Magneto píše:Ahoj Adame, jak by to tedy bylo při interakci pouze dvou magnetů, kde je jenom jedno rozhraní? Tam se přece tenhle argument míjí účinkem...
Ahoj Magneto. Obrázkem jsi docela pěkně popsal stav indukčních čar v obou případech. To je však jen část reality. Totiž zkroucení siločar, ať už tak nebo tak, neřeší právě tu záležitost, že odpuzovačně orientované magnety navzájem oslabují svá pole. Jeden oslabuje pole druhého, druhý prvního. Celkové pole je pak slabší. A díky tomu lze vyvinout menší sílu na zmáčknutí odpuzovaných magnetů oproti síle při roztržení dvou přitahovaných magnetů. A platí to právě při libovolném počtu magnetů, resp. mezimagnetových mezer.
V téhle věci může Tvůj (jinak správný) obrázek trochu mást, protože by to někdo mohl pochopit tak, že při odpuzování se indukční čáry navzájem vytlačují s tím, že pole jednoho magnetu nepronikne a neovlivní pole protějšího magnetu. Vysvětlení věci skrze nákresy indukčních čar bývají fajn, ale v tomhle případě je to vlastně nedostatečné, až skoro na škodu.
Slavek Krepelka píše:... představu přítahu (vršku schematu) si snad přečti pomocí pilin. Zjistíš, že i při kontaktu magnetů se pole deformuje v místě kontaktu a že čím je větší mezera, tím víc a tím je i zřetelnější, jak se siločáry uzavírají jednak kolem jednotlivých magnetů a jednak do celkového pole soustavy. ...
Ahoj Slávku, tak v rámci jednoduchosti takhle zakreslený přítah mi přijde docela dobrý...
Magneto píše:... mám dojem, že to posuzujete podle pocitu v ruce ...
Ani nápad, Magneto. To bych si nedovolil. Takový přístup by mě mohl stát krk.
Slavek Krepelka píše:... Jinak něco takového naměřit bude docela šichta a po domácku to nejspíš nepůjde ...
K tomu se bohužel docela přidávám...