Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Magnetismus - Teorie

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Železo v přítomnosti magnetu tvoří své vlastní pole

Příspěvek od Slavek Krepelka »

adam.benda píše: ... Možná, že kdybys místo té zbabělé bagatelizace zkusil trochu víc promyslet to zdlouhavé vysvětlení, které jsem tu prve vypotil, ušetřil bys další energii nám oběma.
:) Neprosil jsem se Ti o kádrový posudek. Pouze jsem se snažil obrdžet jednoduchou odpověď na celkem jednoduchou otázku (přeformuluji): "Víš o nějakém, nebo spáchal jsi jakýkoliv pokus, který by prokázal, že ferromagnet zanořený do vnějšího pole stálého magnetu vytvoři vzájemné pole srovnatelné svou charakteristikou se vzájemným polem dvou stálých magnetů a zda bys mohl zaslat odkaz, nebo popsat pokus"? Co je na tom prosímtě zbabělého a kde je ta bagatelizace?

S laskavým pozdravem, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Pokus ohledně pole tvořeném v železe

Příspěvek od adam.benda »

To mělo ke kádrovém posudku daleko. Zatím jsem Tě jenom dvakrát upozornil na to, že už jsem Ti na otázku odpověděl.
Kde je ta bagatelizace? Promiň, bagatelizace je dost mírné a tudíž nevhodné slovo. Mé odpovědi a úmorný výklad jsi jen zahodil jako starý ponožky, nebagatelizoval jsi ho.

Pokud Tě mám chápat tak, že po mě chceš nějaký pokus, kde se tvorba pole od železa potvrdí podobně, jako když potvrdíš přítomnost napětí pomocí voltmetru, tak to je samozřejmě nesmysl. Takový experiment neexistuje. Ale já pro Tebe měl mnohem silnější důkaz, než by svedla nějaká rafička, nějaká pilinka, nebo kdo ví co jiného. Ale Ty to asi nečteš, nebo si spíš nechceš připustit to, co píšu.

V naprosto dobrém mínění... Je fakt, že dokud se dostatečně nezahrabeš do charakteru magnetického pole dle nejhlubších znalostí použitelné části vědy, neuvidíš to. A na tohle bohužel není žádný odkaz, obrázek nebo rychlokurz. Jde o pochopení, ke kterému se musí urazit slušný kus cesty.

Pokud Ti to uleví, když budeš brát mé tvrzení o poli železa jako čirou spekulaci, jak jsi uvedl, tak ok, je to Tvůj boj. Ale nepočítej s tím, že charakter magnetického pole pochopíš správně.

S přáním pěkného dne, Adam.

buky
Zasloužilý člen
Dal: 10 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Příspěvek od buky »

adam.benda píše: Já prostě jalovou cestou výmyslů a fatálních chyb v oblasti magnetismu nepůjdu.
Chci se zeptat: Patří do fatálních chyb i přeclonenní mag. pole Fe clonou, resp. je v tomhle směru nějaká naděje k zacyklení ?
Já todiž jdu směrem pokus - omyl a nedá mi abych nějakou kombinacu neodskoušel.

adam.benda
Zasloužilý člen

Re: Magnetismus - Teorie

Buky, já měl na mysli fatální chyby hlavně v teorii magnetismu a v přístupu k němu.
Použití železa ve snaze ovlivnit pole tak, aby došlo k nějakému zacyklení, to není samo o sobě chybou. Může jít klidně o koncepci, kde bude správně umístěné železo představovat naději. Určitě to nelze paušalizovat, že nám železo v úsilí o MM nemůže pomoct.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

...dovolím s lehce vložit do teoretické diskuze praktikou zkouškou. Ve vláknu "magnetické pístové motory" na prvních stránkách se věnujiFe clonce mezi magnety. Gromit :bye: to tenkrát vložil do "nějakého" programu a udělal jakousi animaci, jak se to asi bude chovat...udělal jsem si takový přípravek a chování magnetů jsem zkoušel a docela se potvrzovala ta animace. Jenže pak jsem dalším zkoumáním došel k závěru, že clonit Fe v mag. motoru je pro mne slepá cesta. Jak píše Adam výše... :idea:
další verze MM je již bez clonění a poslední verze sice má Fe clonu, ale to jen z důvodu "zjemnění" vlastního pole mezi jednotlivými magnety...viz strana cca 50 vlákna pístové MM....zájemci nechť si laskavě najistujou...psal jsem o tom mnohokráte, někdo se se mnou hádal, jiný kritizoval, nikdo to nezkusil.... :idea:
...jsem "čistý" amater, nepolíbený ofiko vědou, dělám to jako hobby.
Adama obdivuji, čtu a učím se...a mám stále více dojem, že "pronikám" do problému tak nějak jinak...možná je to tím, že jsem výtvarník.
Tak kluci...jediné co mohu doporučit, nastudujte, co píše Adam, porovnejte s ofiko vědou a spojte si to s vlastní zkušeností. Tím chci říci, s tím, co jste si sami osáhli....ne nějaké teorie, že by jako tohle mohlo...a tamto jako že ne...jediné argumenty jsou...bud´ vlastní program, nebo podobný jako má Adam, nebo fyzický pokus magnet - magnet - Fe....
....omlouvám se, koho nudila moje úvaha.... :pivko: martin11 :D

... věřím, že se " TO " povede ......
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Re: Pokus ohledně pole tvořeném v železe

adam.benda píše: ... Zatím jsem Tě jenom dvakrát upozornil na to, že už jsem Ti na otázku odpověděl. ...
:) Takže nemáš. Škoda. Rád bych se býval přiučil o něčem "hmatatelném", co neznám. Nech to plavat :pivko:

Magneto
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 26 poděkování

Příspěvek od Magneto »

adam.benda píše:
Mimo téma (offtopic)
Magneto píše:... To je v podstatě to, k čemu jsem tě chtěl popíchnout. ...malá ukázka z tvé divotvorné dílny by nám všem vlila do žil krev :jump: ...jsou věci, které bych třeba do placu hodil, ale to udělám, až to bude mít trochu víc hlavu a patu, nebo až to vůbec budu schopen nějak dobře odprezentovat. Jinak jsem měl zato, že těmi obrázky magnetických polí (byť to není přímo VE) nám to všem dost pomůže v porozumění magnetického pole.
Ano Adame, všechna čest, ale ještě jsi mi pořád neodpověděl:

MÁŠ NĚCO, CO BYS MOHL UKÁZAT? Odpověz prosím Ano/Ne

???

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

Magneto píše:MÁŠ NĚCO, CO BYS MOHL UKÁZAT? Odpověz prosím Ano/Ne ???
Promiň mi moji upřímnost, ale Tvoji otázku považuji za chybně formulovanou a navíc naprosto zbytečnou - objasním proč.
Vyjděme z předpokladu, že Adam má nebo nemá něco co by mohl ukázat.
Kdyby to měl a chtěl to ukázat, tak by to prostě už udělal.
Pak to taky může mít, ale buď vůbec a nebo zatím to ukázat nechce, takže je zbytečné to z něj dolovat.
Jak by Ti asi byla platná odpověď: "Mám, ale neukážu."
Asi stejně jako: "Nemám nic na ukázání."

Z vlastní zkušenosti vím, že vylézt na veřejnost s něčím, co nelze podepřít nezpochybnitelnými fakty, je silně nerozumné, zvlášť když je to něco nečekaného nebo překvapivého. Obvykle se na to vrhne několik lidí, kteří už v daném oboru mají vytvořen nějaký, obvykle silně jiný názor, který sice v dobré vůli, ale přece jenom na škodu vlastního smyslu věci, začnou na úkor toho "nového" dost vehementně prosazovat.
Tím neříkám, že třeba nemůžou mít pravdu, ale říkám to, že prověření nebo dopracování toho nového názoru to rozhodně neprospěje a chuti něco neotřelého zveřejňovat už vůbec ne.
Za daleko rozumnější považuji o podobných věcech diskutovat prostřednictvím SZ.
Už jsem to tu někde nejspíš zmiňoval - rozhodně bych se přimlouval za dvě věci:
- neznechucovat předem nikoho, kdo přichází s něčím neotřelým, ale snažit se ze všech sil jeho ideu podpořit a rozvinout - a nebo se k tomu nevyjadřovat
- formulovat přesně a jednoznačně, aby se předešlo zbytečným přestřelkám a vysvětlování

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
buky
Zasloužilý člen
Dal: 10 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Příspěvek od buky »

martin11 píše: ...jsem "čistý" amater, nepolíbený ofiko vědou, dělám to jako hobby.
Adama obdivuji, čtu a učím se...a mám stále více dojem, že "pronikám" do problému tak nějak jinak...
Jenže zatím ofiko věda s pohledu zákona zachování energie má pravdu. Máš od sebe vzdálené dva magnety různé polarity, co znamená potenciální energii. Tuhle energiii můžeš proměnit na pohyb - práci, pak jsi skončil a musíš použít sílu (energii z venčí) abych mohl opakovaně dosáhnout potenciální energii.

Jenže tu máme i jinej pohled a to, že síla má svou velikost i směr. A tak mne zajímá jestli u písťaku existuje magnetická potenciální energie, nebo jestli se síly sčítali a působí proti sobě.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

...u mého motoru nevím...prostě jsem vymyslel něco a nevím co s tím, resp. nevím jak dál. Zkouším různé varianty, k lepším výsledkům dojdu až zakoupím lineární ložiska, která nutně potřebuji, protože se mě to v současnosti tak nějak mechanicky kroutí. Momentálně mám jiné starosti, takže o MM všeobecně a i o tom mém MM jen teoreticky.

K pochopení magnetizmu...ber to jako filozofickou otázku...co to je...zasni se, omákni to vlastní myšlenkou, zkoušej si to v hlavě představovat a to třeba ve 3D /což já umím/...mám asi tu výhodu, že to beru bez vzdělání a opravdu amatersky :pivko: martin11 :D

... věřím, že se " TO " povede ......
adam.benda
Zasloužilý člen

poota píše:...
Kdyby to měl a chtěl to ukázat, tak by to prostě už udělal.
Pak to taky může mít, ale buď vůbec a nebo zatím to ukázat nechce, takže je zbytečné to z něj dolovat.
Jak by Ti asi byla platná odpověď: "Mám, ale neukážu."
Asi stejně jako: "Nemám nic na ukázání."
...
Vděčně děkuji, Poo. Sám bych to neřekl lépe.
Mimo téma (offtopic)
Je docela škoda, že se pořád snažím o nějaké komplexní výklady, proč třeba pole kolem železa, nebo proč přijdu/nepřijdu s něčím, "co bych mohl ukázat". Jedno nebo druhé, vše je evidentně k ničemu. Jako kdyby lidi nechtěli chápat, jen slyšet všechno jednou větou, jedním slovem a na tom aby se mohli točit dle svých potřeb. Bída je to.

adam.benda
Zasloužilý člen

MM a zákony o zachování energie

buky píše:Jenže zatím ofiko věda s pohledu zákona zachování energie má pravdu. Máš od sebe vzdálené dva magnety různé polarity, co znamená potenciální energii. ...
Buky, při vývoji MM můžeš obecně na zákony o zachování energie zapomenout. (Pokud tedy vyloženě nepropočítáváš nějaké konkrétní dynamické záležitosti.)
Jak pořád říkám, vždy je důležité, jak se k takovým zákonům přistupuje. A skutečně nelze říct, že díky zákonům zachování energie není možné MM sestrojit. Nebo přesněji...: Takhle by se zákon o zachování energie neměl použít.
Ale to už bych se šeredně opakoval...

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Mimo téma (offtopic)
adam.benda píše: ... Je docela škoda, že se pořád snažím o nějaké komplexní výklady ...
:laugh: :laugh: :laugh: Zvykej si, neber si to osobně a nenech se tím odradit. Já už to tak udělal :angel:

adam.benda
Zasloužilý člen

Zvykej si...

Mimo téma (offtopic)
Je fajn, že to bereš s humorem, taky to tak zkusím. :) ... Já coby konzervativní a svéhlavej typ člověka moc neslyším na "zvykej si", tak můžu promyslet, jestli bych si nezlepšil náladu tím, že bych se tu třeba už s ničím zbytečně nemordoval. :eclap:

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

Mimo téma (offtopic)
adam.benda píše:Jako kdyby lidi nechtěli chápat, jen slyšet všechno jednou větou, jedním slovem a na tom aby se mohli točit dle svých potřeb. Bída je to.
Kdepak bída - horší je to!
Něco chápat vůbec nechtějí a nějaké kecy je nezajímají - chtějí přesný návod, všechny součástky, abys jim to přišel smontovat, uvést do chodu a ze zákona mají nárok na dvouletou záruku - všechno pochopitelně nejlépe zdarma :laugh:

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“