Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Magnetismus - Teorie

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Magnetismus - Teorie

Příspěvek od Slavek Krepelka »

poota píše:Určitý směr se zdá napovídat strunová či superstrunová teorie ...
Tohle je empirika. http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=82293#p82293 http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=82413#p82413 Jaký elektrony jakkoliv rotující v jakékoliv formě a jakýmkoliv způsobem kolem jakého jádra? Ta škola teorií pasovaná na realitu vám dala a stále dává tak na frak, že ani nejste schopni věřit svým vočím. Ačkoliv se string theory v principu do značné míry souhlasím, strukturálně je to špatně, protože stejně jako naprostá vetšina lidí se Ti počítači nejsou schopni vymanit, alespoň veřejně, ze starých, nadrněných představ, zděděných po Bohrovi a po komisi, co Bohrovi odkejvala jeho nesmyslné iluze.

S laskavým pozdravem, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Magneto
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 26 poděkování

Příspěvek od Magneto »

Mimo téma (offtopic)
Slávku - klídek :o)
Máme tě rádi, tak ať ti nepraskne nějaká céva.
Vždyť se to dá řešit v pohodě a přátelskou argumentací.
Tak se chlape šetři - my už taky nejsme nejmladší :o)
Zdraví :o)
Magneto

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Mimo téma (offtopic)
Magneto píše:Slávku - klídek :o)
No jo, Magneto opět věští z žabích střev. Chlapče, spíše se snažím zneklidnit ty, kteří dovolili své mysli se nechat uspat ukolébavkami naprosto nelogických vědistických pohádek. Mne už tento psychologický problém nijak ze židle nenadzvedává. :D To by mi bývalo bylo muselo jebnout už drahně dávno, když mne některé tyhle pitomosti učili, a to už na devítce.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

...to nás učili všechny...a učej stále to samý....a ještě dlouho učit budou.... :bhead:
protože nevědí....problém je, že neví nikdo....tedy ...skoro nikdo :good: martin11 :D

... věřím, že se " TO " povede ......
adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Intenzita pole cívky (solenoidu)

Příspěvek od adam.benda »

Docela zajímavý poznatek k tomu, jak má pole cívky (solenoidu) ve skutečnosti rozloženou intenzitu...

###

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Re: Intenzita pole cívky (solenoidu)

adam.benda píše:Docela zajímavý poznatek k tomu, jak má pole cívky (solenoidu) ve skutečnosti rozloženou intenzitu...
(Jádro vzduchové)
Docela fajn, pokud mluvíš o síle vcucu do dutiny cívky. Nicméně, maje černý nejslabší vnitřek, asi by bylo beze slov jít opět do černé aj venku. Taky by nylo zajímavé se juknout, jak to vypadá, když bude cívka poskládaná z několika sériovek (štos) s mezerama mezi nima.

adam.benda
Zasloužilý člen

Slavek Krepelka píše:Docela fajn, pokud mluvíš o síle vcucu do dutiny cívky. Nicméně, maje černý nejslabší vnitřek, asi by bylo beze slov jít opět do černé aj venku. Taky by nylo zajímavé se juknout, jak to vypadá, když bude cívka poskládaná z několika sériovek (štos) s mezerama mezi nima.
Ehm, Slávku, jak jsem zmínil, jde o intenzitu pole (velikost magnetické indukce - nikoliv o síly) a přirozeně ohledně barev platí, že vybledlé barvy jsou hodnoty nízké a nejtmavší místo představuje intenzitu největší... Člověče, Ty mě pěkně zkoušíš, co vydržím. :D

Štos Ti rád udělám. Série cívek za sebou a se shodným směrem "polarizace", tedy jako kdyby se k sobě chtěly všechny přitáhnout?

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

adam.benda píše: ... Člověče, Ty mě pěkně zkoušíš, co vydržím. :D
:oops: Nezkouším, tedy ne naschvál. Špatně jsem si to vyložil. Dík za trpělivost.
adam.benda píše: Štos Ti rád udělám. Série cívek za sebou a se shodným směrem "polarizace", tedy jako kdyby se k sobě chtěly všechny přitáhnout?
Přesně. Spíš mne ale zajímala síla v tom kterém místě tahnoucí něco feromagnetického dovnitř. Asi by to něco napovědělo o různých kolejových systémech, jako je Smot.

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

adam.benda píše:Docela zajímavý poznatek ...
Pro mě dost překvapivé, protože bych spíš čekal jakousi variaci na tyčový magnet - asi jsem poněkud pomýlen železným jádrem :oops: .

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
adam.benda
Zasloužilý člen

Slavek Krepelka píše:... Spíš mne ale zajímala síla v tom kterém místě tahnoucí něco feromagnetického dovnitř. ...
Sílové účinky ještě nejsou v provozu, to bude na dýl. Doufám, že si později vzpomenu, nebo se mi když tak připomeň.

Trojici cívek programu zadám. (Nemám to hned, on to počítá několik hodin nebo třeba i 1-2 dny v závislosti na tom, v jak velkém rozlišení to po něm chci).
poota píše:... Pro mě dost překvapivé, protože bych spíš čekal jakousi variaci na tyčový magnet ...
Já to taky čekal a stejně jako Ty jsem byl omámen tyčovým magnetem. :D Ono když by tam bylo železné jádro, velmi podobné tyčovému magnetu by to skutečně bylo. Ale když jde o vzduch... Mám z toho radost, protože už po pár prvních vizualizacích získávám o (výsledném) magnetickém poli zase další a další povědomí a o dost lepší představy. Doufám, že nebudu sám, komu tím takhle prospěju.

poota
Zasloužilý člen

Příspěvek od poota »

adam.benda píše:Mám z toho radost, protože už po pár prvních vizualizacích získávám o (výsledném) magnetickém poli zase další a další povědomí a o dost lepší představy. Doufám, že nebudu sám, komu tím takhle prospěju.
Bodeť bys neměl radost :good:
Ve mně to zatím vzbuzuje podezření až dojem, že elektromagnet "ve vzduchu" vytvoří jiné pole než "v železe", což mi připadá dost zásadní - tedy pokud to tak opravdu je. Ještě bude zajímavé, jestli se bude lišit elektromagnet s železem od permanentního magnetu.

Taky se těším na "podkovu", "půlkruh" a "čtvrtkruh", tedy jak sólo tak po dvojicích - a klidně si na to rád počkám.
Zajímá mě taky prstencový magnet, ale ten by se dal asi celkem snadno simulovat dvěma stejně orientovanými magnety stojícími vedle sebe a dopředstavit si to ohnuté do kruhu.

Zdravím - poota

adam.benda
Zasloužilý člen

poota píše:... Ve mně to zatím vzbuzuje podezření až dojem, že elektromagnet "ve vzduchu" vytvoří jiné pole než "v železe", což mi připadá dost zásadní - tedy pokud to tak opravdu je. Ještě bude zajímavé, jestli se bude lišit elektromagnet s železem od permanentního magnetu.

Taky se těším na "podkovu", "půlkruh" a "čtvrtkruh", tedy jak sólo tak po dvojicích - a klidně si na to rád počkám.
Zajímá mě taky prstencový magnet, ale ten by se dal asi celkem snadno simulovat dvěma stejně orientovanými magnety stojícími vedle sebe a dopředstavit si to ohnuté do kruhu. ...
V prvopočátku tvoří cívka úplně stejné pole jak v jádře vzduchovém, tak v železném. Fór spočívá v tom, že železo se okamžitě zmagnetuje a pak to můžeš vzít tak, že samotné železo kolem sebe začne vytvářet své vlastní pole. To je pole velmi podobné poli od magnetu. Zároveň se přidá (připočítá) k původnímu poli pocházejícímu pouze od vinutí cívky. Výsledkem je pole, na které jsi u cívky s železným jádrem zvyklý.

Nerad bych, aby ses marně těšil na vizualizované situace s železem, nebo s magnety různých oblých tvarů. V obou případech jde (co se týče mého programování) o šílenství, které zřejmě nebudu chtít ani pokoušet. Trochu mě nahlodává to, aby program nakonec uměl pracovat i s feromagnetickými látkami, třeba s železem, ale zatím se mi nedaří to domyslet. Ale co se týče tvarů magnetů - ten prstencový se právě dá skvěle udělat pomocí dvou magnetů vedle sebe. Jen si musíš rozmyslet, jaké proporce magnetu bys chtěl mít. Ono třeba "placka s dírou" může mít oproti dlouhému dutému magnetu o dost jinačí rozložení pole...

adam.benda
Zasloužilý člen

Tři cívky

Tři cívky pro pana Slávka, prosím. :)
Pro přehlednost tady máš pouze intenzitu pole.
###

poota
Zasloužilý člen

Příspěvek od poota »

adam.benda píše:Ono třeba "placka s dírou" může mít oproti dlouhému dutému magnetu o dost jinačí rozložení pole...
Jsi zlatíčko a máš i bod za upřímnost :good:
Zajímala by mě placka s dírou malou a velkou. Pak "čtverce" s dírou malou a velkou. Pak stojící "obdélníky" s dírou malou a velkou. Pak už snad dám na chvilku pokoj, ale protože se mi Tvoje obrázky moc líbí, tak si za čas, tedy až to strávím, na Tebe zase něco určitě "vymyslím" :bye:

Zdravím - poota

adam.benda
Zasloužilý člen

Vizualizace prstencových magnetů

poota píše:Jsi zlatíčko a máš i bod za upřímnost :good:
Zajímala by mě placka s dírou malou a velkou. Pak "čtverce" s dírou malou a velkou. Pak stojící "obdélníky" s dírou malou a velkou. Pak už snad dám na chvilku pokoj, ale protože se mi Tvoje obrázky moc líbí, tak si za čas, tedy až to strávím, na Tebe zase něco určitě "vymyslím" :bye:
Celkově díky, poo. :good: Nějaké takové prstence pro Tebe připravím. Pošlu Ti to asi už soukromě, aby to tady nebylo moc hippies, pokud se tedy někdo z ostatních neozve, že nechce být ochuzen.

(Pole zkoumám v obmyšlené rovině, ne v celém prostoru, takže kvádrové magnety s dírou vyjdou stejně jako válcovité prstence. A když jde o běžná rotační tělesa, rovnou si můžeš obrázek v hlavě kolem osy "orotovat" do prostoru a máš to v očích i ve 3D. ;) )

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“