adam.benda píše:Dohodnout...? No... už podle prvního úzu v tom bude možná problém
Bez dobré vůle to nejde, ale kde je vůle, tam i síla
adam.benda píše: Jestli chceš tomuhle donucení jedné ideologie říkat "zapnutí" (asi máš pocit, že je všechny ovládáš stisknutím jednoho tlačítka), fajn, udělám gesto a vezmu to.
Megalomany já rád.
Nechtělo se mi použít slova "přesvědčení", když to v mém pojetí znamená "objevení se" jako opak "zmizení". Ty to bereš spíš jako "natočení se stejným směrem" proti "otočení se každý jiným směrem".
Ono třeba u elektromagnetu se to klidně dá ovládnout doslova stisknutím jednoho tlačítka
Ale beru to jako dohodnuté, stejně jako ten zbytek
adam.benda píše:poota píše:- silošlupky vznikají a chovají se stejně i ve vzduchoprázdnu
Ve vzduchoprázdnu (ve vakuu) nevznikají, ale mohou jím bez problému procházet, a to dost podobně jako když procházejí vzduchem, plastem, dřevem a dalšími běžnými dia/para magnetiky.
A tady jsme asi přece jenom narazili, ajajaj.
Zřejmě je tu klíčovou otázka, z čeho že je to, čemu říkáme silošlupky. Celkem jednoduše se to dá nazvat "bublinou" stále řidšího magnetického pole.
Ja, naturlich. Aber was ist das "magnetické pole"? Co to je a z hlavně, z
čeho to je?
Otázka jednoduchá, ale s odpovědí to bude asi složitější - nebo se pletu?
adam.benda píše:poota píše:Pokud s předešlým budeš souhlasit, tak pak už stačí "jenom" (
) přijít na to, co je to "něco" a taky to něčím "prokázat" - brnkačka.
Bude to nějakým smyčkovým pohybem elektronů v meziatomových vazbách. Zřejmě. (Pojmem "smyčkovým" naznačuji, že teď absolutně netuším, jak přesně se tam ten elektron točí, aby to všechno fungovalo. Aby fungovala vazba jako taková, aby vznikalo odpovídající mag. pole atd. Třeba na to někdo z nás přijde a pokud to tedy nebude s něčím teoreticky kolidovat, můžeme o takovém závěru dost uvažovat.)
...
Vědecky se to dá vysvětlit jako jeden závit cívky nebo proudová smyčka. Magnetík radši nebrat. Tuto proudovou smyčku můžeš třeba cizím mag. polem pootočit.
Myšlénka zajímavá, ale já si to pro sebe ještě raději přeložím jako "cosi, co se projevuje podobně jako proudová smyčka".
Ale rozhodně tím neříkám, že ji beru "všema deseti".
A taky při té příležitosti hned upozorním na to, že molekuly, atomy, elektrony a vůbec všechny částice mají v "konstrukci" hmoty zcela konkrétní úkoly, jako třeba být na určitém místě s určitou vazbou. Tím pádem ovšem budou mít značné problémy vrtět se třeba podle toho, jak se mi zrovna namane pootáčet nějakým magnetem. Takže moje představa je taková, že pokud opravdu nějaké "jako proudové smyčky", tak naprosto nezávislé na čemkoli, co nesouvisí s magnetizmem. Ale chápu, že je to dost "protivná" podmínka, i když na druhou stranu řeší spoustu jiných problémů.
Zdravím - poota