečení a prodeji používají se kvasnice. Po staru by se použila mouka celozrnná a těsto by prošlo skoro celodenním procesem kynutí za pomocí kvásku. Co je důležité, při tomto procesu dojde z podstaty děje ke přeměnám v mouce a tím k přijatelnosti pro trávicí soustavu.

Já už druhým rokem jím téměř jen svůj celozrnný chléb kynutý pomalu jen pomocí kvásku. Vůbec nepoužívám jakoukoli pšeničnou mouku, ani špaldu ani graham, jen žitnou celozrnnou a přidávám bezlepkové jako je konopná a pohanková. Tento chleba nejím nikterak často, tak 3-4x za týden, ostatní běžné pečivo pouze ve formě dortu, chlebíčků, cukroví při slavnostních příležitostech. To není tak často aby to významněji zaškodilo, když člověk netrpí celiakií.

To za jakých podmínek potravina vyrostla a byla skladována hraje přirozeně důležitou roli.

Na sobě jsem si vyzkoušel, že mi nejméně svědčí to co jsem měl celý život nejraději, sladké pečivo. Tedy kombinace pšenice, nestabilní a laciný rostlinný tuk a cukr. To bude nejspíše i obecně jeden z nejvíce škodících pokrmů- skažený tuk, přemnoho sacharidů a žádná vláknina, vitamíny, minerály.


Přeji moudrost všem, kteří jí hledají
Hořký život dortíkem neosladíš.
martin11
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4090
Registrován: čtv 17 led 2008 16:08
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo

Příspěvek od martin11 »

...všem....frčí Láďa Hruška....nejsem fanda , ale jednoduchost je překvapující...mám jeho knížku, občas sleduji...
...občas "něco"sníst musíme...takže jíme co máme, každý podle svého...vařené je lepší nežli studené..a co uvařit...pokud ba to mělo být OK...co si uvaříme??? diskuze na toto téma je široká...osobně jsem spíše na palačinky....
pointa je asi tady....jíme co máme momentálně k dispozici...chci si úpéct chleba...upeču...chci maso...jaké...???...
taže já dnes...kysané zelí.. přírodní zelí ...upečený bůček a chleba...k pití pivo...pro specialisty...to byla svačina... :pivko: m11 :D

p.s zdravím LA :good: ...lepší jsou jen utopenci v ultrazvuku.... :bye:


... věřím, že se " TO " povede ......
milnem
Zasloužilý člen
Příspěvky: 291
Registrován: sob 29 led 2011 19:43
Bydliště: Zlínský kraj
Dal: 849 poděkování
Dostal: 211 poděkování

Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo

Příspěvek od milnem »

Oba dva dr ještě shodně tvrdí (ve shodě se zkušeností vokouna i mojí),že právě záněty o kterých lidé neví (aspoň ne ti mladší) způsobí neurodegenerativní problémy dnešních lidí-Parkinson,Alzheimer,autismus...protože na ně je náš mozek velmi citlivý.Dieta však výrazně zlepší podle nich mnoho dalších chorob a symptomů...-bolesti kloubů,hlavy,vyčistí cévy,zoptimalizuje krevní tlak,-tak uvidím,už se těším :D .M.


Odpovědět

Zpět na „Zdraví“