Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Přestavba motoru Š120 na stirling
Moderátor: JiMi
To Akord a Petr111
Díky za propastné prohloubení propasti mezi stavem mého poznání a skutečným světem.
A to myslím upřimně.
Dal by se někde vyštrachat odkaz na nějakou knížku, nebo skripta na počítání výměníků ? Nebo všeho toho, o čem jste se tu bavili ?
Teď myslím spíš vaše zkušenosti. Zadat do gůglu Tepelné výměníky umím, nepředpokládám ale, že se (pokud něco najdu) trefím do něčeho co má smysl.
Nedělám si iluze, že bych ty výměníky vůbec někdy pochopil. Spíš to beru jako námět na další vzdělávání. Doposud jsem měl dojem, že si vystačím s příjem=výdej tepla. Asi u toho zjednodušení budu muset ještě nějakou dobu zůstat.
Raději s tím zvěřejňováním svých dedukcí přestanu, to ztrapňování se už mi leze krkem.
Dneska si jdu pořídit svěrák. Na to snad budu stačit.
JiMi
A to myslím upřimně.
Dal by se někde vyštrachat odkaz na nějakou knížku, nebo skripta na počítání výměníků ? Nebo všeho toho, o čem jste se tu bavili ?
Teď myslím spíš vaše zkušenosti. Zadat do gůglu Tepelné výměníky umím, nepředpokládám ale, že se (pokud něco najdu) trefím do něčeho co má smysl.
Nedělám si iluze, že bych ty výměníky vůbec někdy pochopil. Spíš to beru jako námět na další vzdělávání. Doposud jsem měl dojem, že si vystačím s příjem=výdej tepla. Asi u toho zjednodušení budu muset ještě nějakou dobu zůstat.
Raději s tím zvěřejňováním svých dedukcí přestanu, to ztrapňování se už mi leze krkem.
Dneska si jdu pořídit svěrák. Na to snad budu stačit.
JiMi
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
Podívej na nejaké príklady z termomechaniky, nebo výpočtu výmenníku, já to mám vetšinou slovensky, to by se ti hur shánelo. Na co jsem práve pohlédl :
Antal, Termomechanika, príklady, novejší skripta, slov.
Recknagel, Vykurovanie, vetranie, klimatizácia, kniha, slov.
Sazima, Teplo, kniha, česky
Kríž, Strojírenská priručka, svazek IV., kniha
Pokud by se ti to zdálo moc jednoduché, a chtel bys to zkomplikovat zmenou skupenství, pak neco o parních kotlech a jejich prehrívačích. Nechci z toho delat záhadu, i když po prečtení podobných knih získá človek záhadné dojmy, ale prečtení nečeho podobného vždy pomáhá zustat blízko funkčním vecem.
Antal, Termomechanika, príklady, novejší skripta, slov.
Recknagel, Vykurovanie, vetranie, klimatizácia, kniha, slov.
Sazima, Teplo, kniha, česky
Kríž, Strojírenská priručka, svazek IV., kniha
Pokud by se ti to zdálo moc jednoduché, a chtel bys to zkomplikovat zmenou skupenství, pak neco o parních kotlech a jejich prehrívačích. Nechci z toho delat záhadu, i když po prečtení podobných knih získá človek záhadné dojmy, ale prečtení nečeho podobného vždy pomáhá zustat blízko funkčním vecem.
Dík za nakopnutí. To učení je na dlouhé zimní, jarní, letní i podzimní večery a jako každý lenivý tvor, to budu chtít sabotovat. Když najdu nějakou knížku související s danou tematikou, zkusím ji popsat a pokud bys ji třeba znal, šlo by říct, jo čti, nebo zahoď to, je to brak ?Akord píše:Podívej na nejaké príklady z termomechaniky, nebo výpočtu výmenníku,....
Mezitím se budu snažit páchat co nejmíň škod nějakým blbým tlacháním.
JiMi
-
- Zasloužilý člen
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Pro základní záležitosti termodynamiky používám toto. :
http://www.tzb-info.cz/t.py?t=16&i=1&obor=7
ale nevím, jestli s tím vystačíš. Stirlinga jsem ještě nepočítal.
http://www.tzb-info.cz/t.py?t=16&i=1&obor=7
ale nevím, jestli s tím vystačíš. Stirlinga jsem ještě nepočítal.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
Stirling booster
Malá, malinkatá odbočka, jen tak pro zasmání, co může napadnou magora.
Mám elektromotor, třeba 5kW a otáčím s blokem motoru řadového čtyřválce, třeba právě Š120. A mám jen teplý výměník, tlakovaný, členěný tak, aby pracovní plyn musel procházet co největší trasou výměníkem. Popropojivat vše elektromagnetickými ventily.
1.doba - sání v uzavřené soustavě nasávám vyfukovaný expandovaný chladný plyn z vyfukujicího válce, který je o dobu pozadu.
2.doba - komprese elektromotorem stlačuji plyn, samozřejmě se zahřívá, před horní úvratí se to foukne do vstupního konce výměníku. Teplota dodaná do výměníku musí být ještě vyšší.
3.doba - expanze za horní úvratí pustím nad píst plyn z výstupního konce výměníku, měl by být teplejší než jsem na opačný konec natlačil. Plyn expanduje, pomáhá elektromotoru, tlačí píst dolů a chladne.
4.doba - výfuk vyfukuji expandovaný chladný plyn do sání pístu, který je o dobu vepředu, čiže by to mělo být s malými ztrátami.
Otázka budu moci na druhé straně kliky napojit 10 kW generátor s tím, že ten dodatečný výkon se vezme z dodaného tepla ?
Ano, zní to úplně šíleně a asi i je, jen jsem přemýšlel, jak by ten blok taky mohl jít zneužít.
JiMi
Mám elektromotor, třeba 5kW a otáčím s blokem motoru řadového čtyřválce, třeba právě Š120. A mám jen teplý výměník, tlakovaný, členěný tak, aby pracovní plyn musel procházet co největší trasou výměníkem. Popropojivat vše elektromagnetickými ventily.
1.doba - sání v uzavřené soustavě nasávám vyfukovaný expandovaný chladný plyn z vyfukujicího válce, který je o dobu pozadu.
2.doba - komprese elektromotorem stlačuji plyn, samozřejmě se zahřívá, před horní úvratí se to foukne do vstupního konce výměníku. Teplota dodaná do výměníku musí být ještě vyšší.
3.doba - expanze za horní úvratí pustím nad píst plyn z výstupního konce výměníku, měl by být teplejší než jsem na opačný konec natlačil. Plyn expanduje, pomáhá elektromotoru, tlačí píst dolů a chladne.
4.doba - výfuk vyfukuji expandovaný chladný plyn do sání pístu, který je o dobu vepředu, čiže by to mělo být s malými ztrátami.
Otázka budu moci na druhé straně kliky napojit 10 kW generátor s tím, že ten dodatečný výkon se vezme z dodaného tepla ?
Ano, zní to úplně šíleně a asi i je, jen jsem přemýšlel, jak by ten blok taky mohl jít zneužít.
JiMi
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Stirling booster
JiMi, přestaň fantazírovat a vrať se do reality. Jakmile foukneš stačený vzduch do vstupního konce výměníku, bude expandovat a tím se ochlazovat. Nula od nuly pojde (ztráty zanedbávám). Aby tomu tak nebylo, musel bys mít ve výměníku stejný tlak, jako ve válci při kompresi. Pak to tam ale nefoukneš, musel bys mít kompresor, který ho tam přepumpuje. Myslím, že není třeba psát dál.JiMi píše:Malá, malinkatá odbočka, jen tak pro zasmání, co může napadnou magora.
JiMi
Neber to nijak zle. Fandím ti.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
Re: Stirling booster
V pohodě, ten popis trval dýl jak to vymyslet, takže žádná škoda.Ilem píše:...Myslím, že není třeba psát dál.
Neber to nijak zle. Fandím ti.
Spíš jsem to myslel jako motiv. Kdyby se nad tím někdo chytřejší, kdo tomu rozumí, zamyslel, jestli by šlo v nějakém kooperativním režimu dosáhnout lepší účinnosti.
Jde mi pořád o to lepší využití tepla. Jestliže samohybný stirling přemění 10% tepla na kliku, jestli by v takovémto zesilovacím režimu nebyla konečná výtěžnost z toho tepla větší.
Jak píšeš, jenom jsem fantazíroval před koncem pracovní doby.
JiMi
-
- Zasloužilý člen
Jóóóó
dík Akord-ovi.... za pečlivé a vyčerpávající vysvětlení.
Já to beru jako vyčerpávající, protože mě to řeklo alespoň to, že to zas nebyla úplná konina. A že už to má jméno, že je těžké to udělat, to je úplně jiná věc. O to mi prvoplánově vůbec nešlo. Ani to nechci stavět, jen mi to vážně skočilo do hlavy, tak jsem to raději hned napsal, aby to zas nevyskočilo. No a bác ho, Erricson.
Ten ovčákův patent, není to něco na způsob Whispergen ?
Mám z toho takovej vevnitř pocit, že se mi v krátkých, ale velmi krátkých záblescích zjevují taje termodynamiky. Sice nevím, co který záblesk znamená, ale je to pěkný, takový barevný.... Takovej klid a mír. Dvě hoďky v dílně, áááách, skoro lepší jak sex.
No, musím to brzo vypnout, ať o tom sexu furt jen nemluvím.
JiMi
Já to beru jako vyčerpávající, protože mě to řeklo alespoň to, že to zas nebyla úplná konina. A že už to má jméno, že je těžké to udělat, to je úplně jiná věc. O to mi prvoplánově vůbec nešlo. Ani to nechci stavět, jen mi to vážně skočilo do hlavy, tak jsem to raději hned napsal, aby to zas nevyskočilo. No a bác ho, Erricson.
Ten ovčákův patent, není to něco na způsob Whispergen ?
Mám z toho takovej vevnitř pocit, že se mi v krátkých, ale velmi krátkých záblescích zjevují taje termodynamiky. Sice nevím, co který záblesk znamená, ale je to pěkný, takový barevný.... Takovej klid a mír. Dvě hoďky v dílně, áááách, skoro lepší jak sex.
No, musím to brzo vypnout, ať o tom sexu furt jen nemluvím.
JiMi
Re: hele.....
Na druhou stranu, pokud je ten vynálezce (dva CS.) za to ochoten platit, tak tomu asi věří a to jim nemůže mít nikdo za zlé. Já bych tam spíš patentoval to množství užití podmiňovacího způsobu, ale jinak, proč ne ? V příštím životě, (což bude až se mi bude otáčet můj mazel u kotle) bych tu rád trochu rozvířil téma motorů, které by mohly využívat změny skupenství. Vím že to tu podsouváte mnozí, to jen abyste věděli, že na to myslím. Teď to ale není na pořadu dne (pro mě).petr111 píše:... zato jeden "patent" pro zasmání.......Češi jsou fakt vynalézaví, je to pěkný pokus o znovupatentování stirlingu v širším měřítku.......poučné, co všechno je možné a nemožné........
JiMi
Zase trošku dál
Děkuji za diskuzi, která je pro mne opravdu přínosem.
Takže jsme ve stavu (já jsem ve stavu poznání), že nemůžu počítat příjem a výdej tepla do/z plynu z nějakých idealizací nebo obecných základních vzorců. Jsou to kontinuální procesy, navíc se vzájemně překrývají. Dobře. Přesto přeze všechno se musí nějak příjem/výdej tepla do/z plynu počítat.
Tedy počáteční podmínky:
plyn je po předcházejícím kousíčku cyklu na teplotě ...... T0
teplá výměníková deska má teplotu ...... T1
cyklus mám rozsekán na časové kousíčky ...... dt
nejvzdálenější molekula vzduchu je od nejbližší výměníkové desky ...... dx
celková plocha desek výměníku ...... S
měrná tepelná vodivost vzduchu ...... lmbd [to má být jako lambda]
Můžu příjem tepla do objemu vzduchu pod výměníkem (už vím, že nezávisí na tlaku) vypočítat takto ?
``````````````(T1 - T0)
Q = lmbd . S . dt . -----------
````````````````dx
Zatím neuvažuju změnu objemu, vliv proudění, jde mi o schopnost média přijmout energii z plochy výměníku.
Toto bych prosil odsouhlasit, jinak mi úplně rozkopete hrad z kostek.
JiMi
Takže jsme ve stavu (já jsem ve stavu poznání), že nemůžu počítat příjem a výdej tepla do/z plynu z nějakých idealizací nebo obecných základních vzorců. Jsou to kontinuální procesy, navíc se vzájemně překrývají. Dobře. Přesto přeze všechno se musí nějak příjem/výdej tepla do/z plynu počítat.
Tedy počáteční podmínky:
plyn je po předcházejícím kousíčku cyklu na teplotě ...... T0
teplá výměníková deska má teplotu ...... T1
cyklus mám rozsekán na časové kousíčky ...... dt
nejvzdálenější molekula vzduchu je od nejbližší výměníkové desky ...... dx
celková plocha desek výměníku ...... S
měrná tepelná vodivost vzduchu ...... lmbd [to má být jako lambda]
Můžu příjem tepla do objemu vzduchu pod výměníkem (už vím, že nezávisí na tlaku) vypočítat takto ?
``````````````(T1 - T0)
Q = lmbd . S . dt . -----------
````````````````dx
Zatím neuvažuju změnu objemu, vliv proudění, jde mi o schopnost média přijmout energii z plochy výměníku.
Toto bych prosil odsouhlasit, jinak mi úplně rozkopete hrad z kostek.
JiMi
Re: Pro Jimmiho
Dík, tzb-info i s jeho kalkulačkama znám. Ale jak se mi snaží Akord říct, snažím se si uvědomovat, že šíření tepla v plynech je krapet jiné než u prostupů tepla pevnými látkami. Navíc u konstrukcí je zřejmé, že se jedná o ustálené podmínky, dané teplotní spády, průměrné hodnoty....Peter píše:Zkus tohle. Možná ti to pomůže.
http://vytapeni.tzb-info.cz/t.py?t=16&i=68&h=38&obor=5
Ale fakt dík, aspoň vidím že mě čte i někdo jiný než Akord.
JiMi