richardu píše:Taky jsem zaslechl,že jsou nádrže ,ve kterých se uchovává přes léto ohřátá voda a přes zimu jí používají na vytápění.Nazdar, že jsi se tak zeptal ... před mnoha lety jsem chytil hlášku, že Smithsonian buduje právě veliký podzemní cisternu na akumulování letního tepla pro potřeby vytápění v zimě. Nevím už kde a nikdy jsem se nepídil, jak to dopadlo, ale jméno instituce uvázlo v závitech, je to pěkná sběř.
Ahoj, Slávek
Jenže co jsem koukal na net tak jsem našel 3000litrové nádrže což si myslím že je málo a hlavně jsou drahé vyjdou kolem 70tis.korun což na pokus je docela dráhé .
Ahoj Richard
...v původní stavbě, / kterou jsem po rozvodu musel opustit/ jsem měl 5m3 nádrž zásobu teplovod.topení...bylo to v době, kdy byla elektřina za hubičku, zvláště noční....
nyní se prodávají i plast nádrže 5-8m3 snesou 90°C na akumulaci , ze dne na den dostačující.
v úterý jsem na výstavě, na Pragotermu ...konzultoval teplovzdušný zásobník....a dozvěděl jsem se následující....
Čedič má prej jen o něco horší aku vlastnosti nežli voda !!!!!! takže vyčlenit v domě centrální místnost, nejlépe v podzemí cca 150m3 vyslkádat čedičovými balvany a je akumulátor na teplo ....když se vlétě ohřeje na 85-90°C tak to vydrží 3 měcíce topit byt 3+1 bez problémů....nesmí se moc větrat , předpokládá se dobrá okna a dveře, isolované stropy a stěny....i během zimy se dá něco navíc nachytat....
...asi by to šlo realisovat v nějakém "novém" pasívním domě...a při stavbě s tím už počítat v projektu...ale idea je to hezká m11