Slávek vnímá přesný opak. Slávek.adam.benda píše: Slávek pak může vnímat znatelně menší nutnost síly při zmáčknutí nadoraz, než při snaze odpojit přitažlivé magnety. ...
Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Magnetismus - Teorie
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
- Dal: 2432 poděkování
- Dostal: 3249 poděkování
Re: Magnetismus - Teorie
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
- adam.benda
- Zasloužilý člen
- Dal: 151 poděkování
- Dostal: 258 poděkování
...Slavek Krepelka píše: Slávek vnímá přesný opak. Slávek.
No, napřed jsem myslel, že půjdu do vrtule...
Už jenom proto, že o celkově slabším poli odpudivě seskládaných magnetů jsem nekecal.
Tady bude ale háček jinde. Nevím, jak přesně jsi takové pokusnictví dělal, ale pokud se snažíš rozpojit štos navzájem přitažlivých magnetů, zřejmě se o to snažíš v jednom nějakém místě na štosu. Vynakládáš tedy sílu pro odtržení magnetů jen v jednom místě. Jenomže to je silově dost jiná situace, než když se snažíš zmáčknout několik magnetů, které se vzájemně odpuzují. Ta odpudivá síla tu existuje tolikrát, kolikrát "silově napjatých mezer" mezi magnety máš. Při odtrhávání štosu přitahujících se magnetů musíš vyvolat sílu jen v jednom místě, ne všude, na všech rozhraních. Pak musí být jednoznačně snažší magnety v jednom místě odtrhnout, než na několika místech současně je zmáčknout. Z hlediska sil jde tedy o dvě naprosto jiné situace.
- poota
- Zasloužilý člen
- Dal: 1692 poděkování
- Dostal: 2418 poděkování
Teda voni sou hlava, pane wachmajstr!adam.benda píše: Z hlediska sil jde tedy o dvě naprosto jiné situace.
Zdravím - poota
Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
Konečně. To je to přirovnání ke kočárovému péru.adam.benda píše: ... Tady bude ale háček jinde.
S laskavým pozdravem, Slávek.
- adam.benda
- Zasloužilý člen
Kočárový péra
Mimo téma (offtopic)
Konečně? Konečně jsem pochopil, jak je možné, že jsem nebyl schopen najít nějakou uchopitelnou souvislost s problémem štosu a s kočárovýma pérama. Lucifer Poota mi alespoň žhaví závity tak, že z toho snad oba pak něco máme. Kam ale v té pekelné hierarchii elevuješ Ty?
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
Re: Kočárový péra
Mimo téma (offtopic)
Odpust mi, že otázce nerozumím, možná je to mými slabinami v České čekloštině. Přeložil bych si Tvou otázku jako: "Kam ale v té pekelné posloupnosti? stoupáš? Ty?", a nedává mi to žádný smysl. Nemám tušení jakou hierarchii, či posloupnost máš na mysli, stejně jako nemám tuchu, jak a kam bych měl v nějaké stoupat, anžto si nejsem vědom, že bych byl součástí nějaké hierarchie, neřkuli pekelné.adam.benda píše: ... Kam ale v té pekelné hierarchii elevuješ Ty?
S laskavým pozdravem, Slávek.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 8 poděkování
- Dostal: 26 poděkování
Ahoj Adame, jak by to tedy bylo při interakci pouze dvou magnetů, kde je jenom jedno rozhraní? Tam se přece tenhle argument míjí účinkem...adam.benda píše: ... o celkově slabším poli odpudivě seskládaných magnetů jsem nekecal.
... pokud se snažíš rozpojit štos navzájem přitažlivých magnetů, zřejmě se o to snažíš v jednom nějakém místě na štosu...ne všude, na všech rozhraních. Pak musí být jednoznačně snažší magnety v jednom místě odtrhnout, než na několika místech současně je zmáčknout...
Na obrázku ještě připojuji svou vizi přitahu a odpuzu
Citace opravena SDK
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
Ten odpuz (spodek schematu) je celkem fajn. Tu svou představu přítahu (vršku schematu) si snad přečti pomocí pilin. Zjistíš, že i při kontaktu magnetů se pole deformuje v místě kontaktu a že čím je větší mezera, tím víc a tím je i zřetelnější, jak se siločáry uzavírají jednak kolem jednotlivých magnetů a jednak do celkového pole soustavy. Jen pro zajímavost, i kus tvrdšího ocelového drátu lze zmagnetizovat tak, že v sobě má zabudován několik pólů, jako by byl složen z několika magnetů v přitažlivé orientaci, a je to opět na pilinách k přečtení.Magneto píše: ... Na obrázku ještě připojuji svou vizi přitahu a odpuzu
Představa, že existuje severní a jižní pól magnetu není ani empiricky ani logicky udržitelná, i když ji lze použít jako šikovnou berličku. Ve skutečnosti existuje pouze směrová polarita magnetického pole v těle magnetu (a tím pádem i kolem něj), která je navíc vektorová, anžto jde o pole, jako každé jiné, které má v sobě zabudovanou dynamiku a jehož příčinnost je ukázněný, dynamický pohyb eteru.
Jinak v soustavách stejných dvou magnetů je skutečně přitažlivá síla nepatrně větší, než odpudivá.
Ahoj, Slávek.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 384 poděkování
- Dostal: 243 poděkování
Jinak v soustavách stejných dvou magnetů je skutečně přitažlivá síla nepatrně větší, než odpudivá.
kde se o tomto jevu dočtu více....dík za odpověď martin11
p.s. na tomto jevu stavím totiž ten můj motor
kde se o tomto jevu dočtu více....dík za odpověď martin11
p.s. na tomto jevu stavím totiž ten můj motor
... věřím, že se " TO " povede ......
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 8 poděkování
- Dostal: 26 poděkování
Já se ptám na to samé, co Martin, protože mám dojem, že to posuzujete podle pocitu v ruce (stlačování ukazováku proti palci versus odtrhování sevřenými palci a ukazováky). Spíš by mě zajímalo, co na to říká nestranný siloměr!Slavek Krepelka píše: ...Jinak v soustavách stejných dvou magnetů je skutečně přitažlivá síla nepatrně větší, než odpudivá.
Ahoj, Slávek.
A pak se ještě znovu ptám Adama na tu aplikovatelnost pouze na 2 magnety a tedy jen na jedno rozhraní.
Díky za odpověď
Zdraví )
Magneto
Nauč se citace, bude se Ti to určitě hodit - poo.
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
Tvé dojmy jsou docela dojemné Osobně jsem to před dlouhými lety chytil přes diskuzi (Fyzika) na Deja, která už dávno neexistuje, i s odkazem na pertinentní odbornou publikaci na netu. Kde, to už se dnes nedopídím. Jinak něco takového naměřit bude docela šichta a po domácku to nejspíš nepůjde, anžto je třeba vyloučit jakékoliv vnější magnetické vlivy, nemluvě o uchycení, které musí být v obou případech ekvivalentní a musí v odpudivé orientaci také nějak podchytit a zabránit krutnému momentu vzhledem ke tření celé žáležitosti atd. Obyčejný siloměr je Ti k ničemu a speciální bez dalšího vybavení taky. Navíc nejde jen o rozdíl sil na doraz, ale i v danných vzdálenostech. Na tom se určitě dá postavit disertačka. Třeba něco na netu najdeš. O překvapení není nikdy nouze.Magneto píše: ... protože mám dojem, ...
Slávek.
- adam.benda
- Zasloužilý člen
Síla přítahu vs. odpuzu
Ahoj Magneto. Obrázkem jsi docela pěkně popsal stav indukčních čar v obou případech. To je však jen část reality. Totiž zkroucení siločar, ať už tak nebo tak, neřeší právě tu záležitost, že odpuzovačně orientované magnety navzájem oslabují svá pole. Jeden oslabuje pole druhého, druhý prvního. Celkové pole je pak slabší. A díky tomu lze vyvinout menší sílu na zmáčknutí odpuzovaných magnetů oproti síle při roztržení dvou přitahovaných magnetů. A platí to právě při libovolném počtu magnetů, resp. mezimagnetových mezer.Magneto píše:Ahoj Adame, jak by to tedy bylo při interakci pouze dvou magnetů, kde je jenom jedno rozhraní? Tam se přece tenhle argument míjí účinkem...
V téhle věci může Tvůj (jinak správný) obrázek trochu mást, protože by to někdo mohl pochopit tak, že při odpuzování se indukční čáry navzájem vytlačují s tím, že pole jednoho magnetu nepronikne a neovlivní pole protějšího magnetu. Vysvětlení věci skrze nákresy indukčních čar bývají fajn, ale v tomhle případě je to vlastně nedostatečné, až skoro na škodu.
Ahoj Slávku, tak v rámci jednoduchosti takhle zakreslený přítah mi přijde docela dobrý...Slavek Krepelka píše:... představu přítahu (vršku schematu) si snad přečti pomocí pilin. Zjistíš, že i při kontaktu magnetů se pole deformuje v místě kontaktu a že čím je větší mezera, tím víc a tím je i zřetelnější, jak se siločáry uzavírají jednak kolem jednotlivých magnetů a jednak do celkového pole soustavy. ...
Ani nápad, Magneto. To bych si nedovolil. Takový přístup by mě mohl stát krk.Magneto píše:... mám dojem, že to posuzujete podle pocitu v ruce ...
K tomu se bohužel docela přidávám...Slavek Krepelka píše:... Jinak něco takového naměřit bude docela šichta a po domácku to nejspíš nepůjde ...
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 4 poděkování
- Dostal: 60 poděkování
zkus čtvrtou stranu tohoto vláknamartin11 píše: kde se o tomto jevu dočtu více....dík za odpověď martin11
Zkus se podělit o své zkušenosti namísto hlásání své pravdy. Jsem huhu
- adam.benda
- Zasloužilý člen
Vážení, je tu jedna věc, kterou bych měl ještě uvést na správnou míru.
Magnetické pole třeba dvou odpuzujících se magnetů je slabší třeba pro případ zmáčknutí těchto magnetů k sobě. Z hlediska pole celkového (myšleno tak, že se díváme na stav pole všude kolem této dvojice magnetů, tedy ve všech směrech od dvojice), tam oslabení není.
Nejlepší bude ukázat to na veličině, kterou jsem si kdysi dávno zavedl a pracovně jí pojmenoval
střední magnetická indukce v okolí zdrojů magnetismu - zkratka Bs
Podstata této veličiny je zhruba taková,
###
Magnetické pole třeba dvou odpuzujících se magnetů je slabší třeba pro případ zmáčknutí těchto magnetů k sobě. Z hlediska pole celkového (myšleno tak, že se díváme na stav pole všude kolem této dvojice magnetů, tedy ve všech směrech od dvojice), tam oslabení není.
Nejlepší bude ukázat to na veličině, kterou jsem si kdysi dávno zavedl a pracovně jí pojmenoval
střední magnetická indukce v okolí zdrojů magnetismu - zkratka Bs
Podstata této veličiny je zhruba taková,
###
Naposledy upravil(a) rival dne ned 06 pro 2015 23:12, celkem upraveno 2 x.
Důvod: Zklamání
Důvod: Zklamání
- poota
- Zasloužilý člen
- Dal: 1692 poděkování
- Dostal: 2418 poděkování
Dovolím si ještě připodotknout, že to Tvoje Bs bude stejné i při jakékoli jiné vzájemné orientaci magnetů.
I když čistě soukromě si Tvoje "zdroje magnetizmu" překládám jako "zdroje aktivity magnetického pole", protože bez nich se domnívám, že to pole zůstává quazineutrální neboli pasivní.
Zdravím - poota
I když čistě soukromě si Tvoje "zdroje magnetizmu" překládám jako "zdroje aktivity magnetického pole", protože bez nich se domnívám, že to pole zůstává quazineutrální neboli pasivní.
Zdravím - poota
Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe