Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Výbava vhodná při kolapsu civilizace.

Společenské dění u nás i ve světě.
Odpovědět
peroxid
Stálý člen
Dal: 6 poděkování
Dostal: 6 poděkování

Re: Výbava vhodná při kolapsu civilizace.

Příspěvek od peroxid »

Tak jsem pořídil pytel žížal a začnu je testovat na cibulové šlupky, které můžu odebírat na tuny. Jednu hrst žížal jsem si dal i do nádobky pod kuchyňskou linku a krmím je odpadem z kuchyně. Viděl jsem a čichal k různým druhům zpracovaného odpadu a vypadalo to zajímavě. Např přepracovaný hnůj ze zoo absolutně bez zápachu. Člověk, který mi žížaly dodával tvrdí, že si holky umí poradit i s nějakou ekologickou zátěží, tak jsem zvědavý. Měl bych pro ně cvičiště. Údajně umí i část těžkých kovů převést na nerozpustnou variantu. Potřeboval bych likvidovat kombinaci uhlovodíků, chrómu a bóru (pražce) něco z toho je nasáklé i v písčité půdě. Jardo, jakým tempem ti (pokud jsi je nasadil) zpracovávají žížaly ty tuny hnoje? A co rýže? Domluvil ses s místním zástupcem asijské menšiny? Rozjíždím, zatím v malém představu drobné soběstačné komunity pro bývalé bezdomovce, tak možná nějaké místní Vietnamce zkusím oslovit s poptávkou, než bude vlastní sklizeň. Jenom jestli tam ještě nepůsobí oranžový agent.

jarda ovčák
Zasloužilý člen
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

Příspěvek od jarda ovčák »

Žížaly jsou pěkný kuy.
Dovezl jsem si pár furek hnoje od koní, vysypal pár kyblů žížal a na jjaře, tedy 6 měsíců práce žížal se oběm zmenšil i váha zmenšila o třetinu..... měl jsem cca 200 tun hnoje a zbyly méně než 2 třetiny.. dobře, něco uhnilo, ale himl, 60 tun hnoje aby zmizelo je fakt kaše. je to škoda, myslím si, že by ty procesy měly probíhat přímo v půdě. S jakýmkoli odpadem, s půdníma bakteriema a houbama.....ta cibule je zajímavá....

„Kdybych byl postaven před rozhodnutí mezi zbabělostí a násilím, zvolil bych násilí.“ Gándí
huhu
Zasloužilý člen
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

ještě jedna stránka z brožury, tentokrát o žížalách

http://huhu.own.cz/zizaly.pdf

tak nevím, jak to mám chápat, ale s tvou zkušeností to asi moc nekoresponduje což ....

jarda ovčák
Zasloužilý člen

No jasně, upřesním.
Myslím si, že biomasa, tedy i hnůj obsahuje fůru dobrot, které jsou vzácné.když je necháme na kupě pro žížaláky , tak vznikne vermikompost, který je sice super, avšak ztráty výživových látek jsou as 40 %...sice je kvalitní a..... já nevím co všechno, ale jsou to ztráty. Jedná se o výluh deštěm, výpar do ovzduší a nejrůznější oxidace, které probíhají mimo půdu, tedy mimo místo určení.
Naopak, když to probíhá na místě určení, pak z toho profitují nejen žížaláci, kteří zůstávají na místě, ale i miliarda dalších konzumentů... bakterie, houby, plísně , hmyzáci a banda ostatních.
Sice to je v rozporu s pravověrným vermikompostářstvím, ale je to můj privátní názor .....kdybych měl více hnoje, větší lžíci u nakladače a více času, pak bych fakt uvažoval o vermikompostárně. komerční....

„Kdybych byl postaven před rozhodnutí mezi zbabělostí a násilím, zvolil bych násilí.“ Gándí
NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Příspěvek od NAVAR »

Tuším že jeden z bývalých poradců jednoho součastného miliardáře má vermiokompostárnu a vcelku dobře na tom profituje, Jednak prodává žížaly i rybářům a jednak tuším vyrábí i žížalí čaj. Žížalí čaj to je to co Ti z kompostu vykape během toho když žížaly pracůjí a na kompost třeba prší, takový výluh.

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
huhu
Zasloužilý člen
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

činění

Příspěvek od huhu »

O vánocích jsem dostal živého králíka.
Tak jsem si říkal, když u mám čerstvou kožku, že si udělám rukavice. No, před mnoha lety jsem měl soupravu na činění kůží, ale tu už jsem nesehnal. Našel jsem pár reálných způsobů a vybral jsem ten, kdy se očištěná kožka válí tři dny v roztoku octa soli. Výsledek je uspokojivý jako předložka, ale kvalit jakých jem dociloval s tou soupravou to nedosahuje. Zejména vláčnost je menší. I po namazání lanolinem.

Otázka : máte někdo ověřený způsob činění z běžně dostupných chemikálií ?

pozn : tahání kůže přes ostrou hranu kůlu a napnání proběhlo, v tom problém není.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: činění

Příspěvek od poota »

huhu píše: Otázka : máte někdo ověřený způsob činění z běžně dostupných chemikálií ?

pozn : tahání kůže přes ostrou hranu kůlu a napnání proběhlo, v tom problém není.
Za dob mého mládí patřilo k domácím pracem žen udržování ohně a žvýkání kůží.
Od pravěku však uběhlo již kala-kala dní a staré dobré zvyky upadly v zapomnění. Reflex neustálého pohybu dolní čelistí zůstal u žen zachován, bohužel bez té zvuktlumící kůže.
Škoda, svět už dávno není, co býval. :(

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
jarda ovčák
Zasloužilý člen

mno...

Zvláčnění kůže provádím dle účelu kožešiny či kůže.Pooprvé mažu rybím tukem či tránem a pak směsí 1:1trán a lůj zatepla smíchané a nakonec, po týdnu doladím čistým lojem neb vepřovým sádlem. Finíto. Lanolín je vlnotuk, o tom jsem neslyšel. Pro lepší účinek to mrskni do mixeru, přilej něco čpavku a vody.
Jde to i sádlem, nejlépe zatepla obého.

Palo
Zasloužilý člen
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Voda

Příspěvek od Palo »

Dnes jsem si uvědomil, že pokud tu vznikne problém, kdy celý systém zkolabuje, tak všichni samozřejmě přestavou chodit do práce a přestane hned po elechtrice i vodárna čerpat vodu do našich kohoutů.
A pokud náhodou vodárna bude pracovat dál, nebude nikdo, kdo by zajišťoval doplňování látek pro chlorování vody. Takže pokud přesto pojede elektrárna a bude čerpat vodu, pak nebude chlorována a tedy bude problém s nemocemi atd.

Osobně si stejně myslím, že pokud se v některých místech naší republiky objeví větší množtví angín, je to dáno tím, že došla zásoba látek pro chlorování vody ve vodárnách a voda nebyla vydesinfikována. Osobně jsem se z jedné studny kamaráda celkem hezky nakazil a nebýt PMS1, skončil bych ležák na 14 dní s antibiotikama stejně jako on.

Problém nemusí být pouze jídlo, ale zejména voda. Tím pádem, pokud bych chtěl přežít, zásadním předpokladem bude nejen zajištěný zdroj vody, ale i desinfekce vody. Běžně se voda chloruje a dosud bylo chlorování vody považováno za nejúčinnější způsob likvidace breberek ve vodě... Já mám jasno...

Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
jarda ovčák
Zasloužilý člen

mno....

Ano, voda bude veliký problém. To je pravda. Avšak i kanalizace a likvidace odpadků bude ve městech docela veselá záležitost. Zase nebude jídlo, takže těch exkrementů nebude tolik. Relativně...Stačí si představit nefunkční kanalizaci a hejna zdivočelých militantních potkanů....zasejc, takovej potkan, dokřupava upečenej, s nádivkou a novýma brambůrkama, troškou bazalky.......

JOVA
Zasloužilý člen
Dostal: 7 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JOVA »

No být tebou, tak bych se moc nesmál. Kde si myslíš, že ty zoufalý hordy lidí z města budou hledat potravu? :D
Ten kdo něco chová, nebo pěstuje bude první na ráně. :(

Palo
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palo »

Nuže kuš bude povinná výbava pěstitelů ;)

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

Kuše je zbraň poměrně tichá, přesná a průbojná.
To byly výhody.
Je neskladná, je těžká, obtížně se nabíjí.
Pro obranu proti více útočníkům, a najmě pak v noci, považuji za rozhodující výhodu podstatně vyšší kadenci, než jaké může docílit třeba i "lehká" kuše. Z čistě mechanických zbraní tento požadavek plní daleko lépe luk a nebo prak. Obě tyto zbraně jsou mnohem lehčí, snáze transportovatelné a k prvnímu výstřelu připravené daleko dřív než kuše.
Pro boj na kratší vzdálenosti je výhodný i oštěp s listovým hrotem, který se dá použít jak k vrhu, tak i pro "boj zblízka", kdy zvládá naprosto bezkonkurenčně všechny takzvané menzury od dlouhé až po těsnou, což je mezi chladnými zbraněmi naprostá vyjímka a neocenitelná výhoda. Prakticky stejné vlastnosti, tedy kromě zásahu hrotem při vrhu, má i zhruba dvoumetrová hůl potřebné pevnosti. Její výhodou je snadná a levná výroba.
Luk, prak i oštěp nebo hůl ovšem vyžadují pro efektivní ovládání poměrně dlouhý výcvik, protože jejich používání je potřeba dostat na úroveň kontrolovaných reflexů. Na druhou stranu je to zase docela dobrá zábava.
Moje připomínka vychází spíš z praxe než z teoretických úvah.

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Palo
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palo »

poota píše:Kuše je zbraň poměrně tichá, přesná a průbojná.
To byly výhody.
Je neskladná, je těžká, obtížně se nabíjí.
Pro obranu proti více útočníkům, a najmě pak v noci, považuji za rozhodující výhodu podstatně vyšší kadenci, než jaké může docílit třeba i "lehká" kuše. Z čistě mechanických zbraní tento požadavek plní daleko lépe luk a nebo prak. Obě tyto zbraně jsou mnohem lehčí, snáze transportovatelné a k prvnímu výstřelu připravené daleko dřív než kuše.
Nó já Ti nevím... Viděl jsem ruční kuš, kdybys si ji vzal na záda, tak nikdo nepozná, že něco máš, když k němu jdeš.... Nabití trvá odhadl bych jednu až dvě vteřiny, přesnost oproti praku a luku super, prostřelí 8 cm bůček s kostí bez problému...

Ondřej
Zasloužilý člen
Dostal: 7 poděkování

Příspěvek od Ondřej »

poota: co máš vlastně za praxi se zbraněma? Co děláš/dělals?

Tak kopí mám za nejlepší kontaktní zbraň. Za další dobrý odpuzovač blbů považuju pepřáky. Samozřejmě nejlepší obrana před pepřákama jsou brejle na airsoft apod.

Odpovědět

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“