Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Kvalitní a nekvalitní jídlo
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 291
- Registrován: sob 29 led 2011 19:43
- Bydliště: Zlínský kraj
- Dal: 849 poděkování
- Dostal: 211 poděkování
Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo
Akorát Jiříku ,jestli se nemýlím,sladkou chuť cukru ajurvéda považuje za extrém.Sladkých je podle ní mnoho potravin,a když jejich sladkost objevíme,tak člověk pochopí jak to myslí.
Je pravdou,že uznává med ,ale bez tepelného zpracování.Med,který projde teplotou nad 40 st.považuje vždy za škodlivý.
Já sama na sladkostech někdy ujíždím,ale už se mně podařilo objevit jak jsou sladké např. brambory,dýně Hokaido,červená řepa...Jen jejich chuť nesmí člověk přebít solí,pak ji asi nepostřehne.
M.
Je pravdou,že uznává med ,ale bez tepelného zpracování.Med,který projde teplotou nad 40 st.považuje vždy za škodlivý.
Já sama na sladkostech někdy ujíždím,ale už se mně podařilo objevit jak jsou sladké např. brambory,dýně Hokaido,červená řepa...Jen jejich chuť nesmí člověk přebít solí,pak ji asi nepostřehne.
M.
-
- Starší člen
- Příspěvky: 151
- Registrován: úte 28 kvě 2013 7:51
- Bydliště: Znojmo, Brno
- Dal: 6 poděkování
- Dostal: 196 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo
Souhlas, nesmíme původní chuť přebíjet solí, cukrem či octem. Ale to jsem tím nechtěl říct. Jde o to, že každý jsme jiný a můžeme si dovolit či sneseme něco jiného. Že prospěšnost či škodlivost dané potraviny se mění s denní či roční dobou a podobně. A že je rozdíl, zda toho cukru (či lecčeho jiného) dáme do jídla dva gramy či dvacet deka. Tohle na západě nechceme moc slyšet. Příklad: Pokud si běžný člověk dává 3x denně do kafe 5 kostek, není to to pravé ořechové. Ale šikovně použité dvě kostky (toho škodlivého) cukru mohou vyčerpanému horolezci zachránit život.
Osobně cukr nepoužívám vůbec a nemám s tím nějaké problémy. Ale zmínil jsem se i o jiném pohledu. Nakonec i ta pro život nezbytná voda nás může přizabít, vypijeme-li jí na ex příliš mnoho.
Osobně cukr nepoužívám vůbec a nemám s tím nějaké problémy. Ale zmínil jsem se i o jiném pohledu. Nakonec i ta pro život nezbytná voda nás může přizabít, vypijeme-li jí na ex příliš mnoho.
-
- Starší člen
- Příspěvky: 187
- Registrován: úte 30 dub 2013 23:34
- Bydliště: momentalne kdekoli
- Dal: 283 poděkování
- Dostal: 155 poděkování
Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo
Mas pravdu, ale sladkyho je dost i napr. v ovoci, aspon tedy tim ja dohanim "sladky cukani". Snazim se moc neskatulkovat, spis jedu podle toho, co mi telo hlasi... Nemaje kandidu mi to ovoce jako zdroj sladkosti uplne staci, i kdyz mam doma vzdycky kousek cokolady, ale tu vetsinou sezerou navstevyjirik.tk píše:U toho slazení by možná bylo dobré inspirovat se v ajurvédě, která neřeší jen otázku čím sladit. Vyjadřuje se také k tomu, kdo sladí, kdy sladí, co sladí a jak moc to sladí. Podle ajurvédy i makrobiotiky je sladká chuť pro nás velmi důležitá a nebylo by dobré se jí bezdůvodně vzdávat. Ale nemusíme ji dosahovat jen rafinovanou sacharózou.
Ale! Koupila jsem onehda italskou morskou sul a prekvapilo me, jak moc soli! V porovnani s beznou kuchynskou az neuveritelnej rozdil Samozrejme jsem s ni prvni jidlo presolila, ted uz si davam pozor - se soli to mam asi jako s medem, jenom malinko Navstevy bez vyjimky dosolujou na taliri
Kdo se chce zblaznit, musi mit nejdriv rozum
Každý den ráno sněz žábu a nic horšího už te nepotká
Každý den ráno sněz žábu a nic horšího už te nepotká
-
- Starší člen
- Příspěvky: 187
- Registrován: úte 30 dub 2013 23:34
- Bydliště: momentalne kdekoli
- Dal: 283 poděkování
- Dostal: 155 poděkování
Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo
Nojo, ale jak se dela takovej kineziologickej test?jirik.tk píše: Použijeme-li třeba kineziologický test, zjistíme....
Kdo se chce zblaznit, musi mit nejdriv rozum
Každý den ráno sněz žábu a nic horšího už te nepotká
Každý den ráno sněz žábu a nic horšího už te nepotká
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 6292
- Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
- Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
- Dal: 2432 poděkování
- Dostal: 3249 poděkování
Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo
Třeba takhle ale způsobů jsou mraky. Williams navíc učí, jak si zmanipulovat podvědomí, což je docela použitelné.ceskymo píše: ... Nojo, ale jak se dela takovej kineziologickej test?
S laskavým pozdravem, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
-
- Starší člen
- Příspěvky: 187
- Registrován: úte 30 dub 2013 23:34
- Bydliště: momentalne kdekoli
- Dal: 283 poděkování
- Dostal: 155 poděkování
Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo
Diky, skouknu to!
Kdo se chce zblaznit, musi mit nejdriv rozum
Každý den ráno sněz žábu a nic horšího už te nepotká
Každý den ráno sněz žábu a nic horšího už te nepotká
- Bardioc
- Starší člen
- Příspěvky: 134
- Registrován: sob 11 dub 2009 16:21
- Dal: 19 poděkování
- Dostal: 74 poděkování
Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo
Těšme se na zdravé, chutné, geneticky doprasené potraviny made in USA - http://www.novinky.cz/domaci/332662-far ... eller.html
Žádná budoucnost nenapraví, co zmeškáš v přítomnosti. A. Schweitzer.
- martinq
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1235
- Registrován: pon 27 bře 2006 16:33
- Bydliště: Prágl
- Dal: 31 poděkování
- Dostal: 203 poděkování
Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo
Výživa a moderní zpracování obilovin, postřiky ovoce a zeleniny. Recepty, rady, výtah z německy psané knihy.
Velikost: 20MB
http://uloz.to/xqKWtiTd/vyziva-kneip-pdf
Velikost: 20MB
http://uloz.to/xqKWtiTd/vyziva-kneip-pdf
Kód: Vybrat vše
heslo:upramene
Vím, že vím vše, aneb meditace o ničem.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 60
- Registrován: čtv 20 úno 2014 13:27
- Bydliště: Ostrava
- Dal: 172 poděkování
- Dostal: 80 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Bór - zkušenosti a diskuze
Ahoj Slávku,
mi tady šlo spíš o příčinu té nechutě k jídlu, už tak 1,5 měsíce nemůžu čichnout k masu. Tak jsem to chtěl malinko propočítat a nějak vyřadit příčinu, nebo na ni aspoň přijít. A brát zybetečně velké dávky asi nebude taky moc dobré. Ať je to sůl, nebo Kys.Bor. Ono ty 2 kopečkové čajovky v litru nemají extra chuť a dá se to přebít jen tím HCLkem. Ale ano, Tvůj pohled chápu a je logický. Jako ostatně vždycky ve Tvém případě. Díky
mi tady šlo spíš o příčinu té nechutě k jídlu, už tak 1,5 měsíce nemůžu čichnout k masu. Tak jsem to chtěl malinko propočítat a nějak vyřadit příčinu, nebo na ni aspoň přijít. A brát zybetečně velké dávky asi nebude taky moc dobré. Ať je to sůl, nebo Kys.Bor. Ono ty 2 kopečkové čajovky v litru nemají extra chuť a dá se to přebít jen tím HCLkem. Ale ano, Tvůj pohled chápu a je logický. Jako ostatně vždycky ve Tvém případě. Díky
Mějte se krásně
John.D.
--------------------------------------------------------
Člověk nemusí vidět, aby věřil.... ale musí věřit, aby viděl.
John.D.
--------------------------------------------------------
Člověk nemusí vidět, aby věřil.... ale musí věřit, aby viděl.
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 6292
- Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
- Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
- Dal: 2432 poděkování
- Dostal: 3249 poděkování
Re: Bór - zkušenosti a diskuze
Z toho si nic nedělej. Ani už nedovedu spočítat, kolik lidí o kterých vím, co se dali na sebeléčení a berou to i psychologicky, tedy že si začali uvědomovat i to, jak vlastně žijou psychologicky, si přesně toto pochvaluje, nebo si na to stěžují. Já maso sice ještě sem tam dlabu, více méně na návštěvách a dojídaje ocintky, ale že by s nějakou chutí, to tvrdit nemůžu. Aj se to přeneslo na moji ženu, která se nijak sebeléčit nesnaží. Teď se například dohadujeme, kdo dojí svíci, která nám dříve vydržela v mrazáku nadělaná do foroty tak maximálně tejden. Teď už tam leží dobře dva měsíce a ani jeden z nás na ni nemá sebemenší chuť, jak dříve všichni škemrali, abych ji spáchal a těšili jsme na ni. Pokud nemáš problém s váhou, nemáš fyzický problém a spíš bych, být Tebou, měl ze sebe radost, že to přišlo jaksi samo sebou a nemusíš se do relativně, či absolutně bezmasé diety nutit. Jak já měl rád kačení sádlo a taky už leží na mrazáku snad půl roku a nechci ho ani s míchaným vejcem, ani na chlebu. Začalo mi smrdět. Máslo je při tom fajn. Samozřejmě nevím jestli je to tím, čím to krměj, nebo něčím jiným, ale to nepovažuju za důležité. Tělo to nechce, tak co bych ho tím cpal? Jenom proto, že mě to někdo kdysi naučil?John.D. píše: ... už tak 1,5 měsíce nemůžu čichnout k masu.
S laskavým pozdravem, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 60
- Registrován: čtv 20 úno 2014 13:27
- Bydliště: Ostrava
- Dal: 172 poděkování
- Dostal: 80 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Bór - zkušenosti a diskuze
Slávku, tady máš asi pravdu. Cítím, že hlava to vzala z ostra a tělo asi ještě není úplně připravané a trochu s tím bojuje.Slavek Krepelka píše:Z toho si nic nedělej. Ani už nedovedu spočítat, kolik lidí o kterých vím, co se dali na sebeléčení a berou to i psychologicky, tedy že si začali uvědomovat i to, jak vlastně žijou psychologicky, si přesně toto pochvaluje, nebo si na to stěžují.John.D. píše: ... už tak 1,5 měsíce nemůžu čichnout k masu.
Mám pocit, že v tom má prsty i HCLko. Umí fakt spoustu věcí. Brával jsme ho docela dost. Teď to zkusím omezit na tři kapky jen do Bóru a uvidím, jak se zlepší chutě na jídlo. Ono takovým tempem jak to přišlo, bych byl na Pránické výživě asi za 2 měsíce.Slavek Krepelka píše:Já maso sice ještě sem tam dlabu, více méně na návštěvách a dojídaje ocintky, ale že by s nějakou chutí, to tvrdit nemůžu. Aj se to přeneslo na moji ženu....
S tou váhou jsem šel docela dolů a už teď vypadám jak pochodující rekvizita pro výuku na medicíně. ( myslím tu kostru na kolečkách ) Hlavu si z toho nedělám a být imunní k okolí a blbým poznámkách, už taky čelím s přehledem. Jinak jsem do sebe chtěl dostat o víkendu trochu masa, pečeného kuřecího, no dal jsem si opravdu 2 malé sousta a stejně to nešlo. Nebudu to lámat, nemá to smysl. Ale potom nevím, z čeho přibrat Musím na tom trochu popřemýšlet a asi zvýšit dávky jídla. Normálně lidi po pivu přibírají. Já po pivním víkendu zase půl kila dole. Normálně lidi po pivu spí jak dřevo, já tak 4 hodinky a můžu jít vyplýt ostropestřec jenže to je venku ještě tma a tak poleháváš a snažíš se aspoň trochu zdřímnout. Nebudu plevilt tohle vlákno.
Díky Ti za Tvou reakci a osvětu Slávku.
Mějte se krásně
John.D.
--------------------------------------------------------
Člověk nemusí vidět, aby věřil.... ale musí věřit, aby viděl.
John.D.
--------------------------------------------------------
Člověk nemusí vidět, aby věřil.... ale musí věřit, aby viděl.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 265
- Registrován: stř 05 pro 2012 11:45
- Dal: 191 poděkování
- Dostal: 185 poděkování
Re: Bór - zkušenosti a diskuze
Tak trochu tomu nerozumím, nemáš chuť jen na maso, nebo na jídlo vůbec? Pokud jen na maso, tak je to podle mě v pořádku, a není potřeba se do toho nutit. Jen si musí mozek uvědomit, že se dá jíst i něco jiného, například zelenina, luštěniny, obiloviny atd. A přibírá se z toho dobře, až mě to někdy štve.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 60
- Registrován: čtv 20 úno 2014 13:27
- Bydliště: Ostrava
- Dal: 172 poděkování
- Dostal: 80 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Bór - zkušenosti a diskuze
Heli,
k masu ani čichnout, kromě ryb. Chuť na jídlo obecně taky, ale to už se zlepšuje. To bylo to hlavní, co mě trápilo. Teď jsem spíš ve stavu, že musím najít vhodné jídlo a vhodně připravit. Nejvíc mi chutná syrová zelenina, té bych se užral. Jenomže to si dáš pár kousků, hned jsi plná a za chvíli zase hlad a nepřiberu ani za nic. Kouknu ještě po těch obilovinách, to by mohlo pomoct. Doufám, že mi to nežere nějaký parazit...
Díky Heli
k masu ani čichnout, kromě ryb. Chuť na jídlo obecně taky, ale to už se zlepšuje. To bylo to hlavní, co mě trápilo. Teď jsem spíš ve stavu, že musím najít vhodné jídlo a vhodně připravit. Nejvíc mi chutná syrová zelenina, té bych se užral. Jenomže to si dáš pár kousků, hned jsi plná a za chvíli zase hlad a nepřiberu ani za nic. Kouknu ještě po těch obilovinách, to by mohlo pomoct. Doufám, že mi to nežere nějaký parazit...
Díky Heli
Mějte se krásně
John.D.
--------------------------------------------------------
Člověk nemusí vidět, aby věřil.... ale musí věřit, aby viděl.
John.D.
--------------------------------------------------------
Člověk nemusí vidět, aby věřil.... ale musí věřit, aby viděl.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 265
- Registrován: stř 05 pro 2012 11:45
- Dal: 191 poděkování
- Dostal: 185 poděkování
Re: Bór - zkušenosti a diskuze
Tady http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 11#p117911 popisuji svůj jídelníček, když jsem se živila syrovou stravou. Třeba tě to inspiruje. K syrové zelenině výborně chutnají vlašské ořechy, slunečnicová semínka (po těch se skvěle tloustne), v poslední době se dostanou taky loupaná konopná semínka. Můžeš přidat taky tofu (třeba marinované nebo uzené), po tom nebudeš mít hlad. Jinak vždycky míchám několik druhů zeleniny, aby to bylo barevné, teď třeba salát, ředkvičky a hrášek. Ale to už jsem v jiném vlákně.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 436
- Registrován: pát 24 led 2014 17:45
- Bydliště: Zlín
- Dal: 90 poděkování
- Dostal: 194 poděkování
Re: Bór - zkušenosti a diskuze
John D.- Víš, nejsem odborník, ale myslím si,že to co provádíš je špatně. Příroda a ani naše tělo není stavěné na extremy, a to co děláš ty mi jako extrem připadá. Člověk je všežravec,měl by jíst s rozumem všechno a trocha masa nemůže uškodit. Otázkou je druh a zdroj. Pokud už ti tělo nechce příjmout jídlo,je něco špatně. Zavání to něčím jako anorexie.