Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Magnetismus - Teorie

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Magnetismus - Teorie

Příspěvek od Slavek Krepelka »

adam.benda píše:... Ale jak jsou Aldebaraňané občas namyšlení, tak jim taky občas unikne nějaká ta chyba nebo pokroucení informace. Totiž ten obrázek není úplně v pořádku. ...
Ale je. S homnopolárem to má celkem prd společného, i když trochu ano. Zato to má hodně společného s ložiskovým (kuličko-ložiskovým) motorem, kdy se připojí jeden z kontaktů na jeden kroužek ložiska pevně a na druhý přes kartáč. Pustí se do toho SS elektrika a postrčí se to. Pak už běží ložisko samo a jde do otáček. Stačí na to pár ampér z monočlánků. Problém je, že se tento motor velice rychle vyjiskří, ztratí kontakt a zastaví.

Co se týče railgunu (kolejnicového děla) http://science.howstuffworks.com/rail-gun1.htm , přes náboj, či jeho pouzdro, popřípadě plasmu za nábojem (to bych chtěl vidět) jde el. proud kolmo na její postup kolejnicema a tím se náboj odpuzuje svým polem od pole kolejnic. V podstatě pole "nábojnice" je zdrojem "cizorodého" magnetického pole vůči poli kolejnic.

Problém byl je a bude vždy s tím, že nad Mach 5 se mluví o miliónech Ampér a pod Mach 5 to stále ještě budou deseti až statisíce Ampér a docela by mne zajímalo, jak kdo zabrání, aby se kolejnice velice rychle "nevyjiskřily" a to v čase a stupni znehodnocení odpovídající hodnotám použitého proudu, i když jde zřejmě o nanosekundy. Samozřejmě lze také natahovat délku "laufu", ale zde se zase do problému vkrádá praktičnost délky kolejnic a další problémy, včetně navyšujícího se odporu v kolejnicích. Něco lze asi i uchladit dusíkem, ale elektrický oblouk řádově v minimálně deseti tisících ampér a spíše v miliónech, aby mohl být takový kanón použit pouze jako kinetická zbraň řekněme v námořní válečné technologii, je utopií a pouhým strašákem.

To ani nemluvě o tom, co se stane s jakýmkoliv materiálem průletem atmosférou při spekulované a teoreticky skutečně efektivní výstupní rychlosti kolem Mach 25. To je za hodinu kolem 3/4 zeměgule. Ta střela by nutně opouštěla kolejnice značně předehřátá a prostupem atmosférou asi přeci jen do značné míry udržovaná na relativně hodně vysoké teplotě, tím vyšší, čím více se střela bude vymykat zákonům aerodynamiky. Nakonec tedy doletí, jestli doletí, něco relativně o poznání pomalejšího a někde na hranici roztavení.

Všecko je to "would, could, if", takže po česku "bylo by bývalo kdyby".

S laskavým pozdravem, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

:good: Slávku za pojednání výše. osobně jsem po původu mag. děla nepátral. ale amíci píšou, že dostřel je 200 km, tak já 3/4 zeměgule...dal jsem to sem spíše jako zajímavost :idea: , co se dovede udělat s magnetizmem...přesto děkuji hlavně Adamovi za výklad... :pivko: martin11 :D

... věřím, že se " TO " povede ......
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

martin11 píše::good: Slávku za pojednání výše. osobně jsem po původu mag. děla nepátral. ale amíci píšou, že dostřel je 200 km, tak já 3/4 zeměgule...
Té 3/4 zemegule za hodinu je jen pro představu o rychlosti výstupu. Pokud mluví o dostřelu, jde o takový, kdy má nábojnice ještě dostatek kinetické energie, aby nadělala nějaké škody a aby se ještě taky někam trefili, ne o skutečný možný. Špekulujou i o možnosti s tím střílet satelity na oběžnou dráhu, jako to chtěl dělat inženýr Gerald V. Bull v Iráku pomocí stupňového, i když klasického (výbušného) kanónu http://www.siasat.pk/forum/showthread.p ... b-Supergun , než ho agenti Mosadu zastřelil v Bruselském hotelu. Takže alespoň teoreticky má railgun dostřel docela slušný :laugh: nekonečný.

S laskavým pozdravemn, Slávek.

A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Příspěvek od A(&F) »

Slavek Krepelka píše:plasmu za nábojem (to bych chtěl vidět)
... plasmu najdeš v jakémkoliv el. výboji ... ;) ... i v té nejmenší jiskřičce, v sebemenším oblouku ...

... :bye: ... Anri ...

PeS: ... a homopolar má s railgunem hodně společného ... :ewhistle: ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Railgun v rychlosti na koleni...

Příspěvek od adam.benda »

martin11 píše:...a jsem tedy zcela nepochopil, jak že to "asi" pracuje...no jestli je složité to vysvětlit Karkulce....
Jedna malbička narychlo.
Lorentzova síla vystupuje do prostoru z plochy, která je "ohraničena" směrem působení proudu a směrem působení magnetické indukce.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

A(&F)
Zasloužilý člen

Příspěvek od A(&F) »

adam.benda píše:jde o pole vzniklé už od těch kolejnic, které zasahuje až do místa, kde plazmatem protéká proud. To pak vyvolá Lorentzovu sílu.
... chápu to zcela stejně ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
adam.benda
Zasloužilý člen

Railgun - Obrázek špatný, nešpatný

Slavek Krepelka píše:
adam.benda píše:... Totiž ten obrázek není úplně v pořádku. ...
Ale je. ...
Není, :D protože ten obrázek je zavádějící. Vypadá to na něm, jako kdyby za tažnou sílu mohl proud společně s tou prostřední modrou smyčkou magnetické indukce, což je pitomost. A ty podstatné a "použitelné" smyčky mag. indukce se krčí jen tak mimochodem po straně a vůbec z toho není poznat, že právě ony sehrávají hlavní roli. Třeba jsem jen vadnej a všichni ostatní to vidí "správně"...? :dknow:

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

A(&F) píše: plasmu najdeš v jakémkoliv el. výboji ... ;) ... i v té nejmenší jiskřičce, v sebemenším oblouku ...
Dyž já bych chtěl vidět to, co jsem ještě neviděl, tedy tu plasmu v tom dělu a žádnou jinou.
A(&F) píše: a homopolar má s railgunem hodně společného ... :ewhistle: ...
:) To bude asi tím, že vše je relativní a co je jednomu málo, může být druhému hodně.

A(&F)
Zasloužilý člen

Příspěvek od A(&F) »

Slavek Krepelka píše:docela by mne zajímalo, jak kdo zabrání, aby se kolejnice velice rychle "nevyjiskřily"
... vždyť ten lauf klidně může být (po celé délce) těsně před výstřelem naplněn nějakým inertním plynem = čímž se z laufu vypudí kyslík, aby se zabránilo "hoření kolejnic" (+ navíc ten plyn, "vyvěrající" z kolejnic skrzeva malé dírky, může zároveň sloužit i jako "mazadlo" = plynný polštář, po kterém náboj klouže, aniž by se zásadně dotýkal kolejnic) ...... mno, a po každém výstřelu se pak otočí polarita napětí ... = takže ten kov z kolejnic, který se (při lichých výstřelech) plazmovým výbojem přemístí z kolejnice A na kolejnici B, se tudíž (při sudých výstřelech) potom vrátí zpět na původní místo, tedy z B na A ... ;) ...

A(&F)
Zasloužilý člen

Příspěvek od A(&F) »

Slavek Krepelka píše:
A(&F) píše: plasmu najdeš v jakémkoliv el. výboji ... ;) ... i v té nejmenší jiskřičce, v sebemenším oblouku ...
Dyž já bych chtěl vidět to, co jsem ještě neviděl, tedy tu plasmu v tom dělu a žádnou jinou.
... a ten "oheň", co po výstřelu "vyšlehne" ven z laufu, bys nazval jak ?? ... :D ...

... ( :bhead: :bhead: :bhead: ) ...

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

.....no ten "oheň" je tedy co??? jedině viditelná plazma - takovej blesk, co za sebou vytáhne ta kovová střela...jesli se zakouří, tak to je cokoliv co se smísilo se vzduchem, což je směs opravdu různorodá...podle toho kde...

p.s. líbí se mě, že vás to tak hecuje :hip: :pivko: martin11 :D

... věřím, že se " TO " povede ......
adam.benda
Zasloužilý člen

martin11 píše:... p.s. líbí se mě, že vás to tak hecuje :hip: :pivko:
Radši mi pověz, jestli Ti trochu pomohl ten můj namatlaný obrázek kolejovky... :)

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

A(&F) píše: ... a ten "oheň", co po výstřelu "vyšlehne" ven z laufu, bys nazval jak ?? ...
No, nemaje možnost testovat jde jen o odhad, ale skoro bych si tipnul, že v případě, že bylo použito kovového "zkratovacího" pásku, o kterém se odkazy zmiňují jako o základu tvorby plasmy v laufu, půjde o oxidující žhavé páry odpařené z pásky unašeče a ze stěn kolejnic. Něco na způsob odpařování rtuti elektrickým obloukem v silnoproudých rtuťových usměrňovačích. Pokud pásek použit nebyl, pak jenom ze stěn laufu a unašeče.

Já ale bych přeci jen rád viděl tu plasmu ještě v laufu. Tam se musej dít věci a zatím to nevypadá, že by existoval materiál, který by takové zacházení byl štont nějak dlouho snášet. No a to by vyžadovalo velice častou údržbu nejspíše po několika málo výstřelech, ne-li po každém. Když se podívám na schema rail gunu a na skutečný lauf, jedno je jak vlakové koleje a druhé jako kanon a jest mi tedy otázkou, do jaké míry jsou právě ty odpařené (předpokládám) kovy, či karbidy kovů, popřípadě grafit, zodpovědné za pohon střely a do jaké míry magnetický efekt.

Uváděné milony Ampér jsou dokonce možná disinformace a jde jen o to, že oproti chemické reakci výbušnin je spálení nějakého (plasmového) propelantu elektrickým obloukem podstatně rychlejší a teplejší reakcí, tvořící hnací plyny, a tím pádem je udělena střele daleko vyšší rychlost než použitím řekněme střelného prachu. Tomu by odpovídalo i použití pouzder, která velice zvětší tlačnou plochu na střelu jako takovou. Stejně tak by tomu odpovídalo i využití tohoto principu u ručních zbraní, kterážto informace byla vypuštěna na veřejnost před dobře 10ti lety v nějakém časáku, který mi druhdá padl do pacek, nejspíše Omni.

A(&F)
Zasloužilý člen

Příspěvek od A(&F) »

Slavek Krepelka píše:jde jen o to, že oproti chemické reakci výbušnin je spálení nějakého (plasmového) propelantu elektrickým obloukem podstatně rychlejší a teplejší reakcí, tvořící hnací plyny, a tím pádem je udělena střele daleko vyšší rychlost než použitím řekněme střelného prachu.
... :enaughty: ... pokud by tam opravu hořelo (/odpařovalo se) "železo z kolejnic (/ popř. přímo onen zkratovací pásek"), tak výsledné množství plynů by bylo přibližně stejné jako při spálení stejného množství obyčejného střelného prachu (pozn: s rozdílem měrné hmotnosti + u prachu navíc nižší o zreagovaná oxidační činidla) ... ;) ... tudíž zamysli se, prosím, jaké množství "paliva" by bylo zapotřebí pro vypálení takovéto střely ... (= tlačná síla plynů vzniklých hořením "čehokoliv" je v tomto případě zcela zanedbatelná, popř. hraje minimální roli) ...

... a to čtvercatý pouzdro náboje (dle mne, jak už jsem psal) slouží pouze k tomu, aby se náboj v hlavni nemohl "pootočit" (= aby byla zajištěna jeho polarita vůči vzniklému mag. poli = aby mag. pole náboje bylo stejně orientováno vůči poli vzniklému v plazmatu = aby se tyto dvě pole navzájem odpuzovala) ...

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

A(&F) píše: ... tudíž zamysli se, prosím ...
:ethink: že se tu dohadujeme o doměnkách, anžto informace jsou velice vágní, a :ethink: že si budu stát za svýma, pokud se nedomáknu dalších faktů, které by je pozměnily. Ty si samozřejmě stůj za svými.

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“