Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Proč magnetické motory nefungují

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Proč magnetické motory nefungují

Příspěvek od Slavek Krepelka »

martin11 píše:
zdravím huhu a slávka.....dík za video, toto jsem už zahlédl, jen jsem si to se slávkovým popisem nespojil....k věci, tedy kolům....
protože vím, co to je vybalancovat Fe clonku mezi magnety a provedl jsem řadu pokusů na toto tema, navíc Gromit vytvořil animaci magnetů mezi clonkou a dvojicí magnetů / viz vlákno magnetické pístové motory/ navrhovaný model 2 kol se clonkou prohlašuji za nefunkční. V okamžiku kdy dvojice protimagnetů by měla vejít do odtažného stavu se otáčení zastaví.....protože siločáry jedou i opřed magnetem a ty co již nejsou v působnosti clonky nedovolí vlstnímu tělesu magnetu pokračovat v pohybu vpřed....
tento problém jsem pokusně řešil u zmíněného pístového MM. v popisech upozorňuji na problém v tom, že mag pole clonku obtéká a to až do 5ti násobku průměru dané dvojice magnetů....např, je-li magnet průměr 1 cm, tak clonka musí být nejméně 5cm, aby magnetismus na druhý magnet nepůsobil obtokem.....tak tudy tedy néééé.....kdysi jsem napsal, že žádné kolotoče nebudou fungovat. musí se /asi/ na problém bez kolotočů....také jsem psal....po vlastních pokusech, že jakýmkoliv cloněním se ničeho nedosáhne.....vlastní pokusování mě to vícekrát naznačilo....a v posledním modelu mého MM clona není..... :idea: ....zdraví martin11 :D
Nazdar Martine.

Problém obtoku pole se velice snadno řeší tím, že se magnety připlácnou na kus železa. Ono to železo to pole každého magnetu zatraceně stáhne a magnety se přestanou navzájem magneticky domlouvat. Železné piliny, magnety, kus železa a papír tlučou všechny simulace. Na tom si to člověk snadno přečte, co se s polem děje v přítomnosti kusu železa, pokud mu nestačí si to omakat jinak. To, co ty uvádíš o pokusnictví s clonkou je sice poučné, ale nikoliv vyčerpávající. Nicméně to napovídá, že průběžný kruhový magnet fungovat nemůže a nebude. To znamená, že kolečka mlejnů musí být železná o dostatečné mase odpovídající síle magnetů, aby se železo koleček pokud možno nesaturovalo. Tímto rozhodně nemohu považovat tvou expertýzu za konečnou. Nicméně děkuju za připomínku ohledně funkce clonek, které vůbec nejsou clonkami.

Ahoj, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

Slavek Krepelka píše:
martin11 píše:
zdravím huhu a slávka.....dík za video, toto jsem už zahlédl, jen jsem si to se slávkovým popisem nespojil....k věci, tedy kolům....
protože vím, co to je vybalancovat Fe clonku mezi magnety a provedl jsem řadu pokusů na toto tema, navíc Gromit vytvořil animaci magnetů mezi clonkou a dvojicí magnetů / viz vlákno magnetické pístové motory/ navrhovaný model 2 kol se clonkou prohlašuji za nefunkční. V okamžiku kdy dvojice protimagnetů by měla vejít do odtažného stavu se otáčení zastaví.....protože siločáry jedou i opřed magnetem a ty co již nejsou v působnosti clonky nedovolí vlstnímu tělesu magnetu pokračovat v pohybu vpřed....
tento problém jsem pokusně řešil u zmíněného pístového MM. v popisech upozorňuji na problém v tom, že mag pole clonku obtéká a to až do 5ti násobku průměru dané dvojice magnetů....např, je-li magnet průměr 1 cm, tak clonka musí být nejméně 5cm, aby magnetismus na druhý magnet nepůsobil obtokem.....tak tudy tedy néééé.....kdysi jsem napsal, že žádné kolotoče nebudou fungovat. musí se /asi/ na problém bez kolotočů....také jsem psal....po vlastních pokusech, že jakýmkoliv cloněním se ničeho nedosáhne.....vlastní pokusování mě to vícekrát naznačilo....a v posledním modelu mého MM clona není..... :idea: ....zdraví martin11 :D

Nazdar Martine.

Problém obtoku pole se velice snadno řeší tím, že se magnety připlácnou na kus železa. Ono to železo to pole každého magnetu zatraceně stáhne a magnety se přestanou navzájem magneticky domlouvat. Železné piliny, magnety, kus železa a papír tlučou všechny simulace. Na tom si to člověk snadno přečte, co se s polem děje v přítomnosti kusu železa, pokud mu nestačí si to omakat jinak. To, co ty uvádíš o pokusnictví s clonkou je sice poučné, ale nikoliv vyčerpávající. Nicméně to napovídá, že průběžný kruhový magnet fungovat nemůže a nebude. To znamená, že kolečka mlejnů musí být železná o dostatečné mase odpovídající síle magnetů, aby se železo koleček pokud možno nesaturovalo. Tímto rozhodně nemohu považovat tvou expertýzu za konečnou. Nicméně děkuju za připomínku ohledně funkce clonek, které vůbec nejsou clonkami.

Ahoj, Slávek.
zdravím slávku...je mě jasné, že moje amaterské pokusy asi nevyčerpaly všechny možnosti výzkumného ústavu :lol: ...zkoumal jsem jen vztahy magnet /Fe co jsem potřeboval v tom MM motoru. Je možné, že u případu těch kol ..viz ukázka výše a tvuj popis...se magnety budou saturovat do Fe....tento problém jsem u toho motoru neřešil, byly tam komponovaná "jen" rotační clona....popsal jsem jen to, co jsem vylaboroval....někdo by měl ta kola s magnety zkusit zbastlit...a podat hlášení :idea:

... věřím, že se " TO " povede ......
minsc
Starší člen
Dal: 11 poděkování
Dostal: 55 poděkování

Příspěvek od minsc »

Slavek Krepelka píše:
Mimo téma (offtopic)
minsc píše: To je škoda, nedávno se mi vylíhlo v hlavě jedno točítko...Jestli se můžu zeptat, co přesně se děje s magnetickými poli dvou perm. magnetů, když je od sebe silou odtáhnu, nebo obráceně, když je k sobě silou přimáčknu ? Rozhýbá se magnetické pole ? Bylo by možné z něj takhle indukovat napětí ?
A že by sis vzal kouda papíru, dva i více magnetů a železný piliny a omákl si to?

Ahoj, Slávek.
Slavek Krepelka píše:
Mimo téma (offtopic)
Zobrazené pole pilinama, či čímkoliv, vůbec neodpovídá poli původnímu. Jenom jaksi ukazuje jeho tvar. Pokud by to člověk měl možnost studovat s kontrolovatelnou velikostí zrna a tvaru pilin, jejich počtu a rozložení, dá se z toho odvodit hodně, ale jinak je to vágní. Nicméně ty siločáry jsou tam díky pilinám. Piliny je v magnetickém poli tvoří a bez nich se siločáry nekonají.
Proběhni si s kompasem ocelovou budovu a zjistíš, jak železné sloupy vedou geomagnetické pole. Je to to samé ve velkém. Kámen úrazu v tom moc ale nevidím. Pokud jsme si vědomi, co dělá "měřák" s objektem měření, není s tím problém. Je to trochu jak doprasenej tachometr s procentuální úchylkou. Pokud ji znáš, je naprosto použitelný.

S laskavým pozdravem, Slávek.

Aha, já jsem si z toho vzal že to neí příliš vhodné ??? Asi jsem to blbě pochopil. Tak díky za radu.

Jsem hrozně chudej, a tak hraju automaty abych měl hodně peněz.
huhu
Zasloužilý člen
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

martin11 píše:....někdo by měl ta kola s magnety zkusit zbastlit...a podat hlášení :idea:
zbytečné. Tento magnetický motor nebude fungovat, proto že přitažlivá síla k Fe bude větší, než odpudivá síla magnetů, které jsou už daleko od sebe. Už to tu někdo psal. Nasimulovat si to můžeš dvouma magnetama na CDčku , spodní dáš k plotně z Fe a horní se pokusíš vyrazit magnetem, který k němu přiblížíš. Možno i naležato. Máš to za deset minut ověřené.
Mimo téma (offtopic)
ovšem to neznamená, že magnety vedené podobným způsobem po jiné dráze a navzájem se k sobě póly otáčející a s clonkou jiného tvaru by nemohly fungovat...
.
konec offtopicu
osobně si myslím, že spíše ne, zejména kvůli problémům se vstupem / výstupem do / z mag. pole; proto touto cestou momentálně nejdu.

-------------------
oftopic možno přesunout do vlákna kam patří.

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Re: smazat

huhu píše:double
No, na simulace bych se moc nespoléhal. Má osobní zkušenost je ta, že není nad blbý experiment aby zatlouk do zdi dobrý nápad.

Ahoj, Slávek.

huhu
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: smazat

Příspěvek od huhu »

Slavek Krepelka píše:.... není nad blbý experiment aby zatlouk do zdi dobrý nápad.
Ahoj, Slávek.
OK, tomorow, dneska je mi zdechlo :)

------------------------------

myslím, že to nejni offtopic , když se snažím dokázat, že to nebude fungovat

martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

huhu napsal...Tento magnetický motor nebude fungovat, proto že přitažlivá síla k Fe bude větší, než odpudivá síla magnetů, které jsou už daleko od sebe.

zdravím po ránu. Nechci prudit, ale přitažlivá síla Magnetu k železu nebude větší, pokud se množství Fe v clonce vybalancuje ke kvalitě magnetů....PÍŠU TO TADY UŽ ASI PO DESÁTÉ ...pokud je mezi magnety přesné množství Fe v dostatečné šířce / aby siločáry neobtékaly/ magnety se tváří jako kus dřeva....prostě nereagují na nic...ani na Fe ani na protimagnet na druhé straně clony....kurňa, už si to někdo zkuste udělat.....já s tím laborováním ztratil rok práce....ale vyplatilo se to proto, že jsem pochopil vo co gou :evil:
ještě jednou. každá stejná dvojice magnetů potřebuje vybalancovat jinou sílu / masu / Fe . nelze to paušalisovat...pokud se magnety přes clonku přitahují je zde mnoho Fe...pokud se odpuzují je zde málo Fe.....uvažuje se vždy , že jsou proti sobě shodně orientované magnety clonka nemusí být z plného kovu, ale třeba z trafoplíšků a pro balancování lze mezi plechy vkládat třeba papír po 0,05 mm. základ je ovšem dostatek Fe....
...takže argument výše od Huhu není pravdivý....zdraví martin11 :D

huhu
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

offtopic
martine , hoď se do offtopicu - bo v Akordově vlákně o tom, proč MM nefungují tvrdíš, že fungují.
end of offtopic

tu to máš :

je tam i protimagnet na clonce - souhlasným pólem. celkem 4 magnety - reálná situace.
Jestli chceš napsat, že to mám blbě a jak to mám upravit, tak mi to předveď- je to fakt na deset minut a odpověz ve vlákně o tom, proč MM fungují :jump:

-------------------------------
edit - zvýrazněna věta, kterou jsi - podle tvé reakce - přehlédl
Naposledy upravil(a) huhu dne pon 16 led 2012 10:47, celkem upraveno 1 x.

martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

huhu píše:offtopic
martine , hoď se do offtopicu - bo v Akordově vlákně o tom, proč MM nefungují tvrdíš, že fungují.
end of offtopic

tu to máš :

je tam i protimagnet na clonce - souhlasným pólem. celkem 4 magnety - reálná situace.
Jestli chceš napsat, že to mám blbě a jak to mám upravit, tak mi to předveď - je to fakt na deset minut a odpověz ve vlákně o tom, proč MM fungují :jump:
...uffff.....neděláš si ze mě / nebo z nás tady/ blázny...a myslíš to vážně???? :shock:

...když vezmeš jen tak kousek Fe, tak to není clonka ! 8)
...když vezmeš magnet do ruky a šmrdláš s ním u jiného magnetu tak to není MM !
...když to spojíš , a šmrdláš s magnetem u clonky s jiným magnetem, tak je to blábol :ethink:
...když to tak vezmeš, tak si klidně v tomto laborování pokračujte, ale dokud nepochopíte co to je vybalancovaná / magneticky/ clonka,/ jak jsem popsal výše /, tak se nikdy nikam nedostanete s cloněním magnetů pomocí Fe... :idea:

...a toto patří sem, protože takto MM nefungují...a fungovat nebudou. Vím svoje a mám to ověřené vlastními pokusy....až mě někdo přesvědčí o opaku, tak zaplatím u Jeffa sud nejlepšího piva :pivko: zdraví martin11 :D

huhu
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

martin11 píše: ...uffff.....neděláš si ze mě / nebo z nás tady/ blázny...a myslíš to vážně???? :shock:
To nemusím.
Podívej - já jsem nepsal nic o clonce. Psal jsem o tom , že na to, abys vymanil dva magnety z mg. pole uzvřeného mezi nimi a železným plíškem ti nebude stačit odpudivá síla dvou magnetů, které se od sebe vzdalují. Ještě jsem ti namaloval na papír obrys druhého kola. A nepomůže jim ani přítah magnetů, které se k plechu zdola blíží - ty jsem vynechal z pokusu. Už jsem tu ukazoval, jakou sílu potřebuješ k narušení mg. pole. S přerušením vytvořených toků je to podobné.
Toto se často v teoretických konstrukcích pomíjí a proto pak tyto MM nefungují .

Jenže ty jsi jako kočárový kůň - s klapkami na očích. Vzal sis do hlavy pístový MM - to bylo obdivuhodné bez ohledu na výsledek.
Pak sis vzal do hlavy a všude šířil , že MM nefungují
Pak ses rozhodl pro kavitaci
Teď máš v hlavě clonku a pro stromy nevidíš les.

ale věř mi, že budu moc rád, když mi předvedeš jak to má vypadat ;)

martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

huhu píše:
martin11 píše: ...uffff.....neděláš si ze mě / nebo z nás tady/ blázny...a myslíš to vážně???? :shock:
To nemusím.
Podívej - já jsem nepsal nic o clonce. Psal jsem o tom , že na to, abys vymanil dva magnety z mg. pole uzvřeného mezi nimi a železným plíškem ti nebude stačit odpudivá síla dvou magnetů, které se od sebe vzdalují. Ještě jsem ti namaloval na papír obrys druhého kola. A nepomůže jim ani přítah magnetů, které se k plechu zdola blíží - ty jsem vynechal z pokusu. Už jsem tu ukazoval, jakou sílu potřebuješ k narušení mg. pole. S přerušením vytvořených toků je to podobné.
Toto se často v teoretických konstrukcích pomíjí a proto pak tyto MM nefungují .

Jenže ty jsi jako kočárový kůň - s klapkami na očích. Vzal sis do hlavy pístový MM - to bylo obdivuhodné bez ohledu na výsledek.
Pak sis vzal do hlavy a všude šířil , že MM nefungují
Pak ses rozhodl pro kavitaci
Teď máš v hlavě clonku a pro stromy nevidíš les.

ale věř mi, že budu moc rád, když mi předvedeš jak to má vypadat ;)
:bye: já vlastně ani nevím, proč se s tebou dohaduju, když s tebou souhlasím. jestli jsem se tady o clonce mezi magnety šířil , tak jen proto, že jsem si to omákl a vím jak se to chová ne na papíru nebo v počítačové simulaci ale ve skutečnosti....
...nikde nešířím, že MM nefungují, všude šířím...od samého začátku tady / a nedá se to smazat a já si za tím stojím, že MM dělám proto, abych viděl, proč to nefunguje.../
...v hlavě clonku Fe nemám, páč ji na tom modelu MM také nemám...a to z jednoho důvodu....jakékoliv stínění je podle mých poznatků zbytečné, tím netvrdím že je technicky neschůdné...
...nepochopil jsem , proč sem taháš kavitaci, to jako že jsem magor přes všechno či jak jsi to myslel...???...
...s kočárovým koněm se ztotožňuji, to víš my výtvarníci to máme nalinkovaný.....jdeme tam kam nás vedou oči....nekoukáme napravo nalevo :idea:
...za poslední....dotaz, co ti mám předvést jak má vypadat....jsem nepochopil přání...na MM se pracuje a clonka tam není....ani žádný setrvačník :idea: až to bude sestavené tak to dám na vědomí všem. fukční či nefunkční to je jedno....u nefunkčního budu moci prohlásit, proč to nejede./ a kvalifikovaně/
O clonce už psát nebudu. Kdo bude chtít poradit co a jak se clonkou, tak už jen na SZ.....tak to je k tomuto tematu vše a promiň , jestli jsem tě rozzlobil :good: martin11 :D

huhu
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

krutopřísně offtopic

martine, to je přesně co píšu :

ty rozebereš detaily, ale nevidíš celek.

to je jako kdybys koupil spoustu krásných skříní a poskládal je do pokoje. jedna modrá, druhá žlutá, třetí hranatá, čtvrtá kulatá , každá krásná. čert to vzal, že do kopy nepasují.

------------------------------------------------
to je problém víc lidí, proto to píšu veřejně a ne do pošty

konec offtopicu

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

huhu píše: martine, to je přesně co píšu :ty rozebereš detaily, ale nevidíš celek.
Nóóó, počkej Huhu. Celek. Já bych zase řekl, že taky pár věcí pomíjíš. Ony ty magnety, jak tak stojí proti sobě u špičky clonky, se můžou přitahovat a odpuzovat až se zchvátí a nic nikam neotočí, protože působí přímo proti osám koleček, řekněme tomu beraní bod. Jak se to pootočí, začíná teprve působit nějaká tangenciální síla na kolečka. Pokud se tedy dva magnety mají šanci přitahovat ke clonce souhlasnými póly, což předpokládá clonku jaksi o větším rádiusu (sklonu) V clonky, budou se ke clonce přitahovat v žádaném směru. Ztenčování clonky řeší saturace špice clonky a přitahovat se přestávají a naopak, začínají se ještě částečně přes clonku odpuzovat, ale více méně v beraním bodě, který přerůstá ve smyslu otáčení v neberaní fázi odpuzování skoro pól proti pólu. Zde nejdje (v zóně beraniho bodu) navíc o přechod přímého přitahování ke clonce, ale o jaksi smykový přechod do odpudivého vztahu, o kterémžto smykovém odtrhování se zde několik lidí zmiňuje, hádám že včetně Tebe, že je kvantitativně neequivalentní, ba přímo slabší, než protipólové.

Za další, pokud je magnetické pole jednotlivých magnetů staženo železem materiálu koleček, mohou být magnety dost hustě obsazeny na kolečkách, tedy blízko sebe. Pak se zde asi také může projevit saturace clonky polem magnetů které jsou v pořadí druhé nejblíže špičce clonky (sakra, jak mne ten název hýbe žlučí). Tím by pomohly magnetům v beraním a těsně po-beraním bodu se od clonky zase odtrhnout. Ono to není až tak jednoduchá záležitost se na to podívat ze všech možných úhlů pro a proti. Proto je nejlépe to ubastlit, ale bnejdříve důkladně pošpekulovat, aby to člověk nezvoral a tím si nedokázal, že je to blbost.

Martine, nedej se. Máš ji. +1 :good: Já těm tvým clonkovým argumentům velice dobře rozumím. Nepiplal jsem se s tím sice ani náhodou tak strašně moc jako Ty, ale omákl jsem si to léta zpátky velice silnými, velkými ferity na různých tloušťkách železa a nedá se to odiskutovat. Tehdy jsem jenom vlastně bádal nad vodivostí více než jednoho magnetického pole u železa, tedy, OK, měkké oceli.

Ahoj, Slávek.

huhu
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

Máš pravdu, v té ukázce jde jen o to odtržení.
Mě pak napadly i jiné věci, tak jsem zkoušel posunovat clonku hore dole a nakonec jsem ji obrousil do trojuhelníku, jako že se lépe odtrhnou siločáry. Je mi jasné, že jsou to velice amatérské pokusy, ale žádný příslib možného úspěchu mi z nich nevyzněl.
I kdyby to šlo vybalancovat tak, že pod skleněným poklopem se to bude ve vakuu točit, tak to není uspokojující. Odpozující magnety se od sebe vzdalují a jejich interakce slábne. Ve chvíli, kdy potřebuješ zabrat, už mají slabou sílu. Možná by pomohla setrvačnost, ale energii setrvačnosti vybiješ k odtržení a dále už ji nemáš kde nabrat. Kdyby se udělala " clonka " do radiusu, aby přitahovala více magnetů v dolní čtvrtině kol, tak průchodem kolem železa se budou magnety brzdit. Je to past na past. I když na první pohled to vypadá geniálně.

offtopic
Dvoutaktní spalovací motor, který bude s šílenou spotřebou kuckat pár minut sestavím z věcí, které běžně koupím v železářství. A teprve takto slibný princip stojí za zdokonalování.
ontopic

martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

huhu píše:Máš pravdu, v té ukázce jde jen o to odtržení.
Mě pak napadly i jiné věci, tak jsem zkoušel posunovat clonku hore dole a nakonec jsem ji obrousil do trojuhelníku, jako že se lépe odtrhnou siločáry. Je mi jasné, že jsou to velice amatérské pokusy, ale žádný příslib možného úspěchu mi z nich nevyzněl.
I kdyby to šlo vybalancovat tak, že pod skleněným poklopem se to bude ve vakuu točit, tak to není uspokojující. Odpozující magnety se od sebe vzdalují a jejich interakce slábne. Ve chvíli, kdy potřebuješ zabrat, už mají slabou sílu. Možná by pomohla setrvačnost, ale energii setrvačnosti vybiješ k odtržení a dále už ji nemáš kde nabrat. Kdyby se udělala " clonka " do radiusu, aby přitahovala více magnetů v dolní čtvrtině kol, tak průchodem kolem železa se budou magnety brzdit. Je to past na past. I když na první pohled to vypadá geniálně.

offtopic
Dvoutaktní spalovací motor, který bude s šílenou spotřebou kuckat pár minut sestavím z věcí, které běžně koupím v železářství. A teprve takto slibný princip stojí za zdokonalování.
ontopic

...zdravím po ránu.....chce se mě odpovědět přesně na to co píšeš výše.....v tom popisu , a vidím přesně co děláš....jsou 3 / tři / zásadní chyby.....ale nebudu rozepisovat co se mě nezdá, resp. co vím z vlastního bastlení že je jinak. prostě to už nebudu komentovat. nemusím tu bejt za úplnýho Trotla jenom proto, že mám vylaborované jiné výsledky. asi nejlepší by bylo laborovat společně, abych ti přímo na stole ukázal, že "něco" je jinak. pokud ti to neukážu, tak v tvých očích budu ten kočárovej kůň nebo sestavovatel nesourodého nábytku. Docela tě s tím přirovnáním chápu a dokonce je docela výstižné. jak třeba na sestavení Fe clonky využiju kousek igelitu....je to docela na "palici". Nechám již problém tohoto MM / 2 omagnetovaná kola/ být. jsou i jiné technické problémy kolem MM.
dobrá zpráva, včera dorazil digi siloměr, takže mohu přesně/ s přesností 10g/ měřit síly v tom mém MM.
První měření bylo, jakou silou klika s pístem roztočí / pohne/osou. z polohy na 1 hodině do polohy na 3 hodině. výsledek , průměr několika odečtů , je třeba tahnout na pístu silou 0,38 kg / rotor váží cca 4 kg/
tuto zprávu bych měl spíše napsat do vlákna Mag. pístové motory....ale kdo sleduje tema tak si to přečte i tady-----tak...hezký den přeje martin11 :D

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“