Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Relax u kávičky
kořenovka....
Kořenovka v zimě nefunguje. Bohužel. Nechal jsem si dělat návrh a připojení na kanalizaci je nutností. Jináč se počítá 5 metrů čtverečných na osobu.
- spaceball
- Zasloužilý člen
Re: vlastní studna
Možná jsi sis mne s někým spletl, nebo, zkus si to přečíst znovachiq píše:Mám taký dojem, že na plastové jazierko z baumaxu povolenie netreba... no, tak som kúpil väčšie, a čo?!?spaceball píše:jj. Velikost plochy se určuje podle osob jak zmínil Poota, a pro rodinný domek s velkým pozemkem je to šance jak se
ekologicky zbavit šedé vody. Co na internetu neni (v případě rodinného domku s větším počtem osob) , je to, že pro
stavbu kořenové čističky musíte míti povolení - jedná se totiž o malé vodní dílo.
...lenže, spaceball, aj z koreňovej čističky vypúšťaš vodu do trativodu, a teda musíš platiť...
Spaceball
- poota
- Zasloužilý člen
- Dal: 1692 poděkování
- Dostal: 2418 poděkování
Z kořenové čističky se žádná voda nikam nevypouští. Zrovna tak, jako se "nevypouští" ze zahrádky běžná dešťová voda - co se nevsákne, to jako povrchová voda samospádem odteče. Odpadní voda se v kořenovce prostě ztrácí. Kořeny a bakterie na nich zlikvidují biologický odpad, voda se odpaří a spotřebují ji rostliny. Takže žádné napojení směrem z čističky ven, jestliže to někdo vyžaduje, tak se jedná o prachsprostou buzeraci. Jediné nutné napojení je pouze přítok z domu do čističky. A vzhledem k tomu, že přitéká voda "teplá" a další teplo vzniká rozkladem, tak ani v zimě nepřestává fungovat. Je možné, že v zimě zamrzne, když nemá přísun "paliva", třeba na chatě, ale tehdy to zas ani tak moc nevadí.chiq píše:...aj z koreňovej čističky vypúšťaš vodu do trativodu, a teda musíš platiť...
Mám dojem, že právě tohle zařízení je přesně "v našem stylu" - nenáročné, funguje samo bez dodávání placené energie a navíc je ekologické - co víc si ještě přát?
Zdravím - poota
Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Kořenová čistička
nemá někdo zkušenost s tím, jak se na kořenovou čističku tváří legislativa? Pokud vím, bylo to tak, že člověk musel mít buď napojení na veřejnou kanalizaci, nebo vlastní certifikovanou domácí ČOV, nebo potvrzení o vyvážení žumpy. Například septik, kde se voda čistí bakteriemi nebyl schváleným způsobem čištění odpadních vod.
Nevím, zda se něco změnilo a KČOV jsou již povolená alternativa. Dost by mě to zajímalo. Mám sice septik, ale nemohu ho používat, tedy jsem napojen na kanalizaci a platím za to nekřesťanské peníze.
Nevím, zda se něco změnilo a KČOV jsou již povolená alternativa. Dost by mě to zajímalo. Mám sice septik, ale nemohu ho používat, tedy jsem napojen na kanalizaci a platím za to nekřesťanské peníze.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 384 poděkování
- Dostal: 243 poděkování
Re: Kořenová čistička
zdar...a rada...není nic jednoduššího než poslat písemný dotaz, jaké způsoby čištění odpadních vod legislativa povoluje u rodinných domků...ale na Aqua termu jsem viděl nějakou lamelovou..a certifikovanou....a nebyla tak drahá..také bych raději čistil sám....a tou vyčištěnou bych zaléval.....s nádrží a rostlinama asi bude potíž...musel by být nějaký certifikát o nepropustnosti .....Ilem píše:nemá někdo zkušenost s tím, jak se na kořenovou čističku tváří legislativa? Pokud vím, bylo to tak, že člověk musel mít buď napojení na veřejnou kanalizaci, nebo vlastní certifikovanou domácí ČOV, nebo potvrzení o vyvážení žumpy. Například septik, kde se voda čistí bakteriemi nebyl schváleným způsobem čištění odpadních vod.
dopis poslat na okres...odbor životního prostředí.doporučeně...nebo to dát proti razítku do podatelny....a musí ti ze zákona odpovědět.. ...zdraví m11
... věřím, že se " TO " povede ......
- Palo
- Zasloužilý člen
- Dal: 41 poděkování
- Dostal: 451 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kořenová čistička
Já vám chlapi nevim... Tak si říkám... Když tu máme tolik parazitů a vajec z nich... Nebyl by jednoduší nějakej suchej hajzlik a pak to prostě spálit a popel používat na hnojení? S tim zbytkem už by třeba nebyl takovej problém...
Je to jen úvaha...
Je to jen úvaha...
Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
- A(&F)
- Zasloužilý člen
- Dal: 1362 poděkování
- Dostal: 1195 poděkování
... dost povedená záležitost ...
... ...
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis ) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
KOŘENOVKA
Kořenová čistička je pouze sezonní záležitost. V zimě je nutnost připojit na domácí čističku a nebo kanalizaci.
Po předložení hydrogeologického průzkumu povolí vsakovací vrt nebo když je potok, tak do potoka....
Tohle není můj názor či domněnka, ale výsledek mého snažení na úřadech.
Tdyž tedy kořenovka, tak kanalizece nebo konvenční domovní čistička.
Po předložení hydrogeologického průzkumu povolí vsakovací vrt nebo když je potok, tak do potoka....
Tohle není můj názor či domněnka, ale výsledek mého snažení na úřadech.
Tdyž tedy kořenovka, tak kanalizece nebo konvenční domovní čistička.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 2 poděkování
- Dostal: 1 poděkování
...reagoval som na tvoje: "...pro stavbu kořenové čističky musíte míti povolení - jedná se totiž o malé vodní dílo." mojím: "Mám taký dojem, že na plastové jazierko z baumaxu povolenie netreba... "spaceball píše:Možná jsi sis mne s někým spletl, nebo, zkus si to přečíst znovachiq píše:Mám taký dojem, že na plastové jazierko z baumaxu povolenie netreba... no, tak som kúpil väčšie, a čo?!?spaceball píše:jj. Velikost plochy se určuje podle osob jak zmínil Poota, a pro rodinný domek s velkým pozemkem je to šance jak se
ekologicky zbavit šedé vody. Co na internetu neni (v případě rodinného domku s větším počtem osob) , je to, že pro
stavbu kořenové čističky musíte míti povolení - jedná se totiž o malé vodní dílo.
...lenže, spaceball, aj z koreňovej čističky vypúšťaš vodu do trativodu, a teda musíš platiť...
Pre Pootu a ostaných:
http://www.ekoprodukt.sk/dom/korenova-cisticka
citát:
Zima a leto
KČOV pracuje nepretržite v zime i v lete. Prevádzke však venujeme zvýšenú pozornosť. Hladinu čistenej vody vo filtri sledujeme. Pri dobre navrhnutej čistiarni hladina čistenej vody býva mierne nad štrkovým filtrom.
V lete
V extrémnych letných horúčavách hladina vody odparovaním môže klesnúť pod povrch štrku. Potrebné množstvo vody do filtra doplníme z nádrže prečistenej vody alebo pitnou vodou. Pitná voda je menej vhodná.
V zime
Voda v zime pod ľadom nezamrzne. Ak očakávame teplotu vzduchu dlhodobo pod 0°C, výšky hladiny vody vo filtri regulujeme tak, aby nad štrkopieskom bolo vždy najmenej
10-15 cm vody (pri mimoriadne tuhých zimách aj viac). Kyslík pre baktérie privádza trstina steblom a koreňmi, čím prežijú i v zime a čistiaci proces je kontinuálny.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- Zasloužilý člen
koreňové čističky
nechcem nikomu robiť reklamu, ale aj tak si to pozrite:
http://www.korenovecisticky.sk/
http://www.korenovecisticky.sk/
- spaceball
- Zasloužilý člen
Reagoval jsi velmi nepřesně, moji zmínku jsi vytrhl z kontextu zařízení, vztahující se na rodinný dům - větší počet osobchiq píše:...reagoval som na tvoje: "...pro stavbu kořenové čističky musíte míti povolení - jedná se totiž o malé vodní dílo." mojím: "Mám taký dojem, že na plastové jazierko z baumaxu povolenie netreba... "spaceball píše:Možná jsi sis mne s někým spletl, nebo, zkus si to přečíst znovachiq píše:Mám taký dojem, že na plastové jazierko z baumaxu povolenie netreba... no, tak som kúpil väčšie, a čo?!?
( logicky se jedná o větší plochu) a vztáhl jsi to na nějakou plastikovou vaničku z Baumaxu...proto jsem Tě slušně
požádal o znovupřečtení O nic nejde, ale příšte si dávej větší pozor Navíc, kořenová čistička nemá
trativod (již toto někdo zmínil)... a placení mne vůbec nezajímalo - nebavil jsem se o tom ....
p.s. Kolega Poota a spol. určitě vědí, jak vypadá kořenová čistička.
Naposledy upravil(a) spaceball dne stř 03 úno 2010 21:26, celkem upraveno 1 x.
Spaceball
-
- Zasloužilý člen
hm... myslel som, že to pochpíš, že je to nadsádzka... na osadenie záhradného jazierka nepotrebuješ stavebné povolenie...spaceball píše:...vztáhl jsi to na nějakou plastikovou vaničku z Baumaxu...
...aj keď niekto tvrdí že nie, vo všetkých schémach sú znázornené alebo popisované odtoky, napr.:spaceball píše:Navíc, kořenová čistička nemá trativod (již toto někdo zmínil)...
http://www.ekoreny.cz/web/info/korenove ... e_cisticky
http://www.cisticka.info/?p=31
http://www.novinky.cz/bydleni/zahrada/1 ... tirny.html
spaceball píše:O nic nejde, ale příšte si dávej větší pozor
...budem
- spaceball
- Zasloužilý člen
Může být odtok - ale ten je uváděn spíš ve funkci přepadu, kdyby náhodou přišly návalové deště a pod. U normálníchiq píše:...aj keď niekto tvrdí že nie, vo všetkých schémach sú znázornené alebo popisované odtoky, napr.:
kořenové čističky, kde není možnost přítoku vody z nějakého bližšího vodního toku, krom té šedé, pak odtok
jako takový nebývá. Mám tříkomorový systém - dvě odkalovací komory a ta třetí je naplněna hrubým stěrkem. Trativod
nemám (o třetí komoře se někdo mylně domnívá, že je to trativod, ale není - je to vybetonovaná nádrž). Co na tom
roste za plevel už nevím...dá se po tom chodit a není poznat, že se jedná o nádrž. Letní návalové deště mi způsobily
trochu problémy - voda se valila opačným směrem a bylo třeba to hlídat....
Už to pochop, nejedná se o stavební povolení a ve stavbě jezírka ti nebráním. Jde o kořenovou čističkuchiq píše:... na osadenie záhradného jazierka nepotrebuješ stavebné povolenie...
pro rodinný dům s jistým větším počtem osob a od toho odvíjející se plochy a k tomu se pochopitelně musí vyjádřit
příslušný vodoprávní úřad .... Samozřejmě že se to netýká zakopaných necek na zahradě s plastikovou
kachničkou......Zase nadsázka?
Spaceball
tak tohle je průser
mno, tak enem aby to nebyla pravda.......
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- Zasloužilý člen
SLÁVA !!! ...pochopil...spaceball píše:... k tomu se pochopitelně musí vyjádřit příslušný vodoprávní úřad .... Samozřejmě že se to netýká zakopaných necek na zahradě s plastikovou
kachničkou......Zase nadsázka?
...citát:spaceball píše:Může být odtok - ale ten je uváděn spíš ve funkci přepadu, kdyby náhodou přišly návalové deště a pod. U normální
kořenové čističky, kde není možnost přítoku vody z nějakého bližšího vodního toku, krom té šedé, pak odtok
jako takový nebývá. Mám tříkomorový systém - dvě odkalovací komory a ta třetí je naplněna hrubým stěrkem. Trativod
nemám (o třetí komoře se někdo mylně domnívá, že je to trativod, ale není - je to vybetonovaná nádrž). Co na tom
roste za plevel už nevím...dá se po tom chodit a není poznat, že se jedná o nádrž. Letní návalové deště mi způsobily
trochu problémy - voda se valila opačným směrem a bylo třeba to hlídat....
"...Na konci záhonu je prefiltrovaná voda zachytávaná do drenážnych rúr a môže byť odvádzaná do kontrolnej šachty a odtiaľ do voľnej prírody..."
(zdroj: http://www.4-construction.com/sk/vzdela ... ch-v-od/sk )
S majiteľom firmy mám stretnutie budúci týždeň, začínam sa totiž "odstrihávať" od IS Potom dám vedieť presné údaje.