Kdo řekl: vím že nevím?
Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Magnetické Pístové Motory
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 471 poděkování
- Dostal: 212 poděkování
Dront
Mimo téma (offtopic)
K drontovy se musí dospět, je to otázka zkušeností a ubývání mozkových buněk.
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
- Dal: 2432 poděkování
- Dostal: 3249 poděkování
Re: Cesta
Mimo téma (offtopic)
Nazdar Akorde,Akord píše: 1. To je nedoruzumení, nic v tomhle smyslu jsem nepsal. Síla vskutku neopadá po čtverci vzdálenosti, nechápu, z jaké fyziky jste to vzal, nevím o ničem takovém, o žádné takové poučce, co naznačujete, že existuje.
Nikdo nikde Tě z nějakého napsání neobviňuje. To, že jsi na tyto poučky nenarazil pouze znamená, že jsi toho moc o magnetismu nepřečetl.
Blbost, dá se to posbírat (nejspíš na úkor výkonosti trafa, do Nového Roku otestuju) do jiného trafa nebo cívky. Máš se dost co učit. To ani nemluvě o slepičí polívce, co jsem právě dokuchtil.Akord píše: 2. Rozptylové pole kolem trafa nic neznamená, a nepredstavuje zdroj energie, pouze naakumulovanou prelévající se energii. Totéž, co jalovina po drátech, a cívkách s jádrama, akorát ve vzduchu. Jde o jalovou energii, stejne jako prípad kývajícího se kvalitního kyvadla, bez odberu energie.
Nikdo nikde Tě z nějakého takového napsání tohoto také neobviňuje. Jenom jsem to sem přihodil k dobru. Ono to elektrostatické se taky až tak docela radiálně nevyzařuje. Jenom to tak většinou vypadá. Kdyby ano, elektrostatický lifter by nelítal. Ale to už zabíhám moc na vedlejší kolej.Akord píše:3. Nikde jsem nepsal, že magnetické pole není uzavrené, nebo, že by se ,,vyzarovalo,, radiálne, jako elektrostatické kolem nabitého objektu.
Haf haf, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
- adam.benda
- Zasloužilý člen
- Dal: 151 poděkování
- Dostal: 258 poděkování
Re: Pružina
Mimo téma (offtopic)
Nikomu nemám za zlý osobní úhel pohledu, i když třeba nějakou analogii neshledávám za úplně vhodnou (nebo dostatečnou), jako třeba v případě magnet vs. pružina a třeba u tohoto beru, že moc na výběr není, ale promiň mi, jak pak napíšeš něco, co s tím vůbec nesouvisí a je to v rámci diskuze o magnetech akorát zavádějící. Třeba teď to s tím, že atomy v pružině na sebe na dálku působí také. Vždyť o to vůbec nejde... Mě to nevadí, já to budu brát jako docela hezkou úvahu "bokem", ale co jiní zde..?Akord píše:Je jenom logické, že k tomu prispívám své. Jde o snad nejbližší analogii, tak proč bych to nedelal. Pružinu zná každý, magnet ne. Co se týče pusobení síly magnetu na dálku, nepusobí snad atomy materiálu v pružine na sebe na dálku také? Co na tom, že ta dálka je kratší, vždyť jde pouze o číselne jinou rovnováhu sil. Problém je snad v tom, že magnet je natolik složitá pružina, že lze težko vysvetlit, kde vlastne sídlí ta pružnost. Atomy v mechanické pružine jsou prece také na dálku vázané elektrostatickými silami.
- poota
- Zasloužilý člen
- Dal: 1692 poděkování
- Dostal: 2418 poděkování
Re: Pružina
Mimo téma (offtopic)
Asi by bylo vhodné přece jen k tomu zmínit i to, že atomy v pružině jsou těmi silami vázané, ale na vzdálenost podstatně menší a ve směru přímém, kdežto u magnetu působí "tytéž" síly po křivkách, které probíhají prostorem mimo materiál.
Existuje prostě nějaká síla, moc či energie, která tyhle původně "meziatomové" síly dokáže přinutit, aby se projevovaly i navenek. Tím je také možné na ně dosáhnout a také je využít. Jakýmisi způsoby to již umíme a předpokládám, že jsou i nějaké další, nám zatím neznámé, na které buď dokážeme a nebo taky nedokážeme přijít.
Čistě soukromě se domnívám, že magnetické pole je vyrovnané, dalo by se říci v jakémsi rovnovážném stavu. Že tedy podmínkou pro jeho využití nějakým novým způsobem bude asi nutné tuto jeho rovnováhu nějak narušit, aby vznikl nějaký nějak využitelný potenciál.
Zdravím - poota
Existuje prostě nějaká síla, moc či energie, která tyhle původně "meziatomové" síly dokáže přinutit, aby se projevovaly i navenek. Tím je také možné na ně dosáhnout a také je využít. Jakýmisi způsoby to již umíme a předpokládám, že jsou i nějaké další, nám zatím neznámé, na které buď dokážeme a nebo taky nedokážeme přijít.
Čistě soukromě se domnívám, že magnetické pole je vyrovnané, dalo by se říci v jakémsi rovnovážném stavu. Že tedy podmínkou pro jeho využití nějakým novým způsobem bude asi nutné tuto jeho rovnováhu nějak narušit, aby vznikl nějaký nějak využitelný potenciál.
Zdravím - poota
Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 384 poděkování
- Dostal: 243 poděkování
úvaha
Mimo téma (offtopic)
...změnil jsem titulek....a budu chvilku uvažovat...Poota mě zase trochu posunul..../ on mě vždycky takhle probudí....k drontovství... /
V přírodě je vše vyrovnané...a snaži se "to" při nějaké změně vrátit do rovnovážné polohy....jediná vyjímka...z našeho pohledu je gravitace...ale to je projev ...důsledek toho, že se vesmír / hmota/ stále rozpíná....vesmír/hmota/ se rozpíná , protože plyne čas.../ hmoty přibývá, protože hmota je anomálie času /... a myslete si o mě co chcete .../ pro stepanpepana....to se ve škole neučí.... /
Zpět k magnetismu.
Peojev magnetizmu je dostatečně popsán, prozkoumán a zdánlivě dobře vysvětlen....elektromagnetismus i magnetismus pernamentních magnetů jedno jest...zeptal se někdo , proč ? jev / magnetismus, je v tomto případě zcela zaměnitelný...
všichni se snaží , při výrobě MM "nějak" narušit magnetismus, / průběh siločar/ to sice lze / základem deformačním prvkem..je vždy Fe + nějaké další příměsy / ...
magnetismus a elektromagnetismus vždy reaguje na prvky../ směsi, slitiny / které vedou el. proud...když se podíváme do periodické soustavy pana mendělejeva, tak nelze vystopovat žádnou souvislost, střídání, vodič - nevodič.../ čučel jsem na to dost dlouho....a nic...napadá někoho ta souvislost.. ./
opět zpět k magnetismu. Magetsmus je specifický projev hmoty vůči svému specifickému okolí.../ myslím tím....magnet - Fe ...magnet dřevo.../ to sice také všichni víme...ale nevíme proč...??.../ nebo snad ano....moje studium tady má mezeru.. /
závěr..a už nebudu unavovat....Je třeba hledat mezi všemi nabízejícími se alternativami projevu magnetismu, hledání magnetického monopolu./ jednopolu/ nebo alespoň napodobenině tohoto jednopolu.
A na závěr se vrátím na úvod mé filosofie...osobně v soukromí se vrtám v tom, jak magnetismus souvisí s gravitací , hmotou a časem..
Jo a slibuju, že když na něco přijdu, tak vám to tady řeknu....vidím, jak se všichni těšíte... / jen po mě nechtějte psát nějakou zprávu o průběhu výzkumu.../...tak...doufám , že jsem Vás ze trochu pobavil....pokud má někdo k mému výkladu dotaz, rád zodpovím...pokud výklad někoho urazil, tak je mi to jedno...jo psát, že jem karkulka mě nemusíte....to vím....zatím martin11
V přírodě je vše vyrovnané...a snaži se "to" při nějaké změně vrátit do rovnovážné polohy....jediná vyjímka...z našeho pohledu je gravitace...ale to je projev ...důsledek toho, že se vesmír / hmota/ stále rozpíná....vesmír/hmota/ se rozpíná , protože plyne čas.../ hmoty přibývá, protože hmota je anomálie času /... a myslete si o mě co chcete .../ pro stepanpepana....to se ve škole neučí.... /
Zpět k magnetismu.
Peojev magnetizmu je dostatečně popsán, prozkoumán a zdánlivě dobře vysvětlen....elektromagnetismus i magnetismus pernamentních magnetů jedno jest...zeptal se někdo , proč ? jev / magnetismus, je v tomto případě zcela zaměnitelný...
všichni se snaží , při výrobě MM "nějak" narušit magnetismus, / průběh siločar/ to sice lze / základem deformačním prvkem..je vždy Fe + nějaké další příměsy / ...
magnetismus a elektromagnetismus vždy reaguje na prvky../ směsi, slitiny / které vedou el. proud...když se podíváme do periodické soustavy pana mendělejeva, tak nelze vystopovat žádnou souvislost, střídání, vodič - nevodič.../ čučel jsem na to dost dlouho....a nic...napadá někoho ta souvislost.. ./
opět zpět k magnetismu. Magetsmus je specifický projev hmoty vůči svému specifickému okolí.../ myslím tím....magnet - Fe ...magnet dřevo.../ to sice také všichni víme...ale nevíme proč...??.../ nebo snad ano....moje studium tady má mezeru.. /
závěr..a už nebudu unavovat....Je třeba hledat mezi všemi nabízejícími se alternativami projevu magnetismu, hledání magnetického monopolu./ jednopolu/ nebo alespoň napodobenině tohoto jednopolu.
A na závěr se vrátím na úvod mé filosofie...osobně v soukromí se vrtám v tom, jak magnetismus souvisí s gravitací , hmotou a časem..
Jo a slibuju, že když na něco přijdu, tak vám to tady řeknu....vidím, jak se všichni těšíte... / jen po mě nechtějte psát nějakou zprávu o průběhu výzkumu.../...tak...doufám , že jsem Vás ze trochu pobavil....pokud má někdo k mému výkladu dotaz, rád zodpovím...pokud výklad někoho urazil, tak je mi to jedno...jo psát, že jem karkulka mě nemusíte....to vím....zatím martin11
... věřím, že se " TO " povede ......
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
Mimo téma (offtopic)
Vyhnul jste se vecné odpovedi. Takovou poučku zatím považuju za zcela chybnou vec, která nazapadá do verejné fyziky. Napsal jste, že jde o poučku, tedy je duvod domnívat se, že nejde o nečí subjektivní výplod, ale že to je nekde seriozne napsáno. Nevenuju se tomu, kolik a v jaké kvalite jste toho prečetl.Slavek Krepelka píše:Nazdar Akorde,Akord píše: 1. To je nedoruzumení, nic v tomhle smyslu jsem nepsal. Síla vskutku neopadá po čtverci vzdálenosti, nechápu, z jaké fyziky jste to vzal, nevím o ničem takovém, o žádné takové poučce, co naznačujete, že existuje.
Nikdo nikde Tě z nějakého napsání neobviňuje. To, že jsi na tyto poučky nenarazil pouze znamená, že jsi toho moc o magnetismu nepřečetl.
-
- Zasloužilý člen
Re: úvaha
Mimo téma (offtopic)
Není to tak, jsou magnetické materiály z neferomagnetických prvku jako heuslerovy slitiny, ferity(nejenom na bázi Fe) a podobne. Souvislostí je dost, ale i určitých mezer.martin11 píše: všichni se snaží , při výrobě MM "nějak" narušit magnetismus, / průběh siločar/ to sice lze / základem deformačním prvkem..je vždy Fe + nějaké další příměsy / ...
magnetismus a elektromagnetismus vždy reaguje na prvky../ směsi, slitiny / které vedou el. proud...když se podíváme do periodické soustavy pana mendělejeva, tak nelze vystopovat žádnou souvislost, střídání, vodič - nevodič.../ čučel jsem na to dost dlouho....a nic...napadá někoho ta souvislost..
Adam.benda. Napsal jste jinými slovy, že píšu mimo téma. Rekl bych, že se mýlíte. Pokud jsem si s tím dal práci, tak to asi souvisí, nerad plýtvám časem, i když to tak nekdy dopadne.
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
Mimo téma (offtopic)
Pane Akorde, vzhledem k tomu, že o pošetilosti této poučky ani Vy ani já nepochybujeme, považuji její vyhledání z mé strany za zbytečnou ztrátu dechu a času. Pokud jste zvědavý, budete si potřebnou literaturu muset vyhledat ve svém vlastním čase.Akord píše: Takovou poučku zatím považuju za zcela chybnou vec, která nazapadá do verejné fyziky. Napsal jste, že jde o poučku, tedy je duvod domnívat se, že nejde o nečí subjektivní výplod, ale že to je nekde seriozne napsáno. Nevenuju se tomu, kolik a v jaké kvalite jste toho prečetl.
Haf haf, Slávek.
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
Re: úvaha
Mimo téma (offtopic)
No tak, hoši.Akord píše:Není to tak, jsou magnetické materiály z neferomagnetických prvku jako heuslerovy slitiny, ferity(nejenom na bázi Fe) a podobne. Souvislostí je dost, ale i určitých mezer.martin11 píše: všichni se snaží , při výrobě MM "nějak" narušit magnetismus, / průběh siločar/ to sice lze / základem deformačním prvkem..je vždy Fe + nějaké další příměsy / ...
magnetismus a elektromagnetismus vždy reaguje na prvky../ směsi, slitiny / které vedou el. proud...když se podíváme do periodické soustavy pana mendělejeva, tak nelze vystopovat žádnou souvislost, střídání, vodič - nevodič.../ čučel jsem na to dost dlouho....a nic...napadá někoho ta souvislost..
Adam.benda. Napsal jste jinými slovy, že píšu mimo téma. Rekl bych, že se mýlíte. Pokud jsem si s tím dal práci, tak to asi souvisí, nerad plýtvám časem, i když to tak nekdy dopadne.
Tak za prve, magnetické prvky se dělí na ferromagnetické, paramagnetické a diamagnetické.
Ferromagnetické - železo, kobalt, nikl - doporučuji se podívat do tý Mendělejevový a třeba něco dojde.
Paramagnetické, skoro všechny ostatní, rozdíl mezi ferro a para je v síle. Ferro stojí několik řádů nad para.
Diamagnetické - bismuth s mými výhradami, stejně tak měď s výhradami a pár dalších.
Pokud se týče slitin, skutečně není třeba účasti ani jednoho z ferromagnetických prvků jako podmínky ve slitině aby se z toho dal umotat permanentní magnet. Nicméně, pane Akord, výraz "ferrite" pochází z latinského výrazu "ferrum", což znamená železo a vždy jde o buďto chemicky, či jinak (sintrování, lepení atp.) sjednocený prach sloučenin ferrum, tedy železa, povětšinou kysličníků.
Pan Akord tady míchá pojmy a dojmy. Clonka, kus měkkého železa, niklová mince, nemají s permanentně magnetizovanými ferrity a podobně vše společné, pokud cokoliv. 316 nerez, normálně nemagnetická, nebo spíše slabě paramagnetická, obsahuje kolem 75% železa, pěkných pár procent niklu a přesto není ferromagnetická. Nejde zdaleka jenom o obsah ferromagnetického prvku ve slitině, ale také o mezikrystalické a mezimolekulární vztahy. Například jak nerez 316, tak měď, se stávají silně paramagnetickými až magnetickými po velmi intenzivním vytvrzení kováním.
Takže Martinovi, nejenom železo v podobě oceli, ale také kobalt a nikl jsou použitelné pro deformaci magnetických polí. Pokud jde o příměsi, nelze prakticky vyrobit chemicky jedno-elementový kov, tedy 100% železo, nebo mědˇatd. Takže vždy jde o slitiny. Jde spíš o to, co se považuje za slitiny slité za účelem a slitiny, které se prostě nedají líp vyčistit.
Haf haf Slávek.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 8 poděkování
- Dostal: 8 poděkování
Pro Martina
Zkus se podívat třeba sem, pak ti to snad bude jasné. Non
http://www.techmania.cz/edutorium/art_e ... 3h&key=444
http://www.techmania.cz/edutorium/art_e ... 3h&key=444
The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
-
- Zasloužilý člen
Mimo téma (offtopic)
Pane Slávku, nutíte me k tomu, abych uznal, že nekde v nejaké fyzice podobná poučka nejakým omylem existuje. Mám za sebou kurs fyziky v rámci u nás dohodnutého a uznávaného studia, a v takové nic podobné není. Pokud chcete tady verejnost presvedčit o opaku, máte možnost, ale zatím jste to krome suchého konstatování ničím nedoložil.Slavek Krepelka píše:Pane Akorde, vzhledem k tomu, že o pošetilosti této poučky ani Vy ani já nepochybujeme, považuji její vyhledání z mé strany za zbytečnou ztrátu dechu a času. Pokud jste zvědavý, budete si potřebnou literaturu muset vyhledat ve svém vlastním čase.Akord píše: Takovou poučku zatím považuju za zcela chybnou vec, která nazapadá do verejné fyziky. Napsal jste, že jde o poučku, tedy je duvod domnívat se, že nejde o nečí subjektivní výplod, ale že to je nekde seriozne napsáno. Nevenuju se tomu, kolik a v jaké kvalite jste toho prečetl.
Haf haf, Slávek.
Z magnetických materiálu by jste me nemusel zkoušet. Jen kdyby jste si prečetl, co jsem dosud o nich psal zde na fóru, tak by jste mohl usoudit, že nejaký rok s tím delám, a zmerím treba jejich hysterezi. Umíte to také? Není to zas tak jednoduchá vec. Co se týče tech feritu, znáte pane Slávku železnatý ferit?
Že míchám pojmy s dojmama, - no vím co je pojem, a dojmy také mávám ruzné, pochopitelne, že to strídám.
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
Mimo téma (offtopic)
Ach jo, pane Akord, vytrvalost se dost často skutečně vyplatí.Akord píše:Pane Slávku, nutíte me k tomu, abych uznal, že nekde v nejaké fyzice podobná poučka nejakým omylem existuje.
Tady to máte. Nechtělo se mi to hledat, ale věděl jsem kde hledat, ve své skromné knihovničce.
W.E.Lee "MAGNETISM - an Introductory Survey" Dover Publications Inc. New York, N.Y. 10014, Library of Congress catalogue number 70-13143.
Strana 23 Cituji:
Síla F je úměrná m1 x m2 / d na druhou
m = síla pólu
d = vzdálenost
Je rozumné si povšimnout, že tento vzorec se vyskytuje již na straně 23. Tato kniha je dost obsáhlá a zevrubná a toto je pouhý začátek. Kniha také pokazuje na fakt, že se jedná o vztah dvou pritikladných pólů dvou tyčových magnetů sdílejícich magnetické osy, a že jde o formuli velice těžko ověřitelnou v praxi s významnou přesností, ačkoliv je dost často používána.
S laskavým pozdravem, Slávek.
P.S. To, kde jsem narazil na krychli vzdálenosti, už si bohužel nepamatuji. Je to nějaké to desetiletí. S tímto tedy neposloužím určitě.
-
- Zasloužilý člen
Mimo téma (offtopic)
Mohlo by to platit pro pár určitých prípadu, ale ne obecne. Obecne síla závisí na čtverci indukce, pro prípad, že pole je homogenní. Jinak je to derivace energie podle nekterého smeru. Energie je nejaká forma součinu B*H
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 384 poděkování
- Dostal: 243 poděkování
objevil jsem toto...
v principu je to verse motoru s rotační clonou...může někdo prosím přesně přelořit, co se k tomu ve videu píše....děkuje martin11
... věřím, že se " TO " povede ......
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 2 poděkování
- Dostal: 1 poděkování
Re: objevil jsem toto...
...a sem by stačilo do mŕtvej polohy na chvíľu vložiť clonku:martin11 píše:
v principu je to verse motoru s rotační clonou...může někdo prosím přesně přelořit, co se k tomu ve videu píše....děkuje martin11