Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Magnetické Stínění-Clonky

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Re: uhlik

Příspěvek od adam.benda »

pepo.bn píše:....dovolím si Vás upozorniť že nie je uhlík (C) ako uhlik (mám na mysli fyzikalno-chemické vlastnosti z pohladu zmenenej krištalickej mriezky)....
Ano, velice důležitý fakt! :good: Až se dostanu na chalupu, nadrtím si tam uhlí na prach... :)

Tahle diskuze mne přivádí na myšlenku, že možná najdeme vhodný materiál do našich motorů někde, kde to třeba absolutně nečekáme... Stačí jenom narazit na vhodnou kvantovou konfiguraci prvků.. takže to možná ani nemusí být jenom uhlík a bizmut...

DrJarda
Stálý člen

Re: uhlik

Příspěvek od DrJarda »

adam.benda píše:
pepo.bn píše:....dovolím si Vás upozorniť že nie je uhlík (C) ako uhlik (mám na mysli fyzikalno-chemické vlastnosti z pohladu zmenenej krištalickej mriezky)....
Ano, velice důležitý fakt! :good: Až se dostanu na chalupu, nadrtím si tam uhlí na prach... :)

Tahle diskuze mne přivádí na myšlenku, že možná najdeme vhodný materiál do našich motorů někde, kde to třeba absolutně nečekáme... Stačí jenom narazit na vhodnou kvantovou konfiguraci prvků.. takže to možná ani nemusí být jenom uhlík a bizmut...
Že to není zcela bláznivé řešení nasvědčuje i skutečnost - v jedné reportáži s Mr. Hutchinsonem bylo zmíněno, že on pro své experimenty sbírá různé minerály (jinými slovy "kameny").
O tom, že jeden a ten samý prvek má při různých modifikacích zcela odlišné vlastnosti není sporu (grafit x diamant). A ještě k tomu přidej fakt, že nepatrná příměs jiného prvku (třeba germanium v křemíku - polovodiče) opět přináší zcela zásadní změny. Do toho přidej ovlivnění velikostí (nanolátky), pak chování při extrémních podmínkách (teploty + i -, tlak, záření atp.) a do konce života máme o zábavu postaráno.

adam.benda
Zasloužilý člen

Re: Zeslabení mag. pole

Peter píše:Je reálne magnetické pole stínit nějakým "zázrakem", nebo usměrnit feromagnetickým materiálem? :?:
Je reálné, snižovat intenzitu magnetického pole nějakým materiálem vysoké hustoty, to ovšem bývá dost nepraktické.. Potom se taky říká, že supravodiče by měly dokázat úplně "odstínit" magnetické pole. Potom existují feromagnetické materiály, které do sebe "stáhnou" siločáry magnetického pole.. což znamená, že vlastně pole výrazně zdeformují, což se může hodit. ;)

adam.benda
Zasloužilý člen

Diamagnetika

Ještě jak jsme se bavili o těch různých diamagnetikách na "odstínění" magnetického pole... Včera jsem si všiml v jiném tématu příspěvku takového zatvrzelého klasického fyzikáře, který nám tam hodil pěkný přehled diamagnetik.. od nejsilnějšího po nejslabší:
bizmut, stříbro, sůl, med, voda, ethanol, vodík

Možná by nebylo naškodu, pohrát si s formami některých látek... :)

Welgor
Stálý člen

Příspěvek od Welgor »

Ale ona to není tak špatná myšlenka s tou Möbiovou páskou, kdyby se v tomto tvaru vyrobil magnet, kam by zmizel druhý pól???

adam.benda
Zasloužilý člen

Perpetuum mobile

Welgor píše:Našel jsem na netu skutečně zajímavou teorii na Perpetuum mobile. Doporučuju si to prohlédnou, koupit požadované "nástroje" a vyzkoušet v praxi!!

:D :D ...ok... tak když vy takhle, tak já takhle!! :D Tady je magnet, co má na stranách stejné póly! Magnet SS nebo JJ. :D

Šedý je magneticky absorbční matroš, zeleně je téměř cokoliv s vyšší hustotou, nebo klidně nějaké běžné feromagnetikum. A projisototu je tam všechno prolepeno Chemoprenem. :)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

adam.benda
Zasloužilý člen

Re: Omega

Welgor píše:Nevíš z jakého materiálu by byly nejvhodnější stínící plechy? A kde bych ho sehnal?
Bohužel to nevím, nevím ani, jak se přímo tyhle materiály nazývají.. Jeden můj známý nedávno tipoval, že by se to mohlo jmenovat "Permaloy". Možná by to chtělo, zeptat se distributorů magnetů, kde oni shání tenhle matroš pro přepravu magnetů od nich k zákazníkovi...

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: Perpetuum mobile

Příspěvek od Akord »

adam.benda píše:
Welgor píše: Tady je magnet, co má na stranách stejné póly! Magnet SS nebo JJ. Šedý je magneticky absorbční matroš, zeleně je téměř cokoliv s vyšší hustotou, nebo klidně nějaké běžné feromagnetikum. A projisototu je tam všechno prolepeno Chemoprenem.
To nie je magnet, čo má na obidvoch stranách rovnaký pól, je to len slovná hračka.
Magnet má stále dva póly, červená so zelenou časťou bude jeden pól, a dva modré konce
druhý pól. Magnet napríklad tvaru dlhej tyče môže byť kľudne magnetizovaný aj tak, že po dĺžke tyče sa póly striedajú ako keď sú na drôte striedavo navlečené červené a modré guľky.
Hocijaký magnet rôzneho tvaru môže mať hocikoľko pólov, iba vždy párny počet, rovnako severných, ako južných, pričom sa nedá niektorý pól z dvojice pólov nejako uzavrieť, či inak oddeliť. Navyše magnetické pole je iba efekt pri pohybe náboja, ako písal aj jarop.

adam.benda
Zasloužilý člen

Absorbční materiál

Tak víte co, abyste neřekli, že si dělám jenom legraci a nikam to nevede, zkusím se vám.. nebo vlastně nám.. někde pozeptat na materiál se schopností absorbce magnetického pole.. ;)

adam.benda
Zasloužilý člen

Absorbáč

Tak mi odpověděli z magsy.cz, že pro stažení magnetického pole používají obyčejný plech, tloušťky 1 mm. Na jejich učel to asi bude stačit.. ale na náš možná už tolik ne... Nepamatuju si, jak se mi chovaly magnety s nějakým běžným feromagnetikem... myslím, že to nebylo ono... Tak ještě uděláme pár pokusů a uvidí se..

Welgor
Stálý člen

plech

Příspěvek od Welgor »

A z čeho ten plech dělaj?

adam.benda
Zasloužilý člen

Re: plech

Welgor píše:A z čeho ten plech dělaj?
Obyčejný plech, tedy zkrátka běžná ocel třídy 10 nebo 11 například. Mám ovšem pocit, že běžná ocel (Fe + C) se nám k magnetizmu nebude chovat tak, jak bychom potřebovali.. trochu si s tím pohraju...

xzzzx
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Absorbáč

Příspěvek od xzzzx »

adam.benda píše:Tak mi odpověděli z magsy.cz, že pro stažení magnetického pole používají obyčejný plech, tloušťky 1 mm. Na jejich učel to asi bude stačit.. ale na náš možná už tolik ne... Nepamatuju si, jak se mi chovaly magnety s nějakým běžným feromagnetikem... myslím, že to nebylo ono... Tak ještě uděláme pár pokusů a uvidí se..
Jde o klasicky transport magnetu po vice kusech. plech/penova hmota/magnet.

Svět zboř! Já budu stát.
adam.benda
Zasloužilý člen

Re: Absorbáč

xzzzx píše:
adam.benda píše:Tak mi odpověděli z magsy.cz, že pro stažení magnetického pole používají obyčejný plech, tloušťky 1 mm. Na jejich učel to asi bude stačit.. ale na náš možná už tolik ne... Nepamatuju si, jak se mi chovaly magnety s nějakým běžným feromagnetikem... myslím, že to nebylo ono... Tak ještě uděláme pár pokusů a uvidí se..
Jde o klasicky transport magnetu po vice kusech. plech/penova hmota/magnet.
Bývá to tak, ale přes jednoho známého se mi do ruky dostal materiál trošku jiný, než obyč plech, který do sebe právě úplně ideálně vcucne magnetický pole.. Obyč plech to tak dobře neumí... myslím. Musím si to zkusit prakticky..

Welgor
Stálý člen

vyzkoušení

Příspěvek od Welgor »

Dej pak vědět ;)

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“