Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Pro neználky(potřebuji vědět.....)

Společenské dění u nás i ve světě.
Zamčeno
Uživatelský avatar
Ilem
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3119
Registrován: pon 25 zář 2006 20:52
Bydliště: Hradec Králové
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: ...dotaz z oblasti fyziky....

Příspěvek od Ilem »

martin11 píše: a dotaz....kdyby se ta nádoba s tím humusem biologickým před zahřátím natlakovala / na těch 10atm.../ pro Ilem...předpokládám , že by byla naplněna jen z poloviny...aby nevznikl přetlak rozpínající se kapalinou./.......tak kdyby se za studena natlakovala....tak by se ...pod tlakem i dříve obsah ohřál...???....je předpoklad správný..??. :oops: ..m11 :lol:
Nevím, z čeho tak usuzuješ? Hledal jsem hledal, a nenašel závislost měrného tepla na tlaku. Pokud nějaká je, tak se bude týkat především plynů, kapalin minimalně. Podle mého názoru to souvisí se stlačitelností.
Pokud jsi na to přišel kvůli Papiňáku, tak ten funguje jinak. Ne, že se obsah ohřeje díky tlaku rychleji, ale ohřeje se na vyšší teplotu. Proto je rychleji uvařeno.
A nebo to myslíš tak, že při větším tlaku roste teplota? To ano, ale opět se to týká především plynů, opět to souvisí se stlačitelností. Takže při natlakování se ti ohřeje především ten vzduch v horní polovině nádoby.


"Dum spiro spero"
Ciceron
martin11
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4090
Registrován: čtv 17 led 2008 16:08
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Re: ...dotaz z oblasti fyziky....

Příspěvek od martin11 »

Ilem píše:
martin11 píše: a dotaz....kdyby se ta nádoba s tím humusem biologickým před zahřátím natlakovala / na těch 10atm.../ pro Ilem...předpokládám , že by byla naplněna jen z poloviny...aby nevznikl přetlak rozpínající se kapalinou./.......tak kdyby se za studena natlakovala....tak by se ...pod tlakem i dříve obsah ohřál...???....je předpoklad správný..??. :oops: ..m11 :lol:
Nevím, z čeho tak usuzuješ? Hledal jsem hledal, a nenašel závislost měrného tepla na tlaku. Pokud nějaká je, tak se bude týkat především plynů, kapalin minimalně. Podle mého názoru to souvisí se stlačitelností.
Pokud jsi na to přišel kvůli Papiňáku, tak ten funguje jinak. Ne, že se obsah ohřeje díky tlaku rychleji, ale ohřeje se na vyšší teplotu. Proto je rychleji uvařeno.
A nebo to myslíš tak, že při větším tlaku roste teplota? To ano, ale opět se to týká především plynů, opět to souvisí se stlačitelností. Takže při natlakování se ti ohřeje především ten vzduch v horní polovině nádoby.
....jasně chápu....s ohledem na tu karbonisaci bionápně tlakové nádoby jsem myslel, jestli by se proces natlakováním nádoby před ohřátím nezrychlil.../ jsem myslel, že by se rychleji ohřál/...ale nééé...je to jasný....do konce týdne okopíruju článek odkud info o karbonisaci pochází.....potom se rozhodne, zda-li má cenu pokračovat v pokusování :idea: martin11 :lol:


... věřím, že se " TO " povede ......
c25land
Nový člen
Příspěvky: 1
Registrován: čtv 06 bře 2008 14:48

Pro vás

Příspěvek od c25land »

MaxPlanckResearch magazín vydal následující články ohledně MAGIC COAL :) někdo scháněl info :) zrovna jsem si 21. století čet a shodou náhod začal hledat na webu :) tak tady máte pár info :) omlouvám se pokud jsem zaspal ;)

Magazín :
magazineMaxPlanckResearch

PDF obsahu článku:
2006 :http://www.mpg.de/english/illustrationsDocumentation/multimedia/mpResearch/2006/heft03/3_06MPR_20_25.pdf
rozhovor 2007 :http://www.mpikg-golm.mpg.de/pdf/MaxPlanckForschung/2007/002_MagicCoal_cooking1_07.pdf -
to samé akorát ne PDF

český článek:
http://www.tretipol.cz/654-jak-uvarili-v-papinaku-uhli

další
http://nanopatentsandinnovations.blogspot.com/2010/01/green-coal-called-carbon-neutral-gr.html


Uživatelský avatar
Jim68
Zasloužilý člen
Příspěvky: 668
Registrován: úte 29 zář 2009 14:36
Dal: 1 poděkování
Dostal: 26 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Hlavně když nezlobíte...!!

Příspěvek od Jim68 »

Ano, je to pravda - stránky čezu (třípol JE čezu......) vás naučí, jak si doma vyrobit uhlí nebo neúčinnou fotovoltaickou elektrárnu či větrník... Hlavně, že jim nelezzete do zelí.... Články o nějakém progresívním výzkumu tam prostě nejsou a nebudou - to by jim pokazilo kšeft. ;) .

Není to inspiromat - je to návrat do středověku. A s tím uhlím do pleciocénu.... :roll: ?


Jim68
Be happy!
NAVAR
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1739
Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: Pro vás

Příspěvek od NAVAR »

c25land píše:MaxPlanckResearch magazín vydal následující články ohledně MAGIC COAL :) někdo scháněl info :) zrovna jsem si 21. století čet a shodou náhod začal hledat na webu :) tak tady máte pár info :) omlouvám se pokud jsem zaspal ;)

Magazín :
magazineMaxPlanckResearch

PDF obsahu článku:
2006 :http://www.mpg.de/english/illustrationsDocumentation/multimedia/mpResearch/2006/heft03/3_06MPR_20_25.pdf
rozhovor 2007 :http://www.mpikg-golm.mpg.de/pdf/MaxPlanckForschung/2007/002_MagicCoal_cooking1_07.pdf -
to samé akorát ne PDF

český článek:
http://www.tretipol.cz/654-jak-uvarili-v-papinaku-uhli

další
http://nanopatentsandinnovations.blogspot.com/2010/01/green-coal-called-carbon-neutral-gr.html
Na tohle bych si dal si pozor aby karkulka červená nepotkala Gagarina :) Ono koloidní uhlí s tím povrchem a na 180C, vopatrně.....

Jediný problém, který celou myšlenku provází, je fakt, že štěpení biomasy je výraznou exotermní reakcí, při níž se uvolňuje poměrně vysoké množství energie. A pokud není odvedena, může dojít k explozi nádoby, ve které přeměna probíhá.


Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
martin11
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4090
Registrován: čtv 17 led 2008 16:08
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Re: Pro vás

Příspěvek od martin11 »

NAVAR píše:
c25land píše:MaxPlanckResearch magazín vydal následující články ohledně MAGIC COAL :) někdo scháněl info :) zrovna jsem si 21. století čet a shodou náhod začal hledat na webu :) tak tady máte pár info :) omlouvám se pokud jsem zaspal ;)

Magazín :
magazineMaxPlanckResearch

PDF obsahu článku:
2006 :http://www.mpg.de/english/illustrationsDocumentation/multimedia/mpResearch/2006/heft03/3_06MPR_20_25.pdf
rozhovor 2007 :http://www.mpikg-golm.mpg.de/pdf/MaxPlanckForschung/2007/002_MagicCoal_cooking1_07.pdf -
to samé akorát ne PDF

český článek:
http://www.tretipol.cz/654-jak-uvarili-v-papinaku-uhli

další
http://nanopatentsandinnovations.blogspot.com/2010/01/green-coal-called-carbon-neutral-gr.html
Na tohle bych si dal si pozor aby karkulka červená nepotkala Gagarina :) Ono koloidní uhlí s tím povrchem a na 180C, vopatrně.....

Jediný problém, který celou myšlenku provází, je fakt, že štěpení biomasy je výraznou exotermní reakcí, při níž se uvolňuje poměrně vysoké množství energie. A pokud není odvedena, může dojít k explozi nádoby, ve které přeměna probíhá.


....zdravím....Gagarina jsem už piotkal v roce 1962 když byl v Praze....jsme na chodníku mávali...a fšichni jsme chtěli bejt ruskejma kosmonautama....bylo mě 12 :shock:


...nevím , zda-li Navar článek četl...ale já určitě nepsal, že je reakce silně exoterm...v tom článku to také píšou....pokud je tu někdo biochemik.....můžete popsat tu reakci....a pak jaký důvod má ta kyselina citronová.....píšou , že je to katalisátor...tj.../ si myslím/ že se reakce přímo ta kyselina nezúčastní , ale jen ji podporuje....
...pak bych ještě prosil vysvětlení....biomasa rozemletá ve vodě s přísadou kyseliny....se uzavře do hermetické nádoby..../ s expanzí..jak psal Ilem./ azačne se ohřívat vnějším zdrojem tepla. v jistém okamžiku naskočí nějaká reakce...a začne se uvolňovat /reakcí kyseliny , tlaku a tepla/ vlastní teplo / něco jako atomová bomba/ a je třeba přestat topit a začít chladit...může to někdo popsat odborně...???...ne že bych se chtěl vrátit do pleocénu...ale když nic jiného...je to zajímavé....reakční nádoba by nemusela být tak velká....a přebytek tepla by se dal akumulovat do velké nádrže...../ a pak s tím topit/....no třeba si to představuju mooooc jednoduše.....zdravím čtoucí....martin11 :lol:


... věřím, že se " TO " povede ......
NAVAR
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1739
Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: Pro vás

Příspěvek od NAVAR »

martin11 píše:
NAVAR píše:
c25land píše:MaxPlanckResearch magazín vydal následující články ohledně MAGIC COAL :) někdo scháněl info :) zrovna jsem si 21. století čet a shodou náhod začal hledat na webu :) tak tady máte pár info :) omlouvám se pokud jsem zaspal ;)

Magazín :
magazineMaxPlanckResearch

PDF obsahu článku:
2006 :http://www.mpg.de/english/illustrationsDocumentation/multimedia/mpResearch/2006/heft03/3_06MPR_20_25.pdf
rozhovor 2007 :http://www.mpikg-golm.mpg.de/pdf/MaxPlanckForschung/2007/002_MagicCoal_cooking1_07.pdf -
to samé akorát ne PDF

český článek:
http://www.tretipol.cz/654-jak-uvarili-v-papinaku-uhli

další
http://nanopatentsandinnovations.blogspot.com/2010/01/green-coal-called-carbon-neutral-gr.html
Na tohle bych si dal si pozor aby karkulka červená nepotkala Gagarina :) Ono koloidní uhlí s tím povrchem a na 180C, vopatrně.....

Jediný problém, který celou myšlenku provází, je fakt, že štěpení biomasy je výraznou exotermní reakcí, při níž se uvolňuje poměrně vysoké množství energie. A pokud není odvedena, může dojít k explozi nádoby, ve které přeměna probíhá.


....zdravím....Gagarina jsem už piotkal v roce 1962 když byl v Praze....jsme na chodníku mávali...a fšichni jsme chtěli bejt ruskejma kosmonautama....bylo mě 12 :shock:


...nevím , zda-li Navar článek četl...ale já určitě nepsal, že je reakce silně exoterm...v tom článku to také píšou....pokud je tu někdo biochemik.....můžete popsat tu reakci....a pak jaký důvod má ta kyselina citronová.....píšou , že je to katalisátor...tj.../ si myslím/ že se reakce přímo ta kyselina nezúčastní , ale jen ji podporuje....
...pak bych ještě prosil vysvětlení....biomasa rozemletá ve vodě s přísadou kyseliny....se uzavře do hermetické nádoby..../ s expanzí..jak psal Ilem./ azačne se ohřívat vnějším zdrojem tepla. v jistém okamžiku naskočí nějaká reakce...a začne se uvolňovat /reakcí kyseliny , tlaku a tepla/ vlastní teplo / něco jako atomová bomba/ a je třeba přestat topit a začít chladit...může to někdo popsat odborně...???...ne že bych se chtěl vrátit do pleocénu...ale když nic jiného...je to zajímavé....reakční nádoba by nemusela být tak velká....a přebytek tepla by se dal akumulovat do velké nádrže...../ a pak s tím topit/....no třeba si to představuju mooooc jednoduše.....zdravím čtoucí....martin11 :lol:
Právě že exotermní reakce bývá vcelku fofr. Ta je vlastně živená sama sebou, takovej bumbrlíček co čím dál více jí tím má větší hlad, a čím má větší hlad..... a furt dokola, dokud je co a nebo nepraskne.
O co se jedná, je potřeba to stopnout před kritickým bodem aby jsi z uhlí něměl popel a nádobu přetlakovanou exhaláty.
Jo klidně ať se to stane aspoň uvidíš co to dělá ale vopatrně, pojistku, malé množství a udržovat odstup, škoda každého dobrého člověka.


Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
Uživatelský avatar
Ilem
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3119
Registrován: pon 25 zář 2006 20:52
Bydliště: Hradec Králové
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pro vás

Příspěvek od Ilem »

martin11 píše: ...nevím , zda-li Navar článek četl...ale já určitě nepsal, že je reakce silně exoterm...v tom článku to také píšou....pokud je tu někdo biochemik.....můžete popsat tu reakci....a pak jaký důvod má ta kyselina citronová.....píšou , že je to katalisátor...tj.../ si myslím/ že se reakce přímo ta kyselina nezúčastní , ale jen ji podporuje....
...pak bych ještě prosil vysvětlení....biomasa rozemletá ve vodě s přísadou kyseliny....se uzavře do hermetické nádoby..../ s expanzí..jak psal Ilem./ azačne se ohřívat vnějším zdrojem tepla. v jistém okamžiku naskočí nějaká reakce...a začne se uvolňovat /reakcí kyseliny , tlaku a tepla/ vlastní teplo / něco jako atomová bomba/ a je třeba přestat topit a začít chladit...může to někdo popsat odborně...???...ne že bych se chtěl vrátit do pleocénu...ale když nic jiného...je to zajímavé....reakční nádoba by nemusela být tak velká....a přebytek tepla by se dal akumulovat do velké nádrže...../ a pak s tím topit/....no třeba si to představuju mooooc jednoduše.....zdravím čtoucí....martin11 :lol:
Martine, při hnití biomasy vzniká teplo vždy, ať už to v článku psali, nebo ne. Z toho důvodu už shořelo mnoho seníků, protože tam uskladnili nedostatečně vysušené seno. A ze stejného důvodu se musí pod širým nebem uskladněné uhlí neustále přehrabovat, aby neshořelo, ze stejného důvodu hoří haldy "hlušiny" u některých hnědouhelných lomů (například v Radvanicích hořela asi 40 let).
Článek jsem nečetl, tak budu částečně věštit, ale myslím, že mi docházejí některé souvislosti.
Tlaková nádoba bude pravděpodobně proto, aby při oněch potřebných 180ti stupních nedocházelo k varu. Takže nakonec ta čísla, která sem kluci prskli budou správně. Kyselina citronová bude pravděpodobně urychlovat reakci. Topí se pravděpodobně proto, aby se reakce spustila rychleji. Čekat na samovolné zahřátí hnitím na 180 st by mohlo trvat hodně dlouho. Podle toho, co vím o milířích předpokládám, že reakce by měla být anaerobní (česky bez přístupu vzduchu). Takže reakční nádobu pěkně plnou a expanze musí jít trubkou ode dna (jako tlaková expanze ÚT).
Jestli se po dosažení 180 st bude muset začít chladit si netroufám odhadnout, to by musel nějaký chemik.


"Dum spiro spero"
Ciceron
jarda ovčák
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1252
Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
Bydliště: Svitavy
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

potřebuju vědět

Příspěvek od jarda ovčák »

Potřebuju nějaký ventil na stlačený vzduch, který dokáže krátkodobě otevřít a uzavřít tlak vzduchu kolem 200atm.
doba otevření by měla být kolem 0.05 až 0,1 vteřiny.nejlépe plynule laditelný, mechanicky ovládaný....
Vymyslel jsem revolverový metač podkaliberních šipek. :oops:


lajos
Zasloužilý člen
Příspěvky: 2448
Registrován: pát 25 lis 2005 14:32
Bydliště: Liberec
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

Re: potřebuju vědět

Příspěvek od lajos »

jarda ovčák píše:Potřebuju nějaký ventil na stlačený vzduch, který dokáže krátkodobě otevřít a uzavřít tlak vzduchu kolem 200atm.
doba otevření by měla být kolem 0.05 až 0,1 vteřiny.nejlépe plynule laditelný, mechanicky ovládaný....
Vymyslel jsem revolverový metač podkaliberních šipek. :oops:
Máme ventili na přímé vstřikování benzínu na asi 150 atm, jsou z rakouska, stojí kolem 20000,-kč. Ovládají se s cívkou s 18A impulzi-zvládají čas i pod 1msek.


jarda ovčák
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1252
Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
Bydliště: Svitavy
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

to jo,

Příspěvek od jarda ovčák »

Taky jsem přemýšlel o autodílech.... Jenže to množství bude patrně nedostatečné.Rád bych nešel pod fí 12.....
Kdybych netrval na čisté mechanice, tak bych angažoval zatloukačku hřebíků jako zbraň.............už jsem podniknul patřičné zkoušky.......tam by se dalo operovat i s kadencí.........Jsem viděl v nabídce us firmy el zatloukadlo na krováky hřebíky......rány kalifášovy.....


NAVAR
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1739
Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: potřebuju vědět

Příspěvek od NAVAR »

jarda ovčák píše:Potřebuju nějaký ventil na stlačený vzduch, který dokáže krátkodobě otevřít a uzavřít tlak vzduchu kolem 200atm.
doba otevření by měla být kolem 0.05 až 0,1 vteřiny.nejlépe plynule laditelný, mechanicky ovládaný....
Vymyslel jsem revolverový metač podkaliberních šipek. :oops:
Tohle bych viděl na nějaký jehlový přepouštěcí ventil. Takové ventily jsou u větrovek. Dle doporučení výrobce se nádržka větrovky měla pumpou v pažbě nahustit 3x, zkoušeli jsem to posléze i 20x a ventil držel. Akorát ta malá kuličkodiabolka dělala díry do pivních lahví skrz na skrz.
Ventil to vydržel, nádobka se po nějaké době rozervala.
Takže jukni na jehlové ventily pro vakuovou či vyskotlakou techniku.


Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
jarda ovčák
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1252
Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
Bydliště: Svitavy
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

potřebuju...

Příspěvek od jarda ovčák »

Potřebuju vědět, zdali lze řadit tlakové nádrže u domácí vodárny do série a ešli je jedno, kolik jich je a taky potřebuju vědět, kolik vody vyteče z nádrže 300l.....páč budu dělat pohon čerpadla na sluníčko a to svítí enem ve dne, tak potřebuju vodu do foroty.....Vyznáte se někdo?? Můj instalatér se z toho zakuckal a ožral.


jarda ovčák
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1252
Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
Bydliště: Svitavy
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

a taky,

Příspěvek od jarda ovčák »

Ešli existujou čerpadla do studny na solární pohon.... nebo nějaká úspornější......Z hloubky 45 m..


jarda ovčák
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1252
Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
Bydliště: Svitavy
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

a taky,

Příspěvek od jarda ovčák »

Ešli existujou čerpadla do studny na solární pohon.... nebo nějaká úspornější......Z hloubky 45 m..


Zamčeno

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“