Tak jsem se konečně odhodlal ten můj paskvil sem taky dát.Před několika týdny jsem zbastlil trubkovou buňku. Sehnal jsem si ve šrotu
nějaké nerez trubky a podle Máchovy buňky jsem to sestavil.To zde ještě nebyl Gewův racionální pohled a já nic nevěděl o doporučeném materiálu.
Průměry trubek jsem samozřejmně nemohl dodržet- prostě museli do sebe jít s mezerou.Trubky jsem nechal osoustružit a očistil jsem je vrtačkou s kovovýn kartáčem.Jsou podélně svařené.Udělal jsem s tím celkem 3 pokusy s těmito výsledky:
1 pokus -náplň voda z vodovodního kohoutku PH 5 -1/2hod elektrolýza z nabíječky autobaterií-proud 0,83 A,napětí 35 V buňka se mírně ohřála,sbíral jsem nečistoty ručníkem.Druhý den opět připojení na autonab. 10 min .Zaznamenána změna velikosti bublin jiné rozložení v buňce.Po odpojení-naměřeno napětí 6,3V a rychle klesá až k 2,5 V pak poles zpomaluje. Po 3 hod klesá pod 1 V.Při pokusu změřit proud -jistý tam je ale rychle se vybíjí přes měřící přístroj -po20 sek buňka takřka prázdná.Po odpojení měření -překvapení-buňka obnovuje svůj potenciál na takřka původní napětí. Dal jsem ji opět nabít nabíječkou a připojil k neupravenému malému motoru zn Tecumseh pomocí gumové hadice/z chladičeŠ 100/ a t kusu z plastu mezi karburátor a přípojné koleno motoru.Motor spuštěn na benzín-gumovou hadici jsem střídavě uzavíral a povoloval abych zjistil nějaké změny- a skutečně motor měnil svoje chování -šel lehčeji, snížily se zřetelně vybrace /motor je jednoválec 3,5 HP, hliníkový, vzduch.chlaz./.Po odebrání nádrže motor zhasnul.Bez benzínu jej nelze natočit.Buňka rozebrána - hnědá usazenina zejména na vnějších stranách trubek a na místech vrypů a nepečlivě začištěných svarech-zejména střední trubka dole u přiv. na šroub -el.
2.pokus - do buňky nalita destilovaná voda- nemožné bez úprav vody dosáhnout elektrolízy- malý proud-jen malé bublinky. po 10 min.se el. zvyšuje.-pokus ukončen nebezpečí poškození povrchu trubek.Voda se sice nabila také asi na 6 V ale pokles je velmi strnulý.
3.pokus- výměna distančních gum mezi válci za korek- ale špatně se s ním pracuje a po stlačení málo drží válce.Došel jsem pro vodu k naší malé říčce/asi 1 km má původní klik.bubl. tok/a přinesl vodu ve sklenici-PH5 a rovnou nalil do buňky.Napadlo mi změřit napětí- 0,225 V bez jakéhokoliv nabíjení!!!.Po 15 minutách nabíjení opět stejné hodnoty napětí a proudu jako v pokuse č. 1 jen pokles o něco pomalejší -zvláště v nížších hodnotách.Dál nepokračováno.
Přesto že jsem nedodržel takřka nic z doporučených hodnot ,přesto zjištěno tímto amatérským pok., že něco na tom je. Po vylepšení článku a získání dalšich zkuš.by to mohlo fungovat.
Teď zkusím odmagnetování svarů trubek-jedna jak se zdá je trochu. mag.
a rád bych vyměnil dist. kr. za ebonit.Už to tu někde bylo ale já to nemohu najít-kde koupit. Držím palce dalším.Někam jsem dám foto-jestli se mi to podaří.
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
![Question :?:](./images/smilies/icon_question.gif)