Akord píše:A(&F) píše:přítok: 1,2 m3 / sec, využitelný "náhon": cca 30m
To je 1200kg/s krát asi 12m, protože výška 12m, o kterou jde(čistý spád, rozdíl volných hladin, výška trojúhelníku) je rovna sinusu sklonu krát délka toho toku(prepona trojúhelníku). Spolu 1200*12*10=144kW, ta desítka v součinu je gravitační zrychlení podle E=m*g*h.
Edit:Zapomel jsem dopsat - ideálne, reálne kolem 100-110kW
Pokusím se to zpřesnit, protože takhle málo se mi už na první pohled nelíbí, navíc bych očekával spíš nějaké MW
h, než kW, které se mi pozdávají spíš jenom jako výkon za nějakou jednotku času.
Pominu to, že výkon je spočítán pouze z průtoku a výšky hladiny, takže je mnohem nižší, než odpovídá energii vody, rozdováděné třicetimetrovým sešupem, a použiji Akordem vypočítaný výkon za vteřinu. Každou vteřinu 100 kW. Má natéct 80 mil. kubíků, což při daném průtoku bude trvat 66 mil. vteřin. Vynásobeno těmi 100 kW dostáváme půvabných 6 600 milionů kWvteřin, což vydělíme 3 600 a dostaneme 1 833 333 kWh. A navíc se dozvíme, že napouštění bude trvat 183 a 1/3 hodiny, tedy přes týden.
Takhle to vyšlo mně, pokud jsem někde urobil chybu, tedy prosím o laskavou a vlídnou nápravu
Zdravím - poota