Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Diskuze k seriálu o magnetech

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
huhu
Zasloužilý člen
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

re: ttd

Příspěvek od huhu »

la - díky!

..............................................................................................................

jinak update : vzduch má opačnou polaritu , což nechápu. Vytáhnul jsem ho až na 30mV , ale to už byla laboratorní akce. Po sundání z magnetů napětí klesá cca 1mV/S.

---------------------------------------------------------------------------------------

A ještě k diamagnetismu a tomu divnému chování co popisoval Slávek ( při hraní s bizmutem jsem to taky zpozoroval )
Podle toho co jsem našel je odpuzování druhotný projev. Správně to má být tak , že se diamagnetická látka natočí napříč pole. Zatímo fero a paramagnetická podélně. Tím se to rozdílné chování vysvětluje.

adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Re: ttd

Příspěvek od adam.benda »

huhu píše:... ( a co slaná voda ? ) ...
Z hlediska toho, kolik se naměří napětí, se může začít uvažovat prakticky o roztoku čehokoliv (nebo o jakékoliv plynné látce). Jen aby tam byl ten rozdíl dílčích atomů molekuly na dia/para a půjde o to, která molekula bude mít jak výraznou elektrickou doménu.

Z hlediska cucání proudu z toho zařízení půjde zase o to, jak moc je dané médium elektricky vodivé. Pokud by nebylo elektricky vodivé téměř vůbec, nedostaneme z toho ani mikroAmpér a pravděpodobně nenaměříme ani žádné napětí na multimetru, protože to by tam nějaký ten mikroAmpér musel protéct, aby to něco změřilo.
V případě hodnoty 0 mV na multimetru by se pak měla ověřit přítomnost napětí pouze měřičem náboje (dva tenké proužky alobalu se od sebe odpuzují / se k sobě přitahují...).
huhu píše:... A teď negativa :
Nenaměřím ani mikroAmper nakrátko. ...
Já nevím, třeba jsem Tě špatně pochopil, ale takže jsi ten svůj generátorek zkratoval? Pak bych neočekával nic jiného, než nulu...
Vidím to spíš tak, že se budem snažit odsávat jen pár mikro/mili ampér, nějak to kumulovat a pak to nějak využít.
adam.benda píše:... a půjde o to, která molekula bude mít jak výraznou elektrickou doménu. ...
K zamyšlení:
Jakou látku použít, aby naměřené napětí bylo co nejvyšší? Které molekuly poskytnou "nejvýraznější elektrické domény"?

huhu, mohl bych Tě poprosit...
Jak jsi dělal jeden z těch prvních pokusů - na fotce je multimetr s hodnotou 156,8 mV, mohl bys to zopakovat a místo multimetru připojit nějaký kondenzátor s velkou kapacitou? (Myslím tím nějakého elektrolytického macka s kapacitou řádově třeba několik stovek nebo tisíců mikroFarad?) Změřit napětí ze chvíle připojení kondíku, pak multimetr odpojit a změřit to pak až po třeba 5ti minutách?
huhu píše:... Podle toho co jsem našel je odpuzování druhotný projev. Správně to má být tak , že se diamagnetická látka natočí napříč pole. Zatímo fero a paramagnetická podélně. Tím se to rozdílné chování vysvětluje.
Ano, takhle nějak to je. :good:

la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

Re: re: ttd

Příspěvek od la »

huhu píše:
jinak update : vzduch má opačnou polaritu , což nechápu. Vytáhnul jsem ho až na 30mV , ale to už byla laboratorní akce. Po sundání z magnetů napětí klesá cca 1mV/S.
No co se týká mě ,plus a mínus je otázka dohody kde je energie více a kde méně a to ještě vůči pohyblivému náboji zeměkoule který nám zase mění nerovnoměrně dopadající energie z venku,asi tak, píše se v literatůře ,že zánikem elektrického pole vznike pole elektromagnetické ,tak se domnívám, že nemůžou být obě pole ve stejnou dobu na stejném místě když se nemají tak rádi. A ještě všechno kmitá což je vrchol.
:D

huhu
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

adam.benda píše:..........na fotce je multimetr s hodnotou 156,8 mV, mohl bys to zopakovat a místo multimetru připojit nějaký kondenzátor s velkou kapacitou? (Myslím tím nějakého elektrolytického macka s kapacitou řádově třeba několik stovek nebo tisíců mikroFarad?) ........
V aktuální konfiguraci napětí bez kondu 105mV
Našel jsem v šuplíku elektrolyt 470 mjuF
Po pár minutách napětí 330mV , po půlhodině to samé. Po vybití okamžitě 280mV a během pár sekund 330.

Slaná voda je horší než obyčejná ( nejde mi o elektrolyt )

Proud nakrátko - prostě jsem připojil Ampermetr napřímo jako jedinou zátěž.

A nakonec přikládám fotku spodní strany horní desky . Není to špína , setřít to nejde. Dolní deska je čistá z obou stran.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

adam.benda
Zasloužilý člen

Děkuju Ti, huhu.

Dvě věci tu máme...
huhu píše:... bez kondu 105mV
... elektrolyt 470 mjuF ... Po pár minutách napětí 330mV ...
a
huhu píše:... bez kondu 105mV
... elektrolyt 470 mjuF ... Po vybití okamžitě 280mV
A právě o to mi přesně šlo, i když to s jistotou nedokážu úplně vysvětlit.
Chmm ... Hlasím návrat instinktu! :hip:

A poznamenávám, že s proudem z kondenzátoru už se lecos dá...
huhu píše:... Proud nakrátko - prostě jsem připojil Ampermetr napřímo jako jedinou zátěž. ...
Jasně. Jen nevím, proč by to mělo být "negativum", které sníží nadšení z úspěchu.
Takhle zhurta se na to nesmí, je to hodně měkkej zdroj a když budeme chtít z něj něco odsát, tak budem muset být obezřetní.

Ale jednu věc vidím jako velice důležitou a pozitivní nadevše.
To napětí změřil multimetr. Multimetr, který k měření napětí potřebuje, aby sondama protékal alespoň minimální proud.
Obyčejný film z vody a magnet a navíc toto všechno v nepohyblivém nebo neproměnném stavu nám poskytlo tolik napětí a proudu, aby nám multimetr něco ukázal. To je dle mého velkolepý úspěch. :good:

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

To huhu: +1 :good:
O tajemnostech měření jsem kdysi psal ve spojitosti s dynymickým dielektrikem
http://www.upramene.cz/forum/viewtopic.php?t=986

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
huhu
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

re: ttd

Příspěvek od huhu »

Pánové, dík za všechny podněty.
Zkusil jsem poskládat magnety stejnou polaritou k jedné straně. Že by to nějak změnilo účinek s vodou se říct nedá. Se vzduchem podstatně lepší účinnost. ( 3x )
Co má velký vliv je sestavení desek tak , aby byla rovnoměrná mezera mezi nimi a aby magnety byly v průmětu ploch desek. Šířka mezery má též vliv. Je rozdíl , jestli horní deska plave , nebo je zalitá vodou.
Spodní byla vždy zalitá v těchto pokusech.

Co se týče měření - použil jsem ručkové měřidlo ( VU metr ). S kondenzátorem šla ručka za roh.
Použitý multimetr je digitální modul 200mV s odporovými děliči a zátěžemi z bauxx....

Proč si myslím , že se jedná o jev popisovaný výše :
Za jedno spodní strana horní desky je jako by po bombardování a jsou na ní promítnuté magnety.
magnety byly pod spodní deskou.
Polarita : "dohodnutý" plus je vždy na straně ke které není přiložený magnet. To také odpovídá teorii.
Přikládám video , kde jsem sundal desky z magnetu a položil magnet zvrchu - na měřáku je vidět změna polarity.
Voda zůstává "polarizovaná" poměrně dlouhou dobu. Po vyndání desek z vody a sestavení stejným způsobem napětí naskočí okamžitě. Při změně sestavení se mění zvolna.
S čerstvou vodou naskočí napětí rychle.

Doposud dosažené napětí je nízké i pro joulethief. (330 mV )
Zkusil jsem sestavit baterii stylem : magnet, plechs vývodem , voda, plech , voda , plech s vývodem. To fungovalo jako by tam ten prostřední plech nebyl.
Nevim , kudy se vydat dál. Jestli zesílit pole , nebo zvětšit plochu, nebo sestavit krabici, kde bude voda pouze mezi deskami.

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Příspěvek od Slavek Krepelka »

huhu píše: Nevim , kudy se vydat dál. Jestli zesílit pole , nebo zvětšit plochu, nebo sestavit krabici, kde bude voda pouze mezi deskami.
Nazdar Huhu,

Podívej, pokud se Ti projevily, jakože se projevily chemické změny na plechách a to změnami barvy a asi i struktury, bylo by podle mne rozumné se podívat na chemické reakce a co se děje chemicky. Možná máš zajímavý vynález v oboru galvanizování, pokud to někam dotáhneš, tedy s pomocí magnetického pole a pěkné sousto. Jsi ve stádiu, kdy se něco děje, ale nevíš co. Že jsi použil destilovanou vodu nic neznamená, pokud to neděláš v nějaké inertní atmosféře, do vody se Ti dost rychle natáhne CO2 a hned máš eklektrolyt, nemluvě o nečistotách na použitém vybavení.

Tady bych se spíše pozastavil a jaksi se našel na mapě, protože bez toho se dostaneš a nevíš kam, byvše ztracen, i když to kam stejně může být milé překvapení.

Ahoj, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
adam.benda
Zasloužilý člen

Co dál

huhu píše:Doposud dosažené napětí je nízké i pro joulethief. (330 mV )
Věřím tomu, že by se dalo vymyslet něco podobného jako klasický Joulethief, který by uměl pracovat i s Tvou "vodní baterií". Jen trochu jiné zapojení...
huhu píše:Nevim , kudy se vydat dál.
A co takhle nějaká kaskáda? Nelze jí dělat donekonečna, protože magnety dosáhnou svým polem jenom někam, ale třeba dva nebo tři tyhle sendviče za sebou, sériově propojené...
Slavek Krepelka píše:bylo by podle mne rozumné se podívat na chemické reakce a co se děje chemicky.
Tak to bude asi docela kláda.. Že je to jenom voda a jenom plech? V tomto případě bych možná řekl: ,,No právě proto..."

Schneider
Starší člen
Kontaktovat uživatele:

oprava

Příspěvek od Schneider »

Schneider píše:Možná, že by pro nejhrubší informaci o chemii vody a jejích změnách pří pokusu mohl pomoci lakmusový proužek. Nevím z čeho je deska na níž jsou nalepeny magnety, ale možná, že by bylo možno jako kontrolní variantu užít tenkou desku tištěného spoje nezbavené mědi. Magnety a volné plochy měděné folie natřít akryl. lakem, aby bylo zajištěno, že nejde o chemické působení vlastní hmoty magnetů. Většinou jde o velmi exotickou směs prvků.
Nejspíš jde ale o hraběcí rady.
Co se týče molekuly vody má specifické vlastnosti. Molekuly vody se neustále rozpadají na atomy a znovu slučují. To vysvětluje její silnou reakci s ostatními molekulami a hmotami. Každý ví, že jak skvěle se pere s měkkou vodou a zbavit ji soli je možné jen jejím odpařením, je nejtěžší při 4stpních Celsia, že existuje těžká voda atd.
Pochopitelně jak se dá její chemizmus ovlivnit magneticky nemám ani páru. Takže moc neporadím. Jinak souhlasím se Slávkem, fotografie svědčí o chemické reakci.

JSCH
adam.benda
Zasloužilý člen

Přesnost

Schneider píše:... fotografie svědčí o chemické reakci.
huhu myslím zmiňoval, že tento jinak zbarvený povrch na destičce byl jako po bombardování, tedy by mohlo jít jen o úpravu (terénu) povrchu pohybem "elektronů", ale nikoliv vytvořením nějaké další vrstvy, jejíž vznik by souvisel s chemickou reakcí.

Jinak "dostatečné" přesnosti se dosahuje dost obtížně, právě vzhledem ke všem rušivým vlivům, které jste zmínil, ale mám za to, že není potřeba jít v přesnosti v tomto případě až tak daleko a funkci přístroje tu lze ověřit tak, jak už bylo učiněno. Tedy i pomocí změn různých parametrů, přibližováním/oddalováním magnetů atp. Další "potvrzující" skutečností je soulad teorie s praktickými výsledky.

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

kykyrida píše: Když necháme takovou vodu proudit skrz magnetické
pole (magnetohydrodynamický generátor), různě nabité ionty se odklánějí o 90st. Na šikovně umístěných elektrodách /kolmo na směr siločar) můžeme odebírat elektrický proud.
To sice ano, i pres nejaké potíže s elektrodami, ale energie pri tomto procesu se odebírá z tlaku kapaliny (pretlaku na mhd kanále). Ať si prípadne čtenári nemyslí, že ta energie prutoku není podstatná. No a kdo to umí i spočítat, tak ho prejdou smíchy, až by se chtel dostat treba k jednomu Wattu.

huhu
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

odebírač

Příspěvek od huhu »

Opět dík za podněty všem
Vyrobil jsem krabičky s mezerou 3mm
Ze dvou materiálů - mosaz , nebo co to mám a plech z plechovky.
Magnety na železné desce jsou zvenku , chemicky nevstupují do procesu.
Změna je v tom , že suchá krabička po přiložení magnetu ukázala 53 mV.
Jenže jsem to lepil narychlo sanitárním silikonem , takže kdovíco je uvnitř. Čistý vzduch to neni.
Při plnění destilkou mi měřák nastavený na 200mV překročil rozsah. Po naplnění kleslo napětí na 105.
Bohužel krabičky netěsní dokonale , musím si s tím dát víc práce.

Poslechnu Slávka , dám si oraz a trochu to proberu teoreticky.

Pro Pootu - myslím , že DD by chtělo menší mezeru mezi deskami. Z důvodů uvedených již výše a potvrzených těmito pokusy.

Po přiložení magnetu i z druhé strany napětí opadne. Musí být jen z jedné strany.

Je pravda , že pokus hodně ovlivní i jekl pod deskou stolu. ( Zhasnutí světel ne ) Z toho minimálně plyne, že použitelné zařízení by muselo být asi obrovské.

Schneider
Starší člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Odpgvěď z JSCH

Příspěvek od Schneider »

Chtěl bych upřesnit a pak už se nebudu vměšovat do diskuze. Předešlým textem jsem jen chtěl najít způsob jak veškerý povrch desky i magnetu oddělit od vody tak aby se omezilo chemické působení vody na minimum.
I když mi to nedá, ještě naposled:
Původcem proudu by také mohlo být nějaké elmag. pole. Takových a dost silných je dnes mnoho. Takže je třeba udělat kontrolní pokus tam kde není ani signál mobilu.
Celé zařízení by totiž mohlo fungovat jako anténa. Tomu nasvědčuje prakticky v čase neměnná velikost a stálost proudu včetně popisovných změn na deskách.
Naposledy upravil(a) Schneider dne pon 20 čer 2011 18:36, celkem upraveno 2 x.

JSCH
adam.benda
Zasloužilý člen

Zbytečná rvačka mezi náboji

huhu,
možná je potřeba vnější strany elektrod potřít nějakým lakem,
možná se náboje mezi sebou úplně zbytečně vytloukaj...

...viz přiložený obrázek (..pouze ilustrační zjednodušený obrázek)

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“