Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Teplovzdušný solární panel

Elektřina, teplo...
Odpovědět

Jakým způsobem využíváte solární energii?

1. Fotovoltaický panel
14
9%
2. Solární systém pro ohřev vody
25
16%
3. Teplovzdušný panel nebo Trombeho stěna
56
37%
Kombinace 1 + 2
5
3%
Kombinace 2 + 3
3
2%
Kombinace 1 + 3
3
2%
Kombinace 1 + 2 + 3 (jiná další energetická řešení pro úsporu financí specifikujte v příspěvku)
3
2%
Žádný, maximálně se nechávám sluníčkem opalovat.
43
28%

Celkem hlasů: 152

A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: ὑστέρησις ...

Příspěvek od A(&F) »

s11martin píše:.... ta elektronika je citlivá, ventilátor pak zapíná vypíná, to u bimetalu zatím nemám ....
... proto jsem také v předchozích návrzích předkládal ta řešení, která mají nastavitelnou jak spodní, tak i horní hranici (Topen / Tclose), ... popř. nastavitelnou hysterezi (což je to, jak se ti díky jeho konstrukci + tepelné setrvačnosti chová ten bimetalový termostat) ... ;) ...

Obrázek
... zde je sice zobrazen jiný typ hystereze (např. při udržování teploty pomocí termostatu + topného tělesa), ale pro vlastní pochopení pojmu to snad bude stačit ... :D ... (při té "bimetalové ventilátorové hysterce" jdou šipky proti směru hodinových ručiček, anžto my neohříváme, ale chladíme) ...

PeS: ... rozdíl mezi různými způsoby regulace je krásně vidět např. u těchto tří řešení ... http://pandatron.cz/?538&teplotni_regul ... u_3x_jinak ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
s11martin
Nový člen
Dostal: 6 poděkování

Re: Teplovzdušný solární panel

Příspěvek od s11martin »

no a to je to čemu nerozumím a taky nemám nikoho kdo by se tomu věnoval aby to udělal

bablu
Nový člen
Dal: 2 poděkování
Dostal: 4 poděkování

Příspěvek od bablu »

Tak k termostatům koukněte na odkazy cenově levné akorát dávat pozor u mechanických jestli vypínají nebo rozpínají u elektronických bez problémů
http://viewitem.eim.ebay.cz/WH7016E-Aut ... 86769/item
http://viewitem.eim.ebay.cz/2pcs-Brand- ... 55768/item
označení pro spínání cno

lerak
Nový člen
Dal: 4 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Příspěvek od lerak »

v neděli krásně pražilo, teplota v panelu 69stup. na výstupu do místnosti 56stup. Musím ještě upravit filtr vzduchu aby proudění bylo rychlejší. Optimální teplota bude asi kolem 60.stupňů v panelu. Jinak to fičí nad očekávaní. Teploměry jsem použil z číny - původně do ledničky - mají čidlo na káblíku, jeden tedy do panelu k termostatu a druhý jsem nabastlil do automatické žaluzie. Vlhkost vycházejícího vzduch z panelu 21%, ve stejnou dobu venku 48%. Mám v plánu další panel, tentokrát chci použít izolační dvojsklo s argonem, zdá se mi, že prostup světla bude přeci jen lepší než u polykarbonátu. Tvořte si a množte / panely /

la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

Příspěvek od la »

lerak píše:tentokrát chci použít izolační dvojsklo s argonem, zdá se mi, že prostup světla bude přeci jen lepší než u polykarbonátu

Ztráty prostupem jsou při použití dvojskla,cca o 40% nižší ,teplota může při dobré izolaci obalu přesáhnout v pohodě 100°C.
:good:

django1
Zasloužilý člen
Dostal: 60 poděkování

Příspěvek od django1 »

Na komerčním panelu na ohřev vody je varování na 285°C. Ne tolik na teplotě vody, ta nikdy nedosáhla uvedenou hodnotu. Jde o teplotu panelu, potažmo vzduchu uzavřeného v něm.

Zkus se podělit o své zkušenosti namísto hlásání své pravdy. Jsem huhu
la
Zasloužilý člen

Příspěvek od la »

Uvedu příklad měření datum 2.května 1979 ,polojasno.Mezi časy 11,30 až 15,30 souvislá oblačnost. Měření bylo provedeno na slunečním kolektoru, dvojité zasklení,pro ohřev TUV s obsahem vody 10 l/m2 materiál absorberu fe,nátěr olejový tabulová čerň.Měření kritických teplot bez koloběhu vody.
Zadání pro výpočet tepelné izolace obalu bylo trošku kruté. 8) Zhruba,povolené tepelné ztráty 100Wh za hodinu při vnitřní teplotě 80°C ,okolní teplotě -25°C a rychlost větru 80km/hod.
Čas je uveden dole s prava do leva,jeden dílek jedna hodina,teplota je svisle po 10°C(standartní šestibodový zapisovací teploměr)
1.hnědá,spodní křivka venkovní teplota
2,červená, teplota vody uvnitř kolektoru
3,modrá,teplota vzduchu uvnitř kolektoru
Myslím si že pro úvahu co se děje uvnitř takové dvojitě zasklené bedny to pomůže.
Teplovzdušný bude fungovat lépe a radostněji :D :pivko:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

lerak
Nový člen

Příspěvek od lerak »

má někdo zkušenosti s korkem jako s izolací? Kdysi jsem někde zachytil informaci, že korek jako izolace předčí polystyrén. Dosažení teploty 100 stupňů se mi jeví jako výzva. V kombinaci s dvoj. nebo trojsklem by to nemuselo být marné. Izolace dna bedny by se prováděla určitě lépe a s větším efektem než PU pěnou.
Ikdyž jsou i hotové panely PU.Korek je mi sympatičtější.

la
Zasloužilý člen

Příspěvek od la »

Trochu matiky
http://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=s ... nz8D-f5gAg
Složené tepelné izolace(z několika vrstev různého izolačního materiálu) vycházejí levněji než monolitické (z jednoho druhu materiálu) a obvykle mají i menší tloušťku a obvykle i menší váhu a cenu. ;) Odstupňování materiálů může být podle uvažované teploty.Možná by se dal použít od teplé strany, absorber, al folie. sádroš http://www.sadrokarton.cz/rf-df-15-0x1250x2000 .al folie,korek 3až6mm.al folie ,minerální vata nebo pěnový polystyrén,perlinka a natáhnout omítku,.Je to jen ohad.Ty al folie jsem použil v minulém řešení k vůli sálavému odrazu tepla a plošnému vyrovnání teploty,osvědčilo se to.Al folie odráží ve směru lépe když není uplně studená(vychlazovaná) je lepší, když má tzv střední teplotu.Ta minerální vlna to bude asi blbě,to by mohlo vletět do místnosti,lepší raděj nouzově oteřít a vychladit(při překročení teploty odvětrat do venkovního prostoru.).
PS:plastové krytí má své výhody,váha,úhly dopadu a teploty nejsou tak kritické.
:bye:

Kamil
Nový člen
Dostal: 5 poděkování

Příspěvek od Kamil »

přikládám pár fotek ze stavby panelu :D

lerak
Nový člen

Příspěvek od lerak »

Kamil píše:přikládám pár fotek ze stavby panelu :D
:jump: Je to krása, doufám, že se po uvedení do provozu podělíš o výsledek.

Kamil
Nový člen

Příspěvek od Kamil »

Dnes se mi podařilo odpoledne poprvé vytáhnout panel ven na sluníčko,kterého už mnoho nebylo,ale k zkušebnímu provozu to stačilo.Otočil jsem ho kolmo ke slunci a příjemné teploty tomu odpovídaly viz. foto.

s11martin
Nový člen

Příspěvek od s11martin »

Hezká práce :eclap: :good: jen se zeptám ty konce těch trubic jsou nějak propojeny nebo to jen prochází z jedné strany do druhé a ještě maličkost jaké jsou rozměry

Kamil
Nový člen

Příspěvek od Kamil »

s11martin píše:Hezká práce :eclap: :good: jen se zeptám ty konce těch trubic jsou nějak propojeny nebo to jen prochází z jedné strany do druhé a ještě maličkost jaké jsou rozměry
vzduch prochází z jedné strany do druhé,tato koncepce s použitím AL hadic se mi zdála byt nejefektivnější.Rozměr panelu je 2x1m.

s11martin
Nový člen

Příspěvek od s11martin »

dobře a už jsi zkoušel nějaký větrák na odvod tepla?

Odpovědět

Zpět na „Fotovoltaika a solární technika“