Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Magnetické Pístové Motory

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Re: Tak mě ten příklad nějak zaujal

Příspěvek od adam.benda »

Mimo téma (offtopic)
Omlouvám se, jestli jsem to měl upřesnit, ale řekněme, že výsledná síla je v klasických Newtonech.

Situace, kdy se magnety dotknou, to by se nám trochu zbytečně zkomplikovalo, resp., jak poota správně natrefil, matematice by se to zkomplikovalo.. :D
Tedy zůstaňme u přibližování magnetu od vzdálenosti 1 m do 2 mm, ať se nám to lépe počítá.

Určitě by to šlo vynést do grafu a pak se toho nějak dopídit, ale cílem je, odvodit vyřešení této úlohy pouhými výpočty bez grafické výpomoci. :-)

Je k tomu potřeba jeden specifický matematický aparát.. Dnes se tento aparát - tato kapitola matematiky - sice hojně učí na školách, ale málokdy je skutečně dobře vysvětlena a studenti většinou vůbec netuší, co počítají a k čemu by to mohli využít... Naše celková práce na dráze s průběžně různou silou, to je ideální příklad do této kapitoly...

Skoro bych řekl: ,,Vzpomínáte si na kapitolu v matematice, kterou jste podle vysvětlování kantorů absolutně nepochopili? Tak to bude ono." :D

Kdyby bylo někomu divné, proč při řešení fyziky tolik otravuju s matematikou, ono je toto významově velice úzce spjaté...

Děkuji za první tipy a úvahy ;) Zkusí někdo další?

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Tak mě ten příklad nějak zaujal

Příspěvek od Ilem »

Mimo téma (offtopic)
Taky jsem hned z počátku myslel na určitý integrál, ale když jsem si uvědomil, že práce je F.s, v tomto případě F.a , přičemž F= 0,004/a2, vychází mi z toho, že práce bude 0,004/a. To je obyčejná lineární rovnice, takže by to mělo jít zpaměti, bez integrálů. Kde jsem udělal chybu? Přiznám se, že integrály jsem nepočítal už 30 let a z hlavy to úplně vyšumělo.

"Dum spiro spero"
Ciceron
adam.benda
Zasloužilý člen

Kapsa

Mimo téma (offtopic)
No a co ostatní? Ještě nějaké nápady / tipy ? :-)

A co naši vzdělaní chytráci? Kde jsou jejich jasná vysvětlení, když fyzice tak rozumějí? Je tu teď od nich po mém dotazu nějaké ticho (jak krásné..). Já jsem přece jenom nevzdělaný snílek, přece mě strčíte do kapsy... Hmmm....?

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Kapsa

Příspěvek od poota »

Mimo téma (offtopic)
adam.benda píše:No a co ostatní? Ještě nějaké nápady / tipy ? :-)
Raději hned předešlu, že "kopu za nevzdělance".
Ale trochu mě tam zaráží ta konstanta, která mi připadá přece jen trochu "mimo realitu". Podle ní jako kdyby vůbec nezáleželo na velikosti magnetu, což mi praxe vyvrací. Dokonce i výrobci udávají u magnetů přídržnou sílu, v reálu u těch větších od několika kilogramů do zhruba metráku. Tedy "síla" při přicucnutí.
Nebo se pro usnadnění života matematikům bavíme o jediném a stále stejném magnetu?

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Mimo téma (offtopic)
Pokud jsem správně pochopil, Adamovi v tuto chvíli nejde o to, jestli jím udaný vztah odpovídá realitě, ale jestli i s takto jednoduchým vztahem někdo dokáže pracovat. Jestli si pod tím vůbec umí něco představit.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Elektro
Zasloužilý člen
Dal: 3 poděkování
Dostal: 3 poděkování

Příspěvek od Elektro »

Mimo téma (offtopic)
adam.benda píše:No a co ostatní? Ještě nějaké nápady / tipy ? :-)

A co naši vzdělaní chytráci? Kde jsou jejich jasná vysvětlení, když fyzice tak rozumějí? Je tu teď od nich po mém dotazu nějaké ticho (jak krásné..). Já jsem přece jenom nevzdělaný snílek, přece mě strčíte do kapsy... Hmmm....?
Zdravím.
Keďže integrály sú pre mňa po viac ako 30-tich rokoch zo školy španielska dedina, urobil som to tak, že celú dráhu som si rozdelil na kroky (prírastky) po 1 mm. Vypočítal som prácu pri každej vzdialenosti po 1 mm a vypočítal prírastky práce na každý mm (začínal som pri 2mm a končil pri 1m, pričom som od predošlej hodnoty odpočítal nasledujúcu hodnotu, čím som dostal prírastok na 1mm), potom som všetky prírastky spočítal a vyšlo mi 3,996. V ére počítačov je to otázka pár minút pri použití Excelu (Výpočet na PC mi trval kratšie ako napísanie tohoto príspevku). Samozrejme s čím menším prírastkom vzdialenosti počítame, tým presnejší výsledok nám vyjde. Môže to tak byť adam.benda?
Želám príjemný večer.

Hľadajme možnosti ako sa to dá a nie ako sa to nedá.
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

integrál 1/a

Příspěvek od Akord »

Mimo téma (offtopic)
Funkcia 1/a nie je lineárna funkcia, ale lineárna lomená funkcia, treba ju preto pri premennej sile integrovať, alebo použiť vzorec pre určitý integrál z tohoto, viď minilexikon, wiki apod.

adam.benda
Zasloužilý člen

K hádance s celkovou prací...

Mimo téma (offtopic)
poota, omlouvám se, jestli jsem to nezdůraznil, asi jsem si nějak myslel, že je to zřejmé, ale jedná se o pouze konkrétní dvojici magnetů a z jejich rozměrů a dalších vlastností je odvozena ta škaredá konstanta.. :D Omlouvám se, měl jsem to uvést na pravou míru. Ale i kdyby ten vztah nebyl reálný, jak píše Ilem, šlo mi o to, jestli si někdo dokáže odvodit správné řešení (ať už s jakýmkoliv vztahem..)

Elektro, Tvé řešení je možné, ale jedná se o "hroznou nouzovku".. :-) Myslím, že jsem se tu snažil nadnést už dřív, že tenhle způsob řešení na mysli nemám.., že existuje mnohem lepší a přesnější... Ale i tak ok ;)

No je to opravdu v těch prohnaných integrálech. V tomto případě v integrálu určitém. Já vím, že spousta lidí už zapomněla, nebo jim to třeba vůbec nebylo dobře vysvětleno, ale jde mi o to, že je to velká škoda, je to moc šikovný nástroj...

Elektro, ale pokud mě paměť neklame, nevyšlo Ti to správně... Teď nejsem doma, musím se podívat večer... Zkus se na to třeba zatím ještě podívat ;)

adam.benda
Zasloužilý člen

Moc nahrubo...

Mimo téma (offtopic)
Elektro píše:..., potom som všetky prírastky spočítal a vyšlo mi 3,996 ...
Tak jsem se teď koukal na svůj výsledek a je to opravdu jinak.. Není to tedy diametrálně jinde, je to ve stejných řádech, je to zkrátka několik Joulů... Ještě si říkám, že ta přesnost, kterou jsi použil (po 1 mm), je možná příliš hrubá, i když se to nezdá. Když si vezmeme, že magnet pořádně pusobí jen na malou vzdálenost.. několika jednotek mm až desítek mm .... Vzal bych to alespoň po 0,1 mm :D
Pěkný večer přeji!

adam.benda
Zasloužilý člen

Do jiného vlánka..

Mimo téma (offtopic)
Pojďme tedy řešit tu úlohu s celkovou prací raději sem.. :-)

http://www.upramene.cz/forum/viewtopic.php?t=1919

papa7
Nový člen
Kontaktovat uživatele:

Trochu iné kafé

Příspěvek od papa7 »

Pokrok je len v kvalitnej mase ľudí...N.Tesla
papa7
Nový člen
Kontaktovat uživatele:

ešte raz východniar z Číny

Příspěvek od papa7 »

Pokrok je len v kvalitnej mase ľudí...N.Tesla
martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

několik připomínek...

Příspěvek od martin11 »

http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 9558#79558

ve vláknu magnetické motory II proběhla tato diskuse, která se přímo týká konstrukce PMM /pístového magnetického motoru/

..bylo výše napsáno...ve vláknu Magnetické motory II 19.1 2011 :idea: pro pochopení souvislostí je dobré tuto stránku přečíst :idea:

zde je pouze část, která se týká konstrukce pístové verse s rotační clonou... :idea:

Provedli jsme prvni krok motoru s velkym vykonem a tady nastane ten zadrhel magnetickych motoru. Zatimco u elektromagnetu se pole posouva po obvodu a vlece za sebou rotor, permanentni magnet ma staticke pole a to je konec. Dalsi krok uz motor nevykona. Diskuze by se tedy mela tocit jenom a pouze kolem zpusobu rozhybani tohoto statickeho pole. Je totiz otazkou miry vynalozene energie na vkladani ruznych prvku do tohoto pole. Praktickym pokusem lze ukazat, ze vlozenim desticky z materialu jako je Terfenol D, Mumetal nebo suprmaloy, lze zcela pohltit pole do tohoto materialu. Dva magnety, ktere se puvodne odpuzovaly silou i 2000N se najednou pritahnou k teto desticce. Pritom neni zcela jasne budeli na vlozeni a vytazeni desticky potrebna sila 2000N nebo vetsi. Takto lze staticke pole magnetu uvest do pohybu. Zpusobu se muze najit i vice. Napr. pohybem samotnych magnetu nebo jejich rotaci. Je to jen otazka konstrukcniho usporadani. Permanentni magnet je tedy slusny kandidat na motor, protoze silu dava trvale a tato sila musi v interakci s feromagnetikem konat praci stejne jako elektromagnet v kteremkoliv elektromotoru. Jak tedy na zmeny statickeho pole? To je klicova otazka. Pokud nekdo prijde na zpusob, jak tyto zmeny vyvolat s mensi silou, nez je vysledne pusobeni sil na rotor, tak objevi magneticky motor.

jakoby někdo četl mé myšlenky....vraťte se o 2 roky zpět, podívejte se na vlákno "Pístový mag motor "s rotační clonou, moje usilí o vybalancování clony mezi magnety/ z hlediska přitahovaní pístu a statoru vůči sobě.../ vyřešení toroidu statoru a pohybu clony po něm.../ viz animace Gromit/ ...system pístů../ hvězdicový motor/...je toho tam víc, než si myslíte...
ačkoli nejsem technik, tak to co jsem právě přečetl výše je v té konstrukci mého MM již zabudováno.....úsudek si udělejte sami....já už na to nemám sílu ....s pozdravem m11

... věřím, že se " TO " povede ......
děda Slavík
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 132 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: několik připomínek...

Příspěvek od děda Slavík »

Mimo téma (offtopic)
...já už na to nemám sílu ....s pozdravem m11
Martine, že nemáš sílu? Vzdáváš to? A CO BUDEŠ ŘÍKAT PO SEDUMDESÁTCE, AŽ BUDEŠ DĚDEK?

Kluci, do toho.
martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

přitaženo z oponentury magnet motorII

Příspěvek od martin11 »

gromit
Zasloužilý člen

: 151
Zasláno: st 02 únor 2011 23:16 Předmět: Re: Magneticke motory II

--------------------------------------------------------------------------------

adam.benda napsal(a):
gromit napsal(a):
to by mohlo být - zmenšila se plocha smyčky a šmytec...

Video mi Jarin's ukazoval a nejsem si jistý, co myslíš tou změnou plochy smyčky... Každopádně, mělo se to tendenci točit, ale bylo těžké magnet jen rukou správně udržet. Navíc vznikající síly jsou při pár Ampérech a při malých válcových neodymech poměrně dost malé, takže tu hodně hrozí tření a podobné nehezkosti. Celkově by bylo potřeba mít magnety mnohem blíž k sobě, aby bylo pole intenzivnější, ale to chce už jiné vybavení na výrobu dílů... No, Jarin'sovi jsem vděčný, tyto jeho experimentální výsledky jsou velice slibné a je to alespoň další podpora správnosti mé odpovědi na hádanku.

Zkusím s Jarin'sem popřemýšlet, jak to video dostat sem...

tady v tom plevelu a překřikování to rychle zapadlo o tři stránky - viz tvůj obrázek, který kopíruju níže (v tom levém horním magnetu vidím pořád část toroidu, v jehož středu se nachází vodič s proudem).

"...Spočítáme časovou změnu magnetického toku dφ /dt . Změna může nastat třemi
způsoby:
a. Změnou indukce magnetického pole dB/dt ≠ 0 .
b. Změnou plochy smyčky v magnetickém poli dA/dt ≠ 0 .
c. Změnou orientace smyčky v magnetickém poli dθ /dt ≠ 0 ."

Možnost b) - viz http://www.aldebaran.cz/elmg/rs_07.pdf

Jarin'sovi dávám bod, protože jen nekecá a něco dělá.

Koukám, že než jsem dopil kafe to tu pokročilo... Hlavně klid chlapi, nejde o život - zatím...

--------------------------------------------------------------------------------

smyčka.jpg
Komentář:

Velikost: 80.65 kB
Zobrazeno: 0 krát

http://www.upramene.cz/forum/files/smyka_101.jpg

...zdravím...jsem si sem na pístové motory přetáhl Gromitův a Adamuv příspěvek....
proč...když se tak koukám na tu smyčku, tak mě silně připomíná "klikovku" motoru ...zatím jsem to nepromyslel...ale šel by tento " trik" co přednesl adam "nějak" využít tímto směrem....zdraví martin11 :lol:

nevím , jestli se sem zkopíroval obrátek schema :idea:

... věřím, že se " TO " povede ......
Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“