Nazdar Martine.martin11 píše:
zdravím huhu a slávka.....dík za video, toto jsem už zahlédl, jen jsem si to se slávkovým popisem nespojil....k věci, tedy kolům....
protože vím, co to je vybalancovat Fe clonku mezi magnety a provedl jsem řadu pokusů na toto tema, navíc Gromit vytvořil animaci magnetů mezi clonkou a dvojicí magnetů / viz vlákno magnetické pístové motory/ navrhovaný model 2 kol se clonkou prohlašuji za nefunkční. V okamžiku kdy dvojice protimagnetů by měla vejít do odtažného stavu se otáčení zastaví.....protože siločáry jedou i opřed magnetem a ty co již nejsou v působnosti clonky nedovolí vlstnímu tělesu magnetu pokračovat v pohybu vpřed....
tento problém jsem pokusně řešil u zmíněného pístového MM. v popisech upozorňuji na problém v tom, že mag pole clonku obtéká a to až do 5ti násobku průměru dané dvojice magnetů....např, je-li magnet průměr 1 cm, tak clonka musí být nejméně 5cm, aby magnetismus na druhý magnet nepůsobil obtokem.....tak tudy tedy néééé.....kdysi jsem napsal, že žádné kolotoče nebudou fungovat. musí se /asi/ na problém bez kolotočů....také jsem psal....po vlastních pokusech, že jakýmkoliv cloněním se ničeho nedosáhne.....vlastní pokusování mě to vícekrát naznačilo....a v posledním modelu mého MM clona není..... ....zdraví martin11
Problém obtoku pole se velice snadno řeší tím, že se magnety připlácnou na kus železa. Ono to železo to pole každého magnetu zatraceně stáhne a magnety se přestanou navzájem magneticky domlouvat. Železné piliny, magnety, kus železa a papír tlučou všechny simulace. Na tom si to člověk snadno přečte, co se s polem děje v přítomnosti kusu železa, pokud mu nestačí si to omakat jinak. To, co ty uvádíš o pokusnictví s clonkou je sice poučné, ale nikoliv vyčerpávající. Nicméně to napovídá, že průběžný kruhový magnet fungovat nemůže a nebude. To znamená, že kolečka mlejnů musí být železná o dostatečné mase odpovídající síle magnetů, aby se železo koleček pokud možno nesaturovalo. Tímto rozhodně nemohu považovat tvou expertýzu za konečnou. Nicméně děkuju za připomínku ohledně funkce clonek, které vůbec nejsou clonkami.
Ahoj, Slávek.