Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Na Ovčárně

Společenské dění u nás i ve světě.
Odpovědět
martin11
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4090
Registrován: čtv 17 led 2008 16:08
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Re: klobásy

Příspěvek od martin11 »

...tak to tu máme také...

...Čekám ještě, kde najdu návod na výrobu drahokamů z kravské moči nebo generátor snů :) ...

...jen to máme schované v tajném diskusním klubu, aby nám do toho Hatlíci karbani , stepani animalové a další šťouralové nelezli....
...řešili jsme svého času Vochrustidlo..a vohejbačku na cihly....

Ultrazvuková kuchařka není kabaretní klub :evil: ale seriozní návodové vlákno, jak co uvařit lépe, chutněji a zdravěji :idea:
takže zde ftípky nečekej...na to je jiné vlákno ...zvané Relax u kávičky...i když zde to také někdy moc veselé není....
...ale jestli se chceš opravdu pobavit, tak si nalistuj Magnetické pístové motory....zde je všechno....hlavně zábava, relax..a občas se dozvíš, kdo že je hlava skopová.... zdraví martin11 :lol:

aropoo....ty klobásky je třeba omastit....přidej vepřové, nějakou kůžičku/ bůček také neuškodí../....papričku, trochu pepříku...no záleží na chtích....doufám ale , že neděláž dietní klobásky....nebo pro mateřskou školku...pak moje rady neber vážně.... :idea: m11 :lol:


... věřím, že se " TO " povede ......
lajos
Zasloužilý člen
Příspěvky: 2448
Registrován: pát 25 lis 2005 14:32
Bydliště: Liberec
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

Re: klobásy

Příspěvek od lajos »

peroxid píše: Také bych byl rád, kdyby Lájos přidal nějaké tipy do gastronomických vláken.
Bohužel jsem průměrný kuchař, dělám 3-4 jídla, mé oblíbené a bez příslušné klobásy a mleté papriky(zásobuju se vždy v Komárně) by moje recepty nemuseli nějak vyznít.


NAVAR
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1739
Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: klobásy

Příspěvek od NAVAR »

Nejlépe půl na půl. To jest půlka bůčku, pak třeba polovina libového masa z jiného zvířete. Půlka materiálu se pomele na šajbě s průměrem otvorů 3mm a to nejlépe 2x, ta bude sloužit jako pojivo, druhá půlka se pomele na šajbě s průměrem otvorů 8mm. Ta první polovina se důkladně promíchá v tzv. těsto. Přidá se koření a maso pomleté na šajbě 8mm.
To že maso musí být nasoleno a prohněteno je jasné, možná by to urychlil ultrazvuk. Maso na nasolení je dobré pokrájet na kostky cca 1-2cm velké prosoluje se dle teploty cca týden. Kdo to chce mít rychleji přidá do požadovaného množství soli 2% Sanytru (dusičnan draselný) jiným solem jako dusitan (praganda) se raději vyhneme obloukem.
Kdyby měl někdo zájem, pár mnou ověřených receptů sem mohu dát, taktéž i osvědčený postup výroby a uzení.
Aby se moc neplevelilo můžeme založit vlákno například - Domácí bašta :)
peroxid píše:Tak dejte kluci k dobru nějakou osvědčenou recepturu na klobásy. Nedávno jsem dělal s tátou směs do párkových střev, ale moc spokojený jsem nebyl. Maso bylo pouze vepřové plecko a jevilo se to strašně suché. Část jsem pomlel natřikrát v domnění, že to vytvoří jemné pojivo. Chuťově to nebyla žádná katastrofa, ale ani zázrak.
Když jsi zmiňoval originál čabajku, tak mnohem raději mám takové ty paprikové klobásy měkčí konzistence. Ještě teď se mi ta chuť vybaví, když zavzpomínám. Nebo jeden známý kdysi nabídl čerstvě z udírny vytažené valašské klobásy. Nezapomenutelný zážitek.


Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
Uživatelský avatar
peroxid
Stálý člen
Příspěvky: 88
Registrován: čtv 04 čer 2009 11:04
Bydliště: JM
Dal: 6 poděkování
Dostal: 6 poděkování

Re: klobásy

Příspěvek od peroxid »

NAVAR píše: Aby se moc neplevelilo můžeme založit vlákno například - Domácí bašta :)
Budu moc vděčný, pokud přihodíš k těmto cenným obecným postupům i nějakou osvědčenou recepturu. A aby nás Jarda nehnal z jeho dobročinného vlákna pastýřskou holí, založil kutil vlákno zaměřené především na uzení zde: Domácí uzené a jiné recepty...
Vzhledem k tomu, jak místní gurmán Jarda popisuje tvé produkty, roste ve mně naděje, že tomu také přijdu na kloub.


Uživatelský avatar
peroxid
Stálý člen
Příspěvky: 88
Registrován: čtv 04 čer 2009 11:04
Bydliště: JM
Dal: 6 poděkování
Dostal: 6 poděkování

Re: klobásy

Příspěvek od peroxid »

martin11 píše: Ultrazvuková kuchařka není kabaretní klub :evil: ale seriozní návodové vlákno, jak co uvařit lépe, chutněji a zdravěji :idea:
takže zde ftípky nečekej...na to je jiné vlákno ...zvané Relax u kávičky...i když zde to také někdy moc veselé není....
...ale jestli se chceš opravdu pobavit, tak si nalistuj Magnetické pístové motory....zde je všechno....hlavně zábava, relax..a občas se dozvíš, kdo že je hlava skopová.... zdraví martin11 :lol:
To je právě fantastické, že někoho napadne nechat masírovat kus flákoty v ultrazvukové čističce :D že to je seriózní vlákno je naprosto jasné při prvním zakousnutí ;). Mě jenom to slovní spojení přišlo jako, úsměv vyvolávající, typu - nadzvukový kluzák.


aNONym
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1477
Registrován: čtv 18 pro 2008 20:43
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Re: klobásy

Příspěvek od aNONym »

peroxid píše:To je právě fantastické, že někoho napadne nechat masírovat kus flákoty v ultrazvukové čističce :D
Dík. ;) Non


The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
Uživatelský avatar
peroxid
Stálý člen
Příspěvky: 88
Registrován: čtv 04 čer 2009 11:04
Bydliště: JM
Dal: 6 poděkování
Dostal: 6 poděkování

Re: klobásy

Příspěvek od peroxid »

lajos píše: Bohužel jsem průměrný kuchař, dělám 3-4 jídla, mé oblíbené a bez příslušné klobásy a mleté papriky(zásobuju se vždy v Komárně) by moje recepty nemuseli nějak vyznít.
Nu, co se dá dělat, hlavně, že jsem se od tebe naučil vařit stříbro :D


jarda ovčák
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1252
Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
Bydliště: Svitavy
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

mno...

Příspěvek od jarda ovčák »

Bez debat mají nejlepší klobásy na Slovensku. Mám dvě lokality... Jedna u Nových Zámků, druhá Cífer u Trnavy. takobvé neuvěřitelné, polosyrové, paprikové..Teda až na ty pravý domácí čabaje z Magyarska.. Kony se ta prdýlka jmenuje a jméno toho řezníka ani neumím vyslovit. Říkám mu pracovně ignác, a klobásky dělá napůl z oslího masa. podle asi milion let starýho receptu. Teda milion maďarskejch let....
Sám dělám kolbásy jako brácha navar, enem dávám třetinu bůček, třetinu hovězinu na prát a třetinu jehněčí. Pak mi dělá občas klobásky můj arab, z olomouce. Pouze jehněčí a věřte nebo ne, dá se to baštit. Navarovo uzený je opravdu fenomenální, jako za starejch časů.... kutilovo uzený je úplně jiný, kdo byl v itálii neb francii, tak takhle jemným čistým se tam všichni cpou... furt, i v noci.Oboje mít ve spíži bude nutností...
Není jeden recept.... Chce to bádat, bádat, bádat a bádat.
a bádat. jooo, klobásky, to je můj život....


Uživatelský avatar
peroxid
Stálý člen
Příspěvky: 88
Registrován: čtv 04 čer 2009 11:04
Bydliště: JM
Dal: 6 poděkování
Dostal: 6 poděkování

Re: mno...

Příspěvek od peroxid »

jarda ovčák píše:... klobásky dělá napůl z oslího masa. podle asi milion let starýho receptu. Teda milion maďarskejch let....
Ti osli se mi moc nepozdávají, slyšel jsem sice, že se oslí maso dává do uheráku, ale, že by byl někde takový přetlak oslů, aby je dávali do klobás, se mi nechce moc věřit. Oslíka či osličku jsem chtěl kdysi pořídit pro děti, ale to zvíře strašně řve. Už tak mi nadávali za kozu, když si občas zamečela. Řekl bych, že ty polosyrové maďarské klobásy budou právě ty, co jsem výše tak vychválil. Maďaři dali světu pár fantastických dárků.
Jardo, v těch tvých mno... začínám mít mírný guláš :) vždycky hádám, jestli mne to hodí do přežití, zdraví nebo někam úplně jinam :D.


lajos
Zasloužilý člen
Příspěvky: 2448
Registrován: pát 25 lis 2005 14:32
Bydliště: Liberec
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

Re: mno...

Příspěvek od lajos »

peroxid píše:
jarda ovčák píše:... klobásky dělá napůl z oslího masa. podle asi milion let starýho receptu. Teda milion maďarskejch let....
Ti osli se mi moc nepozdávají, slyšel jsem sice, že se oslí maso dává do uheráku, ale, že by byl někde takový přetlak oslů, aby je dávali do klobás, se mi nechce moc věřit. Oslíka či osličku jsem chtěl kdysi pořídit pro děti, ale to zvíře strašně řve. Už tak mi nadávali za kozu, když si občas zamečela. Řekl bych, že ty polosyrové maďarské klobásy budou právě ty, co jsem výše tak vychválil. Maďaři dali světu pár fantastických dárků.
Jardo, v těch tvých mno... začínám mít mírný guláš :) vždycky hádám, jestli mne to hodí do přežití, zdraví nebo někam úplně jinam :D.
Huž jsem spal v kempu ve Veszprému těsně vedle hromad zvířátek včetně oslího samce. Ten řev nad ránem je nepředstavitelný, v životě jsem nic podobného ohromujícího neslyšel. Doufám že do uheráku dávají jen trochu toho oslího masa, jinak by jsme nemuseli nikdo v čechách spát i kdyby to měli jenom v regálu v Kauflandu


jarda ovčák
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1252
Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
Bydliště: Svitavy
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

mno...

Příspěvek od jarda ovčák »

Kámoš má oslici a ona má jakýsi popletený hormony a skáče po lidech, a myslí si, že se chtějí pářit.
Já takhle šel a oslice mi skočila na záda, kopyta na ranena a funěla mi něžně do uší.... no, ustál jsem to tak tak, ona moc netlačila na pilu, i tak to byl zážitek.... od té doby žeru čabaje s oslím masem jako mlejn.
Jináč, kdo jste byl na balkáně, tak víte, že oslů je dostatek.
Vlastně, i u nás se toulají armády dvounohých oslů. někdo je vidí, někdo nee.
Já vím, že by ty čabaje mohli dělat fakt ve velkým....


chiq
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1546
Registrován: čtv 01 lis 2007 8:41
Bydliště: Trnavský kraj
Dal: 2 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Re: mno...

Příspěvek od chiq »

jarda ovčák píše:...
Vlastně, i u nás se toulají armády dvounohých oslů. někdo je vidí, někdo nee.
Já vím, že by ty čabaje mohli dělat fakt ve velkým....
...mäso je vraj mierne nasládlé...


Uživatelský avatar
peroxid
Stálý člen
Příspěvky: 88
Registrován: čtv 04 čer 2009 11:04
Bydliště: JM
Dal: 6 poděkování
Dostal: 6 poděkování

Na Ovčárně

Příspěvek od peroxid »

chiq píše: ...mäso je vraj mierne nasládlé...
Brrr, to už nepatří ani do sekce o přežití :D


NAVAR
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1739
Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: mno...

Příspěvek od NAVAR »

jarda ovčák píše:Kámoš má oslici a ona má jakýsi popletený hormony a skáče po lidech, a myslí si, že se chtějí pářit.
Já takhle šel a oslice mi skočila na záda, kopyta na ranena a funěla mi něžně do uší.... no, ustál jsem to tak tak, ona moc netlačila na pilu, i tak to byl zážitek.... od té doby žeru čabaje s oslím masem jako mlejn.
Jináč, kdo jste byl na balkáně, tak víte, že oslů je dostatek.
Vlastně, i u nás se toulají armády dvounohých oslů. někdo je vidí, někdo nee.
Já vím, že by ty čabaje mohli dělat fakt ve velkým....
Ještě abys to neustál. Neznám osla co by Tě převrhnul :D
Na balkáně je to běžné, každý si klobásky pochvaloval co vím z doslechu. Myslím že koňské maso na tom bude obdobně.

Jinak k těm dvonohejm

Prozraď mi ovčáku vážený
proč mi chutná maso uzený.
A kam kráčíš každým dnem
dlouhým nožem vyzbrojen.
Klobás velký balíček a
proč je v nich malíček.
:D


Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
jarda ovčák
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1252
Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
Bydliště: Svitavy
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

mno...

Příspěvek od jarda ovčák »

bratře, ještě že tě mám.... já vím, že je lepší mne přelézt, než obejít, ale osel je osel.... :lol: :lol:
přitom není osel jako osel...
Díky bratře
:good:
Pro chiq
když se maso dobře naloží, tak je vcelku jedno, z kterýho osla pochází.


Odpovědět

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“