Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Magnetické Stínění-Clonky
Tienenie mag. poľa
NO áno aj ja to môžem potvrdiť
keby sa každý magnet obalil aspoň 1 mm vrstvou toho kovu tak by musel logicky prekonávať až 2mm a podľa mňa by tam bola minimálna sila mag. poľa ktorá by TEORETICKY nemala mať už taký vplyv...
Nuž mam jednu otázku ... čo je to za kov ?:D
keby sa každý magnet obalil aspoň 1 mm vrstvou toho kovu tak by musel logicky prekonávať až 2mm a podľa mňa by tam bola minimálna sila mag. poľa ktorá by TEORETICKY nemala mať už taký vplyv...
Nuž mam jednu otázku ... čo je to za kov ?:D
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 1 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
magnety z HDD/plech
Magnet je ze slitiny kovů s prvky vzácných zemin. Mají jeden nebo dva opačné póly. Plech slouží jako uzavřený magnetický obvod. Je z masivního plechu magneticky měkkého materiálu.
K podložce jsou přilepeny tak pozor na ruky!.
Magnetické vlastnosti přes 0,5 T. Pokud magnety zahřejete odmagnetují se a nelze je zmagnetovat zpět .
Z dvojpólovych magnetů lze udělat skvělý tyčový magnet.
Z.
K podložce jsou přilepeny tak pozor na ruky!.
Magnetické vlastnosti přes 0,5 T. Pokud magnety zahřejete odmagnetují se a nelze je zmagnetovat zpět .
Z dvojpólovych magnetů lze udělat skvělý tyčový magnet.
Z.
Svět zboř! Já budu stát.
uhm...
No napríklad neodymiové magnety sa skladajú z neodym-železo-bóru (NdFeB)...
To vie už asi každý, nič nové...
No je pravda že trieda akosti N** je do cca 80 stupňov celzia...
Potom sú až do dvesto myslím... No to len na okraj...
Neodymiové magnety sú niekoľko násobné silnejšie ako klasické napr. feritové magnety.(Tiež nič nové...) A tu silu treba patrične vykryť aby nedošlo k nežiadúcim vplyvom...
No ešte stále som neprečítal plnohodnotnú použiteľnú odpoveď... vie mi niekto povedať konkrétny kov z tabuľky chemických prvkov ?:D no nevravím že to musí byť kov...
Akú účinnosť to má pri neodymiových magnetoch??
VIE to niekto??
To vie už asi každý, nič nové...
No je pravda že trieda akosti N** je do cca 80 stupňov celzia...
Potom sú až do dvesto myslím... No to len na okraj...
Neodymiové magnety sú niekoľko násobné silnejšie ako klasické napr. feritové magnety.(Tiež nič nové...) A tu silu treba patrične vykryť aby nedošlo k nežiadúcim vplyvom...
No ešte stále som neprečítal plnohodnotnú použiteľnú odpoveď... vie mi niekto povedať konkrétny kov z tabuľky chemických prvkov ?:D no nevravím že to musí byť kov...
Akú účinnosť to má pri neodymiových magnetoch??
VIE to niekto??
- Merlin
- Zasloužilý člen
- Dostal: 54 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: diamagnetický materiál
Když na vizmut působíš magnetem, vytvoří se v něm mag. pole se stejnou polaritou, tzn. vizmut odpuzuje magnet, bez ohledu na to, kterým pólem ho ovlivňuješ. Tato vlastnost se využívá k stavbě různých levitujících setrvačníků a podobných hraček. Nahrazení některých magnetů v rotoru nebo statoru vizmutem tedy může mít zajímavé důsledky.Akord píše:Chyby podobného druhu často nedelám. Já nepsal o zpusobu, jakým diamagnetickágewo píše:Omyl. Vizmut reverzuje mag. pole.Akord píše: Uhlík, Bizmut ale iba veľmi málo.
látka existující pole zeslabuje. Já jsem bežne odpovedel na otázku, a ty mluvíš o omylu, bez dalšího upresnení. Mohl bych se ptát, co je u tebe reverzace magnetického pole, není to zavedený termín v magnetismu, pokud mi sahá pameť.
Magnetická pole magnetů NELZE přerušit, omezit ani utlumit, jen "ohnout", případně vést magnetovodičem, který je toto pole schopen "vstřebat" tak, že se nepřesytí a pole z něj neleze ven. To je princip magnetického odstínění. Jinými slovy, pole můžeš tvarovat, ale permanentní magnet nevypneš!
The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
-----------------------------------------------------
gewo píše:Dik za vyčerpávající odpověd. Je škoda že takový material neexistuje (zatím). Myslím si ale kdyby existoval, zase by neexistovalo toto forum. což by byla škoda. Protože problémy by byly už vyrešeny.Akord píše:Když na vizmut působíš magnetem, vytvoří se v něm mag. pole se stejnou polaritou, tzn. vizmut odpuzuje magnet, bez ohledu na to, kterým pólem ho ovlivňuješ. Tato vlastnost se využívá k stavbě různých levitujících setrvačníků a podobných hraček. Nahrazení některých magnetů v rotoru nebo statoru vizmutem tedy může mít zajímavé důsledky.gewo píše:
Omyl. Vizmut reverzuje mag. pole.
Magnetická pole magnetů NELZE přerušit, omezit ani utlumit, jen "ohnout", případně vést magnetovodičem, který je toto pole schopen "vstřebat" tak, že se nepřesytí a pole z něj neleze ven. To je princip magnetického odstínění. Jinými slovy, pole můžeš tvarovat, ale permanentní magnet nevypneš!
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
rozdíl v pohledu na magnet se mi nezdá zásadní
Gewo píše, že magnetické pole sa nedá tlmiť, je ale to otázka zavedenia pojmov a uvažovaného miesta, kde ma to pole zaujíma.
Pokiaľ sa magnetu postaví do cesty Bizmut alebo iný magnet tak, že sa výsledné pole v jeho okolí zoslabí, tak ide o to, že mimo magnetu intenzita H aj indukcia B fakt klesne, a to sa dá označiť ako zoslabenie poľa. Aj keď v samotnom materiáli magnetu intenzita klesnúť nemusí, a teda v samotnom magnete sa nezoslabí. Pokiaľ by sa zoslabila v samotnom magnete, tak to je
prakticky jeho demagnetizácia, odmagnetovanie.
Pokiaľ sa magnetu postaví do cesty Bizmut alebo iný magnet tak, že sa výsledné pole v jeho okolí zoslabí, tak ide o to, že mimo magnetu intenzita H aj indukcia B fakt klesne, a to sa dá označiť ako zoslabenie poľa. Aj keď v samotnom materiáli magnetu intenzita klesnúť nemusí, a teda v samotnom magnete sa nezoslabí. Pokiaľ by sa zoslabila v samotnom magnete, tak to je
prakticky jeho demagnetizácia, odmagnetovanie.
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 1 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Souhlasim a je to zdarny priklad magnetu v HDD a toho plechu co je tam. Nejen ze plech je nosic magnetu na kterem jsou prilepeny, ale slouzi i jako odstineni magnet. pole z nezadoucich prostor hdd. Ten plech pouze usmernuje mag. pole. kam je potreba nasleduje el.mag. civka ktera posouva hlavicky.gewo píše: Magnetická pole magnetů NELZE přerušit, omezit ani utlumit, jen "ohnout", případně vést magnetovodičem, který je toto pole schopen "vstřebat" tak, že se nepřesytí a pole z něj neleze ven. To je princip magnetického odstínění. Jinými slovy, pole můžeš tvarovat, ale permanentní magnet nevypneš!
Z.
Svět zboř! Já budu stát.
Ten plech není žádné odtínění - uzavírá pole mag. obvodu pro cívku co se mezi tím pohybuje.Jestliže je mag. obvod dostatečně dimenzován pro určitý tok - "neleze" z něj pole ven. Materiál ,který by tak říkajíc ,zastoupil cestu megnetu a ten se začal chovat jako by magnetem nebyl ,neexisteje.Spíš by chtělo trochu konkretizovat problém.Možná by pomohlo stavět proti sobě mag. ovody (uzavřené,které pole moc nerozptylují) než se snažit v prostoru osamocený magnet něčím odstínit.
- adam.benda
- Zasloužilý člen
- Dal: 151 poděkování
- Dostal: 258 poděkování
Vizmut
To teď teda začneme bizmutu říkat vizmut? Chudáci ti méně zorientovaní na tomto fóru... Nechme si slang pro chalupaření...
Uhlík? Opravdu? Jak silně to mag. pole ovlivní?Akord píše:Uhlík, Bizmut ale iba veľmi málo.lud píše:existuje nějaký materiál který dokáže přerušit, omezit nebo utlumit magnetické pole
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
- adam.benda
- Zasloužilý člen
Uhlík
Právě jsem udělal krátký experiment s tuhou do verzatilek a magnety... Tuha se tu chovala feromagneticky. Přítah tuhy k magnetu byl velice slabý.
- adam.benda
- Zasloužilý člen
Tuha a magenety
Naskládal jsem několik tuh do verzatilek natěsno vedle sebe, aby mi udělali takovou "stěnu". Nemám na to přístroje, ale subjektivně mi nepřišlo, že by uhlík ve formě tuhy nějak zformoval siločáry... magnety se chovaly, jakoby tam ta bariéra z tuh vůbec nebyla..Welgor píše:A ovlivní to nějak siločáry za uhlím?