martin11 píše:
zdravím...a ke grafům výše....
tyto grafy na mě působí značně neseriozně...a to zejména ten prostřední / 3úhelníkový magnet/ vidím 2 cykly ...jak je možné , že u grafu s tímto magnetem je křivka na začátku grafu , dole jinde než křivka upristřed grafu....stejný problem je na konci grafu vpravo dole...křivka je níže, nežli uprostřed.....nevím , jak různé křivky vysvětlit matematicky, ale z pohledu karkulky / amaterky/ mě je jasné, že průběh MUSÍ být jiný...jiná křivka...protože ve stejném bodu měření je jiná hmotnost, / množství/ materialu magnetu to snad vidí každej, že kvádr , oblouk a trojuhelník je vuči tomu statoru jinak velký....takže jak...??...ty grafy nic nedokazují......si myslím...ale jsou hezké....tak pro Ondřeje Aubrechta aVysoké učení technické v Brně...
...zdraví kč
& m11
Presto je to tak Martine. Magnet se otaci po dvou stupnich kolem a pol neustale smeruje do centra kruznice.
V grafu je vynesena pouze slozka X sily a ma znazornovat pouze rozdilny tvar a prave trojuhelnikovy magnet ma na zacatku jinou silu v X( spodni plocha magnetu) nez uprostred grafu (horni hrot magnetu)
jj je to tak zkus si to zmerit sam, magnet trojuhelnik se presne takto chova.
Magneticky obvod si hleda cestu nejmensiho odporu, takze vice silocar vyjde u spodniho hrotu a uzavre se pod magnetem,
mene vystoupi u horniho hrotu a uzavre se nad hornim hrotem, proto se trojuhelnik z hlediska sily chova nesymetricky. Dole pod magnetem je vetsi silove pusobeni nez nad hrotem nahore.
Proto jsem zde daval, ze tvar magnetu muze byt velmi dulezity.
A jeste nejde vubec o velikost magnetu, ale o tvar prubehu, proto jsem tam nedal hodnoty X, netoci se magnet uprostred ale magnet kolem nej.
Pro lepsi pochopeni davam obrazek s rozfazovanym pohybem 0°, 90°, 180°, 270°
Obrazky v grafech tech puvodnich jsou pro ilustraci otaceni magnetu po kruznici neznazornuji konkreni polohu v bode 180°.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Mám-li být zasažen myšlenkou, ať se o tom raději svět dozví hned.