Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde... Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní.Více zde...
bořič iluzí píše: Jakou účiinost by měl motor, který má rotor z permanentních magnetů, ve statoru cívky a kolem nich další rotor z permanentních magnetů?
Úplne Stejnou. Ta je totiž dána prevážne vodivostí a objemem medi ve vinutí a s magnety v podstate nic nemá. O neco by se zlepšilo využití hmoty magnetu, protože by do jisté míry kleslo rozptylové pole. Takový motor se bežne delá v axiální podobe. Motory bez magnetu mají navíc ztráty v budícím vinutí, ale tím menší, čím je v nem více medi, proto je to ješte otázka ceny a hmotnosti. Magnet pri buzení vystupuje pouze v roli prechodného uchovávače energie, neco jako setrvačník na klice pístového potoru, žádnou energii pri procesu neposkytuje. (Podotýkám že samo napetí na alternátoru není výkon, a s proudem nejsou obecne ve fázi.) Vysvetlit tenhle mechanismus podrobne je dosti složité, o to víc v tomhle prostredí, i když je nakonec dosti jednoduchý. Duvodem je hromada vžitých a vzájemne pomíchaných predstav treba i z našich učebnic.
Merkur(český) zažil renesanci (včetne elektro), je teď hojne v hračkárství. I treba Variant možno nalézt pro ješte mladší.
Akord, argumenty mi skutečně nedošly, mohly by dojít jen v případě, že se budu držet nějakých definic, které tvrdí, že ví, co je ve skutečnosti energie a definic, které říkají, že elektron nepotřebuje dodej energie pro svůj pohyb. Jak říkám, jen tak pro srandu králíkům, sám od sebe, kolem toho jádra nelítá. Jinak můj poslední příspěvek skutečně nebyl takového ražení proto, že by mi něco nešlo a potřeboval bych si na někom kompenzovat nějaký špatný pocit. Tohle moc ve stylu nemám a především: Nedalo by se říct, že by se mi v oblasti magnetizmu nedařilo. A v poslední době už vůbec. Spíš mě mrzí, že někdo někoho odrazuje od uvažování a přemýšlení, které by mohlo přinýst ovoce a tlačí ho do oficiálních dogmat (která nemusí být až tak jednoznačná a správná).
K Perendevu:
Jak jsem tu před časem zmínil...: Tak jak je Perendev popsán v patentu, nemůže fungovat. Několik informací je tam totiž ne úplně přesných... Mému teplickému kolegovi se cosi povedlo rozlousknout, poměrně podstatný fakt. Je to jeho zásluha a jeho know-how, když vám to bude chtít sám říct, řekne to. Momentálně se pod jeho vedením vyrábí prototypy, které nám poví více... Taky jsem Perendev před časem tak nějak uzavřel s tím, že je to pravděpodobně lež, ale .....
Firefoxik, samotné magnety se hýbat budou. Když jsme se o tom bavili minule, poslal jsem sem video, kde se samotné magnety hýbou. Než jsem to video poslal, mluvil jsi o tom, že máš doma sedmihlavé saně, stále čekám na jejich fotky, já pohybující se samotné magnety poslal. Co tedy bude s těma saněma?
Ale tak dobře, řekněme, že i přes video, které jsem poslal, se samotné magnety nerozhýbou. Ok, taky proto hledáme řešení, co k magnetům přidat. Další věcí je, že se nemusíme snažit, hledat řešení jen přes čistě mechanickou cestu.....
Jak koná magnet sám o sobě práci:
Když se řekne ve fyzice "práce", nemusíme si hned představovat mechanickou práci. Stejně je to jenom to, co fyzika často nazývá energií. Pokud se k magnetu přichytne plíšek, můžeme si v tom najít tu mechanickou práci a přirozeně pak můžeme řešit i práci potřebnou k odtržení, atd. atd. ... Ono je tam ale ve skutečnosti těch energií víc... Především mi jde o to, že k vytváření jakéhokoliv energetického pole, je potřeba dodej energie. Totiž energetické - začnu rovnou říkat magnetické - pole je určitá forma energie, která je v čase k dispozici. Magnet tím, že vytváří magnetické pole, koná vlastně neustále energii (práci) už jenom zkrátka proto, že to jeho pole vůbec existuje. Sama existence tohoto pole je konání práce.
Samozřejmě, že elektron přechází do různých energetických hladin, ale to jsme jinde.. jakoby: jsme u jiné energie elektronu.
V přírodě panují rovnováhy a nic se nehýbe jen tak zničehonic.. Ani elektron. Pokud je nějakou definicí psáno, že elektron nepotřebuje nic k tomu, aby se hýbal, spíš to bude proto, že současná věda není schopna zjistit, jak tohle přesně je a co je to za tu energii, která ho pohání.
Nechci vyznít, že chci transformovat energii mag. pole magnetu jen a pouze pomocí mechanických řešení. Například na jednom velice zajímavém nemechanickém řešení momentálně pracuju (v závazku s jedním institutem, podrobnosti popisovat nemohu).
Samotné magnety, které se pohybují, jsme tedy už viděli... Přes tvarování magnetického pole lze docílit taky zajímavých věcí (Omega,...).. Takže si myslím, že mám skutečně docela silný argumenty k tomu, že není úplně vhodné odrazování snah, přijít těmhle věcem na kloub.
Cituji adama (v dobrém): "Magnet tím, že vytváří magnetické pole, koná vlastně neustále energii (práci) už jenom zkrátka proto, že to jeho pole vůbec existuje. "
Já to vidím takhle, bez tlačení k dogmám. Když v jednom dni vykopu (energetickou) jámu, tak zbytek týdne se budu na ni dívat bez konání další práce a kopání další jámy, které hrudy mi do té jámy spadnou zpátky. (Analogie funguje i pro kopec.)
Když namagnetuju magnet, pak se mužu po mesíci nicnedelání v dílne podívat, kolik pilin z prachu nachytal. Tolik k té soustavné práci.
místo toho smysluplného pošťuchování.
Myslel jsem, že toto je vlákno o magnetických motorech. O konstrukcích, které se mají alespoň pokusit využít permanentní magnety ve smyslu, že by ony byly tím zprostředkovatelem přeměny energie.
Místo toho ti sem začínají lidi skládat trošku jiné motory (dvou-stator) a úplně obyčejné generátory.
Jestli ti zas plevelím vlákno, tak se omlouvám. Jen ti říkám, že mi to jako čtenáři, vadí. Chtěl bych tu číst o pokusech, jak odstínit (nebo spíš tvarovat) magnetické pole, jak martin11 dokáže zobrazit tvar mag.pole konkrétní konstrukce a ne o tom jak předělat alternátor na permanentní magnety. Ostatně myslím zrovna Akord (teď to nedokážu úplně přesně zařadit) je právě autorem, který dal k dispozici dokumentaci k takové přestavbě. To přece ale není magnetický motor. A taky mě jako čtenáře celkem nebaví číst tu polemiku, jestli to jde, nebo nejde. že to nejde jednoduše je nad slunce jasné, a jestli to vůbec jde poznáte až v okamžiku, až se vám něco bude točit. Tak se prostě shodněte na tom, že zatím to nejde a všichni budou v klidu a můžete vesele bádat dál, protože přece všichni tvrdíme, že to zatím nejde.
Jinak se nepohne nikdo nikam a ještě za deset let se tu bude řešit, jestli to může nebo nemůže fungovat.
Už končím. Už jednou jsi mě odsud vyprovodil a já si tehdy řekl, že mi nestojí za to, likvidovat svoje svazky neuronů. Takže to neber jako příspěvek ke konfrontaci, ale jen jako postřeh čtenáře jinak zajímavého vlákna.
JiMi
Akord píše:... Když v jednom dni vykopu (energetickou) jámu, tak zbytek týdne se budu na ni dívat bez konání další práce a kopání další jámy, které hrudy mi do té jámy spadnou zpátky. (Analogie funguje i pro kopec.)
Když namagnetuju magnet, pak se mužu po mesíci nicnedelání v dílne podívat, kolik pilin z prachu nachytal. Tolik k té soustavné práci.
Nemohu (v dobrém) souhlasit s tím, že je to analogie k chápání existence mag. pole magnetu... Vykopání jámy je přímá přeměna něčeho v něco.. (trvalá přeměna, úplná změna "tvaru"). Můj analogický pohled by byl například takový, že existence magnetického pole by se dala přirovnat třeba ke stlačované kapalině v nádrži nebo třeba ke svítící žárovce... Mechanická práce je pochopitelně nula, ale jsou tam jiné "druhy" energií, které udržují stav (v případě magnetu udržují magnetické pole). Bez přísunu energie (ať už je to energie jakákoliv, i ta, kterou třeba vůbec neznáme), by se magnetizmus ztratil. (V případě magnetu, tedy i v případě hmoty obecně, by to znamenalo jakési "zhroucení hmoty", či jak to líp nazvat, ale myslím, že mi rozumíš a není potřeba zacházet až tak daleko...)
Vím, že možná mnozí z vás teď kroutí hlavou, proč se v tomhle babrám, když bychom měli vyvíjet přímo nějaký mag. motor... ..Cítím, že je to potřeba. Že je potřeba, ujasnit si, nakolik je všechno kolem magnetizmu a mag. motorů nejasné, tedy že nelze tak jednoduše dát na mag. motory razítko, že nemohou existovat. Berte to jako poměrně pevný přísun naděje ve vývoji mag. motorů nebo jiných zařízeních, využívajících nestřídavé mag. pole.
JiMi, nechtěl jsem tě vyprovázet z vlákna, jen jsi mě tehdy namíchnul těma několika poznámkama, ale zároveň s tím jsi tu zase poskytnul hodně informací a zkušeností.. což jsem zmínil..
Ono se vlákno moc korigovat nedá, na jednu stranu je tu "bordel" všeho možnýho, ale mívám pocit, že je to možná v pořádku.. Když sem někdo pošle schémata a popisy třeba běžného generátoru (alternátor atp.), už to začíná být dost mimo téma, což by se dít nemělo... ...na druhou stranu: i v tomhle se dá narazit na některé věci, které by mohly být pro mag. motory nebo pro chápání magnetizmu, docela přínosné, což se občas skutečně stane.. Vznikající bordel ve vláknu je možná pak jen takové to nutné zlo.. Chápu, že to může být třeba nepříjemné, muset se tím bordelem prohrabávat, ale v tomhle ohledu asi nelze od vláken obecně očekávat víc...
Lelek ve vlákne o magnetických motorech tady http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... start=1110
napsal o jednom generátoru :
"To samý ale naplacato a bez železných jader tudiž nemá ztráty v železe :-)"
O to vetší jsou pak pri stejných pomerech ztráty v medi, nebo je nutno použít vetší hmotu magnetu. Tím naroste hmotnost a cena. Takže vhodné železo není vždy na škodu. Jinak ty všechny generátory jsou školní pokusy bez valné účinnosti, psát mužou co chtejí. Ty motory nemají ani pravé 3fázové vinutí, obyčejnýma cívkama, ani nekterýma napodobeninama 3fázu se vetší účinnost udelat nedá zejména kvuli pulsačnímu poli. K dobré účinnosti se lze dobrat kvalitním 3fázem(nebo 2 i vícefáz, ale s točivým polem, ne pulsačním), nebo DC motorem, vše s magnetama, jinak by se muselo na máloztrátové buzení použít hromadu težké a drahé medi, což není zvykem.
Adam.benda napsal koná vlastně neustále energii (práci) už jenom zkrátka proto, že to jeho pole vůbec existuje. Sama existence tohoto pole je konání práce.
Tak to je věta, která asi dostane návrh ode mě na blábol roku. Magnetismus stejne jako gravitace NENÍ energie,ale pouze vlastnost hmoty energii přenášet!!! Nechci zacházet do kvantové fyziky.
A elektron BTW sám pro srandu králíkům a několika jedincům bez energie běhat bude, stejně jako Měsíc kolem Země To jsou ZÁKLADNÍ fyzikální pravidla. "Pokud na těleso nepůsovbí jiné těleso silou, setrvává těleso v klidu nebo v rovnoměrném přímočarém pohybu" O oběžné dráze elktronu to platí taky, ať chceš nebo ne.
A když někdo napíše- cituji sám sebe- mam doma mlade sedmihlave sane, tak já osobně z toho vyčtu "Mládě sedmihlavé saně". O nejakých sáních tam nebyla řeč. Ale pokud někomu dělá problém i diakritika, jak může řešit nějakej vážnej problém jako je perpetum mobile.
Tak tedy pro Firefoxika ještě jednou, i když to asi stejně zase přijde vhniveč:
K udržení jakéhokoliv energetického pole (elektrického / magnetického / gravitačního / ... ) je potřeba přísun energie. Tedy i k udržení magnetického pole. Bez přísunu energie to pole existovat nebude. Nic není jen tak samo z ničehonic.
Nemávej tu ZÁKLADNÍMI fyzikálními zákony, na tohle je prostě fyzika krátká. Jestli se chceš uzavřít do toho, co bylo fyzikou "definováno" (! mnohdy taky jen z nouze "definováno" !), prosím, ale pak skutečně nevím, jestli se lze hnout někam dál..
Nemusím doufám znovu nudně popisovat, kolik toho fyzika ví / neví a nakolik hloubkově rozumí / nerozumí dějům kolem nás..
Ano, o sáních tu skutečně řeč není, diakritika tu skutečně nikomu problém nedělá, ale pokud někdo blbě vidí na písmenka nebo neumí číst, měl by s tím něco dělat..
Především se těším na ty fotky mláděte sedmihlavé sAně.
Tolik k blábolům roku.
Naposledy upravil(a) adam.benda dne pon 17 bře 2008 0:41, celkem upraveno 1 x.
Zas anonym? Chudák magnet drží se zuby nechty a my magoři (pokolení lidské ) nemáme proto vysvětlení, kdo je asi v mínusu? určitě ty hovádka magnety nepadající ze svých svislích poloch z kovových předmětů?
Ale jinak každé popření čehokoliv, včetně nevysvětleného, je v pořádku.
Jak s tím můžete žít anonymové???
Obecne, když vezmeme treba mikroskopem železo nebo nemagnetickou meď . Uvidíme atom, pak dlouho dlouho nic, pak další atom, neco jako vesnice a mezi nimi pole. Nikdo se nerozpakuje, když ty atomy drží pohromade, a lze jimi treba vrtat slabší, nebo ridší drevo.
To bychom stejne mohli chtít získat energii z téhle prítažlivé vazby atomu. Když dostatečne (meziatomove) priblížíme treba 2 šrouby, svarí se i bez proudu i bez tlaku a spojí se stejne jako magnety, jen je to obtížné provést. Ale i proto uznávám, že magnet vypadá prece jenom záhadneji.
adam.benda:
Tak jen k té energii - jak mi vysvetlíš supravodivé elektromagnety - vybudí se, vyzkratuje a DRŽÍ si své magnetické pole, protože proud jím protékající se v něm udrží a hlavně ŽÁDNÝ další přísun energie tam není.
Protože v supravodiči proud nezanikne, magnetické pole také trvá dál.
Doporučuju například http://www.fzu.cz/texty/brana/supravodi ... divost.php
Tak nevím, kdo tady říká bludy.
Tak se na mě JiMi nezlob, že sem tahám nápady na elektromagnetický motor. Ono už je přece jedno z čeho se ta Over unity získá - zda z čistě magnetického nebo el.mag. stroje. Díky Akorde za vyčerpávající vysvětlení toho dvourotorového motoru. Pro klid v duši bych se vás rád zeptal ještě na 2 věci:
1) Když přímo na permanentní magnet namotám cívku (a samozřejmě ji zajistím tak, aby se po magnetu nerozjela jako vlak na mag. polštáři) a pustím do ní stejnosměrný proud, dosáhnu tím vyrušení magnetického pole perm. magnetu? A když pak pustím proud obráceně znásobí se tím magnetické pole této dvojice magnet-cívka, než kdyby to byl jen samotný magnet?
2) Když tady pořád rozebíráte, odkud berou elektrony energii k oběhu, zkuste odpovědět na stejnou otázku v makrosvětě - Odkud bere Země energii k oběhu kolem Slunce a k vlastní rotaci? (A že je to nějaký fofr v km/h.) A totéž Měsíc. Tato tělesa se taky chovají jako magnety. Já vím jenom to, že příliv a odliv moří, způsobený gravitací Měsíce, jde na úkor rychlosti rotace Země - kdyby nebyl Měsíc, Země by se točila rychleji. Děkuji předem za odpovědi. Ono to na 1. pohled s mag. motory moc nesouvisí, ale zkuste myslet jako šachisté.
firefoxik píše:adam.benda:
Tak jen k té energii - jak mi vysvetlíš supravodivé elektromagnety - vybudí se, vyzkratuje a DRŽÍ si své magnetické pole, protože proud jím protékající se v něm udrží a hlavně ŽÁDNÝ další přísun energie tam není.
Protože v supravodiči proud nezanikne, magnetické pole také trvá dál.
Doporučuju například http://www.fzu.cz/texty/brana/supravodi ... divost.php
Tak nevím, kdo tady říká bludy.
Samozřejmě, že povrchní pohled na tyhle věci bude tvrdit: Magnetické pole (Země/magnetu/...) existuje jen tak "samo".. Dále že gravitační pole existuje taky jen tak z ničehonic.. Planety taky nepotřebují žádnou energii ke svému pohybu. Povrchní pohled na věc a to, čemu fyzika dneska rozumí, bude tvrdit, že skutečně se to děje "samo". Je ale potřeba jít trošku hlouběji (ne ve vzdělání, ale v chápání).. ..což tedy nelze snadno, protože se v těhle "hloubkách" moc nemáme čeho chytit.. Jde o to, si to uvědomit.. že i když nevíme, co jsou to za "energie", které s těmi věcmi hýbou nebo urdžují nějaké pole, neznamená to, že neexistují. Samozřejmě, že oficiální fyzika řekne, že udržování pole magnetu žádnou energii nespotřebovává. Stejně, jako bylo kdysi nezlomitelným "faktem", že je Země placatá.. ..Dokud někdo trochu neotevřel víc oči a nezačal se dívat do hooodně velké dálky,... ..do hloubek věcí nebo třeba na vzdalující se loď na moři...
(Je to zároveň odpověď na to s tím supravodivým magnetem.)
Pořád básničky dokola, které už akorát plevelí vlákno. Protože předpokládám, že budeš opět argumentovat oficiální fyzikou, případně už prosím do SZ.. Jelikož seš anonym, nevim teda, jak to budem dělat.. Stejně bych ti ale odpovídal znova a znova to samé - není k tomu co říct víc... Takže se s registrací možná ani nenamáhej, když ti to za tu námahu nestálo ani dosud...