Jak jsem psal uz v prvnim prispevku tohoto vlakna, rady co jist ci nejist si nekdy protireci....proto pokladejme dale uvedeny zdroj za ORIENTACNI, pro ty co chteji omezit, resp.vyhnout se(hlavne zpocatku!!) potravinam ktere jenom candidu dale prizivuji....
Muze se samozrejme o tom vest didkuse...to je pravy smysl dobreho diskusniho fora
Je to prekopirovany prispevek Nowocayna (
http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic ... 305#p10305):
(zdroj:
http://www.candida.inetcz.com )
I. část -
Potraviny, kterým se vyhýbáme (pri Candide, pozn. Nowocayn)
Vydáno dne 31. 01. 2007 (21454 přečtení)
Poděkování Dirkovi za námahu a práci s překladem
Zelenina nakládaná
Nápoje
ovocné džusy
šumivé nápoje
alkoholické nápoje
káva
černý čaj
Maso, ryby a vejce
uzená a zpracovaná masa:
uzené ryby
nakládané maso
uzené nebo maso nakládané do soli
klobásy
hot dog
hovězí konzerva
silně kořeněný uzený plátek z hovězí plece
šunka
Ořechy a semena
burské oříšky
pražené, solené ořechy
pistáciové ořechy
pekanové ořechy
vlašské ořechy
Ovoce
sušené nebo kandované ovoce
Sladidla
Čtěte pečlivě nálepky a všímejte si bedlivě jakýkoliv slov končících na „óza“.
Umělá sladidla
ječný slad
hnědý cukr
kukuřičný sirup
krystalový cukr a cukr moučka
datlový cukr
dextróza
fruktóza
ovocné cukry
glukóza
med
javorový sirup
jasanový cukr
melasa
monosacharidy
polysacharidy
sorbitol
sacharóza
turbinadový cukr
Ořechová a semenná másla
arašídová pomazánka
Obiloviny a semena
pšenice
organická pšenice
kuskus
bulharská pšenice
krupice
durhamská pšenice
Různé
droždí včetně:
pekařské droždí
pivovarské kvasnice
výživné kvasnice
kynuté pekařské výrobky
droždí obsahující vitamíny (hledejte nálepky s nápisem „bez droždí“)
kofein (včetně čokolády)
mléčné výrobky
černý pepř
jedlé houby
Hotové chuťové přísady obsahující přísady, cukry, ocet:
hořčice
kečup
worčestr
BBQ omáčka
majonéza
tamari
Dodatečné poznámky:
Plíseň roste ve zbytcích jídla, pokud je pořádně nezmrazíte. Používejte dobře utěsněné skleněné nádoby přiměřené velikosti a neskladujte je více než jeden den. Nejlepší je zbytky zmrazit.
Vyhýbejte se skrytým cukrům v jídle. Čtěte nálepky! Často jsou tam skryty cukry v:
pečicích směsích, kečupu, salátovém dresinku, naložené zelenině, lančmítu, chlebu, dipech a v slazených jogurtech.
Cizími zkušenostmi se málokdo poučí - co si kdo vyzkouší sám na sobě, tomu je ochoten věřit.(paradoxně Zakázané ovoce nejlíp chutná, proto říkám: "Raději to nikdo nezkoušejte ! - co kdyby to náhodou bylo šarlatánství... :-)