Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Teplovzdušný solární panel
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 3 poděkování
-
- Nový člen
- Dostal: 2 poděkování
Trombeho stěna aneb Vzduchový kolektor svépomocí VI
VÝSLEDKY Z PROVOZU
Již po prvním slunečném dnu (1.10.) jsem zjistil, že výstupní teplota je o mnoho vyšší, než jsem plánoval. Teplota běžně dosahuje 60°C, což je zbytečně moc. I teď, v prosinci, kdy venkovní teplota je –10°C, ale je bezmračný den, výstupní teplota byla 52°C!! Za 70dní, co to je v provozu, kolektor topil již 281hodin.
ZLEPŠENÍ
Jak jinak by to mělo dopadnout, když to byl prototyp? Samozřejmě, už jsem provedl několik zlepšení.
První část má za cíl snížit výstupní teplotu vzduchu z kolektoru (a tím snížit ztráty kolektoru a zvýšit zisk). Předně jsem upravil ventilátor. Nechal jsem se inspirovat lodní dopravou. Tam se také pro zvýšení účinnosti lodního šroubu používá druhá „vrtule“, umístěná za tou první.
Je to jakési „turbo“, které mění směr vycházejícího vzduchu z vrtule. Dokonalejší ventilátory to mají už z výroby. Jde o to, že samotná vrtule sice tlačí vzduch, ale ne ve směru osy. To je dobře vidět, pokud si za ventilátor v rouře dáte kousek nitě, nebo přes ventilátor proběhne kousíček papíru. Vzduch opouští vrtuli a krouží ve spirále. Ten rotační pohyb – to jsou ztráty.
Z plechu jsem vystřihl a naohýbal vrtulku, kterou jsem vzpříčil v trubce za ventilátorem. Je nutné si dávat pozor, záleží na smyslu otáčení ventilátoru. Výsledek je překvapivý. Nechápu, proč to nedělá již výrobce. Viz foto.
Dále jsem využil místních možností, a do páru s ventilátorem kolektoru jsem přidal druhý, větrání z koupelny. Náhodou je to na úplně opačném konci domu…
Další zlepšení: termostat jsem nastavil tak, aby v poledne oba ventilátory na hodinu běžely bez ohledu na teplotu v kolektoru. V domě se tak větrá každý den.
A poslední úprava: Nabarvil jsem ventilátor v kolektoru na černo, aby nebyl tak vidět.
Až budu dělat druhý kolektor, ještě jednu změnu mám: Kotvení přední stěny do zdi (ty bílé terče na fotce), nebudou v rastru 3x3, ale 2x4, vzdálenost od krajů asi 30cm.
Jak v létě
Pro úplnost přidám můj plán, jak to bude fungovat v létě. Snad to tak i bude. Léto kolektor ještě nezažil. V podstatě žádnou funkci pro něj nemám. Ohřívat vodu by bylo ideální, ale přináší to veškeré složitosti a investice, jako kolektor na střeše. Takže plán, jak jej „vypnout“:
1. Kolektor je pod střechou a svislý. Takže v létě bude jeho výkon „klesat“ protože úhel je velmi nevhodný. Navíc díky velkému přesahu střechy bude velkou část dne zastíněný.
2. Aby se nepřehříval (ventilátor bude vypnutý), nachystal jsem v horní části větrací otvor (v podstatě to samotné, co sání dole). Ten se otevře a hotovo.
3. Kdyby ani to nestačilo, mám plán B. Kolektor zakrýt bílou netkanou textilií.
Tak a to je vše. Budu rád, když se mezi diskutujícími najdou ti, co mne budou následovat. Ocením, když se se mnou podělí o své zkušenosti a náměty ke zlepšení. Taky kdyby někdo chtěl něco vysvětlit, jsem tu.
Již po prvním slunečném dnu (1.10.) jsem zjistil, že výstupní teplota je o mnoho vyšší, než jsem plánoval. Teplota běžně dosahuje 60°C, což je zbytečně moc. I teď, v prosinci, kdy venkovní teplota je –10°C, ale je bezmračný den, výstupní teplota byla 52°C!! Za 70dní, co to je v provozu, kolektor topil již 281hodin.
ZLEPŠENÍ
Jak jinak by to mělo dopadnout, když to byl prototyp? Samozřejmě, už jsem provedl několik zlepšení.
První část má za cíl snížit výstupní teplotu vzduchu z kolektoru (a tím snížit ztráty kolektoru a zvýšit zisk). Předně jsem upravil ventilátor. Nechal jsem se inspirovat lodní dopravou. Tam se také pro zvýšení účinnosti lodního šroubu používá druhá „vrtule“, umístěná za tou první.
Je to jakési „turbo“, které mění směr vycházejícího vzduchu z vrtule. Dokonalejší ventilátory to mají už z výroby. Jde o to, že samotná vrtule sice tlačí vzduch, ale ne ve směru osy. To je dobře vidět, pokud si za ventilátor v rouře dáte kousek nitě, nebo přes ventilátor proběhne kousíček papíru. Vzduch opouští vrtuli a krouží ve spirále. Ten rotační pohyb – to jsou ztráty.
Z plechu jsem vystřihl a naohýbal vrtulku, kterou jsem vzpříčil v trubce za ventilátorem. Je nutné si dávat pozor, záleží na smyslu otáčení ventilátoru. Výsledek je překvapivý. Nechápu, proč to nedělá již výrobce. Viz foto.
Dále jsem využil místních možností, a do páru s ventilátorem kolektoru jsem přidal druhý, větrání z koupelny. Náhodou je to na úplně opačném konci domu…
Další zlepšení: termostat jsem nastavil tak, aby v poledne oba ventilátory na hodinu běžely bez ohledu na teplotu v kolektoru. V domě se tak větrá každý den.
A poslední úprava: Nabarvil jsem ventilátor v kolektoru na černo, aby nebyl tak vidět.
Až budu dělat druhý kolektor, ještě jednu změnu mám: Kotvení přední stěny do zdi (ty bílé terče na fotce), nebudou v rastru 3x3, ale 2x4, vzdálenost od krajů asi 30cm.
Jak v létě
Pro úplnost přidám můj plán, jak to bude fungovat v létě. Snad to tak i bude. Léto kolektor ještě nezažil. V podstatě žádnou funkci pro něj nemám. Ohřívat vodu by bylo ideální, ale přináší to veškeré složitosti a investice, jako kolektor na střeše. Takže plán, jak jej „vypnout“:
1. Kolektor je pod střechou a svislý. Takže v létě bude jeho výkon „klesat“ protože úhel je velmi nevhodný. Navíc díky velkému přesahu střechy bude velkou část dne zastíněný.
2. Aby se nepřehříval (ventilátor bude vypnutý), nachystal jsem v horní části větrací otvor (v podstatě to samotné, co sání dole). Ten se otevře a hotovo.
3. Kdyby ani to nestačilo, mám plán B. Kolektor zakrýt bílou netkanou textilií.
Tak a to je vše. Budu rád, když se mezi diskutujícími najdou ti, co mne budou následovat. Ocením, když se se mnou podělí o své zkušenosti a náměty ke zlepšení. Taky kdyby někdo chtěl něco vysvětlit, jsem tu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Vlastní zkušenost je nesdělitelná ...
- poota
- Zasloužilý člen
- Dal: 1692 poděkování
- Dostal: 2418 poděkování
Re: Trombeho stěna aneb Vzduchový kolektor svépomocí VI
2.a Ve spodní části kolektoru zavřít otvor pro nasávání vzduchu zvenku a otevřít otvor, kterým se bude nasávat vzduch z místnosti. Ten se v kolektoru ohřeje a bude vyfukován nahoře ven = klimatizace.LubosV píše: Jak v létě
...
...
+1
Zdravím - poota
Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
- Nemo
- Starší člen
- Dal: 64 poděkování
- Dostal: 27 poděkování
Trochu jiný kolektor
Pomalu doma bastlím testovací teplovzdušný kolektor ze dvou křídel dřevěného okna. Dal jsem je nadoraz k sobě, odřezal panty a obvod celého složeného okna "obtáhnul" hliníkovým plechem ze starších okenních parapetů. (pásy byly stejně široké). Jako dno chci přece jenom zkusit černou nopkovou (plastovou)folii na dřevěné konstrukci s izolací z minerální vaty. Pak budu muset vyřešit cca pětimetrové izolované vedení vzduchu do domu (kolektor bude na ploché střeše přístěnku odsazený tak, aby ho nestínila střecha domu nad ním). Na střechu to zatím nechci dávat. A právě komplikace se ztrátovou délkou a nevzhlednost tohoto "rukávu" mě přiměla k doplňujícímu řešení.
Mám nad podkrovními místnostmni nízkou půdu, kde se celý den ohřívá vzduch. V nejchladnějších přízemních místnostech mám připravené průduchy pro přívod teplého vzduchu a chci teplý vzduch dostat z půdy dolů do přízemí.
Problém mám s filtrací nasávaného vzduchu. Respektive nevím, jak vyrobit účinný vzdušný filtr. Napadá mě materiál ze sáčků do vysavače. Nechce se mi objednávat celou roli tkanin do průmyslových filtrů. Nemáte prosím někdo tip, jak levně udělat, nebo pořídit účinný vzduchový filtr na potrubí 11x5 cm? Tady na fóru se mi nic takového nepodařilo najít.
Díky za jakýkoliv tip (naši psi nad tím kroutí hlavou :-)
Mám nad podkrovními místnostmni nízkou půdu, kde se celý den ohřívá vzduch. V nejchladnějších přízemních místnostech mám připravené průduchy pro přívod teplého vzduchu a chci teplý vzduch dostat z půdy dolů do přízemí.
Problém mám s filtrací nasávaného vzduchu. Respektive nevím, jak vyrobit účinný vzdušný filtr. Napadá mě materiál ze sáčků do vysavače. Nechce se mi objednávat celou roli tkanin do průmyslových filtrů. Nemáte prosím někdo tip, jak levně udělat, nebo pořídit účinný vzduchový filtr na potrubí 11x5 cm? Tady na fóru se mi nic takového nepodařilo najít.
Díky za jakýkoliv tip (naši psi nad tím kroutí hlavou :-)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- Nový člen
Vzduchový filtr
Ahoj Nemo.
Co se týká vzduchového filtru, měl bych několik tipů. Záleží, jak kvalitně chceš vzduch čistit. To taky ale určuje, jaká tlaková ztráta (zmenšení průtoku) vzduchu na filtru bude. Inspirovat se vysavači je správná cesta. Výrobci této problematice věnovali nějaký výzkum. Další možnost je inspirovat se vzduchotechnikou. I staré sálové počítače měly svou vzduchotechniku i s filtrací. A i současné servrovny mají čištění vzduchu.
A tady moje tipy:
-Filtrování jen nahrubo => použij vatelín nebo dutá vlákna (zateplení do zimních bund). Kolik vrstev dáš a jak je stlačíš, tak kvalitní bude filtrace. Výhoda - malé omezení průtoku.
-Lepší filtrování => použij vícestupňový filtr. Buď vatelín + netkaná textilie, nebo vícevrstvý sáček do vysavače (papírový).
-Špičkové filtrování => použij HEPA filtr z vysavače. Nebo použij pylový filtr do větrání do auta. Je však potřeba počítat s výkonovou rezervou ventilátoru a s pravidelným čištěním a výměnami.
Samozřejmě se dají vytvářet různé kombinace, nikdy bych nepoužil hepa filtr samotný, vždycky před něj něco. O to dýl pak vydrží, než se ucpe.
Taky lze do nasávání použít nějaké mechanické odlučování - viz cyklonový odlučovač. Pro Tvoje účely stačí dostatečně snížit rychlost vzduchu před sáním (velikost vstupního otvoru) v kombinaci se správným směrováním sacího otvoru (vzduch je nasáván vzhůru). Tím se spolehlivě zbavíš větších mechanických částic.
Já jsem použil tři vrstvy: mřížka do větrání + síť proti hmyzu do oken + vatelín. Protože nasávám vzduch z venku, kde se moc nepráší, funguje to dokonale.
Co se týká vzduchového filtru, měl bych několik tipů. Záleží, jak kvalitně chceš vzduch čistit. To taky ale určuje, jaká tlaková ztráta (zmenšení průtoku) vzduchu na filtru bude. Inspirovat se vysavači je správná cesta. Výrobci této problematice věnovali nějaký výzkum. Další možnost je inspirovat se vzduchotechnikou. I staré sálové počítače měly svou vzduchotechniku i s filtrací. A i současné servrovny mají čištění vzduchu.
A tady moje tipy:
-Filtrování jen nahrubo => použij vatelín nebo dutá vlákna (zateplení do zimních bund). Kolik vrstev dáš a jak je stlačíš, tak kvalitní bude filtrace. Výhoda - malé omezení průtoku.
-Lepší filtrování => použij vícestupňový filtr. Buď vatelín + netkaná textilie, nebo vícevrstvý sáček do vysavače (papírový).
-Špičkové filtrování => použij HEPA filtr z vysavače. Nebo použij pylový filtr do větrání do auta. Je však potřeba počítat s výkonovou rezervou ventilátoru a s pravidelným čištěním a výměnami.
Samozřejmě se dají vytvářet různé kombinace, nikdy bych nepoužil hepa filtr samotný, vždycky před něj něco. O to dýl pak vydrží, než se ucpe.
Taky lze do nasávání použít nějaké mechanické odlučování - viz cyklonový odlučovač. Pro Tvoje účely stačí dostatečně snížit rychlost vzduchu před sáním (velikost vstupního otvoru) v kombinaci se správným směrováním sacího otvoru (vzduch je nasáván vzhůru). Tím se spolehlivě zbavíš větších mechanických částic.
Já jsem použil tři vrstvy: mřížka do větrání + síť proti hmyzu do oken + vatelín. Protože nasávám vzduch z venku, kde se moc nepráší, funguje to dokonale.
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
- Dal: 2432 poděkování
- Dostal: 3249 poděkování
Re: Trochu jiný kolektor
Nazdar Nemo, co takhle se podívat na zoubky automobilovým vzduchovým filtrům?Nemo píše:Pomalu doma bastlím testovací teplovzdušný kolektor .... Tady na fóru se mi nic takového nepodařilo najít.
Ahoj, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
- A(&F)
- Zasloužilý člen
- Dal: 1362 poděkování
- Dostal: 1195 poděkování
Re: Vzduchový filtr
... ještě existují elektrostatické filtry ... díky trvalému náboji se prach přichytává na stěny mřížek, které se jednou za čas opláchnou ... ani to moc nežere ... náklady na elektřinu vyváží nákup nových filtračních vložek ...
Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis ) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
-
- Stálý člen
- Dal: 97 poděkování
- Dostal: 9 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
teplovzdušný solar panel
lubosV,ake mas skusenosti po ccaroku prevadzky.je to velmi zaujimave,trochu to tu utichlo,škoda...
-
- Nový člen
Re: teplovzdušný solar panel
Ahoj vespolek. Díky za tip, mně to připadalo samozřejmé.pdob píše:lubosV,ake mas skusenosti po ccaroku prevadzky.je to velmi zaujimave,trochu to tu utichlo,škoda...
Hodnocení po skoro roce provozu:
Jednou jsem musel kolektor rozdělat, abych opravil nefunkční ventilátor - špatně utažená svorka - banalita.
Léto (a bylo i docela teplo) kolektor přežil bez mé účasti (ani jsem neotevřel vrchní větrací kanál) a bez jakéhokoli problému .
Vzhledem k výstupním teplotám ventilátor asi dost trpí horkem. Ale fouká, tak co. Jestli ho ale budu někdy měnit, tak za výkonnější a s kuličkovými ložisky.
Před podzimním zapnutím jsem pouze vyčistil sací filtr. Teď už zase fouká (je krásně, tak každý den).
Jinak už jen spokojenost - v domě se od podzimu do jara samo větrá - je to poznat, když se odpoledne vracím z práce.
Úspory energie jsem ještě nehodnotil. Vzhledem k tomu, že topím elektřinou, dotápím krbem a teď ještě sluncem, bude to složité. A během sezóny jsem taky upravoval krbovou vložku, spotřeba dřeva klesla skoro na polovinu, tak to bude opravdu problém. Pokojové termostaty řídí teplotu nekompromisně, přetopeno nebylo nikdy.
Ale ty úspory asi nebudou tak velké, jak jsem počítal. Odhaduji, že ten kolektor nahradí tak jeden přímotop (1x 2kW).
Otázka
Dobrý den,
přesně nad takovými teplovzdušnými panely jsem přemýšlel už před rokem a ted kdyz vidím že to někdo postavil jsem rád že se můžu zeptat na některé věci které se mi honili hlavou.
Chci se zeptat na pár věcí:
- princip je mi jasný, jak je videt není potřeba ohřívat vzduch v místnosti ale opravdu i v našich podmínkách lze zvolit přívod vzduchu přímo z venku, což je super. Otazka co se mi honí hlavou, v místnosti nahoře budu mít otvor kterým proudí teplý vzduch v případě že svítí slunko a ohřívá se mi vzduch. Ale co v případě kdy slunko zapadne na podzim kolem seste hodiny, sice se mi pokoj v lepším případě ohříval celý den, ale od páté hodiny mi tímto otovrem přece uniká teplý vzduch přímo ven. I když mám ventilátor s klapkami, nezabrání to teplému vzduchu aby tudy unikal ne? nevzniká zde tepelný most, a rosení?? Neprotopím od oné páte hodniny večerní přes noc tolik energie co jsem načerpal přes den a možná víc??
Předem děkuji za postřehy a za vaše názory. Toto je totiž jediná věc která mi vrtá hlavou, nerad bych konstruoval panel na fasádu, dělal díru do místnosti a pak zjistil že sice na jaře a na podzim ušetřím ale přes zimu kdy nesvítí slunce a přes noc to vše zase protopím. Děkuji.
přesně nad takovými teplovzdušnými panely jsem přemýšlel už před rokem a ted kdyz vidím že to někdo postavil jsem rád že se můžu zeptat na některé věci které se mi honili hlavou.
Chci se zeptat na pár věcí:
- princip je mi jasný, jak je videt není potřeba ohřívat vzduch v místnosti ale opravdu i v našich podmínkách lze zvolit přívod vzduchu přímo z venku, což je super. Otazka co se mi honí hlavou, v místnosti nahoře budu mít otvor kterým proudí teplý vzduch v případě že svítí slunko a ohřívá se mi vzduch. Ale co v případě kdy slunko zapadne na podzim kolem seste hodiny, sice se mi pokoj v lepším případě ohříval celý den, ale od páté hodiny mi tímto otovrem přece uniká teplý vzduch přímo ven. I když mám ventilátor s klapkami, nezabrání to teplému vzduchu aby tudy unikal ne? nevzniká zde tepelný most, a rosení?? Neprotopím od oné páte hodniny večerní přes noc tolik energie co jsem načerpal přes den a možná víc??
Předem děkuji za postřehy a za vaše názory. Toto je totiž jediná věc která mi vrtá hlavou, nerad bych konstruoval panel na fasádu, dělal díru do místnosti a pak zjistil že sice na jaře a na podzim ušetřím ale přes zimu kdy nesvítí slunce a přes noc to vše zase protopím. Děkuji.
-
- Nový člen
Re: Otázka
Ahoj,Ciza píše: Chci se zeptat na pár věcí:
Tyto otázky mi vrtaly hlavou taky, a ne jenom ty. Ale teď už znám odpovědi přímo z vlastní zkušenosti.
Tedy:
1. Znovu opakuji, je to v návodu i popsáno, že ventilátor musí být s elektricky ovládanou žaluzií!!! (tzv. automatická žaluzie) To pak zavírá celkem slušně. Takové ty se zpětnou klapkou, co je otevíraná jen proudem vzduchu z ventilátoru, jsou nevhodné. Máš pravdu, že to není těsné na 100%. I pro to jsem ty ventilátory osadil dva - z obou stran otvoru/stěny. Aby nefoukali proti sobě, z toho co je v místnosti jsem demontoval vrtuli i s motorkem (takže dvě jsou tam jen elektricky ovládané žaluzie, vrtule jen jedna). Tím se ono nechtěné proudění vzduchu ještě sníží, taky se omezí případný tepelný most (u mne vznikl sloupec vzduchu široký 45cm, který se prakticky nehýbe.
2. Nechtěné zpětné proudění vzduchu omezuje i přetrvávající komínový efekt v kolektoru. Z provozu vím, že teplota v kolektoru je vždycky vyšší, než venku (i když slunce nesvítí několik dní - tepelné ztráty přes stěnu). Vznikající tepelný rozdíl vytváří protitah.
Takže když je kolektor vypnutý, tou dírou netáhne ani dovnitř, ani ven. Zkoušel jen to rukou a na tváři. Až se trochu ochladí, zkusím to i papírem.
Ale pro nás, kteří nemáme doma řízené větrání opravdu není důvod k obavám.
Re: Teplovzdušný solární panel
ahojky ve spolek.
Jsem rád,že jsem tu našel návod na vytápění domu.
Chtěl jsem se zeptat: 1) pokud tomu rozumím topí to jen ,když svítí sluníčko jenže v létě nepotřebuju topit a v zimě ohřeje to dost na to, aby to vytopilo barák?
2) je škoda, když to v létě topí pouštět teplo někam pryč nezkoušel někdo ohřívat vodu? a)bylo by lepší ohřívat vodu v bojleru nebo b) ve velké akumulační nádrži se kterou by se dalo přitápět v topení?
Díky za odpověd doufám, že se tu někdo brzy ukáže.
Jsem rád,že jsem tu našel návod na vytápění domu.
Chtěl jsem se zeptat: 1) pokud tomu rozumím topí to jen ,když svítí sluníčko jenže v létě nepotřebuju topit a v zimě ohřeje to dost na to, aby to vytopilo barák?
2) je škoda, když to v létě topí pouštět teplo někam pryč nezkoušel někdo ohřívat vodu? a)bylo by lepší ohřívat vodu v bojleru nebo b) ve velké akumulační nádrži se kterou by se dalo přitápět v topení?
- A(&F)
- Zasloužilý člen
- Dal: 1362 poděkování
- Dostal: 1195 poděkování
Jak zamezit pronikání studeného vzduchu z kolektoru do domu
... a což to udělat jinak ... použít podobného principu jako u dvouvývodové napáječky ... akorát že obráceně ... ...Ciza píše:Otazka co se mi honí hlavou, v místnosti nahoře budu mít otvor kterým proudí teplý vzduch v případě že svítí slunko a ohřívá se mi vzduch. Ale co v případě kdy slunko zapadne na podzim kolem seste hodiny, sice se mi pokoj v lepším případě ohříval celý den, ale od páté hodiny mi tímto otovrem přece uniká teplý vzduch přímo ven. I když mám ventilátor s klapkami, nezabrání to teplému vzduchu aby tudy unikal ne?
- vnější kolektor (Trombehu stěnu) udělat uzavřený s nuceným oběhem vzduchu zevnitř domu ...
- horní vývod (ohřátý vzduch) svést izolovanou trubkou dolů do výškově stejné úrovně jako je nasávání studeného vzduchu z domu do kolektoru (spodní konec) ...
- trubky kolektoru (teplý i studený konec) ukončit ve dvou od sebe vzdálených šachtičkách pod úrovní podlahy ...
- šachty by ještě možná mohly být u podlahy propojeny slabší trubkou pro rychlejší vyrovnání potenciálu mezi oběma vývody ...
- v teplé větvi je ventilátor řízený termostatem, jenž by spínal pouze v okamžiku dosažení vyšší teploty v kolektoru než je v domě ...
... při tomto způsobu by se oproti klasickému řešení využilo i tepla vznikajícího za slabšího svitu slunce, např. ke konci dne, tedy v době, kdy původní koncepce trombeho stěny je již nepoužitelná (vzduch se ve vnějším kolektoru postupně nahřeje a poté se "přefoukne" dovnitř domu) ...
Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis ) ...
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
- Dal: 2432 poděkování
- Dostal: 3249 poděkování
Nazdar, že jsi se tak zeptal ... před mnoha lety jsem chytil hlášku, že Smithsonian buduje právě veliký podzemní cisternu na akumulování letního tepla pro potřeby vytápění v zimě. Nevím už kde a nikdy jsem se nepídil, jak to dopadlo, ale jméno instituce uvázlo v závitech, je to pěkná sběř.richardu píše: 2) je škoda, když to v létě topí pouštět teplo někam pryč nezkoušel někdo ohřívat vodu? a)bylo by lepší ohřívat vodu v bojleru nebo b) ve velké akumulační nádrži se kterou by se dalo přitápět v topení?
Ahoj, Slávek
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Taky jsem zaslechl,že jsou nádrže ,ve kterých se uchovává přes léto ohřátá voda a přes zimu jí používají na vytápění.Nazdar, že jsi se tak zeptal ... před mnoha lety jsem chytil hlášku, že Smithsonian buduje právě veliký podzemní cisternu na akumulování letního tepla pro potřeby vytápění v zimě. Nevím už kde a nikdy jsem se nepídil, jak to dopadlo, ale jméno instituce uvázlo v závitech, je to pěkná sběř.
Ahoj, Slávek
Jenže co jsem koukal na net tak jsem našel 3000litrové nádrže což si myslím že je málo a hlavně jsou drahé vyjdou kolem 70tis.korun což na pokus je docela dráhé .
Ahoj Richard