Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Diskuze k seriálu o magnetech

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: pohon padesátikorunou

Příspěvek od Slavek Krepelka »

huhu píše: Jak nejšetrněji rozřežu ferit ? .. jak opracuju neodym na přesný tvar abych ho nevyhřál. A jak slepím ( čím ) ferit a neodym ??????????????????
Toť otázka. Dnes se ferity řežou profesionálně vodním proudem unášejícím "abrazive" tedy něco jako karborundový písek. Něčím se to ale tutově dělalo před tímto vynálezem, čím nevím, nejspíše flexkou s kotoučem na žulu. Bacha na ferit, dokáže se odštipovat a střílí to jak z praku. Definitivně dobré oblečení, svářečské tlusté rukavice a hlavně chránič na obličej.

Co se týče neodymů, z nějakého důvodu jsou pokovené silnou vrstvou jiného kovu. Vygoogli si to a prověř proč. Určitě je za tím ale velice dobrý důvod. Možná je to moc křehké a zase se to při nárazu štípe a střílí. Možná jedovatost? Každopádně do toho nevrtej, dokud nevíš.
Lepit to určitě půjde epoxy.

Ahoj, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

Slavek Krepelka píše:Co se týče neodymů, z nějakého důvodu jsou pokovené silnou vrstvou jiného kovu.
Bez pokovení údajně reznou neuvěřitelnou rychlostí.

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
huhu
Zasloužilý člen
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

Voda mě napadla jako první, ale za jedno to mám momentálně daleko a za druhé už minule mě hnali s mnohem větší věcí.... :)
Takže buďto pomalu a opatrně ručním nástrojem, nebo dremelem v emulzi a to bude pěkný binec okolo ....
Co se týče toho pokovení, mám tu hrst magnetů z číny, lepím je vteřiňákem s aktivátorem a při demontáži jde pokovení často dolu. Pod ním je materiál mnohem poréznější a magnet bez pokovení je podstatně křehčí. Že by to rapidně rezlo nemůžu potvrdit. Takže to zkusím ořezat a lepit bez toho pokovení, lepidlo lépe zateče.
No, použiju pětiminutový Epoxy od Havel kompozites, ale i ten zraje den, nebo L285. Pětiminutový znamená, že za pět minut už se nedá zpracovávat. Takže technologické pauzy, ale asi jediné řešení.

Kdyby někdo měl zkušenost s tím řezáním v domácích podmínkách - klidně do SZ
:-)

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

huhu píše:Voda mě napadla jako první, ......Kdyby někdo měl zkušenost s tím řezáním v domácích podmínkách - klidně do SZ
:-)
Nazdar Huhu, že jsem si vzpoměl, i když po tom možná nic není, ale sklo se dá vrtat měděnou trubičkou a přisejpat brusný prach, nebo použít brusnou pastu. S tím řezáním by to asi fachalo s měděným kotoučem taky. Musí se dost tlačit, aby se brusný prach do mědi zatlačoval a moc jí nebrousil.
Ahoj, Slávek.

neoanthropus
Starší člen
Dostal: 2 poděkování

Příspěvek od neoanthropus »

huhu píše:potřebuju v souvislosti s tím poradit. Jak nejšetrněji rozřežu ferit ?
Máte s tím někdo zkušenost ?
Ano máme. Nám pri naších prácach s delenim feritou "po domácky" velmi pomohol tento návod. N
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

neoanthropus píše:
huhu píše:potřebuju v souvislosti s tím poradit. Jak nejšetrněji rozřežu ferit ?
Ano máme. Nám pri naších prácach s delenim feritou "po domácky" velmi pomohol tento návod. N
To funguje vetšinou špatne, nebo vubec. Diamantový kotouč ve flexce buď pod vodou, nebo s proudem vody. Je dobré, když má flexka regulaci, jinak to moc prská. Pro rotační úpravy funguje také opatrné soustružení, pokud je vhodný nuž a s vodou/emulzí.

NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Příspěvek od NAVAR »

Akord píše:
neoanthropus píše:
To funguje vetšinou špatne, nebo vubec. Diamantový kotouč ve flexce buď pod vodou, nebo s proudem vody. Je dobré, když má flexka regulaci, jinak to moc prská. Pro rotační úpravy funguje také opatrné soustružení, pokud je vhodný nuž a s vodou/emulzí.
Diamantový kotouč ve flexce pod vodou a nebo s proudem vody zavání Darwinovou cenou :D
Jinak jde o teplotní šok který ferit nevydrží a tak praskne, možná by to šlo udělat i tak že kolem feritové tyčka se namotá tenký smaltovaný drátek a ten se nechá "shořet" , čili se nárazově přetíží.
Podobný princip je i otvírání lahve vína tkaničkou od bot.

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

NAVAR píše:Diamantový kotouč ve flexce pod vodou a nebo s proudem vody zavání Darwinovou cenou :D
To ano, je používat ochranné pomucky i na elektriku.
S nekterýma ferity teplo ani nehne, a už vubec ne prasknutí teplem na zakázku, to funguje jenom nekdy.

huhu
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Diskuze k seriálu o magnetech

Příspěvek od huhu »

Flexou řežu kameny za mírného polévání vodou a nemám s tím problém.
Stroj má dvojitou izolaci, elektřina je až za úhlovou převodovkou. Ta voda docákne nejdál do štítu kolem kotouče. Obecně to asi nejde doporučit, ale pokud je člověk soudný, je to bez nebezpečí.

Včera jsem řezal toroid dremelem, malé otáčky, chladil řepkovým olejem, šlo to vcelku dobře, ale ve finále, když jsem se prokousal skrz, tak mi toroid prasknul na protilehlé straně. Bude to chtít větší trpělivost, ale půjde to.

Míra966
Nový člen

Příspěvek od Míra966 »

Neodym se dá řezat 1mm kotoučem z flexy v soustruhu, při velmi nízkých otáčkách. Ale za sucha se to chová, jako kamínek do zapalovače a odlétnuvší jiskra zapálí nahromaděné piliny. Se značnou trpělivostí to jde.

huhu
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

Dokonáno, jenže se to nechová jak jsem potřeboval, což jsem bohužel čekal. Viz obrázek.
Hmota se nezachovala jak jsem chtěl a prach z rozdrceného ferritu se nastěhuje na ty dva magnety.

Čili potřebuju vyrobit magnet v podobě prstenu. A teď nevím, když odmagnetuju obyčejný magnet, rozdrtím ho, prosytím lepidlem a vzniklou kompozici slisuju do tvaru kroužku, jestli se po zmagnetování bude chovat jako kompaktní magnet.
Druhá varianta je použít magnet, který už takový tvar má, odmagnetovat ho a zmagnetovat podle sebe. to má tu nevýhodu, že díry vprostřed bývají malé a nenavinu dostatečně husté závity, takže se mi někde projeví póly a nebudu mít to co zamýšlím. Účelem je srovnat domény do kruhu uvnitř prstence.

-------------------------------------------------------------

pozn. - místo ocelových špon, používám na zobrazení siločar rozdrcenou hmotu z jádra vychylovací cívky orazovky televize. Prach nezůstává zmagnetovaný.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

huhu píše:Dokonáno, jenže se to nechová jak jsem potřeboval
Nazdar Huhu, Jak moc potřebuješ, aby to bylo kruhové a ne šišoidní? Dvě podkovy Ti totiž tohle taky udělaj.

Jo, ještě taky je možnost ho udělat z měkké oceli. Tady bych tě odkázal na Leedskalnina a jeho Magnetic Holder (držák magnetismu). Jde o to, že on prakticky prokázal, že pokud navineš na kus kruhového železa (on to udělal z "měkké" ohnuté tyče kterou přemostil kusem ploché oceli, aby se to dalo lehce spojita a rozpojit) a cívku dáš pod DC, bral to z autobaterky, kruh se kruhově zmagnetizuje a zmagnetizování trvá asi nafurt i po odpojení cívky, dokud člověk ocelový kruh mechanicky nerozpojí. Snad se to dá trochu přirovnat k superkonduktivnímu kruhu ve kterém je uzavřen cirkulující el. proud s tím, že v tomto okruhu je uzavřen (podle Leedskalnina) magnetický proud. Navenek se to nijak neprojevuje. On to dokázal tím, že ten svůj držák nabudil cívkou se žárovičkou a baterku odpojil. Potom myslím hned zavřel okruh cívka-žárovička a šup s tím na polici. Žárovka samozřejmě nesvítila. Nechal to stát na polici myslím nejdéle 7 měsíců. Po této době odtrhl plocháč z podkovy a žárovka mu posvítila, čímž dokázal, že "magnetický proud", tedy podle většiny kruhové magnetické pole, které v tom bylo zavřené, i po sedmi měsících dokázalo naindukovat žárovičku očividně (neměřil to) beze ztrát. Pokud tedy nepotřebuješ supermagnet, je to taky cesta.

Ahoj, Slávek.

huhu
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

Ten Leedskalin jsem viděl. V podstatě chcu něco takového, ale bez cívky a bez přechodů.
Já mám přechody na hranách magnetů, Leedskalin na přechodech podkova/klema.
Mám obavy i z homogenity vlivem nestejnoměrnosti závitů při magnetizaci. Vnější obvod je vždy větší.
Kruh to musí být. V nejhoršim zkusim palcovou bezešvou ocelovou trubku, uříznu z ní kolečko. Bude to slabé, ale nejjistější. Dík

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

huhu píše:Ten Leedskalin jsem viděl.
Je to tvoje batole, a nevím přesně na co, i když tuším :) Cívku můžeš vždycky z toho kolečka po zmagnetizování zase odundat, né?

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

huhu píše:Čili potřebuju vyrobit magnet v podobě prstenu.
To není problém, a nechápu ty obstrukce a omáčku kolem. Co vlastne chceš dosáhnout? Je to principiálne v porádku a platí logika? Proč to podmiňuješ feritem, jaký efekt vlastne očekáváš? Na netu je spousta bludu vycházejících pouze z neznalosti veci a špatne provedených experimentu.

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“