obojí je jednou z možností, jak zbavit naši civilizaci závislosti na palivu vyráběným z ropyhunter píše:Čo má metylalkohol v súvyslostiach s technologiou v tom članku preberanou spoločne s etanolom?
sám sis odpověděl dřív než ses zeptal
obojí je jednou z možností, jak zbavit naši civilizaci závislosti na palivu vyráběným z ropyhunter píše:Čo má metylalkohol v súvyslostiach s technologiou v tom članku preberanou spoločne s etanolom?
Však taky Slávek to rozebíral po stránce ekonomické. To jako že jestli to má vůbec nějaký přínos , nebo jestli zase někdo potřeboval něco napsat do VTM.hunter píše:To ano, no o tom ten článok po stranke technologickaj nie je... . Hunter
Nazdar Huhu,Slavek Krepelka píše:huhu píše:Ona ta výroba metylu ze dřeva je technologicky složitější , než pustit mikroba do nádrže splašků. Navíc píšou, že je větší výtěžnost. Akorát nevím , jak je na tom mikrob v porovnání s používanými enzymy.
Co se týče mazání - dnes už jsou vhodné syntetické oleje, ale rycin má opodstatnění ve velmi namahaných aplikacích jako je motor plochodrážní motorky , protože nejen že excelentně maže třecí dvojce , ale tež výborně odvádí teplo. A u dvoutaktu je palivo aktivní součást chlazení. Jako perličku uvedu případ , kdy se mi podařilo uplně vyběhanou motorovou kosu nastartovat směsí benzinu a rycínového oleje ( výkon už stejně nepodala , ale běžela )
Takže já bakterie vítám. Protože metyl zatížený spotřební daní stojí dvakrát tolik , co metyl na odmašťování. A že ho kupuju na odmaštění musím podepsat a v případě že kupuju bečku můžu čekat kontrolu , jestli to fakt neleju do auta......
Jenže tak to nefunguje. Citace :pipko píše:Slavek Krepelka co to trepes za kraviny,
nastuduj si ako sa vyraba "drevity leh" a zamysli sa nad tym ...
My potrebujeme nieco ine. Do suda "nalozit" odpad zo zahrady, seno z travnika, stare casopisy a posipat to nejakym mikrobom. Prist o tyzden, etylak naliat do nadrze a mikrobom dosipat "zradlo" na dalsi lieh.
Počkej Huhu, to asi ne na tunu procesované směsi, možná na sušinu. To by ta Q byla první bakterie o které bych kdy slyšel, která se sama neutopí už v 18% alkoholu. Tato koncentrace je všeobecně považována na naprosto spolehlivě sterilizující. Takže ono toho destilování bude poněkud více.huhu píše:Jenže tak to nefunguje. Citace :pipko píše:Slavek Krepelka co to trepes za kraviny,
nastuduj si ako sa vyraba "drevity leh" a zamysli sa nad tym ...
My potrebujeme nieco ine. Do suda "nalozit" odpad zo zahrady, seno z travnika, stare casopisy a posipat to nejakym mikrobom. Prist o tyzden, etylak naliat do nadrze a mikrobom dosipat "zradlo" na dalsi lieh.
Q microby tak mohou produkovat kolem 500 litru etanolu na tunu
Takže z té tuny musíš 500 litrů ( t.j. cca 400 kg ) nějak dostat . Vydestilovat . Teprve potom můžeš ekologicky zlikvidovat zbylých 600 kg splašků a založit nový chov mikrobů. A protože mikroby asi při likvidaci splašků nenaženeš do ohrady , tak budeš muset dát nové.
Dik za reakci jsem rad ze nekdo ozval a myslis ze by se to dalo zkonstruovat pro domacnost?nejaky lepsi reseni nez ty dva sudy v sobe.premyslel jsem nad nejakou expanzni nadobou do ktere by se plyn jimal pres redukcni ventil.no jinak je teda blby ze to nefunguje na travu s tim jsem pocital jako hlavni zdroj a potom listi mam totiz kolem domu spoustu listnacu..Proc se musi plyn obcas odpoustet?udela se ho moc?Jim68 píše:Mám zkušenost s průmyslovou výrobou a na základě té Ti řeknu, že bych to doma asi nechtěl. Toho odpadu musíš mít docela dost a pak už teplo není takový problém, ale poté musíš skousnout skutečnost, že se na podstatnou část svýho krátkýho života staneš správcen něčeho mezi žumpou a hnojníkem. Čím víc fakt nechutných složek, tím víc plynu. Na trávu to moc neběhá. Čistit a plnit budeš sám, jinak by se to nevyplatilo, občas plyn vypouštět a v zimě trochu přihřívat. Taky se ten bioodpad dneska docela platí, když už dojde vlastní.... Záleží na objemu požadovaného plynu.