laik píše:Zdravím všechny zahrádkáře
nevím jak kdo ale ale já se neustále potýkám z nedostatkem záhonku.....ještě že mám ještě pořád dost trávníku na předělání v záhon....ale zjištuju že jak je jaro, člověk nemá na nic čas.....
a co náš největří česnekář Navar???......jak si na tom....ja teda zasadil jarní česnek
a zjistil že ho mám asi 60m2 a pořád mám ještě hromadu sadby....(asi ještě vytvořím další záhon) ..já z lonskýho česnku skoro nic nesnědl, něco sem porozdával a o česnekovou tinkturu nějak není zájem...takže letos už žádná tinktura a vše asi prodám nebo směním za jiné užitečné věci....
ps.a musím velice pochválit navarovo šípkové víno....opravdu nám šmakovalo......
![Good :good:](./images/smilies/icon_good.gif)
Buď zdráv Laiku,
jsem na tom stejně, akorát že jsem trochu trávníku přiryl a dovezl pár vozíků uleželého hnoje, nic velkého asi 5tun
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Ještě mi tak tuna bude chbět. Musím tu půdu trochu vylehčit a na to je nejlepší pškně přírodní humus z hnoje. Brácha mi slíbil tatru dalšího uleželého hnoje, spíše tedy už rašeliny takže založím další políčko bokem, tedy až to překatruju a vyberu plevel který tak za ty roky ležení narostl.
Při zakládání nového záhonu je lepší ho udělat rok dopředu, pak se nemusí tolik oddrnovávat, nejlepší je to porýt a hodit na to černou plachtu, druhý rok na jaře to rozdělat.
Taky jsem začínal se záhony na pár m2 a pořát bylo málo a tak jsem přidával a teď už to obsloužit je vcelku fofr, mám to tak 20x30m a ještě něco bokem.
Jo díky za optání česnek zatím prosperuje, dával jsem část na podzim, část v lednu a část tuším v únoru, je zajímavé pozorovat jak to roste, únorový má největší spoždění a jarní dohání podzimní. Pokud to vyjde příští rok ho dám na 100m2. K česnekové tinktuře jsem se taky zatím nedostal, teď dělám z tinkturu z březových pupenů.
Jestli máš česnek na 60m2 tak to seš teda frajer, mám to obdobně a je to něco do 2000ks stroužků, spon jsem dal na 12,5cm.
Bodejť by Ti víno nechutnalo, šípky jsem sbíral přemrzlé a omylem jsem smíchal asi 10l šípkového vína se 3litry šípkové medoviny, takže dobrých věcí tam je dost.
Měj se.
PS: Jo a mysli na mne s tou mastí. Dík.
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.