Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Testatika - diskuze
Moderátor: Merlin
- Merlin
- Zasloužilý člen
- Dostal: 54 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
To: Elektro
Ten závěr není podstata toho, co jsem chtěl sdělit...
The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 3 poděkování
- Dostal: 3 poděkování
Re: To: Elektro
Vy ste sa sústredil na využitie elektrostatického náboja a ja na využitie elektrického náboja. Som si vedomý, že sú to veľmi rozdielne záležitosti, hlavne vo svojej podstate, ale v základnej podstate ich využitia až taký zásadný rozdiel nemusí byť. Len sa snažím o nekonvenčné myslenie, a ak by niekto s mojimi názormy nesúhlasil, tak predpokladám, že na tomto fóre ešte panuje demokracia. Chce to len rozmýšľať smerom ako sa to dá a nie ako sa to nedá.gewo píše:Ten závěr není podstata toho, co jsem chtěl sdělit...
- Merlin
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
V tom případě jsi ale ve špatném vlákně, tady toto je o Testatice, a jak vyplývá už z pojmenování toho zařízení, využívá se statický náboj. Samozřejmě Ti nikdo nechce a ani nemůže bránit ve vlastním bádání směrem, který si určíš. Navrhuji, aby sis založil vlastní vlákno, protože to, o co se snažíš, je opravdu něco jiného. Ten problém je v tom, že je zde ohromný rozdíl právě v základě, ze kterého se vychází. ("Základní podstata je podivný termín.. podstata je základ a základ je podstata, takže - podstata je jen jedna - na dvou základech se nestaví...)Elektro píše:Vy ste sa sústredil na využitie elektrostatického náboja a ja na využitie elektrického náboja. Som si vedomý, že sú to veľmi rozdielne záležitosti, hlavne vo svojej podstate, ale v základnej podstate ich využitia až taký zásadný rozdiel nemusí byť. Len sa snažím o nekonvenčné myslenie, a ak by niekto s mojimi názormy nesúhlasil, tak predpokladám, že na tomto fóre ešte panuje demokracia. Chce to len rozmýšľať smerom ako sa to dá a nie ako sa to nedá.gewo píše:Ten závěr není podstata toho, co jsem chtěl sdělit...
Přeji Ti hodně úspěchů. Upřímně
Naposledy upravil(a) Merlin dne ned 09 bře 2008 19:54, celkem upraveno 1 x.
The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
- Waldes
- Zasloužilý člen
- Dal: 262 poděkování
- Dostal: 43 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Nemiešam sa medzi teba a Gewa ale myslim si, že stým bude asi aj Gewo suhlasiť len nekonvenčné myslenie smerom ako sa to dá a nie ako sa to nedá môže nás doviesť k výsledkom. Preto máš u mňa 1.Elektro píše:Vy ste sa sústredil na využitie elektrostatického náboja a ja na využitie elektrického náboja. Som si vedomý, že sú to veľmi rozdielne záležitosti, hlavne vo svojej podstate, ale v základnej podstate ich využitia až taký zásadný rozdiel nemusí byť. Len sa snažím o nekonvenčné myslenie, a ak by niekto s mojimi názormy nesúhlasil, tak predpokladám, že na tomto fóre ešte panuje demokracia. Chce to len rozmýšľať smerom ako sa to dá a nie ako sa to nedá.gewo píše:Ten závěr není podstata toho, co jsem chtěl sdělit...
Waldes
Nieje nič nové, len zabudnuté ...
- Merlin
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Juj, tu je najednou živo!
- Merlin
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
To je omyl. Nesoustředil jsem se na využití elektrostatiky. Ta je iba nieco ako vreco na muku. Chleba sa z neho neupecie, ale bez neho budes nosit muku v hrstiach. Z "umeleho" naboja VN vreco neurobis. To som chcel povedat.
Vy ste sa sústredil na využitie elektrostatického náboja a ja na využitie elektrického náboja. Som si vedomý, že sú to veľmi rozdielne záležitosti, hlavne vo svojej podstate, ale v základnej podstate ich využitia až taký zásadný rozdiel nemusí byť. Len sa snažím o nekonvenčné myslenie, a ak by niekto s mojimi názormy nesúhlasil, tak predpokladám, že na tomto fóre ešte panuje demokracia. Chce to len rozmýšľať smerom ako sa to dá a nie ako sa to nedá.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 3 poděkování
- Dostal: 3 poděkování
Veľa hrstí za krátky čas = kopa múky na použitie.gewo píše:
ale bez neho budes nosit muku v hrstiach. Z "umeleho" naboja VN vreco neurobis. To som chcel povedat.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 471 poděkování
- Dostal: 212 poděkování
gewo
Trochu mně to zarazilo?:
"Veškeré snahy obejít tento způsob tvorby náboje VN se setkaly s neúspěchem, a že těch konstrukcí bylo...
Doporučuji věnovat se mechanické práci a postavit to stejně jako Baumann."
Nechci přímí návod ale podle čeho by jsme to měli stavět stejně jako Bauman???
Myslíš podle fotek a popisu vědeckých expertních návštěvníků u nich?
Když se do něčeho pustíš, vysoustružíš něco-základ je Würhamstrův elekstrotatický generátor a pak doplňovat a koumat-nic exaktního mechanicko technického neexistuje. Doporuč nám? Určitě někteří rádi poslechneme? Je na nic chodit v temném podzemním labirintu.
"Veškeré snahy obejít tento způsob tvorby náboje VN se setkaly s neúspěchem, a že těch konstrukcí bylo...
Když se do něčeho pustíš, vysoustružíš něco-základ je Würhamstrův elekstrotatický generátor a pak doplňovat a koumat-nic exaktního mechanicko technického neexistuje. Doporuč nám? Určitě někteří rádi poslechneme? Je na nic chodit v temném podzemním labirintu.
- Merlin
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: gewo
Přesně tak. Je třeba začít dvoudiskovou influenční mašinou ve Wimshurstově nebo Pidgeonově provedení.lajos píše:Trochu mně to zarazilo?:
Inspiraci jistě najdete tady: http://www.coe.ufrj.br/~acmq/electrostatic.html
Postavit to dostatečně stabilní není zas až tak jednoduchá věc, poměrně těžké disky musí běhat paralelně a jejich odstup musí být plynule nastavitelný v rozmezí od 0 do asi 1,5 cm.
Disky: přední z LITÉHO (ne extrudovaného!) polyakrylátu PMMA (ne polykarbonát!) o síle 8 - 10 mm, druhý může být ze stejného materiálu, ale kvůli asymetričnosti ohledně schopnosti tvorby náboje (na důvod přijdete později sami) je lepší použít na druhý disk černý vinyl o stejné síle.
Proč litý? Extrudovaný materiál má bohužel tendenci se kroutit, a při tažení v něm vznikají pomyslná "vlákna", která pak mají nezanedbatelný vliv na charakteristiku hmoty jako dielektrika. Na to pozor, zdánlivě stejné disky z materiálů vyrobených oběma odlišnými technikami jsou, co se týče skrytých vlastností, velmi odlišné!
Samotná váha disků pak určuje provedení konstrukce ložisek, disky, tak jak je mám (o průměru 48 cm a síle 10 mm), nejsou nijak lehké...
Až budete mít pohromadě funkční základ, můžete začít rotovat, nemusíte na tom mít žádné sektory. Takto uvidíte nejlépe, co se na discích vlastně děje, jak vzniká náboj a kam putuje, co lze kde sebrat a převést jinam a jak... Samozřejmě bezkontaktně - disky se nabijí už při několika málo otáčkách, k urychlení tvorby náboje stačí mít na sběračích štětečky, které bývají na vstupu papíru do laserových tiskáren. Ale jen dotknout a po naběhnutí efektu oddálit - nesmí se pak už dotýkat! Nepoškrábejte si to.
Dokud nebudete takhle daleko, nemá smysl se dále rozepisovat, protože ten, kdo nevidí na vlastní oči, co se na discích děje, si to nedokáže představit. Takže do toho..
----------------
Uff, Lajoši, elektroskotačící přístroj Červivého křečka jsem fakt nikde nenašel.. můžeš upřesnit?
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 471 poděkování
- Dostal: 212 poděkování
gewo
Jseš expert ale nezlob, jsem se překlepl a ten Hurst? já to mám v mozku maďarsky, dobrá výmluva ne? A tolik německy neumím, tak že mně nemať-jako ty čtyři piva co mám.
- Merlin
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: gewo
Experty nech stranou, akorát jsi mne rozesmál, protože tuhle kombinaci použitou v tomhle jméně jsem ještě nezaznamenal. Dokonce s přehlasovaným "ü"...lajos píše:Jseš expert ale nezlob, jsem se překlepl a ten Hurst? já to mám v mozku maďarsky, dobrá výmluva ne? A tolik německy neumím, tak že mně nemať-jako ty čtyři piva co mám.
Lidi s takovými jmény by neměli nic vynalézat - kdo to má potom psát...
-----------------------------------------------------------
Když už tu plkáme, neví někdo kde sehnat hydrodynamickou spojku na výkon do 3 kW při 800 u/min ?
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 384 poděkování
- Dostal: 243 poděkování
pro RIVAL a GEWO & Company
...GEWO dik za nadherný příspěvek 9.3 ve 22:24....doporučuji VŠEM ... kdo se touto problematikou zabýváte.... pro RIVAL....vypsat podsoutěž na konstrukci tohoto generátoru.....a udělat vlastní galerii pro naši informovanost tak ajdu na to.....to budou jiskry....zdraví Martin11
... věřím, že se " TO " povede ......
- Merlin
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
První krok
Kdysi jsem tu někde napsal, že budu pokračovat v tématu až bude zájem. Žeby čas uzrál? Stárnu, ale nespěchám.martin11 píše:...GEWO dik za nadherný příspěvek 9.3 ve 22:24....doporučuji VŠEM ... kdo se touto problematikou zabýváte.... pro RIVAL....vypsat podsoutěž na konstrukci tohoto generátoru.....a udělat vlastní galerii pro naši informovanost tak ajdu na to.....to budou jiskry....zdraví Martin11
Martine, jiskry jsou k ničemu - naopak NESMÍ to jiskřit. Nikde. Každá jiskra je ztráta. To nakonec říkal už nepochopený Tesla: "Já energii nevysílám, já ji ukládám, konzervuji." Ti, co staví influenční stroje je budují kvůli efektním a co nejdelším "bleskům". Tohle není ten případ. Tento stroj se musí točit velmi pravidelně a pomalu, tak aby na něm byl stálý náboj. Kromě toho funguje jako precizní mechanický oscilátor, a současně jako rozdělovač. Ale o tom až o hodně později. Napřed základní mechanika.
Pokud se do toho někdo pustí, upozorňuji na to, že by se neměl pokoušet "udělat to nějak líp" ("po česku"). A už vůbec nemá smysl považovat cokoli za "primitivně zastaralé" a pokoušet se něco nahradit nějakým solid state obvodem. Tento přístup znemožnil správnou replikaci, a tím i pochopení skutečné funkce a dosahu většiny Teslových vynálezů. A to přece opakovat nechceme.
DŮLEŽITÉ! Až na některé konstrukční detaily by všechny pokusné stroje měly mít jeden stejný základní parametr --> průměr kotoučů 48 cm. Pak budou vždy všichni vědět, o čem je řeč, mohou se postupně implementovat další součásti, vyměňovat zkušenosti a výsledky měření. (Disky o tomto průměru se dají dobře vyřezat ze surového materiálu o šířce 100 cm vodou, nebo laserem. Z jedné plotny, která v této kvalitě a tloušťce není nijak levná, tak vznikne 8 disků při minimálním odpadu, který se dá dále využít.)
Vyhněte se stavbě s kovovou nosnou konstrukcí. Po prvním spuštění stroje v temnotě zjistíte, že náboj má snahu "prchat" i po nevhodném řemínku pohonu! Použitelné je silné plexisklo, SUCHÉ tvrdé dřevo a plastové materiály neobsahující vodivé pigmenty. Konstrukce raději tužší, než odfláknutá, která se vlní; vyplatí se to. Lepit, šroubovat jen výjimečně a když, pak mosaznými šroubky. Doporučuji lepudlo UV 201 - viz. http://www.hfmarket.cz/techinfo/uv_tabulka.html (O způsobech lepení plexiskla toho už dost na jiném místě napsal Iv.)
Žádné železo, ani nerez! Ložiska musí být zcela ukrytá v plastu. Stroj nekončí tam, kde končí viditelný materiál; v činnosti ho obklopuje neviditelný disk, "kontejner" ve tvaru pulsující čočky tvořené strukturovaným nábojem, v němž se mnohé věci chovají úplně jinak, než obvykle. Tento disk si později může každý doslova "ohmatat" rukama. Každý z vás se stane měřícím přístrojem... Digitální hračky v tomto případě musí být nahrazeny smysly.
Přitom nezapomeňte, že "tastery", antény, musí být na nosné konstrukci rozmístěny v pozicích, jistě každému známých z desítek obrázků Testatiky. Myslete tedy na to, abyste tam na ně měli místo a aby byly nastavitelné jak výškově, tak i do stran a co se týče vzdálenosti od disků. Šlendrián v konstrukci se nevyplácí.
------------------------------------------------
A ještě něco. Prosím, aby sem psali jen vážní zájemci o stavbu. A k věci - na "vykecávání se" je tady dost k tomu určených vláken. Příspěvky, které nebudou k věci prostě smažu, aby nenarušovaly tok informací. Teoretiků, nadšenců, skeptiků, bouračů a rozvratníků je plný internet a zejména poslední dvě sorty své "práci" rozumí opravdu dokonale...
Tento obor je řehole a každý kdo se do toho pustí se stane hodinářem a alchymistou. Bez pokory a trpělivosti to nejde, před tím každého předem varuji. Je snadné začít, ale mnohem snadnější je to vzdát.
Nikdo tady nedostane naservírován "hotový návod", ale všichni budou vedeni tak, aby pochopili. Někomu se to podaří dříve, někdo bude potřebovat delší dobu. Ale doufám, že pověstná lampička v hlavě nakonec zasvítí každému. A pak také pochopí, proč je tento přístup naprosto nezbytný.
Dík Gewo, taky začínám experimentovat.
Mám skromný dotaz: Jak donutit kontejnér aby pulsoval. Aby se to celé stalo oscilátorem. Vždyť rotující disky vyrábí jen náboj který se nemění.
Lze pro ministroj použít průhledné slepé CD nebo DVD, které bývají když člověk koupí celý spindl?
Začíná mne to bavit Trochu jsem si hrál s tím kondenzátorem co jsi popisoval před tím, budil jsem ho sice jen solid state nesmyslem ale dělalo to zajímavé věci.
Mám skromný dotaz: Jak donutit kontejnér aby pulsoval. Aby se to celé stalo oscilátorem. Vždyť rotující disky vyrábí jen náboj který se nemění.
Lze pro ministroj použít průhledné slepé CD nebo DVD, které bývají když člověk koupí celý spindl?
Začíná mne to bavit Trochu jsem si hrál s tím kondenzátorem co jsi popisoval před tím, budil jsem ho sice jen solid state nesmyslem ale dělalo to zajímavé věci.
- Merlin
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Nepředbíhej vývoj. A MYSLI!omikron píše:Dík Gewo, taky začínám experimentovat.