jarda ovčák píše:Já to MUSÍM udělat tlakově, páč bych neměl vodu , když zaleze slunko...
Nechtěl jsem baterii...navíc bych mohl mít výstupní proud vody větší, než je hltnost čerpadla. Třeba na hašení menšího ohně.....jsem si říkal.
A to čerpadlo s jet efektem. no, to je trubka do studny a tam to injektorově přisaje vodu a fičí to nahoru.
Kámoš to má.Malyš je kolem 6 až 9 atm. Spínač hladiny.... netuším jak do vrtu o průměru 30 cm....
Možná jo,fakt nevím. ale měl bych mít zaručený odběr denně přes 20 kubíků, což by mohlo stačit. Chtěl jsem to honit fotovoltaikou bez baterek, jako v africe.....
Tlakově nemusíš, stačí, když dáš nádrž pár metrů nad zem, jako v Africe (je fakt, že se ti také zvedne dopravní výška). No na hašení požáru už by to muselo být alespoň 20m (totéž, co tlakově 2 at) ani to není na požár nic moc. Stejně ti tlak bude postupně klesat, s požárem bych moc nepočítal. Čerpadlo s jet efektem neznám, ale odhaduji, že na tu hloubku účinnost nic moc. Malyš pokud vím, není určen pro dlouhodobý provoz, někteří výrobci udávají 2 hodiny provoz, 20 min pauza, někteří 4hodiny provoz, 30min pauza. Jinak by to asi šlo - velký výtlak, malý příkon. Ale nepočítej s tím, že, když dává kubík za hodinu při nulové hlobce vrtu, že ho bude dávat i při 45 m. Ta závislost je sice ve tvaru části převrácené paraboly, ale neudělá se velká chyba, když se zlinearizuje, takže počítej přibližně pro čerpadlo s výtlakem 9at při 45m cca 0,5 kubíku. Když půjdeš navíc ještě do tlaku, dejme tomu 1,5 at, už máš jen 0,3 kubíku, při 4,5 at už z toho nevyteče ani kapkka. To je potřeba si uvědomit. Ty čerpací křivky se u většiny čerpadel udávají, takže si to pak můžeš spočítat přesně.
Nevím, jestli jsem to napsal srozumitelně, u čerpadel se udávají dvě hodnoty: hltnost - ta platí pro nulové převýšení a maximální tlak, ten naopak platí pro nulový průtok a je to tlak u čerpadla, ne 45m nad ním (tam už je o 4,5 at menší).
Snímání hladiny není takový problém.
http://www.omegaeng.cz/ppt/pptsc.asp?re ... Nav=grek13 Používali jsme ještě jiné( levnější), ale teď si nevzpomenu na tu firmu. Nebo se snímá hladinovýma sondama vodivost. (když se sondy zatopí - sepne/rozepne relé)
http://www.elkoep.cz/produkty/hrh-5-1.html Místo jedné ze sond se dá použít i potrubí k čerpadlu.
Ještě jedna věc - fotovoltaika bez baterek je mnohem nárčnější na použitou elektroniku (měnič). Baterka totiž funguje jako stabilizátor napětí. Alespoň malou bych tam dal, pak můžeš používat levné měniče. A k měniči ještě jeden dodatek - do indukční zátěže je to problém, protože běžnýměnič neumí zpracovat jalovou složku. Chtělo by to kompenzovat účiník, jinak ti budou měniče odcházet jeden za druhým.
A ještě jeden dodatek, na co dát bacha. U ponorných čerpadel se udává, jak hluboko mohou být ponořena. Když čerpadlo umí vytlačit 45m vody, ještě to neznamená, že může být 45m pod hladinou (některá třeba jen 3m, některá 10). Nevím, kolik vody máš v tom vrtu (třeba po velkých deštích).