Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Solid State Electric Generator

Praktická část fóra.

Moderátor: rival

Odpovědět
pepe
Zasloužilý člen

Příspěvek od pepe »

Akord píše:

Pepe, preto sú pí a T článok laditeľné, pretože žiadna neladiteľná vec nedokáže prispôsobiť zátaž tak aby záťaž aj frekvencia mohli byť premenné. Ak budeš mať príležitosť, zmeraj si balun na 100kHz, nameriaš najskôr 3dB útlm, a totálny odraz(neprispôsobenie) zodpovedajúce situácii, ako keď by tam nič nebolo a koaxy by boli spojené priamo. Stále uvažuješ, že cievka odoberajúca výkon má nejakú reálnu zložku impedancie, ako anténa, alebo odpor, nie je to pravda. To by musela byť cievka vinutá z veľmi odporového drôtu, čo by pre daný účel nedávalo zmysel. Anténa vykazuje činnú odporovú zložku impedancie v dôsledku vlastností vzduchu, či vákua okolo, ktoré ju má tiež. Normálna cievka nevykazuje takúto zložku, lebo v porovnaní s anténou vyžaruje do priestoru iba málo. To je aj dôvod, prečo sa cievka nedá širokopásmovo prispôsobiť. Ak cievka funguje ako primár trafa, tak sa tento problém prenesie na sekundár, alebo jadro. Výsledok je, že ak signál neskončí na nejakej odporovej zložke, tak sa odráža späť a prejaví sa neprispôsobenie.
Jasné Akord , v tomto podaní súhlasím s tebou . No keďže mám možnosť volby , tak vo večine prîpadov pokjal ide o vezbi a prenos , padne u mňa volba na balun . Pepe

Dobrý karbaník vie , že aj oko je možné prebiť .
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Lampy zpetným výkonem odejdou taky, behem minuty, pár jsem jich kdysi načal. Tranzistor normálne odejde teplem. Pri solidní tranzistorové konstrukci se neco jako prepetí neuplatní, pokud je to jišteno.
Pokud se použije AC magnet, pak je to obdobné skenování objemu v rovinách, rovina konstantní indukce je rovinou rezonance. DC magnet umožňuje rezonanci v celém objemu. V podstate musí být široce preladitelná jak frekvence, tak i indukce, aby fungovalo neco jako rezonance v objemu. Použil bych ladení frekvence a permanentní magnet, nebo pevnou frekvenci a regulovatelný elektromagnet, který by ovšem musel být velký, aby mohl souperit s indukcí permanentního magnetu..

jarda ovčák svitavy

Příspěvek od jarda ovčák svitavy »

Magnet by měl mít 220 v 50hz . Bojím se, že ta synergie bude dána těmi třemi frekvencemi, co se tam potkají. Není to názor, ale pocit. Frekvenci ladit magnetem je určitě dobrá myšlenka. Myslím, že to před časem navrhnul berky.
Je tam ještě ten lamelový plechový kondenzátor.Těch variant bude více. Setrvačnost toho děje bude rovněž oříškem. Regulace výkonu a možnost stavu stand by nám zamotalo hlavy.

Aquarius1
Zasloužilý člen
Dostal: 20 poděkování

Překlad s obrázky

Příspěvek od Aquarius1 »

Nějak se to žvejklo ale podařilo se mi to narvat přímo pro tisk každou stránku zvlášť :D Dvojka nechybí jen jsem něco přehlídnul ale je tam všechno ;)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Věřím že v jednoduchosti bude ta pravá příčina neúspěchu dosavadního bádání,jelikož se bastlíme (a to i já) ve vymýšlení složitých mechanismů.
gromit
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Překlad s obrázky

Příspěvek od gromit »

Aquarius1 píše:Nějak se to žvejklo ale podařilo se mi to narvat přímo pro tisk každou stránku zvlášť :D Dvojka nechybí jen jsem něco přehlídnul ale je tam všechno ;)
pro ty, co nemají MDI viewer (bohužel v horší kvalitě, ale přečíst se to dá - word byl teď v práci první po ruce...):

Aqurius :good:

Když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou!
Aquarius1
Zasloužilý člen

Příspěvek od Aquarius1 »

Železo a pár drobností,teď jen ty cívky ale no to su blbé.Začnu s Fe,kvůli frekvenci připadá mi to dosažitelnější.

Věřím že v jednoduchosti bude ta pravá příčina neúspěchu dosavadního bádání,jelikož se bastlíme (a to i já) ve vymýšlení složitých mechanismů.
jarda ovčák svitavy

Super. Enem estli tam máš ten fí 30??Záleží, podle čeho to chceš stavět. Ony totiž ty plánky jsou podobné, ale liší se umístněním magnetronu. Ta bílá průchodka je doufám teflon.....Chtěi jsme to stavět menší. Ale rozvrakoval jsem pěkné stádo mikrovlnek,každá různě veliká a.... je to zázrak, ale všechny mají stejný magnetron. Rozměrově i výkonově. navíc, vzhledem k ději, který tam panuje je možné řídit výkon stejně, jako když ladíš ohřev jídla. těch 9 až 12 minut není žádná fraška, ale jsou to neoddiskutovatelná fakta. Takže pokud půjdeš touto cestou, pak doporučuju celý korpus microtrouby vč ovládání. Ostatně autor to tak měl také....co se týká li, a jeho kavity v hřídeli. Dlouze jsme o tomto diskutovali a na jednom obrázku je klíč. Dokonce vím, proč chtěl meyer objednávat tyto stroje na ukraině. Ta byla ve své době jediným slušným výrobcem či producentem lithia. Proto pozorným neušla společnost soyuz meyer....Dnes se díky li baterkám vyplácá lithia kopec. Není drahé,dá se sehnat a šikovný chemik jej i vyrobí elektrolyticky z jakéhosi čehosi.Dle mého se dá i bez něj a myslím, že sofistikovaností poleze využití fe nahoru. Faktem zůstává, že pokud se budeme držet oněch 50kw, tak není ve finále co řešit. Je to tak akorát pro dům a tak akorát pro automobil.....Při ceně železa a případné zásobě pod ponkem by chodil našinec přikládat do kotle jednou za půl roku a tankovat do auta podobně. S flexou v ruce. Humorná nadsázka, ale, co kdyby....Já bych začal od nejjednoduššího principu a přihazoval bych ty vylepšení. Nejdřív pustit 21 mhz do surové kulatiny pouze jednou cívkou. Pak bych přihodil třeba to sycení elmagnetem o.5 tesla a ve finále bych přihodil magnetron. Ten bych bez li nepouštěl. Sběrnou cívku bude nutné spočítat. Kdesi to mám, a nevím kde, himl.Pak, jako třešničku na dortě dát dokupy něco, co tu hrůzu lezoucí z TOHO vyžehlí a nastřídá na poslušných a učesaných 50hz. A co ty, jak to ty vidíš? :shock:

Aquarius1
Zasloužilý člen

Příspěvek od Aquarius1 »

No tak ten můj fundament je mnohem menší než to vypadá,ta tyčka je 10mm a to pouzdro je opravdu teflon.Chci začít pěkně v malím zkoušet pomaloučku,nechci spěchat a pěkně od začátku jak píšeš.Už jsem naťuknul jednoho elektrotechnika u nás v robotě a je ochoten případně pomoci co se tejče elektroniky tak uvidím co z něj vyleze,v těchhle věcech jsem dokonalej laik.Akorát furt nevím z čeho udělat ty cívky,v návrhu jsem dal teflon ale zase když vezmu že se to bude hřát a to ještě nevím jak a jestli vůbec tak fakt nevím ale na něco určitě přijdu.To vyhlazování ponechám na konec,ono jestli z toho vůbec něco poleze že? ;)

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

No ale je napsáno, že Fe rezonuje na 21 MHz pri 1Tesla. Pri 0.5 Tesla to bude rezonovat na 42MHz. No a když Cu rezonuje pri 1Tesla na 180MHz, pak pri 0.5 Tesla bude rezonovat na 90 MHz. Bez indukce nic nerezonuje, protože sama cívka (bej stejnosmerné indukce) dá pri výkonu pár stovek W možná 1 militesla včetne toho magnetronu. To není rovno ani bleše na slonovi. S Fe jádrem je možno požadovanou indukci v jádre dosáhnout mnohem snadneji, než v Cu. Když byl ale autor takový machr, proč ten magnetický obvod neuzavrel pro Fe úplne a pro Cu alespoň částečne? Myslím, že proto, že o tom nic nevedel a postup mi pripomíná jakoby indiána co chtel udelat samopal z bambusu(i když nic proti indiánum a bambusu, naopak má úcta).

Aquarius1
Zasloužilý člen

Příspěvek od Aquarius1 »

Naposledy upravil(a) Aquarius1 dne stř 17 pro 2008 22:23, celkem upraveno 1 x.

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

1. Spíš ne (dlouhá cívka malý prumer).
2. Ano za podmínky vhodné tloušťky drátu a mezery mazi závity, je tam podmínka - mezera je rovná prumeru drátu

gromit
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gromit »

tak ještě jednou - obrázky, co včera posílal Aquarius jsem překlopil do pdf formátu, ale nešlo mi to sem nahrát, tak jsem to vrznul na moji novou webovou stránku, speciálně k podobným účelům spíchnutou. Je to tady: http://sites.google.com/site/karelmls/ (nebo dole pod každou mojí zprávou domečekWWW :) )

Když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou!
jarda ovčák svitavy

Pro akord: Kde jsi vzal ty hodnoty 1 tesla. Já sem vždy vycházel z o.5 tesly a 21 mhz. Dají se ty hodnoty někde ověřit?? I my jsme si mysleli, že vše je stavěno metodou pokus omyl. Proč ten magnetický obvod není uzavřený?? myslím, že skrze využití jádra pro vedení proudu.... ale to je jen mlhavá vzpomínka... Tohle řešili kamarádi. Jsem na tom jako aquarius.

Odpovědět

Zpět na „Dílna“