Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Diskuze k seriálu o magnetech

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Re: mm

Příspěvek od aNONym »

Ultramarinus píše:Před časem jsem (v jedné diskuzi) potkal kluka, který měl v oblibě (dokonce tvrdil že to rozběhal a doma udržel po několik týdnů, než to musel rozebrat) princip tří kovových koulí po 120stupních na "disku" rotoru, jehož osa přenášela pohyb dál. "Stator" (či jak se ta okolní "rámová" část jmenuje) byl okolo (odhadem) 200 stupňů hrany rotujícího disku a byly do něj "zápíchány" dvě řady stejných magnetů, postupně se sobě přibližujících, téměř do tvaru obráceného "V", ale bez spojení - budu tomu říkat "branka". V "nejbližší části" k sobě byly zhruba tak blízko, aby tam ještě dokázala koule, která fungovala jako závaží a zároveň jako kus kovu přitahovaný těmi magnety "nahoru" a "dokola" projet. Tak jak mi to vysvětloval, mělo být uvolnění "vrchní" koule dílem kombinace (menší než "nahoře") síly magnetů působících na "druhou" kouli v pořadí a setrvačnosti té první/vrchní ("řady branky" končily až za vrcholem disku, takže gravitace už začínala pracovat pro nás) a setrvačnosti/pádu třetí koule na hraně disku, která zatím ještě NEBYLA přitahována magnety, ale samotnou svojí vahou přidávala vrchní kouli "vůli" se "odtáhnout" od bodu s největší magnetickou silou na konci "branky". Bohužel jsem už nenašel obrázek ani tu diskusi kde mi jej posílal, ale doufám, že jsem základní myšlenku popsal dostatečně srozumitelně...
O závaží nemůže být ani řeč, byť to k tomu v úvahách velmi svádí. ;) Non

http://www.elektroworld.info/modules.ph ... le&sid=173
http://www.elektroworld.info/modules.ph ... =0&sid=178

Resumé: Tato koncepce nefunguje.

The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

když to Martine víš

Příspěvek od 1220 »

tak to budeš šťastný člověk ;)
kdo něco hledá nemůže být šťastný z podvodu, ale z nalezení pravdy :shock:
:hip: :bye:
k.
:?:
asi za měsíc snad konečně uvidím něco fungujícího
snad.......
dovezeného zdaleka

1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

když to Martine víš

Příspěvek od 1220 »

MAGNETY
Pořád by se odpuzovaly to ale asi máte vyzkoušené :?:
Jinak z jiného soudku souvisejícího :
Spořiče sao / uf fungují jako magnetické rezonátory na základní spirále která se podobá naší funkci DNA
DNA rezonuje se spirálami základní energie. Je jejím obrazem.
Tak nějak poskládané magnety jak fungují ale netuším , protože jsem se tím nezabýval.
Dál už sem ale psát nehodlám, protože se to od stolu bez pokusů udělat nedá .
Ticho
Samota
Svištění větru v křídlech
a samé stoupavé proudy
;)
K.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Re: Problém

Příspěvek od martin11 »

jvj56 píše:Tak dnes mi němci poslali mail, že objednávku magnetů na míru nemůžou dodržet, neboť jim číňané nedodávají matroš (viz. http://www.supermagnete.de/cze/custom_form.php) .
Číňané zavřelli kohoutek, nevím co si o tom myslet?

Takže můj MMM do setkání s největší pravděpodobností nestihnu udělat (třeba stejně nebude fungovat).

Sázky samozřejmě platí ale toto je vyšší moc kterou neovlivním.

Zkusim ještě objednat někde jinde, třeba u těch poláků.

Budu informovat o dalším průběhu. :D
...pravděpodobně číňani objevili vlastní magnetický motor a veškerou produkci magnetů sami spotřebovávají. jiné vysvětlení není. :idea:
dovoluji si ale jemně upozornit, jak např psal Ilem na jiném místě tady, že různé tvarování magnetů nemá význam. pokud jsou magnety v nějakém zařízení tvarovány, / např. harddisk/ tak to je z konstrukčních důvodů...myslím, že pronaše "účely" je tvarování zbytečné.
a jak tu někdo úsal, myslím adam nějaké drobné rozdíly asi mezi tvarovaným a obyč tvarem bude...ale v MM se to nepozná....zdraví m11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
jvj56
Zasloužilý člen
Dostal: 3 poděkování

Re: Problém

Příspěvek od jvj56 »

martin11 píše:
...pravděpodobně číňani objevili vlastní magnetický motor a veškerou produkci magnetů sami spotřebovávají. jiné vysvětlení není. :idea:
dovoluji si ale jemně upozornit, jak např psal Ilem na jiném místě tady, že různé tvarování magnetů nemá význam. pokud jsou magnety v nějakém zařízení tvarovány, / např. harddisk/ tak to je z konstrukčních důvodů...myslím, že pronaše "účely" je tvarování zbytečné.
a jak tu někdo úsal, myslím adam nějaké drobné rozdíly asi mezi tvarovaným a obyč tvarem bude...ale v MM se to nepozná....zdraví m11 :lol:
Pro můj MMM to má zásadní význam (tvar a směr magnetizace). Zatím čekám na odpovědi od dodavatelů. Další varianta je to vyrobit z feritů, zatím to bude jen model. Uvidíme.
Pěkný den všem, jdu nahánět ovce, zase zdrhly. :D

Z původního vlákna "Mechanický Magnetický Motor" bylo vytaženo pár rozumných informací a vlákno bylo přejmenováno na Magnetická Lotýnka a zamknuto z důvodu totální nejapnosti obsahu. 3.3.2012 SDK

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: mm

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Ultramarinus píše:
Slavek Krepelka:
Opravdu věříš, že jsou všechny ty magnetické pohybující se hračky na youtube fake? Jsou jich tam tisíce videí a minimálně desítky (možná stovky) "principů"...
No vidíš Marinusi. Jak jsi jen na tohle došel? Kdy jsem kde byť i jen naznačil, že je to vše podvodné? Asi by jsi se měl naučit číst to, co je napsané, ne to, co si myslíš Ty, že je napsané.

Naopak, a není to otázka víry, jsem si jistý, že to jde a že dost z těch věcí je platných. Nicméně to zdaleka neznamená, že je platné vše. Perenděv, pokud já jsem schopen to jeho udělátko číst a číst Perenděva jako osobu (svého času jsem mu i nabídl, že bych se stal jeho prostředníkem v Kanadě a nějakou dobu jsem sledoval jeho "obchodní" metody), je podvod a podvodník. Nadšení je věc jedna a skrutina je to, co dělá z nadšení platný výzkum. Podle mne nemá cenu bít do všeho, co kdy kdo vypotil. Ono je těch podvodníků hora, ale ne všichni jsou podvodníci a těch nepodvodníků je podstatně víc. Doufám, že tomu rozumíš, pokud ne, jseš pánem svého času a dělej jak uznáš za vhodné. Nicméně, nejdříve bych se podíval na historii mnoha věcí a pak bych si teprve začal vybírat, kudy kam.

S laskavým pozdravem, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
lordares
Nový člen

reseni

Příspěvek od lordares »

existuje reseni ale neni to jen na bazi magnute je to hybrid

JSEM SILENEC
lordares
Nový člen

jeste jedna vec

Příspěvek od lordares »

zamyslete se i kdyz se vam povede roztocit napriklad magneticke kole pusobenim odpuzovanim magnetu nikdy nebude mit dostatecnou silu aby to neco pohanelo maximalne sebe coz je na nic.kdyz to spojite snecim jinym .)a dal se zamyslete sami

JSEM SILENEC
jeff
Zasloužilý člen
Dal: 33 poděkování
Dostal: 95 poděkování
Kontaktovat uživatele:

taky jsem šílenec

Příspěvek od jeff »

Postavit funkční magnetický motor lze. Funkčnost ale sama o sobě ale nestačí, protože vlastně krom sebe nic neřeší. Různé magnetické motorky pracující na principu odpuzování, přitahování, či kombinace obojího vykazují jistou činnost, v některých případech i měřitelný výkon, ale pro praktické využití jsou přesto slabé.
Asi by to chtělo ještě něco. Zkombinovat magnetický system ještě s nějakým dalším, aby se navzájem doplňovaly, pomáhaly si navzájem překonávat mrtvé polohy během jednotlivých otáček, přece stačí vždy jen tak málo a najednou je pohyb kontinuální, síla použitelná...
S čím to jenom zkombinovat :ethink:

Jeff

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: jeste jedna vec

Příspěvek od Slavek Krepelka »

lordares píše:zamyslete se i kdyz se vam povede roztocit napriklad magneticke kole pusobenim odpuzovanim magnetu nikdy nebude mit dostatecnou silu aby to neco pohanelo maximalne sebe coz je na nic.kdyz to spojite snecim jinym .)a dal se zamyslete sami
Myslím, že se poněkud mýlíš. Ono to tak s mnoha systémy vypadá, ale pár jich je, kde to vypadá dost jinak. Pokud využívají poměrů času a akcelerace, máš celkem pravdu, i když i tady se dá akumulovat řekněme do setrvačníku, nebo elektricky a přerušovaně odebírat, takže je to hlavně otázka velikosti udělátka. Pokud ale využívají jenom deformací a vedení magnetického pole, je to všechno jinak a odebírat se dá průběžně. Uvědom si, že to je v plínách a že nikdo, kdo se tím zabývá, nemá prostředky aby udělal pořádný systematický výzkum. Podívej se na první spalovací motory a co je z toho dnes. Není dobré podceňovat vývoj. Dnešní teorie magnetismu je daleko nedostatečnější než byly teorie tlaků v plynech atd. v době začátků vývoje spalovacího motoru. Zde je největší problém. Není to v podobě, kde se tím může inženýrství efektivně zabývat. Osobně jsem si naprosto jistý, že mocipáni to maj namyšlený už zatraceně dobře, jenže to není pro otroky.

S laskavým pozdravem, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Ultramarinus
Nový člen

mm

Příspěvek od Ultramarinus »

1220 píše:Pokud děj rozpitváme po třeba desetinách milimetru a dokážeme měřit všechna silová působení, vyneseme je graficky a proběhneme celý kruh, nebo celý cyklus zařízení, můžeme udělat potom součet vektorů . Teorie říká, že je to nula ten součet v případě magnetického motoru.Součet sil, které jsou zde na rotoru.
Pokud se síly podaří vyjádřit matematicky mělo by to jít počítat integrálním počtem, který by odstranil namáhavou grafickou práci.
Ne každý děj ale jde snadno matematicky vyjádřit. Kromě toho některé interakce nemusí být známé.Jiné se zase obtížně měří.....
Proto mají experimenty smysl.
K.
někde v dynamické interakci s něčím neobjeveným někde tam hledat snad.....
nebo obracení polarity bez silového působení ale jak .......
Musím se přiznat, že děje, které považuješ za "snadno matematicky vyjádřitelné" mi hrůzou staví vlasy na hlavě... :D. Experimenty mají smysl, jinak by se nedělaly. Obrácení polarity bez silového působení by šlo udělat nějákým "automatickým" otočením magnetů (třeba ten motor s Calowayovou magnetickou bránou používá pro přeskočení "lepivého místa" zvláštní verzi vačky), nebo třeba tak, že by tam nebyly perma magnety, ale elektromagnety, ve kterých by se otočil směr proudění elektřiny?

Martin11:
Neznám Ondřeje Aulického. Do bakalářek (svých) jsem psal takové kraviny, že by se jeden divil... :D Tím nechci říct, že nemá pravdu, jenom že to neberu jako "slovo Boží".

aNONym: Jestli jsem to dobře pochopil, je hlavním problémem u závaží ta chvíle, kdy má opustit blízkost magnetu a začít klesat dolů. Třeba by tam šlo udělat nějáké "oddalovací" zařízení tak, aby vrchní magnety najednou ve vhodnou chvíli (nejlépe "za vrcholem") přestaly to závaží přitahovat...? Třeba že by je "oddalovací" zařízení odstrčilo z dosahu tak, aby se ihnet potom vrátily...? Určitě tam působí i jiné "zpomalující" síly, ale tahle je ta největší co mě napadá... Díky za obrázky, myslel jsem přesně tento princip.
Na vlastní oči jsem to neviděl, takže nemůžu říct tak ani tak. Ale když píšeš že nefunguje, budu to brát jako fakt.

1220: Děkuji za zajímavé příspěvky, doufám že se ještě na fóru setkáme.

Slavek Krepelka:
Slavek Krepelka píše:Někdo se na něj konečně rozběsnil a je to něco přes rok, co ho myslím ve Švajcu "odrušli". Dál jsem to nesledoval. Stejně si myslím, že byl placenej podvodník na zakázku, tedy provokatér a je teď někde ve vatě na ostrovech, možná s Mc. Vainem, co prý vyhodil do luftu Oklahomu a co ho prý zastříkli k smrti.
Promiň Slávku, z tohohle jsem měl (špatný) dojem, že bereš všechny MM "vynálezce" jako bandu podvodníků, snílků a bláznů, případně placených podvodníků. Představa, že znáš chlapa za myšlenkou (a že na Tebe udělal tak špatný dojem) mě ani nenapadla. Času mám fůru a zkusím co půjde, nemusí ale niják nutně jít o nějákou z verzí prandeva - nápadů je na netu víc, než kdy dokážu vyzkoušet. Ta historie by mě docela zajímala - mohl bys mi to prosím rozvést (nebo třeba poslat pár odkazů do SZ?)

lordares:
Myslím, že i kdyby to dokázalo pohánět jenom jediné dynamo a světlo k němu připojené po dlouhou dobu, že by to bylo v některých oblastech lidské činnosti slušným přínosem (třeba horníkům, nebo speleologům, kteří používají plynové svítilny s kratší výdrží, by to mohlo docela pomoci). Prostě by jenom přišli k zařízení, nasázeli do něj magnety a měli osvětlenou část chodby... Nebo při cestování a v podstatě při čemkoliv, kde se hodí elektrika "zdarma" (bez paliva, závislosti na světlu, větru a kam se nehodí atom). A když se budeš trochu snažit, na internetu se dá nalézt docela nemálo videí (převážně youtube), kde jsou tímto principem poháněné dopravní prostředky (různé motorky, kola, dokonce jsem tam viděl i auto) a větší kusy se podle všeho dají použít třeba i k napájení/pohonu vlaků...

Jeff:
Přemýšlel jsem o nějákém "akumulátoru" (nejsem si jistý názvem...) a elektromotoru. Akumulátor by se nabíjel průběžnou činností mm i ve chvílích, kdy by elektromotor nemusel pracovat a na (krátké) chvíle kdy by musel, by si bral dostatek šťávy z baterky...? Pokud by MM z nějákého důvodu nepředvídatelně zpomalil, elektromotr by ho zase trochu "roztlačil". Tedy třeba.

lordares
Nový člen

mazne reseni

Příspěvek od lordares »

to ze jste blbci jsem vubec nechtel rict ale predstavte si napriklad: 3 magneticka kola s natocenymi magnety 60% nadnima 3 tycove magnety do trojuhelniku system odpuzovani ,mezi tema trema magnetycnikyma kolama, 2 systemy na vyrobu proudu a na koncich elektromotory.spusttis system tim ze pritlacis tycove magnety system odpuzovani,zacne to vyrabet proud ktery se automaticky prevadi do elektro motoru .magnety tam maji funkci spusteni a zvyseni efektivity zarizeni.

JSEM SILENEC
lordares
Nový člen

dodatek

Příspěvek od lordares »

a samozrejmne vyrobni zarizeni musi byt o 20% sylnejsi nez je vykonost elektromotoru aby vorvnaval zatizeni

JSEM SILENEC
adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Pro Ultramarinuse

Příspěvek od adam.benda »

Pro Ultramarinuse...

Můžu se zeptat (jestli to nevadí), jaký konstrukčně/myšlenkový směr je Tvým aktuálním favoritem? Samozřejmě bez podrobností, jenom tolik, kolik uznáš za vhodné...

Pro mnohé je můj směr velice těžkopádný, protože to táhnu přes fyziku, matematiku atp. Že to zní jako mnohem komplikovanější řešení? Když se ty fyzikální a matematické zákonitosti správně použijí, je z toho nakonec úžasná pomůcka, úžasný nástroj. Když jsem kdysi učil, první tři hodiny výuky jsme se věnovali jen tomu, že matematika + fyzika jsou jenom nástroje, nic víc. Všechny ty fyzikální vztahy a matematické postupy... ...nejsou našimi pány, kteří nám ničí a otravují život. My musíme (a jedině můžeme) vládnout jim.

Na tomto fóru jsem se ale naučil respektovat, že když na to někdo tou odbornou cestou nechce jít, tak na to nepůjde a nikomu to nemám za zlé. Jsem světu vděčný za lidi, kteří vynaložují svou energii a své odhodlání do takovýchto projektů.

Blíže ale ke Tvé otázce, zatím jsem Ti na ní odpověděl jen asi z 20%...
Nehledám řešení přes skutečnosti, že jeden pól přitahuje nebo odpuzuje jiný pól. Magnetické pole je zkroucenina indukčních čar (právě nerad používám slovo "siločára") a já hledám tak tvarované pole, aby výsledná působící síla zacykleně stroj rozpohybovala a udržela ho v chodu. Zaroveň se tím automaticky vyhybám konstrukcím, kde se pak stroj sice točí, ale jen "klouže" a když bysme ho zatížili, nedostaneme z něj žádnou šťávu.
Takže moje cesta je tvarování pole, kroucení "siločar" tak, aby to lítalo. Odbornými pomůckami jsem si hodně pomohl a došel do kýženého cíle. To ale neznamená, že jiná cesta není vhodná. Třeba zacyklené V-gate docela jdou, jen je škoda, že "síla" pole tu není využita na maximum... (Mluvím o motoru, který už jsi sám viděl - http://peswiki.com/images/2/2e/V-gate-opener_anim_b_150.gif)

O své cestě se taky trochu rozepisuju zde v tomto vlákně na straně 40 a také si kdyžtak přečti tento článek: http://adambenda.net/index.php?id=10050

neměl by někdo/kdokoliv tip na nějákou učebnici "magnety pro blbečky od nulového pochopení"?
Co se týče toho, co mohu poskytnout přímo od sebe,
doporučuji si prohlédnout tento odkaz (čistě jen pro představu) http://adambenda.net/index.php?id=10051,
také tu občas plaval takový materiál, jmenovalo se to myslím "Permanentní magnety"? Je to zde na vláknu hodně rozšířžený dokument, přihrajte prosím někdo... Netvrdím, že je nějak hodně kvalitní, ale pro základní přehled mi to přijde jako docela hezké a názorné.
Na svých stránkách jsem měl jeden takový dlouhý článek o magnetizmu, momentálně ale článek není dostupný, stránky rekonstruuji.
Sem na fórum už jsem toho o magnetizmu napsal hodně a těžko dohledávat, kde co je, ale třeba ve vlákně Magnetické Pístové Motory hned na první stránce někde dole...
http://www.upramene.cz/forum/viewtopic.php?t=914&postdays=0&postorder=asc&start=0

Určitě ano, ale budu jí krátit co to půjde koukáním na youtube a případně i menším vykrádáním tamních nápadů. Neplánuju si na tom založit živnost nebo něco proti patentnímu úřadu, ale když "tam" to funguje (a točí se), proč se tím neinspirovat, když ti lidé ukazují často krok za krokem jak to rozeběhli?
Co jsem zatím pozoroval, 95% všech simulací a PC-modelů magnetických motorů na YouTube nikdy v reálu nebudou běžet. Ohledně fyzicky postavených modelů - některé budou zcela určitě funkční, ale pohybují se tam i podvody.

Díky za obrázky a za radu, že symetryčnost způsobí "rovnováhu" (zastavení).
Často to tak bývá, ale pozor... Otázka je, do jaké míry až chápeš tu symetričnosti. Třeba můj stroj, na který teď sháním materiál, vlastně z jednoho pohledu také je symetrický... Asi bych doporučoval, to kritérium symetričnosti pustit z hlavy, aby Ti případně zbytečně neshodilo dobrý nápad jen díky tomu, do jaké míry symetričnost vnímat.

Ultramarinus
Nový člen

Poněkud pozdní reakce

Příspěvek od Ultramarinus »

adam.benda:
Omlouvám se, že jsem nenapsal dřív - sice sleduju diskusi (teď už i na tom alternativním vlákně co jsi poslal odkaz), ale často mám pocit, že bych prostě zpomalil (a přitlačil zbytečně k laické části) probíhající diskusi.

Táhnout to přez fyziku a matiku se mi zdá velmi rozumné - nejlepší způsob jak může něco v téhle oblasti (snad) běhat je - prvně to vypočítat (že to poběží) a pak to zkusit sestavit. Ušetří to hodně neúspěšných (nebo méně úspěšných) pokusů. Nápad změnit tvar magnetického pole tak, aby se dalo snáz "zapřáhnout" je zajímavý, pro mě je to ale už moc daleko, abych si dokázal představit jak to magnetické pole ohýbáš/tvaruješ/kroutíš.

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“