Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Dávkování: Ivermectin - Fenbendazol - Mebendazol

Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny

Moderátor: aNONym

Odpovědět
aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Re: Svět se zbláznil. Kytky rostou vzhůru nohama!

Příspěvek od aNONym »

NAVAR píše:
Díky za odkaz je to easy :)
To možná sice je, ale stejně bych si to pro použití na balkoně představoval ještě trochu jinak. ;) Non

A to přitom ani žádnej balkón nemám. :D :D

Otvor v květináči by měl být trubičkou prodloužen směrem vzhůru, asi tak do poloviny nádoby, aby jím při zalévání voda kolem stonku neprotýkala dolů a nesvinila (zamezí se tak zároveň i vyplavování drahocených minerálů z půdy ;) ). Spodní část, např. čtvrtinu, potom vyplnit keramzitem nebo kamínky jako rezervoár vody.

Popř. stonek v otvoru utěsnit, např. pomocí tavné pistole, což mi ale už připadá až příliš moc drastické. :lol:

The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

aNONym píše: Pooto, a nechtěl by ses o tomto zajímavém tématu rozepsat trochu více (nejlépe v samostatném vláknu) ? ;) Non
Pokud se již však takto stalo, a mně to přitom uniklo, prosím potom "o nasměrování". Dík. :)
Kromě času není problém, takže nejspíš časem.

Poznatky, na které narážím, jsou dílem Viktora Schaubergera, který tu má i samostatné vlákno, takže něco z toho bude nejspíš tam (či jinde na Netu), případně to tam můžu ještě někdy časem dodat.
Viktor vychází z pozorování přírody a dochází většinou k závěrům, které se značně liší od toho, co se běžně vyučuje. Přitom dokáže odpovídat i na otázky, se kterými si věda neví rady a raději se jim vyhýbá. Jeho vyjadřování je ovšem bez předchozí přípravy dost nesrozumitelné, navíc je ještě silně deformované překladateli, takže to není vůbec snadné studium. Navíc často hovoří o věcech, pro které vůbec neexistuje nějaká terminologie, takže se musí uchylovat k různým opisům nebo paralelám, takže bývá i obtížné vůbec zjistit, o čem je vlastně řeč. Ale rozhodně jsem přesvědčen, že jeho myšlenky za tu námahu stojí, ba dokonce i za daleko větší. Jenom se musí člověk smířit s tím, že Schaubergerova "věda" je něco úplně jiného, než známe a než se učíme - je to prostě "jiný svět", který je skutečnější a funguje na jiných principech, než se nám zdá.

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
laik
Zasloužilý člen
Dal: 36 poděkování
Dostal: 43 poděkování
Kontaktovat uživatele:

rozestupy mezi řádky

Příspěvek od laik »

Myslím jako mezi řádky na záhonu ne tady....
já právě plevelím česnek...(teda asi sem to přehnal protože ho budu plevelit ještě několik dní....
ale pak ho lehce zamulčuju posekanou trávou tak by už měl být pokoj od plevele....)
ale k věci....kolik tak míváte u zeleniny mezi řádky mezeru a jakým zpusobem plevelíte....
já mám třeba rozestupy tak asi 30-35cm a plevelím tak že si hezky sednu, vemu malou troj vidličkovou motičku a v poklídku a relax.si plevelím a zjistil sem že potřebuju pro lepší práci mezery aspon 40-50cm.....aby se pohodlněji sedělo popř.klečelo.....
nebaví mě totiž a vadí mě na záda, u toho stát a ohýbat se....
ale nejsu nějak moc fajnovka z paneláku že ne ??? :D :)

Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
poota
Zasloužilý člen

Re: rozestupy mezi řádky

Příspěvek od poota »

S tím pletím je potíž jenom díky poněkud nešťastné konstrukci člověků.
Jeho plecí končetiny se totiž nalézají na horním, tedy vlastnímu pletí vzdálenějším konci.
K pletí se tedy musí člověk ohýbat nebo krčit, následkem čehož se stávají jeho přemísťovací končetiny téměř nefunkčí, ba nebojím se říci, že přímo překážejí.
Situaci ještě zhoršuje fakt, že většina lidí má nohy až na zem, tedy zbytečně dlouhé. Mně osobně by vyhovovaly nohy tak asi ke kolenům - i boty ba se mi zavazovaly mnohem lépe.
Takhle by snad mohlo být řešením způsob, kterým by se plecím náčiním ozbrojily dolní končetiny, samozřejmě by bylo nutné ještě opatřit čidla zraku takovým optickým přístrojem, aby na zemi z té výšky rozeznaly, co je skutečně plevelem a co kýženou bylinou.
K pletí tímto způsobem by rozteč mezi řádky mohla být celkem nepatrná, prakticky jenom na šířku chodidla nebo šířku plecího aparátu. Samozřejmostí by bylo pletí obkročné, kdy kýžené byliny necháváme volně procházet mezi končetinami a levou nohou plejeme levou mezeru a pravou pravou - nikoli obráceně. Takto ovšem stačí plíti pouze každý druhý řádek, ty liché se z nějakého důvodu "plejí samy".
Víceji mě již na toto téma nenapadá.

Zdravím - poota

jarda ovčák
Zasloužilý člen
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

mno....

Příspěvek od jarda ovčák »

Ano, plevel.... já byl u kámoše, permakulturního a multikulturního pošuka a ten sel mrkev do obdélníkových dírek v karttonu.veliký kartony vlnité dvouvrstvé lepenky, šířka 80 čísel a drážky, tedy díry napříč s rozestupy 20cm.....Viděl jsem to loni a na mrkev ani cibuli nehrábl...
Cibuli sázel do kulatých děr 8cm v průměru...... Je to lenoch a po sázení u něj následovala pouze sklizeň.
Ty obdélníkové dirky na mrkev dělal tím vysouvacím planžetovým nožem a mrkev sel páskovanou z rakouska s rozestupy, takže žádné jednocení....kdybych uměl lisovat slámu do tenkých rohoží, to by bylo.....
lepenky pochopitelně nebarvené, neinpregnované, zatížené čtyřma cihlama....vůbec to nepotřebuje zalívat, ta vlhkost pod lepenkou je báječná....žádný prostor pro plíseň, karton rychlo na povrchu oschne.....

A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Příspěvek od A(&F) »

laik píše:... zjistil sem že potřebuju pro lepší práci mezery aspon 40-50cm.....aby se pohodlněji sedělo popř.klečelo.....
... co vcelku funguje (u mě ;) ):

- na kolena pořádný nákoleníky ... to je základ ... :good: ...
- pod hrudník zahrádkářskou plecí sedačku, aby se měl člověk čas od času o co opřít ... a přitom ulevit zádům ... používám takovej divnej koupenej skládací bazmek, bočnice z trubek propojené sedací/klekací částí (dá se totiž použít tak nebo tak) ... díky zakulaceným rohům bočnic se to velmi snadno posouvá kupředu ... :good: ...
- do hlavy pár piv nebo panáka ... + vypnout mozek ... respektive ponechat zapnutou pouze tu část, která koordinuje končetiny ku práci ... a zbytek ponechat relaxovat ... 8) ...
- rozpaly nijak neřeším ... :D:D:D ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
A(&F)
Zasloužilý člen

Příspěvek od A(&F) »

poota píše:Mně osobně by vyhovovaly nohy tak asi ke kolenům - i boty ba se mi zavazovaly mnohem lépe. Zdravím - poota
... tak si zajeď na kliniku do Ruska, kde chirurgicky zařídí, že každý může mít penis až na zem ... pomocí amputací nohou ... :lol::lol::lol: ... ;) ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: mno....

Příspěvek od NAVAR »

jarda ovčák píše:Ano, plevel.... já byl u kámoše, permakulturního a multikulturního pošuka a ten sel mrkev do obdélníkových dírek v karttonu.veliký kartony vlnité dvouvrstvé lepenky, šířka 80 čísel a drážky, tedy díry napříč s rozestupy 20cm.....Viděl jsem to loni a na mrkev ani cibuli nehrábl...
Cibuli sázel do kulatých děr 8cm v průměru...... Je to lenoch a po sázení u něj následovala pouze sklizeň.
Ty obdélníkové dirky na mrkev dělal tím vysouvacím planžetovým nožem a mrkev sel páskovanou z rakouska s rozestupy, takže žádné jednocení....kdybych uměl lisovat slámu do tenkých rohoží, to by bylo.....
lepenky pochopitelně nebarvené, neinpregnované, zatížené čtyřma cihlama....vůbec to nepotřebuje zalívat, ta vlhkost pod lepenkou je báječná....žádný prostor pro plíseň, karton rychlo na povrchu oschne.....
Už jsem to realizoval, pomocí pásků kartonu. Jo dobrý ale karton se vlivem vlhkosti a slunce vlní. Spíše to chce karton vlnitý vícevrstvý v jednom bloku a fiknout tam ty otvory.

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
NAVAR
Zasloužilý člen

Příspěvek od NAVAR »

laik píše:Myslím jako mezi řádky na záhonu ne tady....
já právě plevelím česnek...(teda asi sem to přehnal protože ho budu plevelit ještě několik dní....
ale pak ho lehce zamulčuju posekanou trávou tak by už měl být pokoj od plevele....)
ale k věci....kolik tak míváte u zeleniny mezi řádky mezeru a jakým zpusobem plevelíte....
já mám třeba rozestupy tak asi 30-35cm a plevelím tak že si hezky sednu, vemu malou troj vidličkovou motičku a v poklídku a relax.si plevelím a zjistil sem že potřebuju pro lepší práci mezery aspon 40-50cm.....aby se pohodlněji sedělo popř.klečelo.....
Rozestupy záleži na pěstované plodině. Např brambory mají dle ČSN rozteč 62,5cm:-) To aby se daly přihrnovat a okopávat.
Řepa 30cm. Záleží na podmínkách světelnosti, půdě a plodině.
Normálně na běžnou zeleninu používám rozteč na šířku mojí tlapy, což je tak 12,5-15cm. Konkrétně na česnek, cibuli. Pokud chci mulčovat, tak používám piliny a nebo jinou plodinu, např, mezi řádky cibule mám ředkvičky, rostou rachle a plevel zadusí.
Česnek delám tak že do dám na podzim do hlinitopísčité půdy smochané s popelem a trochu povápněněné. Vápno pak kvůli vyrovnání Ph poněvadž to pak sypu pilinami. česnek dám do důlků a jemně zahrnu. Ještě trochu popráším vápnem, dám vrstvičku písku a na ni vrstvu tak 2cm pilin. Na jaře česnek prorazí, plevel již tolik ne a plevele jde velmi snadno vyškubnout.

To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
NAVAR
Zasloužilý člen

Příspěvek od NAVAR »

laik píše:Myslím jako mezi řádky na záhonu ne tady....
Rozestupy záleži na pěstované plodině. Např brambory mají dle ČSN rozteč 62,5cm:-) To aby se daly přihrnovat a okopávat.
Řepa 30cm. Záleží na podmínkách světelnosti, půdě a plodině.
Normálně na běžnou zeleninu používám rozteč na šířku mojí tlapy, což je tak 12,5-15cm. Konkrétně na česnek, cibuli. Pokud chci mulčovat, tak používám piliny a nebo jinou plodinu, např, mezi řádky cibule mám ředkvičky, rostou rachle a plevel zadusí.
Česnek delám tak že do dám na podzim do hlinitopísčité půdy smochané s popelem a trochu povápněněné. Vápno pak kvůli vyrovnání Ph poněvadž to pak sypu pilinami. česnek dám do důlků a jemně zahrnu. Ještě trochu popráším vápnem, dám vrstvičku písku a na ni vrstvu tak 2cm pilin. Na jaře česnek prorazí, plevel již tolik ne a plevele jde velmi snadno vyškubnout.
Přílohy
plantaz.JPG

A(&F)
Zasloužilý člen

Příspěvek od A(&F) »

jarda ovčák píše:....kdybych uměl lisovat slámu do tenkých rohoží, to by bylo.....
... a což tu slámu šít do pruhů, podobně jako se vyrábějí rákosové rohože na ploty ??? ... tlustou niť + šicí stroj s dlouhým ramenem zapuštěnej do úrovně velkýho stolu + ještě jedny ruce na odebírání/přidávání ... a jedééém ... :) ...

poota
Zasloužilý člen

Příspěvek od poota »

A(&F) píše:
jarda ovčák píše:....kdybych uměl lisovat slámu do tenkých rohoží, to by bylo.....
... a což tu slámu šít do pruhů, podobně jako se vyrábějí rákosové rohože na ploty ??? ... tlustou niť + šicí stroj s dlouhým ramenem zapuštěnej do úrovně velkýho stolu + ještě jedny ruce na odebírání/přidávání ... a jedééém ... :) ...
Jednodušší by bylo improvizovat tkaní pomocí tkalcovského rámu, který zajišťuje střídavé křížení osnovy. Útkem je vkládaná sláma.

Zdravím - poota

jarda ovčák
Zasloužilý člen
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

MNO...

Příspěvek od jarda ovčák »

No to by šlo, enem jak píše poota, páč nit by se motala do rotavátoru....
Už jsem si říkal, udělat formičku 80xmetr a rozprostřít slámu, postříkan nejakým přírodním popem, třebas melasou, nebo bůhví čím a slisovat hydraulickým lisem, až by z toho vznikla 5mm slámotříska....
Ale jak píše poota, byl by to fakt kauf...kolíkem do rohože uděláš díru a fertig, můžeš sázet.....žádnej plevel, sláma se rozloží a zlehčí půdu.

huhu
Zasloužilý člen
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

aNONym píše:http://www.tomatogarden.cz/ :D Non

"Rostlina navíc roste směrem dolů,
Tak jsem tedy narouboval rajče na jabloň. Do dna 2" díru , přikryl netkanou textilií a skrz ni rajče.
Ještě trochu učesat ten kbelík aby nebyl tak hnusný a uvidíme jestli budou zralé o 4 týdny dříve než ty ve foliáču..... :-)
Přílohy
img089.jpg

A(&F)
Zasloužilý člen

Re: MNO... a což takhle cukršpagát ??? ...

Příspěvek od A(&F) »

jarda ovčák píše:nit by se motala do rotavátoru....
... Jardo, myslím že ne ... předpokládám, že pokud by se použila přírodní niť, tak by se do konce sezóny stejně rozložila ...

... nad tím tkalcovkým stavem jsem ráno také uvažoval, ale pak jsem ho zavrhl pro přílišnou složitost ... a což třeba použít klasickej stav s řídkou osnovou z papírového provazu nebo z jutové příze ??? ... ;) ...

Odpovědět

Zpět na „Bylinky a jiné léčivky“