Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Pro neználky(potřebuji vědět.....)

Společenské dění u nás i ve světě.
Zamčeno
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: potřebuju...

Příspěvek od Ilem »

jarda ovčák píše:Potřebuju vědět, zdali lze řadit tlakové nádrže u domácí vodárny do série a ešli je jedno, kolik jich je a taky potřebuju vědět, kolik vody vyteče z nádrže 300l.....páč budu dělat pohon čerpadla na sluníčko a to svítí enem ve dne, tak potřebuju vodu do foroty.....Vyznáte se někdo?? Můj instalatér se z toho zakuckal a ožral.
Tlakové nádrže domácí vodárny můžeš řadit sériově, paralelně, sérioparalelně, jak je libo. Dokonce nemusí být u čerpadla, ale kdekoli ve vodovodním rozvodu, stejně, jako tlakový spínač.
Další části otázky nerozumím. Z nádrže 300l vyteče 300l (pokud má kudy nasát vzduch). Nebo jsi měl na mysli expanzomat? Tam potom záleží na použitém tlaku.
A nakonec... vodárna na slunce asi přímo nebude. Není totiž technicky možné vyčerpat "suchým" čerpadlem víc, než 10m vody. Budeš muset použít ponorné čerpadlo s výtlakem minimálně 4,5 at. Pokud budeš chtít ještě tlak na výstupu, tak o to víc. 4,5 at je jen na to, aby se voda dostala z hloubky 45m na povrch. Pokud to chceš na sluníčko, to čerpadlo budeš muset pohánět fotovoltaikou. Takhle mi to přijde nejjednodušší. Litrový výkon a potažmo výkon fotovoltaiky bude záviset na potřebném množství vody. Má-li to fungovat celoročně, musíš fotovoltaiku minimálně 10x předimenzovat proti udávaným parametrům.

"Dum spiro spero"
Ciceron
jarda ovčák
Zasloužilý člen
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

paráda

Příspěvek od jarda ovčák »

Tlaková nádrž má v sobě vak a v něm vzduch neb plyn...
Nádrž má 100l ale vyteče 80.... nebo 70, páč ten vak to prý nevytlačí všechno, navíc sám zabírá efektivní objem...
To čerpání vody. Přemýšlel jsem o suchém čerpadle s injektorovým systémem. Ale efektivita bude špatná. Tak jsem se zamyslel nad malým malyšem, kterej by celej boží den hipal do nádrží vodu a té by tam bylo na celej den zásoba. třeba tisíc litrů, nebo dva, to je jedno.Ten malyš bere kolem 300 watů a dává kubík za hodinku.Když a na noc bych měl kubík natlakované vody. desetkrát předimenzovat určitě, páč budu nabíjet baterky na oběhové čerpadlo.
možná jsou efektivnější čerpadla, než malyš........)
nevím ale, jestli to mám řešit komplexně dokupy, nebo každej systém extra.....

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Re: paráda

Příspěvek od martin11 »

jarda ovčák píše:Tlaková nádrž má v sobě vak a v něm vzduch neb plyn...
Nádrž má 100l ale vyteče 80.... nebo 70, páč ten vak to prý nevytlačí všechno, navíc sám zabírá efektivní objem...
To čerpání vody. Přemýšlel jsem o suchém čerpadle s injektorovým systémem. Ale efektivita bude špatná. Tak jsem se zamyslel nad malým malyšem, kterej by celej boží den hipal do nádrží vodu a té by tam bylo na celej den zásoba. třeba tisíc litrů, nebo dva, to je jedno.Ten malyš bere kolem 300 watů a dává kubík za hodinku.Když a na noc bych měl kubík natlakované vody. desetkrát předimenzovat určitě, páč budu nabíjet baterky na oběhové čerpadlo.
...s malyšem nejlepší zkušenost....mám hlubší studnu a místo darlingu do nádrže čerpám malyšem 8 let nonstop provoz.... :idea: ten muj model dává 9atm...využívám 6atm....jen je problem, že nesmí jít do tlaku přes těch 9 bez odběru.....kdysi jsem ho takhle oddělal...takže jednoduché řešení...tlakový spinač..a nesmí jít nasucho....mimo vodu...takže hladinový spínač pak je malyš nesmrtelnej....si myslím.... :shock: hezký den....zdraví martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: paráda

Příspěvek od Ilem »

jarda ovčák píše:Tlaková nádrž má v sobě vak a v něm vzduch neb plyn...
To jo, té tlakové nádrži s vakem se říká expanzomat. Na tvém místě bych to nedělal tlakově, zbytečně budeš potřebovat výkonnější čerpadlo.
Suché čerpadlo to nevytáhne z 45m, ani kdybys ho prosil na kolenou. Důvod je jednoduchý. Atmosférický tlak vytlačí vodu do 10 ti m , když nad ní uděláš vakuum. Víc ani nudli. Vzpoměň si ze školy na Torriceliho trubici. Když uděláš tuto trubici s vodou, bude hladina v 10m. (Malinko se to bude lišit podle okamžitého atmosférického tlaku.) Při čerpání z větší hloubky se ti sloupec vody prostě přetrhne.
Malyš - nevím, do jakého tlaku umí pracovat.

"Dum spiro spero"
Ciceron
jarda ovčák
Zasloužilý člen

no jo, ale...

Já to MUSÍM udělat tlakově, páč bych neměl vodu , když zaleze slunko...
Nechtěl jsem baterii...navíc bych mohl mít výstupní proud vody větší, než je hltnost čerpadla. Třeba na hašení menšího ohně.....jsem si říkal.
A to čerpadlo s jet efektem. no, to je trubka do studny a tam to injektorově přisaje vodu a fičí to nahoru.
Kámoš to má.Malyš je kolem 6 až 9 atm. Spínač hladiny.... netuším jak do vrtu o průměru 30 cm....
Možná jo,fakt nevím. ale měl bych mít zaručený odběr denně přes 20 kubíků, což by mohlo stačit. Chtěl jsem to honit fotovoltaikou bez baterek, jako v africe.....

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: no jo, ale...

Příspěvek od Ilem »

jarda ovčák píše:Já to MUSÍM udělat tlakově, páč bych neměl vodu , když zaleze slunko...
Nechtěl jsem baterii...navíc bych mohl mít výstupní proud vody větší, než je hltnost čerpadla. Třeba na hašení menšího ohně.....jsem si říkal.
A to čerpadlo s jet efektem. no, to je trubka do studny a tam to injektorově přisaje vodu a fičí to nahoru.
Kámoš to má.Malyš je kolem 6 až 9 atm. Spínač hladiny.... netuším jak do vrtu o průměru 30 cm....
Možná jo,fakt nevím. ale měl bych mít zaručený odběr denně přes 20 kubíků, což by mohlo stačit. Chtěl jsem to honit fotovoltaikou bez baterek, jako v africe.....
Tlakově nemusíš, stačí, když dáš nádrž pár metrů nad zem, jako v Africe (je fakt, že se ti také zvedne dopravní výška). No na hašení požáru už by to muselo být alespoň 20m (totéž, co tlakově 2 at) ani to není na požár nic moc. Stejně ti tlak bude postupně klesat, s požárem bych moc nepočítal. Čerpadlo s jet efektem neznám, ale odhaduji, že na tu hloubku účinnost nic moc. Malyš pokud vím, není určen pro dlouhodobý provoz, někteří výrobci udávají 2 hodiny provoz, 20 min pauza, někteří 4hodiny provoz, 30min pauza. Jinak by to asi šlo - velký výtlak, malý příkon. Ale nepočítej s tím, že, když dává kubík za hodinu při nulové hlobce vrtu, že ho bude dávat i při 45 m. Ta závislost je sice ve tvaru části převrácené paraboly, ale neudělá se velká chyba, když se zlinearizuje, takže počítej přibližně pro čerpadlo s výtlakem 9at při 45m cca 0,5 kubíku. Když půjdeš navíc ještě do tlaku, dejme tomu 1,5 at, už máš jen 0,3 kubíku, při 4,5 at už z toho nevyteče ani kapkka. To je potřeba si uvědomit. Ty čerpací křivky se u většiny čerpadel udávají, takže si to pak můžeš spočítat přesně.
Nevím, jestli jsem to napsal srozumitelně, u čerpadel se udávají dvě hodnoty: hltnost - ta platí pro nulové převýšení a maximální tlak, ten naopak platí pro nulový průtok a je to tlak u čerpadla, ne 45m nad ním (tam už je o 4,5 at menší).
Snímání hladiny není takový problém. http://www.omegaeng.cz/ppt/pptsc.asp?re ... Nav=grek13 Používali jsme ještě jiné( levnější), ale teď si nevzpomenu na tu firmu. Nebo se snímá hladinovýma sondama vodivost. (když se sondy zatopí - sepne/rozepne relé) http://www.elkoep.cz/produkty/hrh-5-1.html Místo jedné ze sond se dá použít i potrubí k čerpadlu.

Ještě jedna věc - fotovoltaika bez baterek je mnohem nárčnější na použitou elektroniku (měnič). Baterka totiž funguje jako stabilizátor napětí. Alespoň malou bych tam dal, pak můžeš používat levné měniče. A k měniči ještě jeden dodatek - do indukční zátěže je to problém, protože běžnýměnič neumí zpracovat jalovou složku. Chtělo by to kompenzovat účiník, jinak ti budou měniče odcházet jeden za druhým.

A ještě jeden dodatek, na co dát bacha. U ponorných čerpadel se udává, jak hluboko mohou být ponořena. Když čerpadlo umí vytlačit 45m vody, ještě to neznamená, že může být 45m pod hladinou (některá třeba jen 3m, některá 10). Nevím, kolik vody máš v tom vrtu (třeba po velkých deštích).

"Dum spiro spero"
Ciceron
Jans
Stálý člen

plíseň?

Příspěvek od Jans »

Potřeboval bych vědět zda se jedná o plíseň nebo snad soli.Roste to na betoně,ve sklípku,po letošních povodních,jsou to mapy.Zkoušel jsem stříkat MMS,koloid,savo,osvítit horským sluncem a zatím to vede.Buď se to vrátí nebo posune kousek vedle.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Jans
Stálý člen

plíseň?

Příspěvek od Jans »

Potřeboval bych vědět zda se jedná o plíseň nebo snad soli.Roste to na betoně,ve sklípku,po letošních povodních,jsou to mapy.Zkoušel jsem stříkat MMS,koloid,savo,osvítit horským sluncem a zatím to vede.Buď se to vrátí nebo posune kousek vedle.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

jarda ovčák
Zasloužilý člen

mno

jestli to jsou naježené chloupky šedivé barvy, tak to jsou soli.plíseň poznáš tak, že na ni stříkneš savo a zbělá a zmizí.
ale vypadá to na sůl...

Jans
Stálý člen

plíseň?

Příspěvek od Jans »

Je to spíš bílé,po postřiku čímkoli to zmizí,venku kde na to svítí slunce se to bílé sype na zem.

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: plíseň?

Příspěvek od Ilem »

Jans píše:Je to spíš bílé,po postřiku čímkoli to zmizí,venku kde na to svítí slunce se to bílé sype na zem.
Vypadá to na soli. Po deštích stoupla hladina spodní vody a asi to nemáš moc dobře izolované. Na to pomůže jen lepenka pod beton, nebo něco, co funguje podobně - existují snad i nějaké injektáže, že se to vsákne do betonu a on je pak nepropustný.

"Dum spiro spero"
Ciceron
NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Příspěvek od NAVAR »

Jans píše:Potřeboval bych vědět zda se jedná o plíseň nebo snad soli.Roste to na betoně,ve sklípku,po letošních povodních,jsou to mapy.Zkoušel jsem stříkat MMS,koloid,savo,osvítit horským sluncem a zatím to vede.Buď se to vrátí nebo posune kousek vedle.
Klasika.... to je tzv. sanytr. To dělá vlhkost ve spojení s dusičnany a fosforečnany.
Nejvíce to roste tam kde byl chlívek se zvířaty atd. Nevýhoda je v tom že sanytr je hydroskopicky takže když vyroste dále natahuje vzdušnou vlhkost, tím navlhčuje zeď a tím více pak roste. Svojí činností rozloží za čas i šutr.
Jinak se používal na výrobu střelného prachu.

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Příspěvek od Slavek Krepelka »

NAVAR píše: Jinak se používal na výrobu střelného prachu.
A dává do buřtů.

Ahoj, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
jarda ovčák
Zasloužilý člen

potřebuju

Potřebuju vědět, zdali je reálné doma vytvořit mrazák o objemu 2 kubíků s pohonem solárem.
Co tam použít za izolaci?? Napadá mne pořádnej ramfál polystyrenu a vyložit to nějakou umělou hmotou. Kolik by ta izolace měla být silná, aby to nebylo málo, nebo zbetečný.....Bude to přirozeně zděný nějakým kolemjdoucím ytongem, nebo tak něco.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Re: potřebuju

Příspěvek od martin11 »

jarda ovčák píše:Potřebuju vědět, zdali je reálné doma vytvořit mrazák o objemu 2 kubíků s pohonem solárem.
Co tam použít za izolaci?? Napadá mne pořádnej ramfál polystyrenu a vyložit to nějakou umělou hmotou. Kolik by ta izolace měla být silná, aby to nebylo málo, nebo zbetečný.....Bude to přirozeně zděný nějakým kolemjdoucím ytongem, nebo tak něco.
...zdravím....oslov Jim-a68....ten ví jak chladit a topit.... :idea: :idea: :idea: ...hezké léto martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
Zamčeno

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“