Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Vegetariánská bašta

Přístroje, nápady a rady pro udržení zdraví.
Uživatelský avatar
poota
Zasloužilý člen
Příspěvky: 5830
Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
Bydliště: Praha
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Římský květák

Příspěvek od poota »

Takže aby se tu jenom nekecalo, tak recept na "Římský květák".

Květák, rajčata "živá" nebo konzervovaná, česnek, omastek, sůl - doporučuji Mary

Rajčata spaříme a oloupeme, konzervovaná jsou už oloupaná, a nakrájíme.
Květák rozebereme na růžičky.
Hodně česneku nakrájíme na plátky, na omastku osmažíme dorůžova - ne dohněda, to by začal hořknout!
Přidáme květák, osolíme o trochu víc, než se nám zdá vhodné, a krátce orestujeme. Pak přidáme rajčata i se šťávou, promícháme a pod pokličkou dusíme, až šťáva zhoustne a květák trochu změkne.
Nejvhodnější přílohou jsou čerstvé housky a studené pivo.

Zatím to velmi kladně hodnotili i ortodoxní masožrouti.

Zdravím - poota


Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Uživatelský avatar
Denny
Zasloužilý člen
Příspěvky: 440
Registrován: ned 27 zář 2009 15:24
Bydliště: Bruntálsko
Dal: 6 poděkování
Dostal: 14 poděkování

Ledový borůvkový sen

Příspěvek od Denny »

Protože nám všem chutná sladké, tak předkládám jednoduchou mňamku:

6 mražených banánů (oloupané banány necháme zmrazit nejméně 12 hodin)
1 šálek mražených borůvek
špetka himalájské soli
1/2 lžičky vanilky

Mražené banány necháme 5-10 minut lehce rozmrazit a spolu s ostatními surovinami rozmixujeme dohladka.

Zmrzlinu si vychutnejte samotnou nebo na ozdobu použijte např.:
• rozinky nebo goji berries
• sekané ořechy
• strouhaný kokos
• broskve, jahody, maliny, borůvky...
• kakaové boby
• agávový nebo javorový sirup

Škoda jen, že počasí příliš zmrzlinám nefandí


Dal bych všechno co vím, za tisícinu toho, co neznám - "Denny"
Uživatelský avatar
Denny
Zasloužilý člen
Příspěvky: 440
Registrován: ned 27 zář 2009 15:24
Bydliště: Bruntálsko
Dal: 6 poděkování
Dostal: 14 poděkování

Borůvkový salát s nektarinkami

Příspěvek od Denny »

Borůvkový salát s nektarinkami
Složení:
- 170g borůvek
- 3 nektarinky
- 3 banány

Postup:

Rozmixujeme jednu nektarinku na kaši.
Banány a zbylé dvě nektarinky nakrájíme na plátky.
Borůvky smíchané v misce s banány a nektarinkami zalijeme rozmixovanou nektarinkou.

Dobrou chuť!


Dal bych všechno co vím, za tisícinu toho, co neznám - "Denny"
Uživatelský avatar
Denny
Zasloužilý člen
Příspěvky: 440
Registrován: ned 27 zář 2009 15:24
Bydliště: Bruntálsko
Dal: 6 poděkování
Dostal: 14 poděkování

Česnekové jednohubky

Příspěvek od Denny »

Česnekové jednohubky

Složení:

1 kokos
3 stroužky česneku
1 malá cibulka
cuketa
šťáva ze 1/4 citronu
zázvor velikosti hrášku
lžíce olivového oleje
kurkuma
mletá paprika
popřípadě himalájská sůl

Postup:

Kokosovou vodu slít do mističky, kokos zbavit skořápky a oloupat hnědou vrstvu, nakrájet na menší kousky a přidat do misky.
Dále ke kokosu přimačkáme česnek, pokrájenou cibulku a trošičku zázvoru, přidáme lžíci olivového oleje, špetku kurkumy a mleté papriky na barvu,
popřípadě můžeme trošku osolit. Rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka a mažeme na plátky cukety. Můžeme dozdobit dle libosti.


Dal bych všechno co vím, za tisícinu toho, co neznám - "Denny"
Uživatelský avatar
Denny
Zasloužilý člen
Příspěvky: 440
Registrován: ned 27 zář 2009 15:24
Bydliště: Bruntálsko
Dal: 6 poděkování
Dostal: 14 poděkování

Staročeský sezamový chléb

Příspěvek od Denny »

Podle našeho receptu si můžete udělat chléb bezlepkový a nepečený a ještě k tomu taaaaakhle dobrý :)
Připravíme si:
400g neloupaného sezamu, 210g zlatého lnu, 340g mrkve, 1dl vody, 1 lžička soli, 2 lžíce majoránky, 2 stroužky česneku, 65g cibule
Mrkev nastrouháme na hodně jemno nebo ještě lépe nasekáme v robotu. Len umeleme na mouku pomocí silného mixéru, mlýnku na ořechy nebo na koření a pak ji spolu se všemi dalšími ingrediencemi včetně vody dáme do robotu. Můžeme míchat buď ručně a nebo pomocí kuchyňského robotu tak, aby sezam zůstal jakž takž vcelku - s těstem se pak lépe pracuje. Rukama je to mnooohem větší zábava a dělání chleba si tak kráásně užijete J Pokud máte sušičku na ovoce, pak s těstem hurá do ní. Pokud ne, stačí jen dát těsto na pečicí papír a sušit na topení nebo v otevřené troubě do cca 50°C.
Omamná staročeská vůně majoránky Vám provoní dům a dočista Vás nadchne :)


Dal bych všechno co vím, za tisícinu toho, co neznám - "Denny"
Uživatelský avatar
Denny
Zasloužilý člen
Příspěvky: 440
Registrován: ned 27 zář 2009 15:24
Bydliště: Bruntálsko
Dal: 6 poděkování
Dostal: 14 poděkování

Maďarský guláš

Příspěvek od Denny »

Guláš bez masa a bez vaření? Pořádně ostrý nebo jen lehoulince pikantní? Že nevíte jak na to? Nejen že po přečtení našeho receptu už vědět budete, ale dostanete na něj i veeelikáááánskou chuť :

Gulášová omáčka:
2 rajčata, větší hrst sušených rajčátek, 2-3 stroužky česneku, čtvrt velké/půlka malé cibule, 6-7 datlí, lžíce sladké papriky, lžíce sojové omáčky (není nutné), ½ lžičky mletého hořčičného semínka, špetka cayennského pepře nebo malá chilli paprička (s těmi opatrně :)
Všechny ingredience dáme do mixéru a umixujeme úžasnou čerstvou a zdravou gulášovou omáčku.

Další ingredience:
¾ kg cukety
Cuketu oloupeme, nastrouháme a smícháme s gulášovou omáčkou. Můžeme přidat kousky sezamového chleba, které vytváří efekt masových kousků

A teď? Teď se můžete nechat unášet na gulášové vlně až do těch nejvzdálenějších maďarských končin...

Všechny recepty převzaty!

Hezký den


Dal bych všechno co vím, za tisícinu toho, co neznám - "Denny"
1220
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1719
Registrován: úte 09 led 2007 12:49
Bydliště: Praha
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Jídlo na půl dne - ovesné vločky

Příspěvek od 1220 »

U někoho i víc než na půl dne. Určeno pro manuální pracovní nasazení.

Do porcelánové nádoby 0.5 l nasypeme asi 0,3 l prohlédnutých- přebraných ovesných vloček. Zalijeme vařící vodou tak, aby byla cca 2cm pod okrajem. Asi za 6 minut to jde jíst. Mícháme před jídlem, nikoli ihned po zalití.
Pokud tedy vůbec sladit, tak do toho vražte před zalitím sušené ovoce jakékoliv, a bude to dobré . Pokud to opravdu bez sladkého nejde, a práce je těžká, tak trochu medu, popř hnědý cukr. Bílý cukr jenom když už vůbec nic jiného nikde není.
Pokud by byla práce těžká, a tzv pružné vlákno na pojídání třeba uzenin je silné a živé, nechají se koupit vegetariánské uzeniny,
které jsou stejně kořeněné jako masové uzeniny. Kvůli malé sériovosti výroby jsou bohužel dražší. Tyto se k tomu nechají přikusovat, pokud jste to neosladili.
Ideální strava pro stavebníky a zahrádkáře. ;)


K.


Uživatelský avatar
Denny
Zasloužilý člen
Příspěvky: 440
Registrován: ned 27 zář 2009 15:24
Bydliště: Bruntálsko
Dal: 6 poděkování
Dostal: 14 poděkování

Lněné placičky ala pizza

Příspěvek od Denny »

450g lněné semínko (umeleme, rozdrtíme...)
4-5 menších rajčat
1/2 až 1 střední cibule
2 stroužky česneku
kořeni - trochu oregano, italské koření, mořská sůl

Rozmixujeme rajčata, cibuli, česnek (majitelé odšťavňovačů mohou použít odšťavňovač), přidáme koření a vše nalijeme do misky, kde už máme rozdrcená lněná semínka. Vše dobře promícháme až vznikne dobře tvarná hmota. Lžičkou děláme placičky na pečícím papíře. V troubě sušíme zhruba 24 hodin při teplotě zhruba 30 st.C. (pozn. Denny, jakmile začne konečně svítit sluníčko, tak sušíme "na slunci").

Je to výborný, chutná a voní to jako pizza. Myslím, ze by se daly místo placiček dělat i tyčinky.

Placička je dobrá jen tak, nebo ji jemně potřu avokádem a přikusuji cibuli, rajče popřipadě další zeleninu.
Dobrou chuť!


Dal bych všechno co vím, za tisícinu toho, co neznám - "Denny"
Uživatelský avatar
Denny
Zasloužilý člen
Příspěvky: 440
Registrován: ned 27 zář 2009 15:24
Bydliště: Bruntálsko
Dal: 6 poděkování
Dostal: 14 poděkování

Snídaně šampionů aneb Musli buckwheaties

Příspěvek od Denny »

namočit pohanku přes noc, ráno slít přebytečnou vodu

namočit sušené švestky asi na půl hodiny - předem opláchnout pokud v teplé vodě pokud na nich bylo E220 a spol. (v původním receptu jsou rozinky)
rozmixovat posléze i tou vodou /pozn. Denny, veškeré sušené ovoce bývá sířené, proto jej před použitím namočte min. na 5min. do teplé vody!/.

nalít na pohanku a přidat skořici a muškátový oříšek a dále dle fantazie strouhaný kokos, slunečnicová semínka (předem namočená asi na hodinu), vlašáky, sušená jabka, celé rozinky a cokoli dalšího nás napadne, vždycky dělám cícer různých variací

rozetřít na pergamenový papír a sušit, pak nalámat na kousky

k snídani polít sezamovým mlíkem, mandlovým mlíkem nebo ovocným koktejlem, je to ňamka


Dal bych všechno co vím, za tisícinu toho, co neznám - "Denny"
llepytlikova
Nový člen
Příspěvky: 1
Registrován: sob 29 kvě 2010 8:41
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Vitariánská....

Příspěvek od llepytlikova »

"Pokud Vám nějaký "odborník" bude tvrdit, že vegetariánství poškozuje zdraví, tak vám buď záměrně lže nebo je natolik hloupý, že nikdy ani nepřemýšlel o obsahu desítky let trvajících výzkumů, pokud je vůbec četl."


Č.
Uživatelský avatar
Denny
Zasloužilý člen
Příspěvky: 440
Registrován: ned 27 zář 2009 15:24
Bydliště: Bruntálsko
Dal: 6 poděkování
Dostal: 14 poděkování

Re: Vitariánská....

Příspěvek od Denny »

llepytlikova píše:"Pokud Vám nějaký "odborník" bude tvrdit, že vegetariánství poškozuje zdraví, tak vám buď záměrně lže nebo je natolik hloupý, že nikdy ani nepřemýšlel o obsahu desítky let trvajících výzkumů, pokud je vůbec četl."
Ono úplně stačí provést tento "výzkum" na vlastním těle, aby se každý přesvědčil o jeho blahodárném účinku. Chce to však vytrvat, - i když očistný proces je podstatně rychlejší, než ten "ucpávající".
+1 :good:


Dal bych všechno co vím, za tisícinu toho, co neznám - "Denny"
1220
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1719
Registrován: úte 09 led 2007 12:49
Bydliště: Praha
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Oukrop

Příspěvek od 1220 »

Po jihočesku oukrop, možná to má i jiné místní názvy a alternativy. Všeobecně známé.

Potřeby:
1-2 krajíce chleba nejlépe tvrdého rozkrájíme na kostičky popřípadě zbytkový chleba vždy rozkrájíme na kostičky/usušit neuškodí/
1-2 stroužky česneku rozkrájet na drobno , popřípadě vylisovat
malou lžičku oleje popř. másla
špetku soli
špetku pepře
trochu majoránky

postup .
vše nasypeme na talíř a zalijeme horkou vodou/ může být i z brambor po vaření/
Jíme po cca 5 minutách když jsme zamíchali.
Může to být posléze i kašovité, když je tam moc vody není to úplně ono.

Používám to i jako několika denní kůru, kde se jí jenom toto cca 2x denně . Vhodné zejména jako prevence proti nachlazení.

K.


krovak
Stálý člen
Příspěvky: 81
Registrován: pon 23 čer 2008 13:18
Dal: 1 poděkování
Dostal: 1 poděkování

vegetarianstvo

Příspěvek od krovak »

llepytlikova: nie je vegetarianstvo ako vegetarianstvo. Ako take samozrejme nie je zle (ked clovek vie co robi), ale vela ludi vegetarianuje blbo a potom ich poznas velmi jednoducho - su skor bledi a taki spomaleni, pretoze sa zachladili surovymi salatmi a podobnymi blbymi kombinaciami.
Denny: goji berries sa povie po cesky Kustovnice cinska


Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Kaštanová bramboračka s rozmarýnem ...

Příspěvek od A(&F) »

... je zde období vánoční, což znamená, že na pultech obchodů se opět objevují jedlé kaštany (v různé kvalitě, ale vždy za přemrštěnou cenu, má představa je tak zhruba třetinová) ... krom klasického pečení jsem se letos rozhodl vyzkoušet i nějaké další recepty ... tady je jeden z nich ... pochází z http://www.recepty.cz/recept/kastanova- ... ign=rsshub ...

Brambory 500 g
Kaštany (jedlé, kuchyňsky upravené) 250 g
Zeleninový vývar 750 ml
Tvaroh (nebo žervé) 100 g
Tmavý chléb 2 plátky
Rozmarýn 3 snítka
Olivový olej 1 lžíce
Sůl
Pepř
Muškátový oříšek

Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Kaštany rozpulte. V hrnci zalijte vývarem, uveďte do varu, osolte, opepřete, stáhněte plamen a zlehka povařte 25 minut. Polévku nahrubo rozmixujte nebo propasírujte, vmíchejte do ní tvaroh a ještě 5 minut povařte. Chléb nakrájejte na kostičky, rozmarýn opláchněte a vodu otřepejte. V pánvi rozehřejte olej a opečte kostičky chleba a rozmarýn dokřupava. Polévku dochuťte a podávejte s opečeným chlebem a rozmarýnem.


... kaštany jsem nevařil, ale použil jsem část pečených z předchozího večera, což polévce přidalo barvu i aroma ...... byla vynikající ... celá rodina se oblizovala ... už mám objednávku na další ... :D ...


PeS: ... oproti receptu jsem ji ještě vylepšil přimícháním půllžičky hlívového prášku (stejné množství jako do bábovky ... ;)) ... nevím jak to ta houba dělá, ale přidaný ždibec sušené hlívy vždy skvěle podtrhne chuť i vůni všech ostatních použitých ingrediencí ...


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Uživatelský avatar
poota
Zasloužilý člen
Příspěvky: 5830
Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
Bydliště: Praha
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Kaštanová bramboračka s rozmarýnem ...

Příspěvek od poota »

A(&F) píše:... V pánvi rozehřejte olej a opečte kostičky chleba ...
kostička má 6 ploch, které se nepodaří nikdy opéct stejně - nejčastější výsledek je jedna ploška spálená a ostatní syrové.
Používám drobnou racionalizaci - normálně silný krajíc chleba rozříznu na tři stejně široké pruhy, které krájím napříč na asi 3 mm silné nudličky, které potom opékám jenom s jedné strany.
Vyzkoušejte - a schválně kolik z vás napíše, že se vrátilo ke kostičkám :lol:

Zdravím - poota


Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Odpovědět

Zpět na „Zdraví“