Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Magnetismus - Teorie

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Re: Magnetismus - Teorie

Příspěvek od adam.benda »

Čistě jenom bokem... Potřeboval jsem si udělat jednu simulaci, tak se podělím i s ostatními.
###

adam.benda
Zasloužilý člen

poota píše:Dovolím si ještě připodotknout, že to Tvoje Bs bude stejné i při jakékoli jiné vzájemné orientaci magnetů. ...
Radši bych si to sám ještě ověřil přes pár výpočtů, netroufnu si v tuto chvíli rezolutní "ano!", ale (...jo...), zřejmě to tak bude. ... Tak a beru to zpět. Viz níže.
poota píše:... I když čistě soukromě si Tvoje "zdroje magnetizmu" překládám jako "zdroje aktivity magnetického pole", protože bez nich se domnívám, že to pole zůstává quazineutrální neboli pasivní. ...
Ano, nechť si každý prodlouží už tak dlouhý název této veličiny po svém. :D

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Síla přítahu vs. odpuzu

Příspěvek od Slavek Krepelka »

adam.benda píše: ... Ahoj Slávku, tak v rámci jednoduchosti takhle zakreslený přítah mi přijde docela dobrý...
Mně zase ten rámec vůbec nesedí a to z toho důvodu, že příšerně zavádí vzhledem k systémům Smot, Tomi, Pax, Firsund a několik dalších. Těmto zjednodušením můžeme poděkovat za to, že se v magnetismu a vůbec silových polích není nikdo štont vyznat. To se týče samozřejmě i představy, že magnetické a jakékoliv siločáry představují cosi jednosměrného.

Ono to zjednodušování je sice príma třeba pro mapování, ale pro pochopení funkcí praktických udělátek je to stejně nepoužitelné, jako vyrazit po vzdušné čáře z Ruzyně do Letňan. No a o ta praktická udělátka jde především.

S laskavým pozdravem, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

:good: ...se musím vložit...teorie je úžasná...a slávek napsal :idea: že jde především o magneticá udělátka :good: ..je zajímavé číst vědeckou diskuzi :eclap:
osobně nemám vůůůůůůbec žádné tech. vzdělání a k magnetům jsem přistoupil jen jaksi ze zvědavosti...a bastlil. Udělal jsem dost dílčích pokusů na to, abych bez výpočtů sestrojil to, co jsem sestrojil. Kdybych asi byl vědec, či jinak poškozený vědou, nikdy bych se do motoru nepustil. protože to, o čem zde je stále řeč je sice pravda, ale udělátko, jakkoliv sestrojené se chová zcela jinak, nežli nám říká výpočet. To samozřejmě neplatí o kosmických a jiných "vymakaných "technologiích.
Pro potřeby Fora stačí to co diskutujete....tak klucí dííík a ostatní :bye: bastlete ...a to hlavně podle vlastních nápadů :hip: . :pivko: zdraví martin11 :D

... věřím, že se " TO " povede ......
adam.benda
Zasloužilý člen

Bs - oprava

adam.benda píše:
poota píše:Dovolím si ještě připodotknout, že to Tvoje Bs bude stejné i při jakékoli jiné vzájemné orientaci magnetů. ...
Radši bych si to sám ještě ověřil přes pár výpočtů, netroufnu si v tuto chvíli rezolutní "ano!", ale (...jo...), zřejmě to tak bude.
Dnes v noci jsem si to uvědomil. Při jakékoli vzájemné orientaci to tak nebude. Střední hodnoty mag. indukce se zákonitě nemusí rovnat. A to už jen kvůli tomu, že poloměr oné kružnice je libovolně volitelný a při libovolném rozložení magnetů může být kružnice různě daleko/blízko třeba od nějakého z magnetů. Dokonce pokud bychom porovnávali dvě situace s tím, že v obou případech zachováme nějakou symetricitu rozložení, ani tam není pravidlo, že Bs by mělo být stejné. Samozřejmě lze hledat více různých rozloženích, pro které by platilo, že Bs stejné budou, ale to je pak záležitost vyloženě toho, takové stavy složitě hledat.

Existuje zřejmě jen jedno pravidlo, pomocí kterého jsou hodnoty Bs vždy stejné - magnety musí být shodně rozložené a shodně vzájemně natočené, ale případně můžeme prohazovat jejich póly. Ať je prohodíme jakkoli, Bs zůstane stejné.

adam.benda
Zasloužilý člen

Přitahované magnety - vizualizace

Slavek Krepelka píše:Mně zase ten rámec vůbec nesedí ...
Pomůže nějak věci tahle vizualizace..?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

adam.benda
Zasloužilý člen

Metodika výpočtů

martin11 píše:... ale udělátko, jakkoliv sestrojené se chová zcela jinak, nežli nám říká výpočet. ...
Martine, tohle vůbec nemusí být pravda. Je to jako ve všem - záleží na tom, jak dobrá metodika výpočtů se zvolí.

A jak často vzpomínám, i když je magnetismus výbornou ukázkou toho, kdy fyzika opět počítá něco, čemu v jádru pudla vlastně ani moc nerozumí, musím uznat, že i tak to umí počítat docela dobře.

buky
Zasloužilý člen
Dal: 10 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Re: Metodika výpočtů

Příspěvek od buky »

adam.benda píše:, kdy fyzika opět počítá něco, čemu v jádru pudla vlastně ani moc nerozumí, musím uznat, že i tak to umí počítat docela dobře.
:good: :good: :good:
A jen dodám, že když se podle matematiky popisuje co se vlastně děje, tak tomu v některých případech ani divá svině nerozumí :dknow:

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Re: Metodika výpočtů

Mimo téma (offtopic)
buky píše: ... A jen dodám, ... v některých případech ani divá svině nerozumí :dknow:
:D Mohu jen potvrdit. Jsem se tuhle dal dohromady s expertem na trafa, který "namyslel" v Matlabu úžasné udělátko na srovnání harmonických proudů ve střídavých silnoproudých systémech. Teoreticky prý perfektně fachalo. Pak to vzalo tři čtvrtě roku praktického testování, spoustu peněz, práce a technického pokus-omyl dohánění. Vyrostlo nám to z původní a celkem štědré bedny a nakonec se teoretická perfektnost stala prakticky nedořešitelnou. Nicméně mne to dovedlo k vyřešení problému, co se děje při elmagnetické indukci v trafech, oproti mylnému konceptu standartní teorie, díky čemuž jsem došel i na to, jak se mi mohlo (omylem) podařit postavit plynule variabilní trafo, které si příliš neláme hlavu s počtem závitů a dokonce dovede prakticky 100% účinnost, což je teoreticky nemožné. :evil: To byl učňák. Proto je profesionální výzkum a vývoj velmi drahou záležitostí přes všechna ujišťování expertů, jak jsou jejich konceptuální teorie vynikající.
Jinak mi Adame přijde, že na tom Tvém posledním modelu máš jakési díry v intenzitě pole mezi blízkými hranami magnetů. Možná je to ale jen grafikou?

Opravena hlavička citace z "adam.benda" na "buky". :-) a.b

adam.benda
Zasloužilý člen

Díry u přitahovaných magnetů

Slavek Krepelka píše:Jinak mi Adame přijde, že na tom Tvém posledním modelu máš jakési díry v intenzitě pole mezi blízkými hranami magnetů. Možná je to ale jen grafikou?
Říkal jsem si, že si toho všimneš. Slávku, to není vadnou grafikou. ;)

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Re: Díry u přitahovaných magnetů

adam.benda píše: ... Říkal jsem si, že si toho všimneš. Slávku, to není vadnou grafikou. ;)
Tak čím? Piliny to ukazujou dost jinak. :ethink: Vlastně ne. Já to vidím ještě stále před očima a jenom jsem měl tu "slabinu" akorát dál od magnetů, takže tam je. Dík.

adam.benda
Zasloužilý člen

Re: Díry u přitahovaných magnetů

Slavek Krepelka píše:Tak čím? Piliny to ukazujou dost jinak. :ethink: Vlastně ne. Já to vidím ještě stále před očima a jenom jsem měl tu "slabinu" akorát dál od magnetů, takže tam je. Dík.
Jo, opravdu tam je. :) Když by šlo o válcové magnety, prostorově představeno je to krásný prstenec zóny slabého magnetismu. A v nitru prstence putuje kružnice, na které je magnetismus zcela nulový.

adam.benda
Zasloužilý člen

Vliv rozměrů magnetu na velikost mag. indukce

Diskuze ve vlákně o magnetoterapii mne před časem vyprovokovala k tomu, abych se pokusil sestavit nějaké tabulky nebo diagramy, pomocí kterých by bylo možné určit magnetickou indukci v okolí magnetu pouze na základě toho, jaký má magnet rozměry (a podle toho, jestli jde o ferit nebo neodym). Zamakal jsem na tom a dospěl jsem k závěrům, které jsem si dosud až tolik neuvědomoval.

Volbou rozměrů magnetů nebo štosováním magnetů lze intenzitu pole
###

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Re: Vliv rozměrů magnetu na velikost mag. indukce

adam.benda píše:Diskuze ve vlákně o magnetoterapii ...
:ethink: Řekl bych, že jsi nezvolil vhodná kriteria. Ono je to sice pěkné, že v daném bodě pole magnetu je hodnota indukce více méně stejná, nezávisle na ploše pólu (při ekvivalentních materiálech a stupni zmagnetizování), jenže velikost ploch pólu dává, jak sám říkáš, významně větší magnetický tok. To také znamená, že zasáhne významně větší množství tkání a tím způsobí případnou stejnou "indukci" ve větším objemu tkání, tudíž nutně musí mít větší efekt.

Snad bych to přirovnal k lodím na tekoucí vodě. Dáš do proudu jednu pramici, což je Tvůj indukční bod, o hmotnosti 200kg, a proud vody ji bude postrkovat řekněme 20km/h = hybnost 200 x 20 = 4 000. Dáš do proudu 1000 takových pramic a je z toho celková hybnost 4 000 000. Jenže na 1000 pramic potřebuješ Amazonku a na Rokytku je nenacpeš. Proto se taky v alternativní lékařině používají i docela mohutné elektromagnety.

adam.benda
Zasloužilý člen

Re: Vliv rozměrů magnetu na velikost mag. indukce

Slavek Krepelka píše: :ethink: Řekl bych, že jsi nezvolil vhodná kriteria. ...
Slávku, je od sebe potřeba důkladně významově oddělit magnetickou indukci a magnetický tok. Magnetická indukce je "intenzita" pole v nekonečně malém místě, vlastně bez jakékoliv sebemenší plochy. Stejně třeba jako je u světla veličina svítivost (je to jakoby intenzita "jednoho paprsku", nekonečně tenkého) oproti světelnému toku. Dle mé práce mi jednoznačně vychází to, co jsem v předchozím příspěvku zmínil. Tedy pro striktně vzatou mag. indukci, ale právě s ní velmi často v magnetismu pracujeme. Jakmile bys měl sebemenší hrneček ponořený do široké řeky, už je to magnetický tok, tedy "síla" pole vzatá plošně. V tom je obrovský rozdíl...

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“