Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Magnetické Stínění-Clonky

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
carter007
Nový člen

Tienenie mag. poľa

Příspěvek od carter007 »

NO áno aj ja to môžem potvrdiť :D
keby sa každý magnet obalil aspoň 1 mm vrstvou toho kovu tak by musel logicky prekonávať až 2mm a podľa mňa by tam bola minimálna sila mag. poľa ktorá by TEORETICKY nemala mať už taký vplyv...
Nuž mam jednu otázku ... čo je to za kov ?:D

xzzzx
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování
Kontaktovat uživatele:

magnety z HDD/plech

Příspěvek od xzzzx »

Magnet je ze slitiny kovů s prvky vzácných zemin. Mají jeden nebo dva opačné póly. Plech slouží jako uzavřený magnetický obvod. Je z masivního plechu magneticky měkkého materiálu.
K podložce jsou přilepeny tak pozor na ruky!.
Magnetické vlastnosti přes 0,5 T. Pokud magnety zahřejete odmagnetují se a nelze je zmagnetovat zpět .
Z dvojpólovych magnetů lze udělat skvělý tyčový magnet.

Z.

Svět zboř! Já budu stát.
carter007
Nový člen

uhm...

Příspěvek od carter007 »

No napríklad neodymiové magnety sa skladajú z neodym-železo-bóru (NdFeB)...
To vie už asi každý, nič nové...
No je pravda že trieda akosti N** je do cca 80 stupňov celzia...
Potom sú až do dvesto myslím... No to len na okraj...
Neodymiové magnety sú niekoľko násobné silnejšie ako klasické napr. feritové magnety.(Tiež nič nové...) A tu silu treba patrične vykryť aby nedošlo k nežiadúcim vplyvom...
No ešte stále som neprečítal plnohodnotnú použiteľnú odpoveď... vie mi niekto povedať konkrétny kov z tabuľky chemických prvkov ?:D no nevravím že to musí byť kov...
Akú účinnosť to má pri neodymiových magnetoch??
VIE to niekto??

Merlin
Zasloužilý člen
Dostal: 54 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: diamagnetický materiál

Příspěvek od Merlin »

Akord píše:
gewo píše:
Akord píše: Uhlík, Bizmut ale iba veľmi málo.
Omyl. Vizmut reverzuje mag. pole.
Chyby podobného druhu často nedelám. Já nepsal o zpusobu, jakým diamagnetická
látka existující pole zeslabuje. Já jsem bežne odpovedel na otázku, a ty mluvíš o omylu, bez dalšího upresnení. Mohl bych se ptát, co je u tebe reverzace magnetického pole, není to zavedený termín v magnetismu, pokud mi sahá pameť.
Když na vizmut působíš magnetem, vytvoří se v něm mag. pole se stejnou polaritou, tzn. vizmut odpuzuje magnet, bez ohledu na to, kterým pólem ho ovlivňuješ. Tato vlastnost se využívá k stavbě různých levitujících setrvačníků a podobných hraček. Nahrazení některých magnetů v rotoru nebo statoru vizmutem tedy může mít zajímavé důsledky.
Magnetická pole magnetů NELZE přerušit, omezit ani utlumit, jen "ohnout", případně vést magnetovodičem, který je toto pole schopen "vstřebat" tak, že se nepřesytí a pole z něj neleze ven. To je princip magnetického odstínění. Jinými slovy, pole můžeš tvarovat, ale permanentní magnet nevypneš!

The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
lud

Příspěvek od lud »

gewo píše:
Akord píše:
gewo píše:
Omyl. Vizmut reverzuje mag. pole.
Když na vizmut působíš magnetem, vytvoří se v něm mag. pole se stejnou polaritou, tzn. vizmut odpuzuje magnet, bez ohledu na to, kterým pólem ho ovlivňuješ. Tato vlastnost se využívá k stavbě různých levitujících setrvačníků a podobných hraček. Nahrazení některých magnetů v rotoru nebo statoru vizmutem tedy může mít zajímavé důsledky.
Magnetická pole magnetů NELZE přerušit, omezit ani utlumit, jen "ohnout", případně vést magnetovodičem, který je toto pole schopen "vstřebat" tak, že se nepřesytí a pole z něj neleze ven. To je princip magnetického odstínění. Jinými slovy, pole můžeš tvarovat, ale permanentní magnet nevypneš!
Dik za vyčerpávající odpověd. Je škoda že takový material neexistuje (zatím). Myslím si ale kdyby existoval, zase by neexistovalo toto forum. což by byla škoda. Protože problémy by byly už vyrešeny.

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

rozdíl v pohledu na magnet se mi nezdá zásadní

Příspěvek od Akord »

Gewo píše, že magnetické pole sa nedá tlmiť, je ale to otázka zavedenia pojmov a uvažovaného miesta, kde ma to pole zaujíma.
Pokiaľ sa magnetu postaví do cesty Bizmut alebo iný magnet tak, že sa výsledné pole v jeho okolí zoslabí, tak ide o to, že mimo magnetu intenzita H aj indukcia B fakt klesne, a to sa dá označiť ako zoslabenie poľa. Aj keď v samotnom materiáli magnetu intenzita klesnúť nemusí, a teda v samotnom magnete sa nezoslabí. Pokiaľ by sa zoslabila v samotnom magnete, tak to je
prakticky jeho demagnetizácia, odmagnetovanie.

xzzzx
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xzzzx »

gewo píše: Magnetická pole magnetů NELZE přerušit, omezit ani utlumit, jen "ohnout", případně vést magnetovodičem, který je toto pole schopen "vstřebat" tak, že se nepřesytí a pole z něj neleze ven. To je princip magnetického odstínění. Jinými slovy, pole můžeš tvarovat, ale permanentní magnet nevypneš!
Souhlasim a je to zdarny priklad magnetu v HDD a toho plechu co je tam. Nejen ze plech je nosic magnetu na kterem jsou prilepeny, ale slouzi i jako odstineni magnet. pole z nezadoucich prostor hdd. Ten plech pouze usmernuje mag. pole. kam je potreba nasleduje el.mag. civka ktera posouva hlavicky.

Z.

Svět zboř! Já budu stát.
drajik
Nový člen

Příspěvek od drajik »

Ten plech není žádné odtínění - uzavírá pole mag. obvodu pro cívku co se mezi tím pohybuje.Jestliže je mag. obvod dostatečně dimenzován pro určitý tok - "neleze" z něj pole ven. Materiál ,který by tak říkajíc ,zastoupil cestu megnetu a ten se začal chovat jako by magnetem nebyl ,neexisteje.Spíš by chtělo trochu konkretizovat problém.Možná by pomohlo stavět proti sobě mag. ovody (uzavřené,které pole moc nerozptylují) než se snažit v prostoru osamocený magnet něčím odstínit.

adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Vizmut

Příspěvek od adam.benda »

To teď teda začneme bizmutu říkat vizmut? :shock: Chudáci ti méně zorientovaní na tomto fóru... :| Nechme si slang pro chalupaření... ;)

Welgor
Stálý člen

Příspěvek od Welgor »

Akord píše:
lud píše:existuje nějaký materiál který dokáže přerušit, omezit nebo utlumit magnetické pole
Uhlík, Bizmut ale iba veľmi málo.
Uhlík? Opravdu? Jak silně to mag. pole ovlivní?

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

uhlík...

Příspěvek od Akord »

je potreba zkusit, zda se uhlík po priblížení magnetu vychýlí...

adam.benda
Zasloužilý člen

Uhlík

Právě jsem udělal krátký experiment s tuhou do verzatilek a magnety... Tuha se tu chovala feromagneticky. Přítah tuhy k magnetu byl velice slabý.

Welgor
Stálý člen

Příspěvek od Welgor »

A ovlivní to nějak siločáry za uhlím?

DrJarda
Stálý člen

Příspěvek od DrJarda »

Ono s tím uhlíkem to není zase tak úplně snadné.
Popisujete testování tuhy z tužky (grafitu). Chtělo by to otestovat ještě jinou krystalickou mřížku - diamant. Nebo uhlíkové nanotrubičky.
Všechno je to jen uhlík, ale každá forma s úplně jinými vlastnostmi.

adam.benda
Zasloužilý člen

Tuha a magenety

Welgor píše:A ovlivní to nějak siločáry za uhlím?
Naskládal jsem několik tuh do verzatilek natěsno vedle sebe, aby mi udělali takovou "stěnu". Nemám na to přístroje, ale subjektivně mi nepřišlo, že by uhlík ve formě tuhy nějak zformoval siločáry... magnety se chovaly, jakoby tam ta bariéra z tuh vůbec nebyla..

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“